Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Στρες και αντικοινωνική συμπεριφορά


Οι ορμόνες της αντίδρασης του στρες και ιδιαίτερα οι φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται σε αυτή την αντίδραση, αποδιοργανώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού όταν διαρκούν περισσότερο απ΄όσο αντέχει ένας οργανισμός. Αυτό έχει πλέον γίνει αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα και γνωρίζουμε τώρα πως νοσήματα όπως τα αυτοάνοσα και ο καρκίνος, είναι αποτέλεσμα αυτής της αποδιοργάνωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συγχρόνως, λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, οι επιστήμονες προειδοποιούν, πως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια θα σκοτώνουν περισσότερους από τον καρκίνο ασθενείς μέχρι το 2050!

Με βάση αυτές τις γνώσεις, κάθε λογικός άνθρωπος κατανοεί, πως θα έπρεπε, επομένως, το πρώτο θεραπευτικό βήμα να είναι η εκπαίδευση των ασθενών στην
σωστή διαχείριση του στρες, προκειμένου να ισορροπήσει η λειτουργία του ανοσοποιητικού τους, που είναι η αιτία των προβλημάτων.  Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει, όπως καλά γνωρίζετε, δυστυχώς. Αντίθετα, οι έρευνες κατευθύνονται στη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό… Εκεί υπάρχουν τα λεφτά, όπως καταλαβαίνετε… Στην κατανάλωση φαρμάκων.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι διαταραχές της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ευθύνονται και για κακή λειτουργία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την δημιουργία νοσημάτων νευρολογικών και ψυχιατρικών…

Μία από τις φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατά την αντίδραση του στρες η ιντερφερόνη- γ  βρέθηκε σε πρόσφατη σχετικά έρευνα πως επηρεάζει  την κοινωνική συμπεριφορά σε ζώα, την μάθηση, ακόμη και την μνήμη. Οι ερευνητές κατέληξαν πως η ουσία αυτή ευθύνεται για την κοινωνική δυσλειτουργία που παρατήρησαν στα ζώα του πειράματος.

Η αντίδραση του στρες, όταν διαρκεί περισσότερο από τις αντοχές ενός οργανισμού, τον οδηγεί όχι μόνον σε νοσήματα, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την κοινωνική του συμπεριφορά, με τις ορμόνες και τις φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατ΄αυτήν… Καθόλου τυχαία δεν είναι η κατάσταση στον κόσμο μας, όπως βλέπετε. Και κανείς, δυστυχώς, δεν κάνει τίποτα γι αυτό…

Με αγάπη

Πηγή: Unexpected role of interferon-γ in regulating neuronal connectivity and social behaviour

Nature volume535, pages425–429 (21 July 2016) | Download Citation


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.