Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (16)

<><>
<> Γεια σας φίλες και φίλοι μου<>
<><>
<>
ρίγανη


Μάζεψα τη ρίγανη από τον κήπο και την κρέμασα σε ματσάκια ανάποδα, στην κουζίνα να ξεραίνεται, μακριά από τους υδρατμούς. Έκοψα και τις πρώτες ντομάτες, ενώ μελιτζάνες και αγγουράκια μαζεύω καθημερινά.
Ξεμύτισαν και τα πρώτα φασολάκια, τρυφερά-τρυφερά, δεν προλαβαίνεις να τα βάλεις στην κατσαρόλα και είναι έτοιμα, μαζί με μερικά κολοκυθάκια.
Οι κοντούλες μου, νοστιμότατες φαγώθηκαν κιόλας σχεδόν όλες. Όσες έχουν απομείνει επάνω στο δέντρο, γίνονται καφετιές και σαπίζουν γρήγορα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι φυσικό ή αρρώστια. Θα το μάθω και θα σας ενημερώσω, για του χρόνου. Η άλλη όμως αχλαδιά μου, που δεν ξέρω την ποικιλία της γιατί την βρήκα ήδη μεγάλη μέσα στο οικόπεδο όταν το αγόρασα, ακόμη δεν έχει ωριμάσει καλά τους δικούς τη καρπούς. Αυτό είναι καλό, γιατί έχει ο κήπος φρούτα για αρκετό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Έφτιαξα και μία πολύ ωραία μαρμελάδα με τα μικρά μου δαμάσκηνα (αρ. φωτ.). Τώρα περιμένω να ωριμάσουν καλά και οι βανίλιες (δεξ. φωτ.), για να φτιάξω και με αυτές. Τα εγγόνια μου τις λατρεύουν αυτές τις μαρμελάδες και τους δίνω μερικά βαζάκια να έχουν στο σπίτι τους για τον χειμώνα.
Είναι πολύ απλή υπόθεση η σπιτική μαρμελάδα ξέρετε. Βάζετε στο μπλέντερ τα φρούτα σας πλυμένα, τα   πολτοποιείτε, τα βάζετε σε κατσαρόλα με ζάχαρη ακατέργαστη (θα τη βρείτε στα βιολογικά καταστήματα) σε ίση ποσότητα με τα πολτοποιημένα φρούτα (εγώ που την θέλω ελαφρώς ξινή, βάζω λιγότερη ζάχαρη -200 γρ. λιγότερη σε κάθε κιλό-) και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να δείτε να σχηματίζονται μόνον μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια. Οι φουσκάλες αυτές σας δείχνουν πως η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.
Την βάζετε με την κουτάλα που την ανακατεύατε (έχει πια αποστειρωθεί αυτή με τον βρασμό) σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνετε. Τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα σας και τελειώσατε.
αχλαδιά
*Η αποστείρωση των βάζων σας καλά πλυμένων και ανοιχτών, γίνεται εύκολα αν τα βάλετε σε ένα ταψί που περιέχει λίγο νερό και τα αφήσετε στον φούρνο στους 100 βαθμούς, στον αέρα για 10 λεπτά. Μην ξεχάσετε να βάλετε στο ταψί και τα καπάκια τους.
** Αν αντί για ζάχαρη τώρα, βάλετε στο μπλέντερ μαζί με τα φρούτα σας ίση ποσότητα χουρμάδες, η μαρμελάδα σας θα είναι ακόμη πιο υγιεινή, αλλά δεν θα έχει διαύγεια. Θα υπολείπεται σε εμφάνιση, γιατί αλλοιώνεται το χρώμα της. 
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες αν τις μεγαλώσετε με ένα κλικ, τα φύλλα των δέντρων μου έχουν αρκετές τρυπούλες από έντομα. Εγώ παρ όλα αυτά δεν τα ψεκάζω, παρά με λίγο διάλυμα σαπουνιού, όπως σας έχω ξαναπεί και κάποιες φορές και με λίγο χαλκό. Εφέτος ψέκασα μόνον δύο φορές με σαπούνι, καθόλου χαλκό, και κρέμασα στα λαχανικά μερικές εντομοπαγίδες με κόλλα. Η καρποφορία του κήπου είναι αρκετά καλή και εγώ δεν παιδεύομαι πολύ με ψεκάσματα. Οι καρποί από την άλλη δεν θέλουν παρά λίγο πλύσιμο με νερό για να σου χαρίσουν την καταπλητκική τους γεύση, καθώς καταναλώνονται  από όλους τους επισκέπτες αυτού του κήπου με το φλούδι τους βέβαια, για να μην χάνεται κανένα πολύτιμο συστατικό.
Με αγάπη

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Άσκηση (27)

ΑΣ ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πόσες και πόσοι άραγε ανάμεσά σας έχουν την τύχη αυτόν τον καιρό να βρίσκονται κοντά σε μία παραλία ή έστω σε μία πισίνα; Εύχομαι ο αριθμός αυτός να είναι μεγάλος. Εγώ πάντως πιστή στην υποχρέωση που έχω αναλάβει να σας θυμίζω να ασκείστε, μεταξύ των άλλων, σας βρήκα μία πολύ καλή και απλή άσκηση για τους κοιλιακούς σας καθώς θα βρίσκεστε μέσα στο νερό, για να κάνετε έτσι το κολύμπι σας ακόμη πιο αποδοτικό. Δοκιμάστε την.
                               

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (10)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζοντας την κουβέντα μας για το μεγαλείο της ύπαρξής μας και αυτού του σώματος με το οποίο την βιώνουμε, πρέπει να σας θυμίσω πως τα γονίδια δεν είναι το πεπρωμένο μας, όπως πίστευε η επιστήμη μέχρι πρόσφατα.
Σας έχω μιλήσει γι αυτό και σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης. Επανέρχομαι όμως, γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό να κατανοήσετε την επίδραση που εσείς οι ίδιοι έχετε επάνω στα γονίδιά σας. Πολύ συχνά ακούω γύρω μου τη φράση «τι να κάνουμε, το έχω στο DNA μου…» για κάποια προβλήματα υγείας ή χαρακτήρα που έχει κάποιος. Εκτός από κάποιες γενετικές ανωμαλίες όμως, προβλήματα υγείας με τα οποία γεννιέται κάποιος δηλαδή, όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από το περιβάλλον μας ή από την άποψη που εμείς έχουμε για το περιβάλλον μας. Υπάρχει δηλαδή συμμετοχή του νου μας στις δράσεις των γονιδίων μας. Με αυτόν, καθώς και με τη διατροφή μας και αλλαγές στο περιβάλλον, μπορούμε να φτιάξουμε μέχρι  30.000 παραλλαγές για κάθε γονίδιό μας, λέει σήμερα η επιστήμη !...
Αν έχουμε κληρονομήσει καρκινικά γονίδια δηλαδή από τους γονείς μας, μπορούμε να τα αλλάξουμε, και όχι μόνον να μην αρρωστήσουμε εμείς από αυτά, αλλά να τα μεταφέρουμε στη συνέχεια αλλαγμένα και στα παιδιά μας, ώστε να μην κινδυνεύουν από αυτά!...Αυτά μελετάει τώρα η καινούργια επιστήμη η Επιγενετική, όπως σας έχω ξαναπεί σε προηγούμενα άρθρα μου και σας έχω εξηγήσει λεπτομερειακά στο βιβλίο μου «πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ.
Τα γονίδια λοιπόν, δεν είναι το πεπρωμένο μας. Αντίθετα η ευθύνη η δική μας για την μεταφορά «καλών» γονιδίων στα παιδιά μας, είναι μεγάλη και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι αυτό, πριν φτάσουν σε ηλικία γονιμοποίησης, ώστε να πάρουν τα μέτρα τους εγκαίρως.
Όλες οι συμβουλές που σας δίνω σε αυτή την ιστοσελίδα, όπως και στο βιβλίο μου, (σωστή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, διαχείριση συναισθημάτων, ενεργειακή εναρμόνιση) βοηθούν σε αυτό.
Στη μαγεία της δημιουργίας, φαίνεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, λέει σε άρθρο του ο βιολόγος Bruce Lipton. Αντίθετα προς τις τυχαίες μεταλλάξεις που πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα πως συμβαίνουν στα γονίδιά μας, η επιστήμη έχει διαπιστώσει τώρα μηχανισμούς μεταλλάξεων προσαρμογής, με τους οποίους οι οργανισμοί προσαρμόζουν τη λειτουργία των γονιδίων τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν στις υπάρχουσες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Δεν φαίνεται να ήρθαμε εδώ τυχαία, λέει ο βιολόγος και συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Κάθε νέος οργανισμός που εμφανίζεται στην βιόσφαιρα, φέρνει αρμονία και ισορροπία στον μαγικό αυτόν Κήπο. Και είναι στο χέρι μας, μια που έχουμε έναν νου που μπορεί να κατανοεί πολύ περισσότερα πράγματα από ότι τα υπόλοιπα ζώα, να βοηθήσουμε ετούτον τον πλανήτη, να σωθεί και να συνεχίσει να εξελίσσεται. Αυτός φαίνεται να είναι ο ρόλος μας σε αυτόν.  Η επιστήμη και η εξέλιξη, είναι με το μέρος μας σε αυτή την προσπάθεια, λέει ο βιολόγος. Γιατί η εξέλιξη δεν είναι πεπρωμένο, όπως φαίνεται,  αλλά πρακτική.
Ο ρόλος μας επομένως είναι ενεργητικός και πολύ σοβαρός. Πότε άραγε οι άνθρωποι θα το αντιληφθούν αυτό και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον νου τους για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη;
Με αγάπη


Πηγές: 1.Ελένη Τσουκαλή «Πώς να νικήσετε το στρες» Εδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ
            2. www.brucelipton.com  

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (6)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ  (regenerative medicine)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θυμάστε τα όσα σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης σας είχα πει για την αναγεννητική ιατρική; Αυτός ο κλάδος της ιατρικής εξελίσσεται συνεχώς  και ταχύτατα.
Ερευνητές πρόσφατα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια  κατάφεραν να μετατρέψουν απ ‘ευθείας κύτταρα μη καρδιακά σε καρδιακά. Κατάφεραν να μετατρέψουν αστροκύτταρα (νευρικά κύτταρα σε σχήμα αστεριού) καθώς και ινοβλάστες (κύτταρα του δέρματος) σε καρδιακά κύτταρα, χωρίς προηγουμένως να τα μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, όπως γινόταν σε παλαιότερες έρευνες, με όλα τα προβλήματα

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Το ξέρετε ότι...(13)



Όχι μόνον οι εμφραγματίες (όπως σας είχα πει στο προηγούμενο άρθράκι αυτής της στήλης) αλλά και οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από υπέρταση και ισχαιμία μυοκαρδίου κινδυνεύουν να πάθουν καρδιακά επεισόδια εάν παίρνουν για μεγάλο διάστημα, για παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως τα mesulid, voltaren  κ.λ.π.) ;


Πηγή : http://www.medscape.com/viewarticle/746380?sssdmh=dm1.702823&src=nldne

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Υγιεινή διατροφή (14)

ΣΟΚΟΛΑΤΑ   ΑΓΑΠΗ   ΜΟΥ          
                                                                                                  Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έχουμε ξαναμιλήσει για την πολυαγαπημένη σοκολάτα. Μπορείτε να ξαναδιαβάσετε το πρώτο άρθρο της σειράς κάνοντας κλικ εδώ .
Σήμερα όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες νεότερες επιστημονικές έρευνες που αφορούν τη σοκολάτα. Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τα οφέλη που η μετρημένη κατανάλωση σοκολάτας (μαύρης, περιεκτικότητας 70% και άνω σε κακάο).
Στη πρώτη έρευνα, που διενεργήθηκε από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, σε τριάντα υγιείς ενήλικες, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση σοκολάτας βελτίωσε σημαντικά την άμεση γνωσιακή ικανότητα των συμμετεχόντων αλλά και ελάττωσε σημαντικά την πνευματική τους κόπωση. Οι ερευνητές αποδίδουν τα πιο πάνω ευρήματα στην επίδραση των φλαβονοειδών στο ενδοθήλιο των αγγείων και την αιματική ροή. Με πιο απλά λόγια δηλαδή, σε βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου. (J Psychopharmacol. 2010 Oct;24(10):1505-14. Epub 2009 Nov 26.)
Στη δεύτερη, ακόμη πιο πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρεττανίας, βρέθηκαν και πάλι παρόμοια αποτελέσματα ως προς την γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου, παρατηρήθηκαν όμως επιπλέον βελτιωτικά αποτελέσματα στην όραση των συμμετεχόντων, πράγμα που αποδίδεται σε βελτίωση της αιματικής ροής (της κυκλοφορίας του αίματος δηλαδή) και στον αμφιβληστροειδή. (Physiol Behav. 2011 Jun 1;103(3-4):255-60. Epub 2011 Feb 12.)
Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες της σοκολάτας οφείλονται στα φλαβονοειδή (κατεχίνες, επικατεχίνες και προανθοκυανιδίνες) που  ανήκουν στις πολυφαινόλες. Αυτές είναι φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες πολύ ωφέλιμες για την υγεία μας.
Παρ όλα αυτά, μη ξεγελαστείτε φίλες και φίλοι μου και αρχίσετε να καταναλώνετε την μαύρη σοκολάτα σε μεγάλες ποσότητες. Απ ότι φαίνεται, ένα κομμάτι διαστάσεων περίπου 2Χ2 εκατ. την ημέρα είναι αρκετό για να απολαύσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης της σοκολάτας, όπως έχουμε ξαναπεί, χωρίς να δημιουργήσετε άλλα προβλήματα στον οργανισμό σας, όπως αύξηση του βάρους, της χοληστερίνης σας κ.λ.π.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.