Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (2)

Γεια σας φίλοι μου
Η φωτογραφία με τις λαχταριστές ντομάτες που μεγαλώνουν ανάμεσα στα καταπράσινα φύλλα που βλέπετε σήμερα δεν είναι από τον δικό μου λαχανόκηπο, αλλά από αυτόν μιας φίλης που πείσθηκε και αποφάσισε εφέτος να φτιάξει το δικό της μικρό μποστάνι στο κήπο του σπιτιού της στην Αθήνα και συγκεκριμένα στου Παπάγου, όπου μένει. Μου έστειλε όλο περηφάνια τη φωτογραφία από τις ντομάτες της λοιπόν, και εγώ θεώρησα υποχρέωσή μου να σας τη δείξω, πρώτα-πρώτα γιατί πρέπει πάντα να ενθαρρύνουμε όσους προσπαθούν, αλλά και γιατί ελπίζω έτσι πως θα παρασυρθούν και άλλοι από εσάς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της φίλης μας. Περιμένω φωτογραφίες.…
Είναι τόσο κρίμα να έχει κανείς χώμα τριγύρω από το σπίτι του και να φυτεύει ….γκαζόν!.... και τριαντάφυλλα, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι. Τα λαχανικά, ξέρετε, μπορούν να συνυπάρξουν με τα λουλούδια, σε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, γιατί έτσι μπερδεύονται τα έντομα και τα λαχανικά μας γλυτώνουν τα πολλά ραντίσματα, παραμένοντας υγιή.
Δοκιμάστε να φτιάξετε δικό σας σχέδιο στον κήπο ή το κηπάκι ή το μπαλκόνι σας όπου θα συνδυάσετε λουλούδια και λαχανικά, φωτογραφίστε το αποτέλεσμα και στείλτε το, να το δούμε όλοι. Μπορούμε ακόμη και να κάνουμε ένα μικρό διαγωνισμό και να διαλέξουμε το καλύτερο, αν το επιθυμείτε.
Οι δικές μου ντομάτες είναι ακόμη πολύ μικρές, όπως και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά μου, λόγω του Κερκυραϊκού καιρού. Έχουμε δροσιά και βροχή αυτές τις τελευταίες ημέρες. Η ατμόσφαιρα θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά καλοκαίρι. Δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τη θάλασσα με αυτές τις θερμοκρασίες, παρά τις τόσο όμορφες παραλίες του νησιού, γλυτώνουμε όμως τα ποτίσματα. Δεν είναι τυχαίο που το νησί αυτό είναι τόσο καταπράσινο, χειμώνα - καλοκαίρι.
 Τα λουλούδια πάντως δεν πτοούνται από τον καιρό. Οι γλαδιόλες άρχισαν να ανθίζουν επάνω από τη λιμνούλα μου, ενώ σε ένα άλλο παρτέρι, άνθισαν μικρές τριανταφυλλίτσες με ροζ άνθη που συνδυάζονται πολύ όμορφα χρωματικά, με ένα φυτό με μικρά γκριζωπά φύλλα (elichryssum petiolarae είναι το όνομά του) που βρίσκεται μπροστά τους.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα….

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (4)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (4)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας τη περιγραφή της λειτουργίας των κυττάρων μας, θα μιλήσουμε σήμερα για το δεύτερο είδος οργανιδίου που υπάρχει μέσα σε κάθε κύτταρό μας, που λέγεται «μιτοχόνδριο». 
Τα μιτοχόνδρια είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Η ενέργεια που παίρνουμε από το περιβάλλον μέσω της τροφής μετατρέπεται εκεί, σε ένα μόριο που λέγεται ΑΤΡ (Αδενινο-τριφωσφορικό οξύ). Αυτό το μόριο, αποτελεί τη μορφή ενέργειας που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το κύτταρο όποτε και όπου χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Με λίγα λόγια τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν την ενέργεια που παίρνουμε από το περιβάλλον σε μορφή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κύτταρο. Δεν θα σας περιγράψω όλη τη διαδικασία, που είναι πολύ πολύπλοκη, θα σας πω όμως μόνον, ενδεικτικά, πως συμμετέχουν σε αυτήν, πρωτεΐνες, πρωτόνια (ιόντα υδρογόνου δηλαδή) και ηλεκτρόνια, σε μία διαδικασία που λέγεται «χημειόσμωση». Πραγματικά μοντέρνα ηλεκτρονικά εργοστάσια δηλαδή…..

Τα δύο βασικά οργανίδια του κυττάρου, μιτοχόνδρια (καφέ χρώμα στην εικόνα) και πυρήνας (μωβ χρώμα), έχουν το κάθε ένα, μία μοναδική σύσταση από (γλυκο)πρωτεΐνες και (γλυκο)λιπίδια και λειτουργούν τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνεργασία προκειμένου να πετύχουν τις διάφορες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του κυττάρου.

Εκτός όμως από τα δύο οργανίδια που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν και άλλα, το καθένα με ξεχωριστή λειτουργία όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Το ενδοπλασματικό δίκτυο ( γαλάζιο χρώμα), η συσκευή Golgi (ροζ χρώμα), τα ριβοσωμάτια, τα λυσοσωμάτια κ.λ.π. Κάποιες από τις λειτουργίες αυτών των οργανιδίων έχουν αναγνωριστεί, παραμένουν όμως ακόμη άγνωστες πολλές πτυχές αυτών των λειτουργιών.
Π.χ. ξέρουμε πως στο ενδοπλασματικό δίκτυο ολοκληρώνεται η παραγωγή της χοληστερίνης μας που έχει ξεκινήσει μέσα στο κυτταρόπλασμα, ενώ παράγονται και τα λιπίδια που χρειάζονται για τη κατασκευή όλων των μεμβρανών των οργανιδίων που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο αλλά και της μεμβράνης του ίδιου του κυττάρου, της κυτταροπλασματικής μεμβράνης δηλαδή. Δεν ξέρουμε όμως πώς αυτά τα λιπίδια μεταφέρονται σε αυτές τις μεμβράνες, ούτε ξέρουμε ακόμη τον μηχανισμό με τον οποίο αυτό το ενδοπλασματικό δίκτυο αλλάζει συνεχώς σχήμα και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κυττάρου.

Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες αλλά θα χρειαστεί πολύς ακόμη ερευνητικός κόπος για να μας αποκαλυφθούν όλα τα μυστήρια της καταπληκτικά συγχρονισμένης λειτουργίας αυτού του μαγικού κόσμου, του κυττάρου μας.
Πόσο όμως εμείς οι ανόητοι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε την αξία μας, σαν σύνολα τρισεκατομμυρίων τέτοιων εκπληκτικών κόσμων; Πόσο αφηνόμαστε στη δική τους σοφή λειτουργία; Πόσο προσπαθούμε να τους δώσουμε αυτά που χρειάζονται για να λειτουργούν σωστά, αντί να εμποδίζουμε αυτή τη λειτουργία εν γνώσει μας, με χίλιους τρόπους;
Θα συνεχίσουμε όμως μιαν άλλη φορά….
Με αγάπη

Σημ. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο "CEllS" των Jones και Bartlett

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Χαλάρωση (14)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
μια πολύ όμορφη μουσική διάλεξα σήμερα για να χαλαρώνετε καθώς θα διαβάζετε αυτή τη σελίδα. Η φωτογραφία της πολύ όμορφης παραλίας είναι για να μας θυμίζει πως ότι και αν γίνεται τριγύρω μας, οι εποχές θα συνεχίσουν να εναλλάσσονται στη γη και η φύση να χαρίζει απλώχερα τις ομορφιές της σε πλούσιους και φτωχούς. Τα πραγματικά όμορφα πράγματα στη ζωή είναι προσιτά σε όλους, φτάνει εμείς να τα προσέξουμε και να τους δώσουμε την αξία που τους πρέπει.....
                 

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (1)

Ενα έντοµο στο πιάτο µου
Σχέδιο οργανισµού του ΟΗΕ για την αντιµετώπιση της πείνας το 2050
LΕ ΜΟΝDΕ , Της Gaelle Dupont
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Χαρείτε φίλοι μου. Σύμφωνα με τα σημερινά νέα, όσο και αν μειωθούν οι αποδοχές μας, δεν πρόκειται να πεινάσουμε. Μπορεί να μην αντέχει το πορτοφόλι μας να ψωνίσουμε κρέας, ή φρέσκο ή κατεψυγμένο ψαράκι, έντομα όμως, όπως κατσαρίδες, αράχνες, κάμπιες κ.λ.π. να ναι καλά ο Θεός, θα μπορούμε πάντα να βρούμε στο σπίτι, τον κήπο ή οπουδήποτε αλλού. Αντί να τα κυνηγάμε να τα εξαφανίσουμε, έφτασε ο καιρός που θα τα περιποιούμαστε και θα τα  πολλαπλασιάζουμε για να ταΐσουμε τα …παιδάκια μας.

Οι ειδικοί λένε πως τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρο, σίδηρο) και βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες από ότι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Χρειάζονται 10 κιλά φυτική τροφή για να παραχθεί 1 κιλό µοσχάρι», εξηγεί ο Αρνολντ Βαν Χάις, εντοµολόγος στο Πανεπιστήµιο του Βαγκενίνγκεν (Ολλανδία). «Χρειάζονται όµως µόνο ένα ή δύο για να παραχθεί η ίδια ποσότητα βρώσιµων εντόµων».

Η αντικατάσταση στη διατροφή του κρέατος ή του ψαριού από έντοµα είναι µία από τις λύσεις που εξετάζονται από τον ΟΗΕ για τη διατροφή 9 δισ. ανθρώπων στον ορίζοντα του 2050, όπως διαβάζουμε στο άρθρο.
Μένει μόνον να αρθεί το αίσθηµα της αηδίας, λένε οι συγγραφείς του, που µας προκαλεί η προοπτική να φάµε µια τραγανιστή ταραντούλα, ακόµη και τηγανισµένη.

Που θα πάει όμως θα το συνηθίσουμε και αυτό…. Άλλωστε όπως λέει και το άρθρο η απώθηση που προκαλούν τα έντοµα δεν είναι πανανθρώπινη. Περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί… «Εορταστικά πιάτα».
Σκέφτομαι πως με περιμένει πολλή δουλειά. Πρέπει να βρω και να μαζέψω εύκολες και υγιεινές συνταγές με έντομα και κάμπιες, για να είμαι πανέτοιμη να αντιμετωπίσω τη καινούργια διατροφική εποχή, όπως αρμόζει σε μία αξιοπρεπή ιστοσελίδα σαν τη δική μου!…. Δεν συμφωνείτε;

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (1)

Γεια σας φίλοι μου
Τα χρώματα άλλαξαν και πάλι στον κήπο μου. Τώρα επικρατεί το πορτοκαλί. Στη μια μεριά ανθίζουν οι κλίβιες με τα μακριά λογχωτά φύλλα τους και τα πορτοκαλί σαν καμπανάκια λουλούδια τους. Σε κάποιο ξενοδοχείο της Κέρκυρας, κάπου στην Παλιοκαστρίτσα, είδα πριν από λίγο καιρό και μία άλλη ποικιλία του φυτού με λουλούδια σε ρόζ χρώμα που ανοίγουν σαν χωνάκια, πολύ όμορφη και αυτή. Το ωραίο με αυτό το φυτό είναι πως αν το έχουμε περιποιηθεί αρκετά, στη θέση των λουλουδιών του, όταν αυτά πέσουν, δημιουργούνται κόκκινες μπαλίτσες, (οι καρποί του φυτού) πολύ διακοσμητικές και αυτές, όπως βλέπετε. Όμορφο φυτό για το μπροστινό μέρος των παρτεριών, που ευδοκιμεί πολύ εύκολα και σε γλάστρα. 
Σε άλλες μεριές του κήπου ανθίζουν αυτή την εποχή περήφανα πορτοκαλί χωνάκια, που ζουν μόνον μία ημέρα. Το βράδυ κλείνουν για να μην ξανανοίξουν ποτέ πια…. Την επόμενη μέρα όμως η περιοχή είναι και πάλι γεμάτη από νέα λουλούδια. Έχει κάτι πραγματικά μαγικό η φύση, όσο την παρακολουθείς. Σου δίνει μαθήματα ζωής, σου δείχνει τις πραγματικές αξίες, την ψευδαίσθηση του χρόνου και τόσα άλλα…. Όσοι την αγαπάτε όσο εγώ , θα με καταλαβαίνετε, πιστεύω. Στους υπόλοιπους ίσως φαίνομαι λίγο τρελή ή περίεργη. Δεν πειράζει. Βρίσκομαι εδώ και γράφω τις σκέψεις μου σε αυτή την ιστοσελίδα, και όχι σε κάποιο περιοδικό με πολλούς αναγνώστες, (όχι πως μου το έχουν ζητήσει δηλαδή, εννοώ πως δεν το προσπάθησα) ακριβώς γιατί θέλω να είμαι ο εαυτός μου.
Όσοι από εσάς φίλοι μου μένετε στη Κέρκυρα, σας αρέσουν κάποια από τα φυτά που σας δείχνω και θα θέλατε να τα έχετε και εσείς, απλά ζητήστε μου να σας δώσω. Τα περισσότερα από αυτά πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και μπορώ να σας χαρίσω μερικά, με μεγάλη μου χαρά. 
Νά στε πάντα καλά

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (5)

Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α (3)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα ολοκληρώσω τα όσα είχα να σας πω γι αυτή την αξιαγάπητη μαύρη καλλονή, τη σοκολάτα.
Στη προηγούμενη κουβέντα μας σας είχα αναφέρει τα οφέλη της σοκολάτας σε σχέση με το ενδοθήλιο, αυτό το λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό των αγγείων μας. Είχαμε πει πως τα φλαβονοειδή που περιέχει η σοκολάτα, το χαλαρώνουν και διευρύνουν έτσι τις αρτηρίες μας. Αυτό είναι κάτι που ωφελεί, όπως καταλαβαίνετε τους καρδιοπαθείς, αλλά και τους υπερτασικούς από εμάς. Γιατί η αυξημένη πίεση στο αίμα μας προέρχεται από τη στένωση των αρτηριών μας. Ίδια ποσότητα υγρού (στη προκειμένη περίπτωση αίματος) όταν περνάει μέσα από στενότερους σωλήνες (όπως οι στενεμένες από αρτηριοσκληρωτικές πλάκες, αρτηρίες μας) έχει μεγαλύτερη πίεση, από ότι αν περνάει μέσα από φαρδύτερους σωλήνες, όπως ξέρουμε από τη φυσική. Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο κακάο, με τη δράση τους στο ενδοθήλιο, φαίνεται να βοηθούν επομένως και το χαμήλωμα της αρτηριακής μας πίεσης, παρ ότι οι σχετικές ιατρικές ερευνητικές εργασίες είναι προς το παρόν αντικρουόμενες (άλλες δηλαδή καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η προσθήκη σοκολάτας στη δίαιτα βοηθάει στο χαμήλωμα της πίεσης και άλλες δεν βρίσκουν καμία επίδραση).
Μία άλλη ωφέλιμη για τον οργανισμό δράση της σοκολάτας είναι πως αυτή εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων. Βοήθεια πολύ σημαντική όπως καταλαβαίνετε για την αποφυγή καρδιακών αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι πλούσιοι σε φλαβονοειδή σπόροι του κακάο, αλλά όχι οι κοινές σοκολάτες που περιέχουν λιγότερο από 70% κακάο, βρέθηκε πως έχουν και φωτοπροστατευτική δράση. Μας βοηθούν δηλαδή να αποφεύγουμε τη κακή επίδραση που έχει για το δέρμα μας η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, ενώ έχει βρεθεί σε άλλη ερευνητική εργασία πως μέτρια (20 γρ. κάθε τρίτη ημέρα) και συνεχής κατανάλωση σοκολάτας (περιεκτικότητας σε κακάο =ή >70%) έχει και αντιφλεγμονώδη δράση για τον οργανισμό.
Θα πρέπει να μιλήσουμε όμως και για τις αρνητικές δράσεις της σοκολάτας στον οργανισμό μας. Αυτές οφείλονται στις ουσίες θεοβρωμίνη και καφεΐνη που περιέχει η σοκολάτα. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στην ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται μεθυλοξανθίνες και είναι υπεύθυνες για τη ταχυκαρδία που μπορεί να προκαλέσει σε πολλούς η σοκολάτα, όπως και το "κάψιμο" στο στομάχι, αίσθημα που οφείλεται στη χαλάρωση του μυός που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου μας, πράγμα που οδηγεί σε παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον ευαίσθητο σε αυτά οισοφάγο.
Λίγα όμως τα αρνητικά και πολλά τα οφέλη της παρεξηγημένης φίλης μας, όπως βλέπετε, για τον οργανισμό. Οφέλη που τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την καλύτερη κατάσταση των αγγείων μας και τη προστασία μας από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Δυστυχώς θα πρέπει να γίνουν και μεγαλύτερες και περισσότερο μακροχρόνιες μελέτες επάνω στα θέματα αυτά όμως, για να θεωρηθούν αυτά τα συμπεράσματα απόλυτα αληθή.
Παρ΄όλα αυτά, από τις έρευνες διαφαίνεται πως η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας. Το θέμα είναι ποιά σοκολάτα. Σίγουρα όχι η λευκή (περιέχει μόνον το βούτυρο του κακάο) και όχι η σοκολάτα γάλακτος. Τα οφέλη προέρχονται από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, περιεκτικότητας 70 % ή περισσότερο, σε κακάο. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει και αυτή να την καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα, γιατί υπάρχει και το πρόβλημα των θερμίδων. Σε μία ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή βέβαια η προσθήκη καθημερινά ενός κομματιού μαύρης σοκολάτας (περίπου 2Χ2 εκατ. ή και λίγο μεγαλύτερου) μόνον καλό μπορεί να προσφέρει. Ας το έχουμε αυτό υπ’ όψιν μας λοιπόν.
Και πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θα σας δώσω ένα μικρό βίντεο με λίγη σοκολατο....φιλοσοφία.
Με αγάπη
Βιβλιογραφία:
2. Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity.
Circulation. 2007; 116(21):2376-82 (ISSN: 1524-4539) Flammer AJ; Hermann F; Sudano I; Spieker L; Hermann M; Cooper KA; Serafini M; Lόscher TF; Ruschitzka F; Noll G; Corti R
Cardiovascular Center, Cardiology, University Hospital Zurich, Raemistr 100, CH-8091 Zurich, Switzerland.
3. Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light.
J Cosmet Dermatol. 2009; 8(3):169-73 (ISSN: 1473-2165) Williams S; Tamburic S; Lally C
Cosmetic Science Group, School of Management and Science, London University of the Arts, London, UK. dr.williams@eudelo.com
4. Regular consumption of dark chocolate is associated with low serum concentrations of C-reactive protein in a healthy italian population.
J Nutr. 2008; 138(10):1939-45 (ISSN: 1541-6100) di Giuseppe R; Di Castelnuovo A; Centritto F; Zito F; De Curtis A; Costanzo S; Vohnout B; Sieri S; Krogh V; Donati MB; de Gaetano G; Iacoviello L
Laboratory of Genetic and Environmental Epidemiology, Research Laboratories, "John Paul II" Centre for High Technology Research, Care and Education in Biomedical Sciences, Catholic University, 86100 Campobasso, Italy.
5. Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial.
Am J Clin Nutr. 2008; 88(1):58-63 (ISSN: 0002-9165) Faridi Z; Njike VY; Dutta S; Ali A; Katz DL
Yale Prevention Research Center, Derby, CT, USA.
6. Chocolate consumption and mortality following a first acute myocardial infarction: the Stockholm He
art Epidemiology Program.
J Intern Med. 2009; 266(3):248-57 (ISSN: 1365-2796) Janszky I; Mukamal KJ; Ljung R; Ahnve S; Ahlbom A; Hallqvist J
Department of Public Health Sciences, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden. imre.janszky@ki.se
7. Chocolate and prevention of cardiovascular disease: a systematic review.
Nutr Metab (Lond). 2006; 3:2 (ISSN: 1743-7075) Ding EL; Hutfless SM; Ding X; Girotra S
Department of Epidemiology, Harvard University, School of Public Health, Boston, MA, USA. eding@jhu.edu

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.