Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (1)

Φυστίκια Αιγίνης, τα θαυματουργά!  (Pistachios, the «magic»nuts)
Πριν λίγα χρόνια, όταν εργαζόμουν ακόμη στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ανακάλυψα πως είχα ψηλή χοληστερίνη. Οι φίλοι συνάδελφοι που το συζητήσαμε μου συνέστησαν βέβαια να πάρω φάρμακα, μια που έτσι και αλλιώς η διατροφή μου ήταν πολύ υγιεινή. Δεν το έκανα, επειδή σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, σημασία δεν έχει τόσο η τιμή της χοληστερίνης, όσο η οξείδωσή της από τα στρες της ζωής. Η οξειδωμένη χοληστερίνη είναι αυτή που βλάπτει τα αγγεία μας και τη καρδιά μας. Τα στρες όμως εγώ τα αντιμετωπίζω εδώ και αρκετό καιρό με τους τρόπους που σας συστήνω και εσάς στο βιβλίο που έγραψα πρόσφατα και θεωρώντας πως δεν κινδυνεύω από τη ψηλή μου χοληστερίνη, δεν πήρα φάρμακα.
Εκείνον τον καιρό όμως, από μία περίεργη σύμπτωση, είχα μια μεγάλη όρεξη να τρώω φιστίκια Αιγίνης. Έτρωγα καθημερινά τουλάχιστον 2-3 χούφτες, ανάλατα φρέσκα φυστίκια. Το επόμενο εξάμηνο που εξέτασα τη τιμή της χοληστερίνης μου, ήταν τόσο χαμηλή, που οι συνάδελφοι που είδαν την εξέταση δεν πίστευαν στα μάτια τους, αλλά ούτε και εγώ. Αναρωτιόμασταν ποια μπορεί να ήταν η αιτία, και όταν τους είπα την σκέψη μου πως μπορεί να ήταν η κατανάλωση των φυστικιών, γέλασαν όλοι με τη καρδιά τους. Εγώ έψαξα τότε λίγο το θέμα χωρίς αποτέλεσμα, και όλα ξεχάστηκαν. Παρ όλα αυτά συνέχισα να τρώω αρκετά φυστίκια Αιγίνης, όπως και άλλους ξηρούς καρπούς που ξέρω πως βοηθούν πολύ την αντιμετώπιση του στρες και δεν ασχολήθηκα ξανά με τη χοληστερίνη μου.
Πριν λίγες ημέρες όμως, όταν μία φίλη μου με ρώτησε με ποιόν τρόπο να δοκιμάσει να ρίξει τη ψηλή χοληστερίνη της πριν αρχίσει να παίρνει φάρμακα, θυμήθηκα το θέμα και σκέφτηκα να το ξαναψάξω. Η έρευνά μου είχε αποτελέσματα αυτή τη φορά και σας τα παρουσιάζω.
1. Στο συνέδριο της Πειραματικής Βιολογίας που έγινε τον Απρίλιο του 2007 στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε εργασία στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα φυστίκια Αιγίνης (1-2 χούφτες ημερησίως) μαζί με μία υγιεινή δίαιτα, κατεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και προστατεύουν τα αγγεία και τη καρδιά μας, όπως δημοσιεύτηκε στο ScienceDaily (Μάϊος 2007). Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να βρει όποιος το επιθυμεί, στη διεύθυνση
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/04/070430125516.htm
2. Έναν χρόνο αργότερα δημοσιεύεται και άλλο σχετικό άρθρο με παρόμοια αποτελέσματα (Σεπτ. 2008). Το νέο άρθρο αφορά έρευνα από Αμερικανούς και Άγγλους ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
(http://www.webmed.com/cholesterol-management/news/20080911/pistachios-may-lower-ldl-cholesterol
3. Και στις 30 Νοεμβρίου του 2009 στο διαδίκτυο στη θέση Αbout.com(http://cholesterol.about.com/od/cholesterolloweringfoods/a/pistachio.htm) δημοσιεύεται άλλη μία μελέτη στην οποία βρέθηκε πως η κατανάλωση αυτών των φιστικιών ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης και βοηθάει τη καρδιακή λειτουργία, χωρίς όμως να βρεθεί σε αυτήν μεγάλη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.
Το θέμα όπως βλέπετε ψάχνεται με ενδιαφέρον από τους ερευνητές και η κατάληξη προς το παρόν είναι η γενική άποψη ότι τα φιστίκια αυτά βοηθούν την καρδιά μας ρυθμίζοντας τη χοληστερίνη μας.
Σκέφτομαι αυτές τις μέρες να πάω να βρω τους φίλους συναδέλφους μου στο Νοσοκομείο, για να πάρω ….το αίμα μου πίσω. Τι λέτε και σεις;
Φάτε φιστίκια Αιγίνης λοιπόν. Είναι και τόσο νόστιμα… Στη τελευταία άλλωστε μελέτη που σας ανέφερα, οι ερευνητές δηλώνουν πως παρ ότι τα φιστίκια αυτά έχουν πολλές θερμίδες, δεν βρέθηκε καμία αύξηση βάρους στα άτομα που τα κατανάλωναν συμμετέχοντας στη μελέτη!
Enjoy…. Λοιπόν, χωρίς τύψεις, αλλά όχι και υπερβολές! 1-2 χουφτίτσες την ημέρα, είπαμε, και να είναι ανάλατα.

Με αγάπη

Άσκηση (3)

  ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ    ΤΩΡΑ  
Γεια σας
Σήμερα σας έχω μία πιο ολοκληρωμένη γυμναστική πρόταση και πολύ εύκολη. Δυστυχώς οι οδηγίες είναι στα αγγλικά, αλλά βλέποντας την ομάδα, μπορείτε πολύ καλά να επαναλάβετε τις ασκήσεις, ακόμη και αν δεν ξέρετε τη γλώσσα. Είναι απλούστατη γυμναστική για όλες τις ηλικίες και μπορείτε να επαναλάβετε το βίντεο αρκετές φορές συνεχόμενα, όσο εσείς θέλετε και αντέχετε. 
Σας παρακαλώ να αρχίσετε να γυμνάζεστε, έστω και με τα βιντεάκια που σας δίνω εγώ σε αυτό εδώ το μπλογκ. Είναι απαραίτητο να κινούμε αρκετά τους μυς μας καθημερινά, για να παράγεται ικανοποιητική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύτταρά μας, πράγμα απαραίτητο για τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Δύο είναι οι απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε υγεία. Πρώτον να παράγεται αρκετή ενέργεια μέσα στο σώμα μας καθημερινά. Δεύτερον, όλες οι ενέργειες που παράγονται στο οργανισμό μας να βρίσκονται σε συμφωνία ή εναρμόνιση (coherence), όπως σας έχω ήδη εξηγήσει στην ενότητα "Νέα εποχή στην ιατρική".
Σκεφθείτε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Αν από τη μια δεν κινείται το αμάξι να την γεμίσει και την καταναλώνετε για να ακούτε το ραδιόφωνο από την άλλη, το αυτοκίνητό σας δεν θα έχει ενέργεια για να λειτουργήσει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το κορμί σας. Δεν γίνεται υγεία χωρίς καθόλου άσκηση.
Βάλτε λοιπόν λίγη άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, πάντα υπάρχει μέσα στο εξαντλητικό από τις δουλειές μας 24ωρο, ένα τέταρτο, τουλάχιστον, διαθέσιμο για την υγεία μας. 
Ελάτε σηκωθείτε από τη καρέκλα σας και ..... πάμε.....  

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/γλυκά (2)

Γεια σας
Σήμερα λέω να σας δείξω το πολύ υγιεινό επιδόρπιο που ετοίμασα για τους φίλους μου στο δείπνο που σας έλεγα στη προηγούμενη κουβέντα μας.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Ανανάς ψητός
Στην ουσία είναι φρούτο και όχι γλυκό, μένει όμως κανείς με την εντύπωση πως έφαγε γλυκό, γιατί όταν ψήνονται τα φρούτα, καραμελώνει η τόσο υγιεινή τους ζάχαρη ( η φρουκτόζη) και δίνει αυτή την όμορφη αίσθηση της καραμέλας στο στόμα. Αντί για ανανά μπορεί κανείς να ψήσει και ροδάκινα, όταν είναι η εποχή τους, μπανάνες κ.λ.π. Αυτό το επιδόρπιο μπορούν άφοβα να το απολαύσουν και οι διαβητικοί φίλοι σας. 
Δύο λόγια τώρα για το πώς θα καθαρίσετε τον ανανά σας, για τους…. πρωτάρηδες μαγείρους και μαγείρισσες.
Κόβουμε τα δύο άκρα του, και μετά καθαρίζουμε τη φλούδα του, έχοντας στήσει τον ανανά μας όρθιο επάνω στο ξύλο κοπής, με μεγάλο μαχαίρι όπως βλέπετε στη φωτογραφία λίγη-λίγη, με προσοχή για να μη πετάμε πολλή ψίχα.
Στη συνέχεια τον κόβουμε σε ροδέλες με πάχος 1 1/2 περίπου δάκτυλο και με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι χαράζουμε γύρω – γύρω το μικρό στρογγυλό ξυλώδες μέρος που υπάρχει στο κέντρο του ανανά και το αφαιρούμε.
Σε τηγάνι γκριλ ελαφρά λαδωμένο, κατά προτίμηση κεραμικό (για υγιεινότερο ψήσιμο), ψήνουμε τις φέτες του ανανά. Τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε γύρω αν θέλουμε και λίγα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ή άλλα ξερά φρούτα της αρεσκείας μας (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και το επιδόρπιό μας είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πλούσιο, λιώνουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (70-80% κακάο) με ελάχιστο γάλα σε μπεν μαρί ,τη ρίχνουμε επάνω στα φρούτα και πασπαλίζουμε στη συνέχεια με καβουρδισμένα και σπασμένα αμύγδαλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με μερέντα και τα αμύγδαλα με φουντούκια αν το προτιμάτε.

Συμβουλή: Τα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς μπορείτε να τα καβουρδίσετε στο γκριλλ της κουζίνας σας χωρίς να τα αποφλοιώσετε επάνω σε μία λαδόκολλα που θα στρώσετε στο ταψί σας και στη συνέχεια να τα σπάσετε στο μούλτι. Μη πετάτε άδικα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φλούδα τους, όταν καβουρδιστούν και σπάσουν δεν γίνεται αυτή αντιληπτή.
Μπορείτε αν θέλετε να τα πασπαλίσετε πριν τα ψήσετε με λίγη μαύρη ζάχαρη, ώστε να καραμελώσουν και να τα ρίξετε επάνω στα φρούτα σας τα ψημένα, χωρίς τη σοκολάτα, αν το προτιμάτε. Έχετε όπως βλέπετε πολλές επιλογές.
Enzoy....

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (2)

Γεια σας
Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για τη γήρανση των κυττάρων μας και κατ επέκταση, του οργανισμού μας. Γιατί γερνάμε λοιπόν;
Έχει ανακαλυφθεί πως τα τελικά μέρη των χρωμοσωμάτων μας (που περιέχουν το DNA μας) που λέγονται «τελομερή» μικραίνουν σε μήκος κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, πράγμα που οδηγεί σιγά-σιγά στη καταστροφή των κυττάρων, αφού λιγοστεύει συνεχώς το DNA τους, που περιέχει όλες τις πληροφορίες για τη λειτουργία τους.
Η σημασία αυτών των τελομερών αναγνωρίστηκε πρόσφατα, όταν τρεις επιστήμονες πήραν το 2009 το βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία και την Ιατρική έχοντας ανακαλύψει τη δομή αυτών των τελομερών και τον τρόπο που αυτά προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη καταστροφή.
Ο οργανισμός μας όμως, διαθέτει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ένζυμο τελομεράση. Το ένζυμο αυτό επιδιορθώνει το κατεστραμένο DNA στα τελικά τμήματα των χρωμοσωμάτων μας και έτσι το κακό διορθώνεται.
Δεν λειτουργεί όμως αυτός ο μηχανισμός άμυνας εξ ίσου καλά για όλους μας, δυστυχώς. Η κληρονομικότητα παίζει και εδώ το ρόλο της, όπως έχουν δείξει κάποιες επιστημονικές έρευνες. Υπάρχουν άτομα που διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό το ένζυμο, όπως συμβαίνει στους αιωνόβιους Ιουδαίους Ασκενάζι και τα παιδιά τους, που μελετήθηκαν από ερευνητές της Ιατρικής σχολής «Albert Einstein» της Αμερικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Πρόσφατα όμως στο περιοδικό "Circulation" δημοσιεύθηκε μία άλλη μελέτη από Σουηδικό Πανεπιστήμιο (Saarland) στην οποία βρέθηκε πως αθλητές με συνεχή προπόνηση, έχουν μακρύτερα τελομερή στα χρωμοσώματα των λευκών τους αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με άτομα που αθλούνται λιγότερο, πράγμα που δείχνει, κατά τους ερευνητές, πως η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας (γιατί η έρευνα αφορούσε τα λευκά αιμοσφαίρια των αθλητών) όσο και στην καθυστέρηση γενικότερα της γήρανσης και θα συνεχίσουν να ερευνούν το θέμα, όπως δήλωσαν, περισσότερο μελετώντας και άλλα κύτταρα.
Μπορούμε τελικά να νικήσουμε τη κληρονομικότητα με διάφορους τρόπους, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά και στο βιβλίο μου, αρκεί να το πληροφορηθούμε και να το προσπαθήσουμε. Η νέα επιστήμη που ασχολείται με αυτό το θέμα λέγεται Επιγενετική (Epigenetics)
Με αγάπη

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (5)

Γεια σας
Καιρός για σπορά φίλοι μου. Αυτό τον μήνα μπορούμε να σπείρουμε στο χώμα του κήπου μας απ’ ευθείας (αν έχουμε την τύχη να διαθέτουμε κάτι τέτοιο ), ή σε γλάστρες για το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, ρόκα, αντίδια, σέσκουλα, μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, αρακά, φασόλια, καρώτα , παντζάρια.
Για τα φασόλια ξέρετε υπάρχουν ποικιλίες που δεν γίνονται πολύ ψηλές (αναρριχόμενες) και μπορούν να μεγαλώσουν άνετα σε μια μεγάλη γλάστρα με ένα καλάμι για στήριγμα. Θα βάλετε απλώς τα όσπρια σε απόσταση περίπου 10-15 εκ. το ένα από το άλλο και μόλις 1-2 εκ. μέσα στο χώμα, όχι πιο βαθιά. Θα θυμάστε άλλωστε όταν ήμασταν παιδιά που μεγαλώναμε φασόλια σε βαμβάκι... Δεν χρειάζεται να μπουν σε μεγάλο βάθος, γιατί δεν θα βλαστήσουν. Καλύτερα ακόμη, να  τα μουσκέψετε πρώτα, όλη τη νύχτα σε νερό.
Είναι μαγικό να τα βλέπετε να ανθίζουν και στη συνέχεια να μαζεύετε τα τρυφερά φασολάκια από το φυτό πριν σκληρύνουν και κάνουν ίνες. Δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίσετε, απλά τα μαγειρεύετε και τα απολαμβάνετε… Γιατί ανάμεσα στα άλλα σας λουλούδια να μην ανθίζουν και μερικές φασολιές; Κάποιες έχουν πολύ ενδιαφέροντα λουλούδια, όπως βλέπετε.
Τώρα θα σπείρουμε επίσης ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες σε μικρές γλάστρες, με τον τρόπο που σας περιέγραψα στο «Ερασιτέχνης κηπουρός 2» . Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση, όταν μεγαλώσουν αρκετά και φτάσουν την πλαστική μεμβράνη, τα ξεσκεπάζουμε, τα ποτίζουμε κανονικά και όταν μεγαλώσουν και άλλο και φτάσουν τα 10-15 εκ. τα βγάζουμε με προσοχή ένα – ένα (με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού του καφέ) και τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση. Σε μεγάλες γλάστρες μπορείτε άνετα να τα μεγαλώσετε και στη βεράντα και το μπαλκόνι σας. Σε κάθε γλάστρα, ανάλογα με το μέγεθός της μπορείτε να φυτέψετε 2-3 ντοματιές, πιπεριές ή μελιτζανιές. Μη σπείρετε όμως πάρα πολλούς σπόρους στα αρχικά γλαστράκια, για να μπορέσετε να βγάλετε εύκολα τα μικρά φυτά για μεταφύτευση.
Η παρακολούθηση ενός σπόρου να γίνεται φυτό, να ανθίζει και στη συνέχεια να σου χαρίζει καρπούς, είναι τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας, διαδικασία που σας κάνει χωρίς να το καταλάβετε να συνειδητοποιείτε το μεγαλείο της ζωής και της δημιουργίας, πράγμα που βελτιώνει τη ψυχική διάθεση. Προσπαθήστε το, ιδίως όσοι έχετε μικρά παιδιά.
Και βέβαια σας δίνεται έτσι και η ευκαιρία να φάτε ένα προϊόν υγιεινό, χωρίς χημικά και εντομοκτόνα.
Με αγάπη

Χαλάρωση (7)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ
Γεια σας
Άλλος ένα Βαγγέλης για το σημερινό σας τρίλεπτο χαλάρωσης σε αυτό το μπλοκ.  Απολαύστε τον... 

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.