Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Χαλάρωση (6)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Άλλη μία γλυκιά παιδική φατσούλα και άλλη μία γλυκιά ερμηνεία για το ουράνιο τόξο.
Enzoy...

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (4)

Γειά σας φίλοι μου
Με τις τόσες βροχές στο νησί μας, που δεν λένε να σταματήσουν, ξέχασα να σας πω πως έφτασε ο καιρός που πρέπει να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα μας. Θα έπρεπε να τα είχαμε ήδη κλαδέψει δηλαδή, ο καταλληλότερος χρόνος είναι τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου, αλλά με τη συνεχή βροχή, εγώ δεν τα κατάφερα ακόμη να βγω να κάνω αυτή την απαραίτητη δουλειά και ξέχασα να ενημερώσω και εσάς εγκαίρως. Δεν είναι όμως ακόμη αργά. Αν έχετε κάποια μηλιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά ή άλλο καρποφόρο, είναι καιρός να το κλαδέψετε, αν θέλετε να έχετε καλή καρποφορία ή αν θέλετε να μικρύνετε ή να κάνετε πιο κανονικό το σχήμα του. Η εικόνα που σας δίνω είναι από το πολύ αναλυτικό βιβλίο «Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων» του Jean Yves Prat, μεταφρασμένο στα Ελληνικά, και δείχνει το βασικό κλάδεμα ενός τέτοιου δέντρου που έχει αναπτυχθεί σε ελεύθερη διαμόρφωση, όπως συνήθως είναι τα περισσότερα από τα δέντρα στους κήπους των ερασιτεχνών κηπουρών. Όποιοι τώρα επιθυμούν ειδικά σχήματα διαμόρφωσης των δέντρων τους, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς ή να διαβάσουν μόνοι τους τα ανάλογα βιβλία, όπως το πιο πάνω που σας ανέφερα.
Στο σχήμα βλέπουμε λοιπόν πως πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα μικρά και αδύναμα κλαδιά, καθώς και τα «νεκρά» ξύλα. Αφαιρούμε επίσης όλα τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέντρου και μειώνουμε το μήκος των πιο μεγάλων κλαδιών, πάνω από τις φυσικές καμπύλες που προκαλούνται από το βάρος των καρπών.
Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αφότου το δέντρο βγάλει τους πρώτους του καρπούς και μετά, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα κανονικό σχήμα και καλύτερη καρποφορία.
Καλή επιτυχία….

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/αναψυκτικά (2)

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Θυμόσαστε που σε προηγούμενη κουβέντα μας σας είχα πει πως η χειρότερη «σκουπιδοτροφή» είναι τα αναψυκτικά και ότι πρέπει να τα βγάλετε τελείως από τη διατροφή σας και προπάντων αυτήν των παιδιών σας;
Έ λοιπόν η επιστημονική εργασία που σήμερα θα σας δώσω, επιβεβαιώνει τα λόγια μου εκείνα και ελπίζω να σας προβληματίσει ακόμη περισσότερο.
Στο διαδίκτυο λοιπόν, στη θέση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ( http://www.medscape.com/CME ) παρουσιάστηκε προς εκπαίδευσή μας (εννοώ εμάς τους γιατρούς) στις 16 Φεβρουαρίου 2010 εργασία η οποία είχε πριν λίγο δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Σύμφωνα με την εργασία αυτή άτομα που καταναλώνουν 2 ή περισσότερα γλυκά αναψυκτικά την εβδομάδα, βρέθηκε ότι έχουν 85% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος από αυτούς που δεν τα περιλαμβάνουν στη διατροφή τους. Οι συγγραφείς μελέτησαν και τη κατανάλωση φρέσκων φυσικών χυμών και δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ αυτών και του καρκίνου του παγκρέατος. Κατέληξαν λοιπόν πως για το πρόβλημα αυτό ευθύνονται μάλλον οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα αναψυκτικά σε αντίθεση με το σάκχαρο που περιέχεται στα φρούτα ( τη φρουκτόζη) το οποίο δεν είναι βλαπτικό για τον οργανισμό και βέβαια πρότειναν να μελετηθούν αυτές περισσότερο μελλοντικά.
Εδώ θα ήθελα εγώ να προσθέσω, πως η φρουκτόζη όχι μόνον δεν είναι βλαπτική, αλλά υπερέχει ως προς τη γλυκόζη (που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική) ως προς το εξής: η φρουκτόζη σε αντίθεση με τη γλυκόζη δεν μπαίνει κατευθείαν στο αίμα μας μετά την απορρόφησή της από το έντερο, αλλά πηγαίνει στο συκώτι μας όπου αποθηκεύεται και βγαίνει από εκεί στη συνέχεια λίγη-λίγη, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό δεν κουράζει το πάγκρεας να βγάζει απότομα μεγάλες δόσεις ινσουλίνης , πράγμα που κάνει η γλυκόζη.
Ως προς τα «light» τώρα αναψυκτικά και τις άλλες χημικές γλυκαντικές ουσίες που αυτά περιέχουν (ασπαρτάμη κ.λ.π.) τα είπαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας.
Ακούστε με φίλοι μου, σας παρακαλώ. Πάρτε έναν αποχυμωτή (δεν κοστίζει πολύ) και πιείτε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών ή και ανάμικτους, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας. Όχι μόνον δεν θα βλάψετε έτσι την υγεία σας αλλά θα τη προασπίσετε κιόλας με τα τόσα "αντιοξειδωτικά" που θα της προσφέρετε. 
Μία μάλλιστα πολύ καλή λύση για να προσθέσετε γλυκιά γεύση σε χυμούς, μαρμελάδες και γλυκά είναι να χρησιμοποιήσετε στη θέση της ζάχαρης χουρμάδες που θα τους πολτοποιήσετε στο μούλτι ή στο μπλέντερ, αφού πρώτα βγάλετε βέβαια τα κουκούτσια τους.
 Προσθέτουν πολλή "γλύκα" όπου τους χρησιμοποιήσετε, δεν επηρεάζουν τη γεύση του γλυκού ή της μαρμελάδας που φτιάχνετε γιατί είναι σχεδόν άγευστοι, αλλά, παράλληλα με τη γλυκιά γεύση, σας δίνουν και μεγάλη ποσότητα από αυτά τα τόσο χρήσιμα για την υγεία μας "αντιοξειδωτικά".
Θα μιλήσουμε γι αυτά πιο αναλυτικά, σε επόμενη κουβέντα μας .
Μέχρι τότε, να’ στε σε εγρήγορση και προβληματισμό για όσα συμβαίνουν γύρω σας. Μη γίνεστε πιόνια άβουλα αυτής της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας μας.
Με αγάπη

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (1)

Γεια σας

Θυμάστε που σας είχα πει σε κάποια από τις κουβέντες μας πως για να έχετε ενδιαφέρον αποτέλεσμα στην εμφάνιση του κήπου σας πρέπει να εναλλάσσετε το είδος, το χρώμα και το μέγεθος των φυλλωμάτων στα φυτά που χρησιμοποιείτε, καθώς και τα ύψη τους; Σήμερα σας στέλνω δύο φωτογραφίες από δύο γωνιές του κήπου μου για να καταλάβετε καλύτερα αυτόν τον απλό αλλά πολύ χρήσιμο κανόνα για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό. Σταμάτησε βλέπετε αυτές τις μέρες επιτέλους η βροχή στο νησί μας και μπόρεσα να βγω να βγάλω φωτογραφίες, για να σας δείξω και πρακτικά τι ακριβώς σημαίνει αυτή η συμβουλή.
Έχω όπως βλέπετε χρησιμοποιήσει στο βάθος ένα πολύ ψηλό φυτό, αντί για κάγκελα στη μάντρα του κήπου μου. Η αλήθεια είναι πως το βρήκα εκεί όταν αγόρασα το σπίτι. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες το είχαν ευφυέστατα φυτέψει εκεί και εγώ απλώς το άφησα να ψηλώσει πολύ και το κουρεύω έτσι που να αποτελεί συνέχεια της μάντρας μου.   
Μπροστά- μπροστά στο παρτέρι  βάζουμε λοιπόν τα πιο χαμηλά φυτά και πιο μέσα τα πιο ψηλά, αφήνοντας τα πολύ ψηλά για το βάθος.
Φροντίζουμε βέβαια να αφαιρούμε τα χαμηλά κλαδιά από τα ψηλότερα φυτά που βάζουμε πιο πίσω, ώστε να μη σκεπάζουν  τα μπροστινά μικρότερα και χαμηλότερα φυτά. 
Έτσι τα παρτέρια αποκτούν προοπτική, τα διαφορετικά φυλλώματα τους δίνουν ενδιαφέρον ακόμη και όταν δεν είναι ανθισμένα, ενώ μερικές γλάστρες (κρεμαστές ή μη) μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια ψηλότερα ή χαμηλότερα φυτά και να γεμίσουν τα κενά όπου αυτό χρειάζεται, για ένα ωραιότερο αποτέλεσμα, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία.
Με την ίδια λογική τοποθετούνται και οι γλάστρες στα μπαλκόνια ή τις βεράντες, για όσους δεν έχουν κήπο. Έτσι, τα φυτά που αναπτύσσονται στις χαμηλότερες μπροστινές γλάστρες, σκεπάζουν τις ψηλότερες γλάστρες που βρίσκονται από πίσω, ώστε να μη φαίνονται τόσο οι γλάστρες, όσο τα φυλλώματα και τα λουλούδια τους, όταν υπάρχουν.
Μπήκε η άνοιξη. Αρχίστε να ασχολείστε με τον κήπο σας. Είναι πολύ καλή γυμναστική και προσφέρει και ψυχική ευχαρίστηση. Κάνει πολύ μεγάλο καλό στην υγεία σας.

Enjoy….

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/λίπη (2)

Γειά σας

Σήμερα θα τελειώσουμε την ανάλυση των λιπών, που ξεκινήσαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας, με τα πολυακόραστα λίπη.
Όπως έχουμε ήδη πει, αυτά παραμένουν σε ρευστή κατάσταση ακόμη και αν ψυχθούν.
Υπάρχουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά αυτά που έχουν περισσότερο ερευνηθεί επιστημονικά, είναι τα βασικά λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ και αλφα-λινολεϊκό οξύ) και γενικά τα ω-3 λιπαρά οξέα.
Tο άλφα-λινολεϊκό οξύ ανήκει σε αυτά τα ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ το λινολεϊκό οξύ, ανήκει στα ω-6 λιπαρά οξέα. Τα λέμε βασικά, επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα φτιάξει μόνο του και πρέπει να τα πάρουμε από τις τροφές μας. Όλα τα υπόλοιπα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας τα φτιάχνει από τα δύο αυτά βασικά λιπαρά οξέα.
Το δεύτερο, το λινολεϊκό οξύ(ω-6) βρίσκεται σε πολλούς σπόρους (σουσάμι, ηλιόσποροι, σόγια), ξηρούς καρπούς (φυστίκια) και λαχανικά, ενώ το αραχιδονικό οξύ που είναι παράγωγό του βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας, τόσο το κόκκινο, όσο και το άσπρο(πουλερικά). Έτσι σπάνια παρουσιάζει κανείς έλλειψη σε αυτό το βασικό λιπαρό οξύ και κατά συνέπεια και στα ω-6 λιπαρά οξέα γενικά.
Τα ω-3 τώρα λιπαρά οξέα, που παράγονται στο σώμα μας από το αλφα-λινολεϊκό οξύ, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας γιατί οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν ότι διατροφή ελλειπής σε ω-3 λιπαρά οξέα συσχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις (σαν τη γνωστή μας ρευματοειδή αρθρίτιδα και τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου), καθώς και με καρδιοπάθειες και διάφορα σύνδρομα διαταραγμένης συμπεριφοράς.
Πλούσιος σε αλφα-λινολεϊκό οξύ είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι της κίας και τα καρύδια, ενώ τα πιο σημαντικά ω-3 λίπη που συνθέτονται από αυτό το άλφα-λινολεϊκό οξύ ( DHA, EPA) υπάρχουν άφθονα στα ψάρια και τα φύκια (σπιρουλίνα).
Ας πούμε δυο λόγια για τους σπόρους αυτούς που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι όμως πολύ καλό να τους περιλάβουν στη διατροφή τους.
Ο λιναρόσπορος λοιπόν, προέρχεται από το γνωστό μας φυτό «λινάρι» που βγάζει μπλε λουλούδια (lineum usitatissimoum). Το καλλιεργούσαν και οι αρχαίοι Αιθίοπες και Αιγύπτιοι. Ο σπόρος του είναι πλούσιος σε άλφα-λινολεϊκό οξύ όπως είπαμε αλλά και σε φυτοοιστρογόνα, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Για να απορροφηθούν όμως από το έντερό μας τα σημαντικά αυτά θρεπτικά στοιχεία του λιναρόσπορου, πρέπει να τον καταναλώνουμε σπασμένο σε σκόνη. Μπορούμε να προσθέτουμε τη σκόνη αυτή στις σαλάτες μας, το πρωϊνό μας ή το ψωμί που ζυμώνουμε. Μία επίσης σημαντική πληροφορία για το σπόρο αυτό είναι ότι 1 κουταλιά της σούπας από αυτόν (σε σκόνη) + 3 κουταλιές της σούπας νερό, μπορούν να αντικαταστήσουν 1 αβγό στη μαγειρική για να «δέσουν» κάποιο γλυκό ή ζύμη. Χρησιμοποιείστε τον λοιπόν για να φτιάξετε ζύμες ή κέικ και πέστε μου το αποτέλεσμα.
Η κία τώρα, είναι ένα φυτό με μπλε λουλούδια της οικογένειας της μέντας (salvia hispanica, s. Columbariae) και καλλιεργείται στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ήταν δε ένα από τα πιο σημαντικά φυτά που καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι. Τα φύτρα της χρησιμοποιούνται και ως γρασίδι για τα κατοικίδια. Εκτός από τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, περιέχει επίσης 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, πρωτεΐνη 23%, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των σπόρων της κίας είναι ότι απορροφούν 9 φορές το βάρος τους σε νερό ή άλλο υγρό και γι αυτό όταν προστεθούν σε οποιαδήποτε τροφή δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας που βοηθάει να μη πεινάει κανείς, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου τη γεύση της. Βοηθούν επομένως στην απώλεια βάρους. Μπορούμε να τους προσθέτουμε λοιπόν στο γιούρτι μας, της σαλάτα μας, το φαγητό ή τους χυμούς μας ή όπου αλλού επιθυμούμε. (http://www.mychiaseeds.com/, http://www.wikipedia/)
Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που αναλύσαμε σήμερα, είναι απαραίτητα και τα δύο (ω-3, ω-6) για τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας, παίζει όμως ρόλο η αναλογία τους. Δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο ποια είναι η ιδανική τους αναλογία, αλλά θεωρείται ικανοποιητική μία αναλογία 1:2. Δυστυχώς όμως, λόγω της υπερβολικής κρεατοφαγίας στην εποχή μας η αναλογία αυτή έχει φτάσει να είναι 1:25!!! Με αποτελέσματα καταστροφικά για την υγεία μας. Ο λόγος είναι ότι τα ω-6 λιπαρά οξέα οδηγούν στη παραγωγή μορίων που προάγουν τη φλεγμονή στον οργανισμό σε αντίθεση με τα ω-3 που κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Και είναι γνωστό από τις επιστημονικές έρευνες πως παθήσεις όπως η αρτηριοσκλήρυνση, οι αρθρίτιδες και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, καθώς και το άσθμα, συνοδεύονται από υψηλό στάδιο φλεγμονής στον οργανισμό και το κλάσμα της σχέσης ω-3/ω-6 λιπαρών οξέων είναι σε αυτές τις περιπτώσεις διαταραγμένο, με υπερίσχυση των ω-6 λιπαρών οξέων.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο χρήσιμο είναι να αυξήσετε την πρόσληψη με τη τροφή σας των ω-3 λιπαρών οξέων, περιλαμβάνοντας σε αυτή κάποια από τα προϊόντα που ανέφερα πιο πάνω.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Χαλάρωση (5)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Καλημέρα
Τι πιο χαλαρωτικό από μία γλυκιά παιδική φατσούλα, μία εκπληκτική φωνή και ένα τραγούδι που μιλάει για το ουράνιο τόξο;
Enjoy.....

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.