Άρθρα και συμβουλές από την γιατρό Δρ Ελένη Τσουκαλή για την σωστή διαχείριση του στρες και την βελτίωση της υγείας και της ζωής, καθώς επίσης όλες οι νεότερες απόψεις για την λειτουργία του οργανισμού μας, από τις έρευνες ιατρικής και βιολογίας.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011
Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
Υγιειενή διατροφή (15)
Σελινόριζα
Για ένα πολύ γνωστό μας λαχανικό θα μιλήσουμε σήμερα φίλες και φίλοι μου. Την σελινόριζα.
Το λαχανικό αυτό είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Β6, C), κάλλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδερο, φυλικό οξύ και απαραίτητα αμινοξέα. Ο συνδυασμός των μετάλλων που περιέχονται στη σελινόριζα βοηθάει τόσο τους μυς και τη λειτουργία τους, όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα κόκαλα και τη καρδιά. Βοηθάει επίσης την επιδιόρθωση των κυττάρων, σταθεροποιεί τις μεταβολικές διεργασίες και βοηθάει την οξυγόνωση του αίματος και των μυών.
Το λαχανικό αυτό είναι επίσης πλούσιο σε ίνες, πράγμα που βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου και την μείωση της χοληστερίνης, ενώ επίσης σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και σας κρατάει χορτάτους για αρκετό διάστημα..
Μία άλλη του εκπληκτική ιδιότητα που έχει αυτό το λαχανικό, είναι ότι αλκαλοποιεί πολύ τον οργανισμό (κάνει το pH αλκαλικό), πράγμα που προστατεύει από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν φαρμακευτικό λαχανικό για μια ποικιλία παθήσεων, γιατί είναι ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό.
*Τριμμένη σε χοντρό τρίφτη, μαζί με καρώτα και πατζάρια που τα έχετε αφήσει μία νύχτα σε νερό με μπόλικο ξύδι, γίνονται μία πολύ νόστιμη και διαφορετική σαλάτα την οποία θα περιχύσετε με λάδι και μηλόξυδο ή θα την ανακατέψετε με λίγο κεφίρ. Αν προσθέσετε και λίγους σπόρους ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας η σαλάτα αυτή μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ και πολύ θρεπτικό δείπνο συνοδευόμενη με λίγο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης.
Στην στήλη των υγιεινών συνταγών σας έχω πριν από καιρό δώσει μία πολύ όμορφη συνταγή με σολομό και σελινόριζες. Μπορείτε να την δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Στην στήλη των υγιεινών συνταγών σας έχω πριν από καιρό δώσει μία πολύ όμορφη συνταγή με σολομό και σελινόριζες. Μπορείτε να την δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Με αγάπη
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (16)
ρίγανη
|
Μάζεψα τη ρίγανη από τον κήπο και την κρέμασα σε ματσάκια ανάποδα, στην κουζίνα να ξεραίνεται, μακριά από τους υδρατμούς. Έκοψα και τις πρώτες ντομάτες, ενώ μελιτζάνες και αγγουράκια μαζεύω καθημερινά.
Ξεμύτισαν και τα πρώτα φασολάκια, τρυφερά-τρυφερά, δεν προλαβαίνεις να τα βάλεις στην κατσαρόλα και είναι έτοιμα, μαζί με μερικά κολοκυθάκια.
Οι κοντούλες μου, νοστιμότατες φαγώθηκαν κιόλας σχεδόν όλες. Όσες έχουν απομείνει επάνω στο δέντρο, γίνονται καφετιές και σαπίζουν γρήγορα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι φυσικό ή αρρώστια. Θα το μάθω και θα σας ενημερώσω, για του χρόνου. Η άλλη όμως αχλαδιά μου, που δεν ξέρω την ποικιλία της γιατί την βρήκα ήδη μεγάλη μέσα στο οικόπεδο όταν το αγόρασα, ακόμη δεν έχει ωριμάσει καλά τους δικούς τη καρπούς. Αυτό είναι καλό, γιατί έχει ο κήπος φρούτα για αρκετό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Έφτιαξα και μία πολύ ωραία μαρμελάδα με τα μικρά μου δαμάσκηνα (αρ. φωτ.). Τώρα περιμένω να ωριμάσουν καλά και οι βανίλιες (δεξ. φωτ.), για να φτιάξω και με αυτές. Τα εγγόνια μου τις λατρεύουν αυτές τις μαρμελάδες και τους δίνω μερικά βαζάκια να έχουν στο σπίτι τους για τον χειμώνα.
Είναι πολύ απλή υπόθεση η σπιτική μαρμελάδα ξέρετε. Βάζετε στο μπλέντερ τα φρούτα σας πλυμένα, τα πολτοποιείτε, τα βάζετε σε κατσαρόλα με ζάχαρη ακατέργαστη (θα τη βρείτε στα βιολογικά καταστήματα) σε ίση ποσότητα με τα πολτοποιημένα φρούτα (εγώ που την θέλω ελαφρώς ξινή, βάζω λιγότερη ζάχαρη -200 γρ. λιγότερη σε κάθε κιλό-) και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να δείτε να σχηματίζονται μόνον μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια. Οι φουσκάλες αυτές σας δείχνουν πως η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.
Την βάζετε με την κουτάλα που την ανακατεύατε (έχει πια αποστειρωθεί αυτή με τον βρασμό) σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνετε. Τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα σας και τελειώσατε.
αχλαδιά |
** Αν αντί για ζάχαρη τώρα, βάλετε στο μπλέντερ μαζί με τα φρούτα σας ίση ποσότητα χουρμάδες, η μαρμελάδα σας θα είναι ακόμη πιο υγιεινή, αλλά δεν θα έχει διαύγεια. Θα υπολείπεται σε εμφάνιση, γιατί αλλοιώνεται το χρώμα της.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες αν τις μεγαλώσετε με ένα κλικ, τα φύλλα των δέντρων μου έχουν αρκετές τρυπούλες από έντομα. Εγώ παρ όλα αυτά δεν τα ψεκάζω, παρά με λίγο διάλυμα σαπουνιού, όπως σας έχω ξαναπεί και κάποιες φορές και με λίγο χαλκό. Εφέτος ψέκασα μόνον δύο φορές με σαπούνι, καθόλου χαλκό, και κρέμασα στα λαχανικά μερικές εντομοπαγίδες με κόλλα. Η καρποφορία του κήπου είναι αρκετά καλή και εγώ δεν παιδεύομαι πολύ με ψεκάσματα. Οι καρποί από την άλλη δεν θέλουν παρά λίγο πλύσιμο με νερό για να σου χαρίσουν την καταπλητκική τους γεύση, καθώς καταναλώνονται από όλους τους επισκέπτες αυτού του κήπου με το φλούδι τους βέβαια, για να μην χάνεται κανένα πολύτιμο συστατικό.
Με αγάπη
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011
Άσκηση (27)
ΑΣ ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πόσες και πόσοι άραγε ανάμεσά σας έχουν την τύχη αυτόν τον καιρό να βρίσκονται κοντά σε μία παραλία ή έστω σε μία πισίνα; Εύχομαι ο αριθμός αυτός να είναι μεγάλος. Εγώ πάντως πιστή στην υποχρέωση που έχω αναλάβει να σας θυμίζω να ασκείστε, μεταξύ των άλλων, σας βρήκα μία πολύ καλή και απλή άσκηση για τους κοιλιακούς σας καθώς θα βρίσκεστε μέσα στο νερό, για να κάνετε έτσι το κολύμπι σας ακόμη πιο αποδοτικό. Δοκιμάστε την.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (10)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζοντας την κουβέντα μας για το μεγαλείο της ύπαρξής μας
και αυτού του σώματος με το οποίο την βιώνουμε, πρέπει να σας θυμίσω πως τα
γονίδια δεν είναι το πεπρωμένο μας, όπως πίστευε η επιστήμη μέχρι πρόσφατα.
Σας έχω μιλήσει γι αυτό και σε προηγούμενα άρθρα αυτής της
στήλης. Επανέρχομαι όμως, γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό να κατανοήσετε την
επίδραση που εσείς οι ίδιοι έχετε επάνω στα γονίδιά σας. Πολύ συχνά ακούω γύρω
μου τη φράση «τι να κάνουμε, το έχω στο DNA μου…» για κάποια προβλήματα υγείας
ή χαρακτήρα που έχει κάποιος. Εκτός από κάποιες γενετικές ανωμαλίες όμως,
προβλήματα υγείας με τα οποία γεννιέται κάποιος δηλαδή, όλα τα υπόλοιπα
εξαρτώνται από το περιβάλλον μας ή από την άποψη που εμείς έχουμε για το
περιβάλλον μας. Υπάρχει δηλαδή συμμετοχή του νου μας στις δράσεις των γονιδίων μας.
Με αυτόν, καθώς και με τη διατροφή μας και αλλαγές στο περιβάλλον, μπορούμε να
φτιάξουμε μέχρι 30.000 παραλλαγές για
κάθε γονίδιό μας, λέει σήμερα η επιστήμη !...
Αν έχουμε κληρονομήσει καρκινικά γονίδια δηλαδή από τους γονείς μας,
μπορούμε να τα αλλάξουμε, και όχι μόνον να μην αρρωστήσουμε εμείς από αυτά,
αλλά να τα μεταφέρουμε στη συνέχεια αλλαγμένα και στα παιδιά μας, ώστε να μην
κινδυνεύουν από αυτά!...Αυτά μελετάει τώρα η καινούργια επιστήμη η Επιγενετική,
όπως σας έχω ξαναπεί σε προηγούμενα άρθρα μου και σας έχω εξηγήσει
λεπτομερειακά στο βιβλίο μου «πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ.
Τα γονίδια λοιπόν, δεν είναι το πεπρωμένο μας. Αντίθετα η ευθύνη
η δική μας για την μεταφορά «καλών» γονιδίων στα παιδιά μας, είναι μεγάλη και
είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι αυτό, πριν φτάσουν σε ηλικία
γονιμοποίησης, ώστε να πάρουν τα μέτρα τους εγκαίρως.
Όλες οι συμβουλές που σας δίνω σε αυτή την ιστοσελίδα, όπως και
στο βιβλίο μου, (σωστή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, διαχείριση συναισθημάτων,
ενεργειακή εναρμόνιση) βοηθούν σε αυτό.
Στη μαγεία της δημιουργίας, φαίνεται πως τίποτα δεν είναι
τυχαίο, λέει σε άρθρο του ο βιολόγος Bruce Lipton. Αντίθετα προς τις τυχαίες
μεταλλάξεις που πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα πως συμβαίνουν στα γονίδιά μας, η
επιστήμη έχει διαπιστώσει τώρα μηχανισμούς μεταλλάξεων προσαρμογής, με τους
οποίους οι οργανισμοί προσαρμόζουν τη λειτουργία των γονιδίων τους, έτσι ώστε
να μπορούν να αντέξουν στις υπάρχουσες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Δεν φαίνεται να ήρθαμε εδώ τυχαία, λέει ο βιολόγος και συμφωνώ
απόλυτα μαζί του. Κάθε νέος οργανισμός που εμφανίζεται στην βιόσφαιρα, φέρνει
αρμονία και ισορροπία στον μαγικό αυτόν Κήπο. Και είναι στο χέρι μας, μια που
έχουμε έναν νου που μπορεί να κατανοεί πολύ περισσότερα πράγματα από ότι τα
υπόλοιπα ζώα, να βοηθήσουμε ετούτον τον πλανήτη, να σωθεί και να συνεχίσει να
εξελίσσεται. Αυτός φαίνεται να είναι ο ρόλος μας σε αυτόν. Η επιστήμη και η εξέλιξη, είναι με το μέρος
μας σε αυτή την προσπάθεια, λέει ο βιολόγος. Γιατί η εξέλιξη δεν είναι
πεπρωμένο, όπως φαίνεται, αλλά πρακτική.
Ο ρόλος μας επομένως είναι ενεργητικός και πολύ σοβαρός. Πότε
άραγε οι άνθρωποι θα το αντιληφθούν αυτό και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον
νου τους για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη;
Με αγάπη
Με αγάπη
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (6)
Θυμάστε τα όσα σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης σας είχα πει για την αναγεννητική ιατρική; Αυτός ο
κλάδος της ιατρικής εξελίσσεται συνεχώς και ταχύτατα.
Ερευνητές πρόσφατα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατάφεραν να μετατρέψουν απ ‘ευθείας κύτταρα
μη καρδιακά σε καρδιακά. Κατάφεραν να μετατρέψουν αστροκύτταρα (νευρικά κύτταρα
σε σχήμα αστεριού) καθώς και ινοβλάστες (κύτταρα του δέρματος) σε καρδιακά
κύτταρα, χωρίς προηγουμένως να τα μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, όπως
γινόταν σε παλαιότερες έρευνες, με όλα τα προβλήματα
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αποποίηση ευθύνης
Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.