Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (7)

Γεια σας φίλοι μου
Ο κήπος μου επιτέλους άρχισε να γίνεται φθινοπωρινός, με τα κιτρινοκόκκινα χρώματα που παίρνουν τα φυλλώματα των οπωροφόρων δέντρων. Αχλαδιές, μηλιές, δαμασκηνιές, ροδιές , το ένα μετά το άλλο τα δέντρα αλλάζουν χρώμα και λίγο-λίγο χάνουν τα φύλλα τους και απογυμνώνονται, περιμένοντας την άνοιξη για να ξαναφουντώσουν. Τις ελάχιστες μέρες που ο ήλιος φωτίζει αυτό τον καιρό το νησί μας, κάνει τον κήπο να μοιάζει με νεραϊδότοπο έτσι όπως φωτίζονται από τις ακτίνες του  όλα αυτά τα χρυσοκόκκινα φυλλώματα....
Κάποιες γωνιές του κήπου όμως το φθινόπωρο και τα πρώτα κρύα του χειμώνα, δεν λένε ακόμη να τις αγγίξουν. Μια μικρή αζαλέα συνεχίζει να ανθίζει όπως βλέπετε, πάνω από τα αργυρόχρωμα φύλλα ενός «ελίχρυσουμ πετιολάρε». Αυτό το τελευταίο είναι ένα χαμηλό φυτό (σας έχω ξαναμιλήσει γι αυτό) που έρπει και καλύπτει τα κενά που υπάρχουν στα παρτέρια ανάμεσα στα λουλούδια, ομορφαίνοντάς τα κιόλας με την αντίθεση που κάνουν τα γκριζωπά φυλλαράκια του με το έντονο πράσινο των φύλλων των περισσότερων λουλουδιών.
Άλλο ένα φυτό με γκρίζα φύλλα που έχω χρησιμοποιήσει στον κήπο για αντίθεση είναι η αρτεμίσια. Εύκολο στη συντήρησή του φυτό που πολύ εύκολα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα (μικρά κλαδιά βουτηγμένα σε ορμόνη ριζοβολίας). Στη φωτογραφία τη βλέπετε να αναδεικνύει , έτσι όπως είναι φυτεμένη στη βάση του, το τρελό…. "πουλί" μου  (στρελίτζια είναι το όνομά του -strelitzia-)που άνθισε και αυτό τώρα ξεγελασμένο από τον καιρό.
Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω για όσους φίλους ή φίλες ρωτούν και ξαναρωτούν πότε πρέπει να λιπαίνουν τα διάφορα φυτά τους : στον κήπο, λιπαίνουμε με κοπριά ή λίπασμα κατά το τέλος Φεβρουαρίου και στη συνέχεια άλλη μια φορά τον Απρίλιο. Εγώ προσωπικά, τον Μάιο προσθέτω και σίδηρο σε όλα τα φυτά μου. Διαπίστωσα πως με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο γερά και έχουν καλύτερη ανθοφορία.
Στις γλάστρες όμως συνεχίζουμε να λιπαίνουμε με λίπασμα μία φορά τον μήνα τα φυτά μας, σταματώντας μόνον τον Αύγουστο που κάνει πολλή ζέστη και τους δύο χειμωνιάτικους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, που κάνει πολύ κρύο. 
Μη ξεχνάτε όμως πως οι καμέλιες και οι γαρδένιες  εκτός από λίπασμα, θέλουν και σίδηρο σχεδόν σε κάθε δεύτερο πότισμα, όλο τον χρόνο. Πολλή ανάγκη για σίδηρο έχουν επίσης οι αζαλέες, οι ορτανσίες, τα ροδόδεντρα και οι ναντίνες.
Με αγάπη

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (4)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ (4)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα μιλήσουμε για τα πρεβιοτικά. Αυτά διαφέρουν από τα προβιοτικά που συζητήσαμε μέχρι τώρα. Δεν πρόκειται για άλλο είδος μικροβίων, αλλά για φυτικές ίνες. Οι φυτικές είναι δύο ειδών. Αυτές που διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτές) και αυτές που δεν διαλύονται (μη υδατοδιαλυτές). Όλες οι ίνες περνούν απείραχτες από το λεπτό μας έντερο στο παχύ. Εκεί τώρα αυτές που δεν διαλύονται στο νερό (περιέχονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) δεν υφίστανται καμία ζύμωση από τα μικρόβια του εντέρου. Συγκρατούν απλώς νερό και κάνουν με αυτό τον τρόπο τα κόπρανά μας μαλακότερα και ευκολότερη έτσι την αφόδευση.
Οι διαλυτές όμως ίνες φθάνοντας στο παχύ μας έντερο, υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί. Αποτελούν στην πραγματικότητα το καύσιμο για την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων. Και όταν αυτό συμβαίνει, όταν δηλαδή τα μικρόβια του εντέρου μας τρέφονται καλά με την απαραίτητη ποσότητα και το κατάλληλο είδος διαλυτών φυτικών ινών, το αποτέλεσμα είναι κάποια εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας, όπως:

• Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των «καλών» μικροβίων στο έντερό μας
• Αυτά τα καλά βακτήρια στη συνέχεια παράγουν όξινη ουσία που χρησιμοποιείται από το έντερό μας
για την καλή του υγεία
• Ελαττώνονται κάποια δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια στο έντερό μας
• Αυξάνει η απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου (βοήθεια για την οστεοπόρωση!)
• Δυναμώνουν τα κόκαλα και αυξάνει η πυκνότητά τους (βοήθεια για την οστεοπόρωση!)
• Διατηρείται ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα στο παχύ έντερο
• Ρυθμίζεται καλύτερα το σάκχαρο του αίματος
• Φαίνεται να υπάρχουν οφέλη ως προς τη καθυστέρηση της γήρανσης, και τη βελτίωση της παχυσαρκίας (σε πρόσφατες έρευνες)
• Σε ζώα φαίνεται να μειώνεται η εμφάνιση πολυπόδων και καρκίνων στο έντερο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες για τις οποίες υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ερευνητικών εργασιών είναι η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη. Αυτές βρίσκονται στο σκόρδο, τις μπανάνες, τα πράσα, τις αγκινάρες, το σιτάρι, την αγαύη και σε κάποια λαχανικά ρίζες.
Μία άλλη διαλυτή ίνα που περιγράφτηκε πρόσφατα είναι η γαλακτο-ολιγοσακχαρίδη. Αυτή υπάρχει στο μητρικό γάλα. Πολύ λίγες προς το παρόν οι έρευνες για αυτή τη μη διαλυτή ίνα, αλλά είναι πραγματικά θαυμαστό το ότι η μητέρα με το γάλα της δίνει στο μωρό της την απαραίτητη τροφή για τα μικρόβια του εντέρου του.
Παρ ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές έρευνες για να ξεδιαλύνει καλά ο ρόλος των πρεβιοτικών στην υγεία μας, είναι βέβαιο πως δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας τα πρεβιοτικά με τη μορφή ινών από αναποφλοίωτους σπόρους, λαχανικά και φρούτα, λένε οι επιστήμονες.
Συνεχίζεται

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (15)

                                                       Γεια σας φίλοι μου
Από την Ιατρική επιστήμη προέρχονται τα καλά νέα που σήμερα θα σας ανακοινώσω. Αφορούν τον νέο, πολλά υποσχόμενο, κλάδο της ιατρικής, την λεγόμενη «Αναγεννητική Ιατρική». Σκοπεύω να σας μιλήσω εκτενώς για αυτήν κάτω από την ετικέτα της Ολιστικής Ιατρικής σε λίγο καιρό.
Προς το παρόν όμως ακούστε τα καλά νέα. Αφορούν την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Του διαβήτη που εμφανίζεται κυρίως στους νέους ανθρώπους και που θεραπεύεται μέχρι τώρα μόνον με ενέσεις ινσουλίνης, γιατί σε αυτή τη πάθηση καταστρέφονται τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη.
Ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown, κατάφεραν να μετατρέψουν σε ποντίκια, αρχέγονα κύτταρα από όρχεις σε παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη για τα ποντίκια. Όμως αυτή τη φορά, λένε οι ερευνητές πως βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη παραγωγή αρκετής ποσότητας ινσουλίνης που χρειάζεται για την θεραπεία ανθρώπων. Και επιπλέον τα αρχέγονα κύτταρα των όρχεων μετατρέπονται πολύ ευκολότερα σε αρχέγονα κύτταρα που μοιάζουν με τα εμβρυϊκά πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα, γιατί έχουν τα γονίδια που χρειάζονται γι αυτό, λένε οι πιο πάνω ερευνητές και δεν χρειάζονται πολλή επεξεργασία.
Και για τις γυναίκες έχουν βρεθεί αντίστοιχα κύτταρα από άλλον ιστό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο για τη θεραπεία του διαβήτη στις γυναίκες, όπως είπαν οι ερευνητές.
Φαντάζεστε να είναι σε λίγο καιρό δυνατόν να μας παίρνουν με μία σύριγγα λίγα κύτταρα από τους όρχεις μας ή από κάποιον άλλο ιστό και βάζοντάς τα στη συνέχεια στο πάγκρεάς μας να τα καταφέρουμε να παράγουμε και πάλι την δική μας ινσουλίνη και να απαλλαγούμε έτσι από το βάσανο του διαβήτη και τα συνεχή τρυπήματα της ινσουλινοθεραπείας; Δεν θα είναι καταπληκτικό;
Η Αναγεννητική Ιατρική είναι ένας καινούργιος σπουδαίος ιατρικός κλάδος για τον οποίο θα μιλήσουμε σύντομα αναλυτικότερα. 
Εύχομαι τα νέα αυτά να οδηγήσουν γρήγορα σε ανακούφιση αρκετούς νέους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με τις σημερινές θεραπείες ανάμεσά μας.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σούπες (3)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα είμαι πάλι κοντά σας με μία πολύ νόστιμη, υγιεινή αλλά και επίκαιρη (για τις γιορτινές ημέρες που έρχονται) συνταγή. Θα σας δώσω μία συνταγή για κολοκυθόσουπα.
Η κίτρινη κολοκύθα, όπως και όλες οι άλλες ποικιλίες κολοκύθας που βρίσκουμε στην αγορά τώρα τον χειμώνα, είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, φυλικό οξύ, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο, όπως έχουμε ξαναπεί. Δεν είπαμε όμως την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε γι αυτήν, πως η κολοκύθα θεωρείται ότι προστατεύει τους πνεύμονες των καπνιστών από το εμφύσημα και τον καρκίνο, κι αυτό γιατί το βενζο(α)πυρένιο που υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί μείωση της βιταμίνης Α στον οργανισμό, βιταμίνη που υπάρχει πλούσια σε ποσότητα σε αυτό το λαχανικό.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Κολοκυθόσουπα, βελουτέ
1μικρή κολοκύθα                                               
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ξινόμηλο μεγάλο
1 μικρή γλυκοπατάτα
Λίγο ξύδι βαλσαμικό
6 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Μίγμα μπαχαρικών : από 1 κουτ.γλ.
Σπόροι μάραθου
Κόλιαντρο
Μπούκοβο (όχι καυτερό)
Κανέλλα (πολύ κοφτό)
Πάπρικα

Κόβουμε στη μέση τη κολοκύθα, βγάζουμε τα σπόρια της, τη ραντίζουμε με λίγο ξύδι βαλσαμικό και τη βάζουμε ανάποδα (με το δέρμα επάνω) στο φούρνο, επάνω σε λαδόκολλα να ψηθεί και να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμ. στον αέρα). Μαζί ψήνουμε και τη γλυκοπατάτα με το φλούδι της.
Αν δεν βρούμε μκρή κολοκύθα, βάζουμε μισή μεγάλη και τη κόβουμε σε χοντρές φέτες για να την ψήσουμε στον φούρνο. Ψημένη ξεφλουδίζεται πολύ πιο εύκολα και είναι και πιο νόστιμη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψημένη με αυτόν τον τρόπο κολοκύθα και στο γλυκό που σας είχα δώσει τη συνταγή του πριν λίγες ημέρες. Μόνον που θα πρέπει να μειώσετε λίγο το αλεύρι στη περπίπτωση αυτή, για να μη σας γίνει πολύ πηχτή η ζύμη, μια που ψημένη η κολοκύθα δεν βγάζει πολύ νερό.  
Ξεφλουδίζουμε τη ψημένη κολοκύθα λοιπόν και την γλυκοπατάτα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε μέσα εκεί  τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και όταν μαλακώσουν και αυτά, τη κολοκύθα σε κομμάτια, το μήλο και τη γλυκοπατάτα. Ανακατεύουμε λίγο όλα τα υλικά, προσθέτουμε νερό (2 δάχτυλα επάνω από τα υλικά) και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά. Πολτοποιούμε στο μίξερ και αν το μίγμα είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μία βράση. Λίγο πριν τη σερβίρουμε, προσθέτουμε ένα γιαούρτι πρόβιο-κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό για στόλισμα.


Δοκιμάστε την. Είναι νοστιμότατη!

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (12)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ... 


Πολλοί από τους αποτυχημένους της ζωής είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά στην επιτυχία βρισκόντουσαν πριν τα παρατήσουν....


~Thomas Edison~

Από το βιβλίο «212 the extra degree»
του Sam L. Parker Mac Anderson

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (3)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ  (3)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας σήμερα τη κουβέντα μας για τα προβιοτικά, θέλω να μιλήσουμε για μία ακόμη τροφή που είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών και που εύκολα μπορεί κανείς να προμηθευτεί στη χώρα μας. Πρόκειται για το ξινολάχανο (το γνωστό «σάουερκράουτ» των Γερμανών που συνοδεύει πολύ όμορφα τα λουκάνικα και το χοιρινό κότσι τους). Ξινολάχανο μπορούμε να αγοράσουμε σε βάζα στα σουπερ μάρκετ, αλλά δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε και μόνοι μας. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες γι αυτό στην ιστοσελίδα
http://boingboing.net/2009/01/12/making-sauerkraut-is.html. Στην ουσία δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αφήσουμε ψιλοκομμένο λάχανο να υποστεί ζύμωση και να ξινίσει, μόνον υπό την επίδραση αλατιού. Η ζύμωση αυτή γίνεται αναερόβια, γι αυτό θα χρειαστεί να σκεπάσουμε το αλατισμένο λάχανο με ένα πιάτο ή ένα στρογγυλό ξύλο ανάλογο σε διάμετρο με το εύρος του δοχείου στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το λάχανο και να βάλουμε και ένα βάρος από πάνω (π,χ, μία πέτρα). Η ζύμωση θα χρειαστεί δύο ή και περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει (lactobacillus και pediococcus) είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα.
Για όσους τώρα θέλουν να συμπεριλάβουν το ξινολάχανο και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε υγιεινότερη διατροφή, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν συνοδευτικό ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ή να γεμίσουν με αυτό λεπτές φέτες καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας ή φέτες ψημένης μελιτζάνας (πολύ νόστιμα ορεκτικά).
Προβιοτικά μπορεί να προμηθευτεί κανείς και από τα φαρμακεία, σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας ή σκόνης. Έχει σημασία να αναγράφεται στη συσκευασία πως πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς. Οι παρενέργειές που μπορεί να προκαλέσουν, είναι συνήθως ήπιες. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Υπάρχουν μάλιστα και έρευνες πρόσφατες που μελετούν την πιθανότητα τα προβιοτικά του εντέρου να έχουν σχέση και με τη καλή κατάσταση του δέρματος μέσω μηνυμάτων που ανταλλάσσουν αυτά τα δύο. (http://www.nutraingredients.com/Research/Probiotics-may-send-signals-from-gut-to-skin )

Συνεχίζεται

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.