Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/αναψυκτικά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σίγουρα θα μου πείτε πως έχω πάθε ψύχωση με τα αναψυκτικά και τα γλυκά γενικότερα. Όμως δεν είναι αλήθεια. Δεν φταίω εγώ που οι ανά τον κόσμο επιστήμονες τα περιλαμβάνουν στις έρευνές τους και καταλήγουν μόνιμα σε ….τραγικά για αυτούς που τα καταναλώνουν αποτελέσματα.
Λοιπόν ακούστε τα νέα που έχω για σας σήμερα.
Η φρουκτόζη, είναι το σάκχαρο που περιέχεται σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και είναι σαφώς καλύτερο από τη γλυκόζη, όπως έχουμε ξαναπεί, γιατί δεν μπαίνει κατευθείαν στο αίμα μας όπως εκείνη, αλλά πηγαίνει στο συκώτι μας και από εκεί βγαίνει λίγη-λίγη στο αίμα μας ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας. Δεν αναγκάζει έτσι το πάγκρεας να κουράζεται και να εξαντλείται βγάζοντας συνέχεια ινσουλίνη για να βάλει το σάκχαρο μέσα στα κύτταρά μας προκειμένου να καεί αυτό και να παραχθεί ενέργεια.
Το κακό είναι, πως οι διάφοροι βιομήχανοι, για λόγους που εκείνοι ξέρουν, χρησιμοποιούν εδώ και αρκετό καιρό γλυκαντικές ουσίες με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, (όπως το σιρόπι καλαμποκιού με μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης) για τη κατασκευή αναψυκτικών, αρτοσκευασμάτων και άλλων τροφών.
Οι επιστήμονες λοιπόν ερεύνησαν αυτή τη φορά τη συσχέτιση της αυξημένης κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων με την αυξημένη αρτηριακή πίεση που παρατήρησαν πως όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό J Am Soc Nephrol  πολύ πρόσφατα και είναι τα εξής:
Καθημερινή κατανάλωση ποσότητας φρουκτόζης ίση με αυτή που περιέχεται σε 2,5 αναψυκτικά καθημερινά, συσχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που δεν είχαν κανένα ιστορικό υπέρτασης. Και όσο πιο ψηλή η τιμή της αρχικής πίεσης του ατόμου τόσο περισσότερη ήταν η αύξηση της πίεσής του που προκαλούσε η πιο πάνω κατανάλωση.
Όπως βλέπετε, οι γλυκαντικές ουσίες δεν επηρεάζουν μόνο τα λιπίδιά μας όπως είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο, αλλά και την πίεσή μας!!!
Προσέξτε τη διατροφή σας φίλοι μου. Η σωστή διατροφή δεν είναι μόνον ένα όπλο ενάντια στο στρες, όπως σας έχω πει στο βιβλίο μου («Πώς να νικήσετε το στρες. Πέντε χρυσοί κανόνες για υγεία και ευεξία») αλλά και ένα όπλο ενάντια σε όλους αυτούς τους ασυνείδητους που προσπαθούν να σας εξοντώσουν με τις διάφορες …. νοστιμιές που δημιουργούν για να σας ξελογιάζουν…. Διαβάστε προσεχτικά τις ετικέτες για να ξέρετε τι περιέχει αυτό που τρώτε. 
Αντισταθείτε!!! και νά χετε πάντα στο νου σας το γνωστό "παν μέτρον άριστον".
Με αγάπη



Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (8)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ  ΚΑΙ ΟΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ (8)
Γεια σας φίλοι μου

Όπως είπαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας εκτός από τις βαλβίδες μέσα από τις οποίες διακινούνται ιόντα (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια) υπάρχουν και αντλίες που κάνουν την ίδια δουλειά ενεργητικά. Αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρωτεΐνες και πάλι.
Όπως σας έχω πει όλες σχεδόν οι λειτουργίες των κυττάρων μας στηρίζονται σε αυτές.
Θα κλείσουμε όμως σήμερα το θέμα των πρωτεϊνών με λίγα λόγια για τις πρωτεΐνες υποδοχείς, γιατί αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες υποδοχείς βρίσκονται τόσο στη μεμβράνη του κυττάρου, όσο και στη μεμβράνη του πυρήνα αλλά και μέσα στο εσωτερικό του κυττάρου, στο κυτταρόπλασμα δηλαδή. Δέχονται διάφορα σήματα από το περιβάλλον και τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου ή του πυρήνα ανάλογα με τη θέση που αυτές βρίσκονται. Στη συνέχεια άλλες πρωτεΐνες αναλαμβάνουν δράση, παίρνουν το σήμα, το ερμηνεύουν και εκτελούν την αντίστοιχη δουλειά.
Κάποιες από αυτές που βρίσκονται επάνω στη μεμβράνη κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθούν τα κύτταρα αυτά να φαγοκυτταρώσουν μικρόβια. Ενώνονται δηλαδή με κάποιο σημείο του αντισώματος που έχει κολλήσει επάνω στο μικρόβιο, και δίνουν έτσι το σήμα στο κύτταρο που τους περιέχει στη μεμβράνη του να ….καταπιεί το μικρόβιο αυτό. (έχουμε μιλήσει για αυτά και γενικότερα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας σε παλαιότερα άρθρα. Ετικέτα: «ανοσοποιητικό»)
Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών των πρωτεϊνών υποδοχέων. Μόνον οι υποδοχείς που βρίσκονται στη κυτταρική μεμβράνη είναι πάνω από 1200!...
Και μη μου πείτε «τι μας νοιάζουν εμάς τώρα αυτά; Γιατροί θα γίνουμε;». Δεν τα λέω για να σας κουράσω, ούτε για να σας κάνω να βαρεθείτε. Σας τα λέω, όσο πιο περιληπτικά μπορώ, για να σας δείξω πόσο εκπληκτικά περίπλοκα όντα είμαστε….. Για να καταλάβετε το μεγαλείο της ύπαρξής σας!.... Για να μη ξανανιώσετε «μικροί» και «αδύναμοι» ποτέ.
Για να μη ξανανιώσετε μόνοι. Είσαστε, είμαστε, ένα…. σύμπαν, απόλυτα διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα σύμπαντα και πολύτιμο κομματάκι ολόκληρης της δημιουργίας. Αν αυτό είναι μοναξιά φίλοι μου, εμένα μου αρέσει πολύ που είμαι ….. μόνη μου και σας βεβαιώ δεν με βρίσκω καθόλου μικρή και αδύναμη!....
Με αγάπη

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

χορτοφαγικός οδηγός

Υγιεινή διατροφή (18)

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (7)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ (7)
Γεια σας φίλοι μου

Θα μιλήσουμε σήμερα για μία από τις λειτουργίες της μεμβράνης του κυττάρου, του εξωτερικού του περιβλήματος δηλαδή, που το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα κύτταρα και από το περιβάλλον. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι η ανταλλαγή ιόντων με το περιβάλλον.
Αυτή η ανταλλαγή, οδηγεί το κύτταρο σε διέγερση. Κάνει π.χ. τα κύτταρα της καρδιάς μας να κινούνται έτσι ώστε η καρδιά μας να λειτουργεί σαν αντλία.
Όταν το κύτταρο είναι σε ηρεμία, τα ιόντα Καλίου είναι περισσότερα σε αριθμό στο εσωτερικό του κυττάρου, ενώ τα ιόντα Νατρίου είναι περισσότερα έξω από το κύτταρο. Όταν ένα καρδιακό κύτταρο χτυπάει (κινείται), ανοίγουν ειδικές βαλβίδες που υπάρχουν στη μεμβράνη του κυττάρου (σχήμα) και επιτρέπουν την είσοδο των ιόντων Νατρίου από έξω στο εσωτερικό του κυττάρου ενώ αντίθετα αφήνουν τα ιόντα Καλίου να βγουν έξω από το κύτταρο. Η κίνηση αυτή των ηλεκτρικών φορτίων, γιατί τα ιόντα είναι φορτισμένα σωματίδια, οδηγεί τα κύτταρα σε διέγερση.
Υπάρχουν και αντλίες που διακινούν και άλλα ιόντα ενεργητικά μέσα και έξω από τα κύτταρα, αλλά δεν θα μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες τώρα εμείς.
Θα προσθέσω μόνον πως όταν ένα καρδιακό κύτταρο χτυπάει, οι βαλβίδες των ιόντων Νατρίου ανοίγουν για περίπου 2/1000 του δευτερολέπτου, ιόντα Νατρίου μπαίνουν μέσα στο κύτταρο, αυξάνοντας έτσι τη ποσότητα θετικών φορτίων στο εσωτερικό του κυττάρου, πράγμα που προκαλεί την εκπόλωση της μεμβράνης, όπως λέγεται. Τη διεγείρει δηλαδή. Στη συνέχεια γίνεται μία πιο αργή, διάρκειας ½ δευτερολέπτου έξοδος ιόντων Καλίου προς το εξωτερικό του κυττάρου, πράγμα που επαναπολώνει την κυτταρική μεμβράνη. Επαναφέρει δηλαδή του κύτταρο σε ηλεκτρική ισορροπία.
Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά, γιατί συμμετέχουν και άλλα ιόντα σε αυτή τη διαδικασία, αλλά σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα δεν χρειάζεται νομίζω να σας κουράσω περισσότερο….
Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερα και είναι Αγγλομαθείς, μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και πολύ όμορφες κινούμενες εικόνες σαν την πιο πάνω στη διεύθυνση http://www.cellsalive.com/ που ήταν και η πηγή των πιο πάνω πληροφοριών.
Με αγάπη

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Άσκηση (13)

ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ 
Γεια σας φίλοι μου
Εχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να σας έχω δώσει ένα καινούργιο βιντεάκι με ασκήσεις για να κινηθείτε λιγάκι. Σήμερα λοιπόν βρήκα μια καινούργια και εύκολη άσκηση και σας την χαρίζω, ελπίζοντας να σας έχω μέχρι τώρα κινητοποιήσει να ασκείστε λίγο καθημερινά, έστω και μόνοι σας στο σπίτι.
Σηκωθείτε......

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (6)

Γεια σας φίλοι μου
Αν νομίζετε πως οι τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σας οφείλονται μόνον στις λιπαρές τροφές που καταναλώνετε, είσαστε γελασμένοι. Πρόσφατη ιατρική έρευνα με συμμετέχοντες πάνω από 6000 ανθρώπους, έδειξε πως η κατανάλωση γλυκών τροφών ή ποτών οδηγεί και αυτή σε δυσλιπιδαιμία (διαταραχή των λιπιδίων του αίματός μας, δηλαδή των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης).
Παλαιότερη μελέτη δημοσιευμένη στο heartwire είχε δείξει πως αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να ανεβούν τα τριγλυκερίδιά σας, ανεξάρτητα από το αν αυτά περιέχουν ζάχαρη ή χημικές γλυκαντικές ουσίες (είναι light δηλαδή).
Η πρόσφατη όμως έρευνα στηρίχθηκε στην κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών μέσω της γενικότερης τροφής των συμμετεχόντων και όχι μόνον των αναψυκτικών. Κα σε αυτή όμως βρέθηκε το ίδιο αποτέλεσμα. Εκείνοι που κατανάλωναν τις τροφές που περιείχαν τις περισσότερες γλυκαντικές ουσίες, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αυξημένων τριγλυκεριδίων και χαμηλότερης καλής χοληστερίνης (HDL) πράγμα που συσχετίσθηκε με μεγαλύτερα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Δυστυχώς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το ποσοστό κατανάλωσης ζάχαρης μέσω των διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στη διατροφή τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από 10,6% σε 15,8% στη συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Γι αυτό και συνιστούν οι ερευνητές να προσέχουν οι καταναλωτές τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουν, ως προς την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες και να λαμβάνουν την πληροφορία αυτή σοβαρά υπ όψιν.
Πριν λίγες ημέρες σας είχα ενημερώσει για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό (Παγκόσμια νέα...3, ετικέτα: "νέα από τον κόσμο"). Αντίδραση που προφανώς σχετίζεται άμεσα με αυτές τις καινούργιες ιατρικές έρευνες. Σκεφθείτε καλά τι τρώτε φίλοι μου και κυρίως , το επαναλαμβάνω και ας γίνω βαρετή, τι δίνετε στα παιδιά σας να τρώνε….
Με αγάπη


Πηγή: http://www.medscape.com/HeartwireCME/ Added Sugars in Diet Linked to Higher Triglycerides, Lower HDL-C in NHANES Data CME


Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.