Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Διατροφή και στρες (1)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Εξ αιτίας του πρόσφατου τραυματισμού μου και των αποτελεσμάτων που είχε στον οργανισμό μου μία τετραήμερη νηστεία που έκανα θεραπευτικά, αντί για φάρμακα (αντιφλεμονώδη και αντιβιοτικά) που θα έπρεπε να πάρω σύμφωνα με την κλασική ιατρική, μπήκα δίχως να το καταλάβω καλά-καλά στον κόσμο της διατροφής από … μία άλλη πόρτα, διαφορετική από εκείνη με την οποία είχα ασχοληθεί μέχρι σήμερα.

Γιατί έχοντας μελετήσει όλα αυτά τα χρόνια τη σχέση της διατροφής με την διαχείριση του στρες θεωρούσα πως η ποιότητα της διατροφής είναι το πιο σημαντικό κομμάτι

σ΄ αυτή τη σχέση. Τώρα όμως συνειδητοποίησα πως και οι ώρες κατά τις οποίες καταναλώνουμε την τροφή μπορεί να δημιουργούν πρόσθετο στρες στον οργανισμό. Και αυτό συμβαίνει όταν αυτές δεν ταιριάζουν με τον κύκλο των ορμονών που κανονίζουν τον μεταβολισμό μας.

Όπως όλα τα ζώα, έτσι και εμείς οι άνθρωποι, έχουμε έναν μεταβολισμό ο οποίος ταιριάζει στον 24ωρο κύκλο της γης σε σχέση με τον ήλιο (φως-σκοτάδι). Το πρωί δηλαδή και μέχρι το μεσημέρι αυτός βρίσκεται στις πιο ψηλές τιμές του και στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί.

Όταν λοιπόν το τελευταίο γεύμα μας είναι αργά το βράδυ, πράγμα που πολλοί συνηθίζουν, ο οργανισμός δεν μπορεί να το μεταβολίσει, τροφές μένουν στο έντερο άπεπτες, ακολουθεί σήψη και δημιουργία τοξινών μέσα στο έντερο, πράγμα που επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου (αναλογία ωφέλιμων/βλαβερών μικροβίων) και αυτό με τη σειρά του το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικά την υγεία μας. Το γεμάτο τοξίνες έντερο εμποδίζει και την καλή λειτουργία του διαφράγματος, με αποτελέσματα αρνητικά στην αναπνευστική λειτουργία και κατ΄ επέκταση, λόγω της κακής οξυγόνωσης, και στην καρδιακή λειτουργία.

Δεν υπάρχει τίποτα ανεξάρτητο μέσα στον οργανισμό, βλέπετε. Όλα είναι συνδεδεμένα και το ένα επηρεάζει το άλλο…

Μεγάλο το θέμα αυτό της διατροφής, και δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Θα μιλήσουμε πολλές φορές ακόμη, δίνοντάς σας όλο και περισσότερες πληροφορίες. Αυτό που θα ήθελα να κρατήσετε για αρχή είναι πως όσο νωρίτερα μέσα στην ημέρα καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα σας, και όσο πιο ελαφρύ είναι αυτό, τόσο καλύτερη επίδραση θα έχει στην υγεία σας.

Με αγάπη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά αυτό αληθευει

Αθηνά Φορουλη είπε...

Παρόλο που δεν το εφαρμόζω, άνθρωποι που έχουν καλύτερη υγεία στην ζωή τους γύρω μου το κάνουν

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι! το δύσκολο όμως είναι να εφαρμοστεί στη γεμάτη άγχος κ κούραση καθημερινότητα/πραγματικότητα. Πώς μπορεί κάποιος να τρέχει πανικόβλητος χωρίς αρκετό ύπνο κ καθολου ξεκούραση κ να τηρεί ένα πρόγραμμα διατροφής/νηστείας? Είμαι αρκετά πειθαρχημένη κ το έχω τηρήσει στο παρελθόν, κ με μεγάλη επιτυχία, όσο όμως αυξάνοται οι υποχρεώσεις δέν τα καταφέρνω, παρά τη πολύ σκληρή προσπάθεια που κάνω.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.