Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/Καρκίνος (1)

"Ενοποιημένη ιατρική" η νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Γεια σας φίλες και φίλοι μου                             
Επιτέλους άρχισαν να δημοσιεύονται άρθρα σε έγκυρες ιατρικές ιστοσελίδες στα οποία ερευνητές δηλώνουν πως ο καρκίνος πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι μόνον με τις μεθόδους της κλασσικής ιατρικής.
Προσωπικά, όπως πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα σας έχω δηλώσει, πιστεύω πως αυτό ισχύει για κάθε νόσο, ωστόσο σε επίσημες ιατρικές ιστοσελίδες μόλις τώρα εμφανίζονται τα πρώτα σχετικά άρθρα και αυτά αφορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Μη ξεχνάτε πως όταν μιλάμε για ολιστική ιατρική (καλύτερος όρος είναι «ενοποιημένη ιατρική – integrative medicine) εννοούμε την χρησιμοποίηση των μεθόδων της κλασσικής ιατρικής παράλληλα με τις υπόλοιπες συμπληρωματικές θεραπείες (που παλαιότερα τις ονόμαζαν εναλλακτικές) και όχι μόνον αυτές τις τελευταίες όπως πολλοί νομίζουν.
Ειδικότερα για τον καρκίνο στο 8ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Ενοποιημένης Ογκολογίας πριν λίγες ημέρες (14 /11) ανακοινώθηκε από τον Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής πως η ενοποιημένη αντιμετώπιση του καρκίνου είναι μέρος του εκπληκτικού μέλλοντος που φαίνεται στον ορίζοντα για τη θεραπεία αυτής της νόσου. Δήλωσε μάλιστα πως στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υπάρχει αυτό τον καιρό ολόκληρο τμήμα που μελετάει αυτή την ενοποιημένη προσέγγιση, το λεγόμενο «Εθνικό Κέντρο συμπληρωματικής και εναλλακτικής Ιατρικής».
Όπως δηλώθηκε στο συνέδριο, για την νίκη απέναντι σε αυτή τη δύσκολα αντιμετωπιζόμενη πάθηση, όπως επιλέγεται στις μέρες μας για τον κάθε ασθενή η πιο κατάλληλη και στοχευμένη θεραπεία ανάμεσα σε όσες διαθέτει σήμερα στη φαρέτρα της η κλασσική ιατρική, έτσι θα πρέπει να επιλέγεται παράλληλα και η συμπληρωματική μέθοδος ή μέθοδοι που ταιριάζουν περισσότερο και βοηθούν τον κάθε ασθενή. Ανάμεσα σε αυτές τις μεθόδους, είναι η διατροφή, τα βότανα, ο βελονισμός, η Κινεζική ιατρική και όλες οι μέθοδοι που συνδέουν το πνεύμα με το σώμα (χαλάρωση, διαλογισμός, προσευχή κ.λ.π.)
Όλες επομένως οι μέθοδοι αντιμετώπισης του στρες, που σας έχω δώσει στο πρώτο εκείνο βιβλίο μου με τον τίτλο «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ, είναι μέθοδοι που εύκολα μπορεί ο καθένας να περιλάβει στην θεραπεία του  προκειμένου να την ενισχύσει και δεν μιλάω μόνον για τους καρκινοπαθείς φίλους και φίλες. Αυτές οι μέθοδοι ενισχύουν τον οργανισμό και βοηθούν κάθε νόσημα, ενώ για όσους βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να είναι γεροί, οι μέθοδοι  για τις οποίες καθημερινά σας μιλάω και σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, βοηθούν να παραμείνετε για πολύ ακόμη γεροί και ακμαίοι.
Στο πιο πάνω συνέδριο που σας ανέφερα, ο καθηγητής Francis S. Collins, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής, πρόσθεσε επίσης πως στις έρευνες που μέχρι τώρα έχουν κάνει παρατήρησαν πως ενώ είναι πολλοί οι καρκινοπαθείς ασθενείς που χρησιμοποιούν παράλληλα με τη κλασσική τους θεραπεία και συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους, δεν ενημερώνουν γι αυτό τους θεράποντες γιατρούς τους.
Προφανώς διστάζουν να το κάνουν για να μην βρουν αρνητική αντίδραση από τους γιατρούς τους, είπε ο καθηγητής, πράγμα που δεν θα πρέπει να γίνεται. Και απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς στην ομιλία του σε αυτό το συνέδριο, τους προέτρεψε να προτείνουν έξυπνες ιδέες για έρευνες σε αυτόν τον τομέα της ενοποιημένης ιατρικής.
Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζει σιγά-σιγά και η ιατρική επιτέλους, φίλες και φίλοι μου....
Με αγάπη 

Πηγή :http://www.medscape.com/viewarticle/753544?sssdmh=dm1.734417&src=nldne

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (10)

Πράσα με γλυκοπατάτα και δαμάσκηνα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία αγαπημένη μου συνταγή σας δίνω σήμερα, που θα αρέσει πολύ σε όσες και όσους ανάμεσά σας αγαπούν τις υπόγλυκες γεύσεις. Είναι γρήγορη, όπως όλες σχεδόν οι συνταγές που σας δίνω σε αυτή την ιστοσελίδα, πολύ υγιεινή,νοστιμότατη, απλή και εύκολη στην πραγματοποίησή της, γεμάτη θρεπτικά συστατικά.





Πράσα με γλυκοπατάτα και δαμάσκηνα (4 μερίδες)
6 πράσα μεγάλα
1 μέτρια γλυκοπατάτα
12 δαμάσκηνα κομμένα στη μέση
6- 8 κ.σ. λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί, προεραιτικά (κατά προτίμηση κόκκινο)
2 ποτήρια νερό
1 κ.σ. γκάραμ μασάλα (μίγμα μπαχαρικών που μπορείτε να βρείτε στα ειδικά καταστήματα)
2 καρώτα
4 κλωναράκια σέλινο  (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
8 κλωναράκια μαϊντανό (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
5 κλωναράκια άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
4-5 λιαστές ντομάτες

Αλέθουμε  τα πέντε τελευταία υλικά στο μούλτι.  Ζεσταίνουμε το λάδι, και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε μέσα το κρεμμύδι χοντροκομμένο, να γλυκάνει, μαζί με το γκάραμ μασάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα χωρίς τα φύλλα τους, κομμένα σε κομμάτια των 4-5 εκατοστών ( αν είναι αρκετά χοντρά, κόβουμε τα κομμάται και στη μέση κατά μήκος),  το υλικό που αλέσαμε στο μούλτι και τη γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια.  Τσιγαρίζουμε τα υλικά για λίγο, και στη συνέχεια προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει και να πήξει η σάλτσα του.
Το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί λίγο ακόμη νερό έως ότου μαλακώσουν τα πράσα.
Καλή σας όρεξη

* Εάν δεν έχετε γκάραμ μασάλα, μπορείτε να βάλετε ένα μίγμα από τριμμένο μπαχάρι , γαρύφαλλο, κανέλλα και 1-2 σπόρους κάρδαμου ή λίγο μοσχοκάρυδο εάν το προτιμάτε.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (19)

Το φως που μας χαρίζουν οι τροφές μας!...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στο βιβλίο μου με τίτλο «Πώς να νικήσετε το στρες» (εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) σας έχω μιλήσει για τον σύγχρονό μας Γερμανό φυσικό Φριτς Ποπ, ο οποίος πριν  λίγα χρόνια ανακάλυψε με το μηχάνημα που κατασκεύασε (το Squid) πως όλα τα ζώντα κύτταρα εκπέμπουν μία ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο φάσμα του υπεριώδους φωτός. Η ακτινοβολία αυτή ονομάστηκε «βιοφωτόνια» και έχει προς το παρόν βρεθεί πως εκπέμπεται από το DNA αλλά και το RNA, που είναι το μόριο που αντιγράφει τις εντολές του DNA, των γονιδίων μας δηλαδή, και τις μεταφέρει έξω από τον πυρήνα, στα διάφορα οργανίδια του κυττάρου προκειμένου να παραχθούν οι διάφορες πρωτεΐνες κ.λ.π.
Ζώα και φυτά λοιπόν, ξέρουμε τώρα πως εκπέμπουμε φως (υπεριώδη ακτινοβολία) και από ότι λέει ο φυσικός που το ανακάλυψε, αυτό το φως, μέσα στο οποίο «λούζονται» όλα μας τα κύτταρα, φαίνεται να σταθεροποιεί όλο τον οργανισμό και τις λειτουργίες του.
Ο Ποπ προχώρησε και περισσότερο, κάνοντας τη πρόταση, πως το φως των τροφών που καταναλώνουμε βοηθάει την καλύτερη οργάνωση του οργανισμού μας και ότι οι τροφές δεν μας δίνουν μόνον χημικά συστατικά αλλά και ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία λιγοστεύει την εντροπία μας (την τάση δηλαδή της αποδιοργάνωσης και της γήρανσής μας).
Και ενώ σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αυτή η σκέψη τουλάχιστον «περίεργη», σε ένα μικρό βιβλίο του Λούις Εσπινόζα  με τίτλο « ο δρόμος της καρδιάς των σαμάνων των Άνδεων» εκδ. Καστανιώτη 1997, ένας σαμάνος λέει τα εξής :
«….Όσον αφορά τις τροφές που χωνεύουμε, θα ήθελα να πω ότι ένα φρούτο ή ένα γεύμα με δημητριακά, δεν μας προσφέρει μόνο όσα δέχεται η βιοχημεία αλλά και αόρατες πρωτεΐνες, βιταμίνες από φως, οι οποίες αφθονούν σε τροφές που δεν καλλιεργούνται με τη χρήση χημικών ουσιών αλλά με σεβασμό και αγάπη!….»
Φαίνεται πως παλιότεροι πολιτισμοί, είχαν γνώσεις που μόλις τώρα η επιστήμη του δικού μας πολιτισμού αρχίζει να ανακαλύπτει... 
Η αλήθεια είναι πως ο έλεγχος των τροφών με το μηχάνημα που εφεύρε ο Ποπ δεν είναι κάτι που θα γίνει αποδεκτό από τα μεγάλα συμφέροντα που έχουν σχέση με την διακίνηση και εμπορία των διαφόρων προϊόντων. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται με χημικά και φάρμακα, συλλέγονται άγουρα, ωριμάζουν σε ψυγεία και καταναλώνονται μήνες πολλούς μετά την συγκομιδή τους, μετρηθούν για την ακτινοβολία που εκπέμπουν; Πιστεύετε πως θα είναι αυτή  η ίδια με την ακτινοβολία ενός λαχανικού που βγάζετε από τον κήπο σας ή ενός φρούτου που το κόβετε από το δέντρο και το τρώτε;
Οι μετρήσεις του Ποπ έχουν ήδη δείξει πως η πιο πλούσια σε φως τροφή είναι τα «άγρια» φυτά, όπως τα άγρια χόρτα, μανιτάρια, ξηροί καρποί και βατόμουρα, και ακολουθούν τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα φρεσκοκομμένα.
Αν λοιπόν ο Γερμανός ερευνητής φυσικός έχει δίκιο και οι τροφές μας δεν μας δίνουν μόνον χημικά συστατικά αλλά και φως που χαρίζει τάξη και οργάνωση στο σώμα μας, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να τρώμε καθημερινά ωμές σαλάτες από φρέσκα, δικά μας λαχανικά (από τον κήπο ή τις γλάστρες μας), ξηρούς καρπούς ωμούς και όχι ψημένους και αλατισμένους, και φρούτα εποχής, βιολογικά κατά προτίμηση. Φροντίστε να πείσετε και τα παιδιά σας γι αυτό.
Το έχουμε πει πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, όμως δεν ξέρω πόσους και πόσες έχω πείσει μέχρι τώρα, γι αυτό και σας το επαναλαμβάνω, μια που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας.
Σίγουρα τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις των τροφίμων για το φως που αυτές εκπέμπουν δεν θα φτάσουν στα αυτιά μας, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στη παγκόσμια διαχείριση και διακίνηση των τροφίμων, όμως η συσκευή του Ποπ, το Squid, χρησιμοποιείται ήδη για τον έλεγχο της φρεσκάδας και της βλαστικής ικανότητας των σπόρων. 
Με αγάπη 

Πηγές : 1. Ελ. Τσουκαλή "Πώς να νικήσετε το στρες" εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ

Σοφά λόγια (38)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....

Ένας πεσιμιστής βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία. Ένας οπτιμιστής βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία.



~Winston Churchill~



Από το βιβλίο "Motivational quotes" του Mac anderson

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (12)

Η ανακύκλωση των πρωτεϊνών μας
Γεια σας
Σήμερα σκέφτηκα να σας δείξω έναν εκπληκτικό μηχανισμό ανακύκλωσης που χρησιμοποιούν τα κύτταρά μας για να καταστρέψουν όσες πρωτεΐνες είναι κατεστραμμένες ή άχρηστες πια για τη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες όπως έχουμε ξαναπεί, είναι οι δομικοί λίθοι του σώματός μας. Σε αυτές στηρίζονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας. Έχουμε μιλήσει εκτενώς γι αυτές, σε προηγούμενα άρθρα (ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο 5,6,7).
Τα μόρια αυτά (οι πρωτεΐνες), που αποτελούνται από πολλά αμινοξέα, έχουν αρχικά σχήμα ανοιγμένης σερπαντίνας, το οποίο στη συνέχεια τυλίγεται δημιουργώντας διάφορα πολύπλοκα σχήματα ανάλογα με τη λειτουργία της κάθε πρωτεΐνης. Αυτό το τελικό σχήμα της πρωτεΐνης έχει σχέση με τη λειτουργικότητά της. Αν κάτι επιδράσει επάνω στην πρωτεΐνη και ξετυλιχτεί αυτή, (χάσει δηλαδή το σχήμα που την κάνει λειτουργική) τότε αυτή η πρωτεΐνη δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό (διάφορα νοσήματα αποδίδονται τώρα σε τέτοιες προβληματικές πρωτεΐνες) και γι αυτό πρέπει αυτή να καταστραφεί.   
Εδώ πρέπει να σας τονίσω πως τα στρες της ζωής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για το ξετύλιγμα και την διαταραχή που αυτό συνεπάγεται, της λειτουργίας των πρωτεϊνών.
Ο οργανισμός μας όμως έχει μέσα στα κύτταρά μας έναν μηχανισμό (αποτελείται και αυτός από πρωτεΐνες) με τον οποίο σπάει τις άχρηστες πρωτεΐνες στα αμινοξέα από τα οποία αυτές αποτελούνται, για να τα ξαναχρησιμοποιήσει στη συνέχεια και πάλι για την παραγωγή νέων πρωτεϊνών, μέσα στα ριβοσωμάτια, τα οργανίδια του κυττάρου που αποτελούν τα εργοστάσια παραγωγής πρωτεϊνών.
Πρωτεάσωμα
Πρόκειται δηλαδή όπως καταλαβαίνετε για μία πολύ σημαντική μηχανή ανακύκλωσης. Η μηχανή αυτή λέγεται «πρωτεάσωμα». Το όνομα αυτό προέρχεται από το όνομα των πρωτεϊνών που σχηματίζουν  αυτήν την μηχανή. Είναι τα ένζυμα «πρωτεάσες» που δουλειά τους έχουν το σπάσιμο των πρωτεϊνών στα αμινοξέα από τα οποία αυτές αποτελούνται.
Πρωτεάσωμα (εγκάρσια τομή)
Δύο ζευγάρια πρωτεασών λοιπόν, σχηματίζουν 4 δακτυλίδια τα οποία τοποθετημένα με προσοχή το ένα επάνω στο άλλο σχηματίζουν έναν σωλήνα, ενώ άλλες πρωτεΐνες φτιάχνουν σχηματισμούς που χρησιμεύουν σαν φύλακες εισόδου και εξόδου στα τα δύο άκρα  αυτού του σωλήνα, όπως βλέπετε στο πιο πάνω σχήμα. Στο σχήμα κάτω δεξιά βλέπετε μία εγκάρσια τομή αυτού του μηχανισμού με τις πρωτεάσες να φαίνονται σαν σερπαντίνες, όπως είναι και το σχήμα όλων των πρωτεϊνών, όπως είπαμε.
Μέσα σε αυτόν τον σωλήνα όταν μπει κάποια πρωτεΐνη, διασπάται αυτή στα αμινοξέα που την αποτελούν και βγαίνουν αυτά από το κάτω μέρος του σωλήνα, προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθούν όπως είπαμε στα ριβοσωμάτια του κυττάρου για την παραγωγή καινούργιων πρωτεϊνών.
Ubiquitin
Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα σε αυτόν τον σωλήνα και πρωτεΐνες που δεν πρέπει να καταστραφούν, ο οργανισμός έχει προβλέψει να υπάρχει μία άλλη πρωτεΐνη που λέγεται «ubiquitin» (φωτ. αριστερά) η οποία έχει για δουλειά της την αναγνώριση των πρωτεϊνών που πρέπει να καταστραφούν, την ένωσή της μαζί τους και την οδήγηση αυτών των τελευταίων στην μηχανή ανακύκλωσης. Μόνον λοιπόν σε όσες πρωτείνες έχουν επάνω τους κολλημένη αυτή την «ubiqutin» επιτρέπεται η είσοδος στην μηχανή ανακύκλωσης, από τις πρωτείνες που φυλάσσουν την είσοδο αυτής της μηχανής φτιάχνοντας ένα καπάκι στην είσοδο του σωλήνα, όπως σας περιέγραψα στην αρχή αυτού του άρθρου.
Ελπίζω με την πιο πάνω περιγραφή να σας έκανα να σκεφθείτε για άλλη μια φορά το μεγαλείο του οργανισμού μας, φίλες και φίλοι μου. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός αυτών των άρθρων. Πιστεύω πως η συνειδητοποίηση του μεγαλείου της ύπαρξής μας αυξάνει την ψυχική μας δύναμη και το κουράγιο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, πράγμα πολύ αναγκαίο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Με πολλή αγάπη

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (6)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Γυμναστήκατε καθόλου σήμερα; Εγώ έσκαψα το μαλακωμένο από τη πρόσφατη Κερκυραϊκή βροχή παρτέρι με τις αγκινάρες μου, τις αραίωσα και απέκτησα περισσότερα φυτά. Τους πρόσθεσα και καλά χωνεμένη κοπριά με την οποία με προμήθεψε μία καλή φίλη, ελπίζοντας να φάω περισσότερες αγκινάρες την επόμενη άνοιξη και τέλος, τράβηξα και μία φωτογραφία από το μεγαλωμένο και φρεσκοφυτεμένο παρτέρι μου για να με πιστέψετε….
Ενώ όμως ήμουν έτοιμη να μπω στο σπίτι και να αλλάξω τα λασπωμένα ρούχα μου, κάνω έτσι και τι να δω… Το κακτοειδές φυτό μου που βγάζει εκείνα τα πανέμορφα μεγάλα μυρωδάτα λουλούδια που ζούνε μόνον μία ημέρα (σας είχα φωτογραφίσει ένα τέτοιο λουλούδι του παλαιότερα) ήταν γεμάτο μπουμπούκια και λουλούδια! Τρελάθηκα από την χαρά μου και μια που είχα την φωτογραφική μηχανή κοντά μου άρχισα να το φωτογραφίζω από όλες τις μεριές. Δεν είναι πανέμορφο; Κρίμα που δεν γνωρίζω το όνομά του για να σας το πω…
Η τόσο μεγάλη του ανθοφορία είναι προφανώς αποτέλεσμα μιας κουταλιάς λιπάσματος που έβαλα στη γλάστρα του κατά τα μέσα του Σεπτέμβρη. Χρειάζονται οι γλάστρες λίπασμα, ξέρετε, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Μία κατά τον Μάρτιο και μία τον Σεπτέμβριο, όπως επίσης και τα ανθοφόρα φυτά του κήπου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθοφορία τους. Αν νομίζετε πως τα φυτά σας χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση, μπορείτε να συνεχίσετε να λιπαίνετε τις γλάστρες σας μία φορά τον μήνα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι όμως με τη ζέστη όπως και τον χειμώνα με το κρύο, πρέπει να αφήνετε τα φυτά να ξεκουράζονται.
Τον κήπο είναι πολύ καλύτερο να τον ενισχύετε άνοιξη και φθινόπωρο και με κοπριά ζωϊκή ή φυτική ώστε να βελτιώνεται έτσι η ποιότητα του χώματος και να γίνεται αυτό πιο αφράτο.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.