Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή (12)

Γράμμα σε μια φίλη που με ρώτησε πώς να αδυνατίσει
Δεν υπάρχουν θαύματα φίλη μου για να αδυνατίσεις. Εάν τρως πιο πολύ από ότι καις, θα παχαίνεις οπωσδήποτε. Για να χάσεις τώρα, θα χρειαστεί να πεινάσεις, ή ν ακουραστείς ή.... και τα δύο. Αυτή είναι η αλήθεια. Μόνο όταν πεινάς και αντί για τροφές που δίνουν θερμίδες καταναλώνεις τροφές χωρίς θερμίδες (αγγούρι, μαρούλι, καρώτο, νερό) βοηθάς τον οργανισμό σου να κάψει το δικό του λίπος, που έχει αθροίσει. Δέξου την αλήθεια και μη δέχεσαι να σε κοροϊδεύουν με ψεύτικες ελπίδες. Βοηθάει επίσης το να αυξήσεις  τις θερμίδες που καις, με το περπάτημα και τη γυμναστική.
Βοήθεια στην ευκολότερη καύση του λίπους τώρα, δίνουν αφενός το περπάτημα και η γυμναστική, αφετέρου από πλευράς διατροφής,το γκρέιπφρουτ (τρώγοντάς το πρωί νηστική, ή πίνοντας τον χυμό του) καθώς και το μέλι με την κανέλλα και το οργανικό μηλόξυδο. Σε προηγούμενα άρθρα στη στήλη της υγιεινής διατροφής έχω γράψει τα σχετικά. (http://lenahealth.blogspot.com/2011/04/45_25.html)
Επίσης αν αποφασίσεις να αδυνατίσεις, θα πρέπει να τρως κάθε τρεις ώρες περίπου κάτι για να βοηθήσεις τον μεταβολισμό σου να λειτουργεί καλά. Μπορείς να τρως εναλλάξ ένα φρούτο,  μία χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους ή ένα κομματάκι 2 εκ.Χ 2εκ. μαύρη σοκολάτα (όταν νιώθεις την ανάγκη για κάτι γλυκό) και να πίνεις ένα τσάι πράσινο ή όποιο άλλο τσάι σου αρέσει ή νερό. 
Τέσσερες ακόμη σοφές συμβουλές βοηθούν στο αδυνάτισμα:
 - Να πίνεις ένα ποτήρι νερό και να τρως μία πράσινη σαλάτα απαραίτητα (με μία μόνο κουταλιά λάδι) πριν από το φαγητό σου.
- Να βάζεις μέσα σε ένα πιάτο οτιδήποτε άλλο πρόκειται να φας, ακόμη και τις ελιές και το τυρί, για να μην τσιμπολογάς από διάφορα πιάτα μπροστά σου, να συνειδητοποιείς την ποσότητα που τρως και να αποφασίσεις πως όταν αδειάσει το πιάτο σου θα έχεις τελειώσει το φαγητό σου.
- Να τρως ψωμί (1 φέτα το πολύ με κάθε σου γεύμα) και ζυμαρικά μόνον ολικής αλέσεως  και ρύζι αναποφλοίωτο.
- Να βάζετε 1-2 κουταλιές λάδι για κάθε μερίδα φαγητού που μαγειρεύετε στο σπίτι.
- Να αποφεύγεις να τρως κάθε τι που έχει  μέσα ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και άσπρο αλεύρι, καθώς και τα διάφορα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα... light!... Αντί γι αυτά πίνε νερό ή φρέσκους χυμούς.
Με τους πιο πάνω κανόνες φίλη μου, θα αδυνατίζεις σταθερά και λίγο -λίγο και δεν θα ξαναπαχύνεις, γιατί δεν θα σου λείπει τίποτα, θα νιώθεις χορτάτη και δεν θα πέφτεις μετά τη δίαιτα και πάλι με βουλιμία στο φαγητό, όπως κάνουν συνήθως όλοι και όλες μετά από μία εξαντλητική περίοδο δίαιτας. Άλλωστε δεν πρέπει να βλέπει κανείς το αδυνάτισμα σαν μία προσφορά στην ομορφιά του, όπως γίνεται συνήθως, αλλά σαν μία προσφορά στην υγεία του.
Με αγάπη

Χαλάρωση (37)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ ......
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ένα ενδιαφέρον ντουέτο (πιάνο - βιολί) από την Νορβηγία θα ήθελα σήμερα να σας γνωρίσω. Είμαι βέβαιη πως η όμορφη ερμηνεία  τους θα σας ταξιδέψει και θα σας χαλαρώσει.
Με αγάπη
                               
                      ΧΧ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (8)

Γειά σας φίλες και φίλοι μου
Άλλο ένα απλό, νοστιμότατο, υγιεινό και γρήγορο γεύμα έφτιαξα πριν λίγες ημέρες και σας το φωτογράφισα. Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει.
Υπάρχει βέβαια κάποιο πρόβλημα με αυτά τα ψάρια και τη μόλυνσή τους από βαρέα μέταλλα, ωστόσο αν δεν τα καταναλώνει κανείς συχνά δεν νομίζω πως κινδυνεύει από τίποτα. Είναι άλλωστε πολύ κουραστικό να τρώει μόνον σαρδέλλες και γαύρο, όποιος θέλει να φάει ψάρι. Η ευχαρίστηση από την γεύση είναι σημαντικό κομάτι υγείας, μέσα από τα θετικά συναισθήματα που δημιουργεί και αντιρροπεί κάπως τις όποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.
Η αλήθεια είναι πως η συμβουλή υγείας που ζητάει να τρώμε δύο φορές την εβδομάδα κάποιο από τα λιπαρά ψάρια τα πλούσια σε ω3 (έχουμε μιλήσει εκτενώς γι αυτά στη στήλη της υγιεινής διατροφής), τίνει να μην ευσταθεί, έτσι όπως μολύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο οι θάλασσες γύρω μας.
Αλλά δεν πρέπει να μας γίνεται και εμμονή η ιδέα της υγιεινής διατροφής, γιατί τότε το στρες που το άγχος αυτό θα προκαλεί στον οργανισμό μας, θα μας βλάπτει και θα εξουδετερώνει τα ωφέλιμα αποτελέματα αυτής της διατροφής.
Μη ξεχνάμε το "παν μέτρον άριστον".

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ


Γλώσσα ή παγκάσιους με κιτρινόριζα και πουρέ από αρακά (για 2 άτομα)
2 ψάρια (φιλέτα)
Μίγμα μπαχαρικών: 1 κ.σ. κουρκουμά , 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας, 1 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο  και 1 κ.γ. αλάτι
1  πακέτο αρακά κατεψυγμένο (βιολογικό, κατά προτίμηση)
1  μέτριο κρεμμύδι
4-5 φύλλα λουίζας
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Λαδώνουμε με 1 κ.σ. λάδι το κάθε ψάρι, τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας να απορροφηθούν τα μπαχαρικά. Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό σκεύος για 2-3' από κάθε μεριά.
Σε κατσαρόλα, σε 2 κ.σ. λάδι μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον αρακά, το κύβο λαχανικών, τα φύλλα της λουίζας και 1 ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Στη συνέχεια λιώνουμε το μίγμα στο μούλτι ή σε μπλέντερ και φτιάχνουμε έναν πουρέ.
Σερβίρουμε το ψάρι επάνω σε ένα στρώμα από πουρέ, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Καλή σας όρεξη



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (18)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δεν πρόλαβα καλά-καλά να σας δείξω τους ωχροκίτρινους καπουτσίνους που είχαν πριν λίγο καιρό κυριεύσει τον κήπο, και το τοπίο άλλαξε και πάλι. Δεν γίνεται όμως να σας μιλάω κάθε μέρα για κηπουρική, όσο και αν βλέπω πως δείχνετε ιδιαίτερη προτίμηση στα άρθρα αυτής της στήλης. Όπως σας έχω ξαναπεί, ο ρόλος των άρθρων αυτής της στήλης είναι να σας προτρέπει να ασχοληθείτε με αυτό το χόμπι της κηπουρικής που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία σας, γιατί γυμνάζει το σώμα και γαληνεύει την ψυχή σας. Σας βοηθάει δηλαδή με δύο τρόπους να φθάσετε στην ενεργειακή σας εναρμόνιση. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία σας. Θα πρέπει να ασχοληθείτε λίγο και με τα υπόλοιπα, όσα τα άρθρα αυτού του μπλοκ σας συστήνουν. Ελπίζω να το κάνετε όλο και περισσότερο σιγά-σιγά.
Πριν λίγες μέρες λοιπόν καπουτσίνοι ωχροκίτρινοι περιτριγύριζαν ακόμη τόσο μερικά ροζ γεράνια όσο και κάποιες σπιραίες που άνθιζαν τον ίδιο καιρό σε χρώμα φούξια, σε ένα άλλο παρτέρι. Είναι πολύ ανθεκτικά ετούτα τα λουλούδια (οι καπουτσίνοι) και κρατούν ένα-δυό μήνες ανθισμένα. Στη συνέχεια οι σπόροι τους πέφτουν στο έδαφος και την επόμενη χρονιά ο κήπος γεμίζει και πάλι από την τόσο όμορφη παρουσία τους. Αυτοί οι σπόροι τους εάν τους κάνετε τουρσί, μπορούν να αντικαταστήσουν την κάπαρη, δεν θυμάμαι αν σας το έχω αυτό ξαναπεί.
Μόλις αυτοί άρχισαν να μαραίνονται, τους ξερίζωσα χωρίς τύψεις, ξέροντας πως ο κήπος είναι γεμάτος από τους σπόρους τους. Θα ξαναεμφανιστούν δηλαδή, πιστοί στο ραντεβού μας, και πάλι του χρόνου, σε διάφορες θέσεις στον κήπο, όπου εκείνοι βολεύονται καλύτερα.
Η όψη των παρτεριών άλλαξε τώρα, καθώς μεγάλες άσπρες μαργαρίτες άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία όπως βλέπετε. Είναι τώρα η δική τους εποχή. Ενώ στη πέργκολα που υπάρχει κοντά στην είσοδο του κήπου τα λουλούδια μιας ροζ αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς  (σας την είχα δείξει σε προηγούμενο άρθρο) αντικαταστάθηκαν τώρα από ένα ανθισμένο μονό φούλι που φούντωσε και έκρυψε την κλαδεμένη τριανταφυλλιά, ενώ τα μικρά λευκά μοσχοβολιστά ανθάκια του γεμίζουν ευωδιά όλο τον κήπο.
Εδώ ίσως πρέπει να απαντήσω σε κάποιους φίλους που ρωτούν πότε κόβουμε τα λουλούδια της τριανταφυλλιάς. Όποτε θέλουμε, είναι η απάντηση, εάν πρόκειται να τα χαρίσουμε ή να στολίσουμε με αυτά κάποιο βάζο. Αν όμως μείνουν επάνω στο φυτό, πρέπει οπωσδήποτε να τα κόβουμε και μάλιστα με αρκετά μεγάλο μίσχο, όταν αυτά μαραθούν, για να διευκολύνουμε το φυτό να κάνει καινούργια. Κάνουμε δηλαδή με αυτό τον τρόπο, ένα ελαφρύ κλάδεμα.
Στον λαχανόκηπο τώρα, τα πάντα μεγαλώνουν, παρά τον αλευρώδη (πολύ μικρά λευκά έντομα που πετούν σαν σύννεφα και καταστρέφουν, απομυζώντας τα, τα φύλλα των λαχανικών) που έχει κυριεύσει όχι μόνον τον δικό μου αλλά όλους τους λαχανόκηπους στην Κέρκυρα. Ψέκασμα με σαπούνι και λίγο οινόπνευμα μέσα, καθώς και παγίδες με κόλλα πάνω  στις οποίες κολλούν τα έντομα που κρεμάω ανάμεσα στα λαχανικά μου, είναι τα μόνα μέσα με τα οποία εγώ πολεμάω αυτόν τον εχθρό. Παρ όλα αυτά όμως, το πρώτο αγγουράκι κόπηκε και έγινε σαλάτα στο πιάτο μου όπως βλέπετε, με τη συνοδεία λίγης αντράκλας (γλιστρίδας) που φυτρώνει σαν ζιζάνιο σε όλο τον κήπο. Σας φωτογράφισα ένα τέτοιο μικρό ζιζάνιο για να το δείτε όσοι δεν το γνωρίζετε. Χρησιμοποιείστε αυτό το χορταράκι στις σαλάτες σας, περιέχει αφενός μεν αυτά τα τόσο καλά για την υγεία μας  ω3 λιπαρά οξέα, αφετέρου κάνει το αίμα μας να πήζει δυσκολότερα, βοηθώντας έτσι να αποφεύγουμε τις θρομβώσεις (πουλιέται στις λαϊκές αγορές).
Και μη ξεχνάτε πως τα δικά σας αγγουράκια μπορείτε άφοβα (αφού δεν τα ραντίζετε με φάρμακα) να τα τρώτε με τη φλούδα, μετά από ένα καλό πλύσιμο, ώστε να μη χάνετε τα ωφέλιμα για τον οργανισμό σας συστατικά που βρίσκονται σε αυτήν.
Θα ήθελα όμως πριν κλείσω το άρθρο αυτό, να μοιραστώ μαζί σας μια εμπειρία μου. Πέρισυ και εφέτος, όπως σας έχω ξαναπεί, έβαλα στον κήπο κοπριά από φύκια αντί για ζωϊκή, πιστεύοντας πως είναι περισσότερο απαλλαγμένη απο τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που δίνονται στα ζώα. Πουλιούνται στο εμπόριο έτοιμα ξαλμυρισμένα φύκια, Ελληνικής προέλευσης συσκευασμένα σε σακιά. Την προηγούμενη χρονιά είχα αναμείξει την κοπριά αυτή στο χώμα όταν έσκαψα την άνοιξη και προετοίμασα τα παρτέρια που επρόκειτο να υποδεχθούν τα λαχανικά μου. Εφέτος όμως, πρόσθεσα επιπλέον μία γεμάτη χούφτα από την ίδια κοπριά στον κάθε λάκκο που φύτευα κάποιο λαχανικό, σκεπάζοντάς την με λίγο χώμα. Στη συνέχεια, κάθε 15-20 ημέρες, καθώς σκαλίζω τα αυλάκια που έχω ανοίξει για το πότισμα ανάμεσα στα λαχανικά και τα ξεχορταριάζω, προσθέτω και λίγη ακόμη κοπριά. Αυτή η περιποίηση έχει αποδόσει σπουδαίους καρπούς. Τα λαχανικά μου έχουν θεριέψει και αντέχουν τον αλευρώδη, δεν έχουν ακόμη εμφανίσει κανένα μύκητα και οι καρποί είναι πολλοί και μεγάλοι. Η περισσότερη αυτή λίπανση με τα φύκια είχε θεαματικά αποτελέσματα στον λαχανόκηπο. Έχετέ το υπ όψιν σας. 
Με αγάπη

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Σοφά λόγια (29)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ  ...     

Πολύ λίγα χρειάζονται για να φτιάξετε μια ευτυχισμένη ζωή. Τα έχετε όλα μέσα σας, βρίσκονται στον τρόπο που σκέφτεστε.


~Μάρκος  Αυρίλιος ~

Από το βιβλίο "Τhe road to happiness" των Mac Anderson και Bj Gallagher

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (27)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στον τόπο μας, όπως συμβαίνει συχνά, δεν υπακούμε στους νόμους, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν ταιριάζουν με το κέφι μας !... Και επιπλέον δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε όπως αξίζει τους διπλανούς μας. Ζούμε, οδηγούμε  και κινούμαστε σαν να υπάρχουμε μόνον εμείς στον κόσμο…
Έτσι και το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στα περισσότερα κέντρα και καφενεία δεν εφαρμόζεται. Όλοι μιλούν για τα δικαιώματα των καπνιστών και την καταπίεσή τους. Υπήρξα βαριά καπνίστρια για πολλά χρόνια και τους καταλαβαίνω. Τα κατάφερα όμως και απαλλάχθηκα από αυτή την καταστροφική για τον οργανισμό και την τσέπη μου συνήθεια και μπορώ τώρα και αναγνωρίζω πως και οι άλλοι, οι μη καπνιστές δηλαδή, έχουν τα ίδια δικαιώματα. Έχουν δικαίωμα να γλεντούν, να χορεύουν ή να πίνουν τον καφέ τους σε μία όμορφη, καθαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Μία πρόσφατη σχετική ιατρική έρευνα που διάβασα μάλιστα, με προβλημάτισε ακόμη περισσότερο, σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα. Σας την μεταφέρω ελπίζοντας να προβληματισθείτε και εσείς.
Το παθητικό  κάπνισμα, ακόμη και μέτριο, επιδρά σε κάποιους υποδοχείς στον εγκέφαλο (α4 β2 νικοτινικούς ακετυλχολινικούς υποδοχείς), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τάση προς κάπνισμα και εθισμό στην νικοτίνη. Δυσκολία δηλαδή στην διακοπή του καπνίσματος.
Αυτό είναι το ενδιαφέρον συμπέρασμα της πρόσφατης ιατρικής έρευνας  που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 2 Μαΐου στο περιοδικό Archives of General Psychiatry.  Έχει πολλή σημασία το αποτέλεσμα αυτό της έρευνας, όχι μόνον για όλους τους παθητικούς καπνιστές, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά των καπνιστών όπως καταλαβαίνετε.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως το παθητικό κάπνισμα κάνει ακόμη και τους καπνιστές να θέλουν να καπνίσουν !.... Καπνιστές δηλαδή που βρίσκονται μέσα σε χώρο καπνιστών καπνίζουν περισσότερο απ’ ότι εάν βρισκόντουσαν κάπου αλλού και εθίζονται περισσότερο στην νικοτίνη, πράγμα που κάνει δυσκολότερη τη διακοπή του καπνίσματος.
Προβληματιστείτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου
Με αγάπη  


Πηγή: Medscape Medical news /Psychiatry /Secondhand smoke may increase risk for nicotine addiction

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.