Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (5)

Γεια σας φίλοι μου
Τον μηχανισμό των Αντικυθήρων προσπάθησαν πρόσφατα και έφτιαξαν από πλαστικό, κάποιοι επιστήμονες. Δεν πιστεύω να είστε όλοι πληροφορημένοι γι αυτό και σκέφτηκα να σας δείξω τα σχετικά βίντεο.
 Ο μηχανισμός αυτός ανακαλύφθηκε στη θάλασσα των Αντικυθύρων και επί χρόνια τώρα παρέμενε άγνωστη η πραγματική του λειτουργία. Πρόσφατες έρευνες όμως κατέληξαν πως ο μηχανισμός χρησιμεύει για να  υπολογίζει με ακρίβεια εκλείψεις και ουράνια συμβάντα. Η ανασύστασή του με lego, είναι  εντυπωσιακή, όπως δίνεται στο πρώτο βίντεο. Θα καταλάβετε πώς λειτουργεί. Το δεύτερο βίντεο είναι ακόμη πιο επεξηγηματικό, για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Με αγάπη
               
                                               

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (6)

Γεια σας φιλοι μου
Μία ακόμη συνταγή με φακές, ρύζι και κιτρινόριζα (κουρκουμάς ή τουρμέρικ) θα σας δώσω σήμερα. Ξέρετε βέβαια πως ο συνδυασμός «φακές με ρύζι», είναι ιδανικός για την καλή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από αυτές τις τροφές.
Όσο για τη κιτρινόριζα πολλά τα οφέλη της για τον οργανισμό και τα έχουμε πει αναλυτικά παλαιότερα. Αν θέλετε να τα ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ.
Σας έχω ήδη δώσει μία συνταγή με αυτά τα τρία υλικά παλαιότερα. Αν θέλετε να την ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ. Η σημερινή είναι όμως πολύ διαφορετική. Θυμίζει πικάντικο κιμά επάνω σε ρύζι. Δοκιμάστε την.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φακές με κάρρυ (4 μερίδες)

1 φλ. φακές μέτριες ή χοντρές (μουσκεμένες από το βράδυ και ξεπλυμένες)
1 μεγάλο ή 2 μέτρια κρεμμύδια
4-5 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
½ πιπεριά πράσινη, κόκκινη και κίτρινη                         
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
1 κ.γ. σπόροι κίμινου
4-5 σπόροι κάρδαμου
2 κ.σ. κιτρινόριζα (τουρμέρικ)
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό ή 1 πιπερίτσα καυτερή (τσίλι)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
6 κ.σ. λάδι

Βάζουμε το λάδι να κάψει στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο τους σπόρους, που τους έχουμε κοπανίσει σε ένα μικρό γουδί ή στο μούλτι, για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν μαλακώσει αυτό ρίχνουμε το σκόρδο, τα υπόλοιπα μπαχαρικά (κιτρινόριζα, πάπρικα, τσίλι), τις πιπεριές κομμένες σε κομματάκια όχι πολύ  μικρά και τις φακές και γυρίζουμε όλα μαζί τα υλικά μας για λίγο ακόμη στο λάδι.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ντομάτα και τρία ποτήρια νερό, αλάτι ( 1-2 κουταλάκια του γλυκού συνήθως είναι αρκετό, αλλά εξαρτάται από τα γούστα σας) και μία πρέζα ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να γίνουν οι φακές.
Σερβίρουμε τις φακές επάνω σε βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Enjoy…..

* Όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από τις φακές, το ρύζι και τις φρέσκες πιπεριές, είναι τα υλικά της σκόνης κάρρυ που υπάρχει στο εμπόριο. Βγάζει όμως τελείως δκαφορετική γεύση, ανάλογα με την αναλογία των σπόρων που βάζουμε. Έτσι μπορούμε να παραλείψουμε κάποιους ή να αυξήσουμε τη δόση αυτού που η μυρωδιά του μας αρέσει περισσότερο. Πειραματιστείτε. Αξίζει τον κόπο...

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Το ξέρετε ότι....(4)


Καταναλώνοντας δύο ωμές σκελίδες σκόρδου την ημέρα μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να προλάβει την αυξημένη ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans, που προκαλεί κολπίτιδες, δυσπεπτικά ενοχλήματα αλλά και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;



*Η δράση αυτή του σκόρδου οφείλεται στην ουσία allicin που περιέχεται σε αυτό, η οποία έχει δυνατή αντιμυκητιασική δράση.
Χρησιμοποιείστε λοιπόν καθημερινά το ωμό σκόρδο στη διατροφή σας, είτε στο ντρέσινγκ της σαλάτας σας, είτε σε τζατζίκι, σκορδαλιά, μελιτζανοσαλάτα κ.λ.π.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (23)

Γεια σας φίλοι μου
Στο 2410 συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, ανακοινώθηκε πως υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις πως η νικοτίνη του τσιγάρου ευθύνεται για την αυξημένη τιμή της HbA1 (γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη) των διαβητικών καπνιστών. Η γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη δείχνει τον μέσο όρο σακχάρου του αίματος κατά τη διάρκεια κάποιων τελευταίων εβδομάδων.(Κάντε κλικ στα μπλε γράμματα πιο πάνω για περισσότερες πληροφορίες).
Εδώ και καιρό οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει πως οι καπνιστές είχαν αυξημένη τιμή HbA1 αλλά δεν ήξεραν ακριβώς την αιτία. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο πιο πάνω συνέδριο όμως, ερευνητές από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσαν πως η νικοτίνη είναι αυτή που προκαλεί αυτό το φαινόμενο στους διαβητικούς, γιατί αυξάνει την HbA1 έως και 34% σύμφωνα με τις τελευταίες τους έρευνες!!!...
Είναι απαραίτητο επομένως λένε οι ερευνητές οι διαβητικοί να πάψουν να καπνίζουν, και μπορούν να χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό τα γνωστά αυτοκόλλητα νικοτίνης προσωρινά και για λίγο διάστημα, προκειμένου να βοηθηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο ακόμη και αυτά, εάν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο διάστημα μπορεί να τους οδηγήσουν σε διαβητικές επιπλοκές.
Προσέξτε λοιπόν διαβητικοί φίλοι μου. Για εσάς η διακοπή του καπνίσματος είναι ακόμη πιο αναγκαία απ ότι για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αν θέλετε να αποφύγετε τις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη.
Με αγάπη

Πηγή: http://www.fiercebiotechresearch.com/?utm_medium=nl&utm_source=internal

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σοφά λόγια (24)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ....         

 Είναι πράγματι εκπληκτικό το τι μπορεί να καταφέρει κάποιος, αν δεν ενδιαφέρεται για το ποιος πρόκειται να εισπράξει τα οφέλη.



~Harry S. Truman


Από το βιβλίο «Great quotes from great leaders» της Peggy Αnderson

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (4)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ  (4, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσω σήμερα τις πληροφορίες που άρχισα να σας δίνω στη προηγούμενη κουβέντα μας για τις ωφέλιμες δράσεις των μικροβίων επάνω στη γη.

2. Προετοίμασαν τη γη για να δεχθεί το ανθρώπινο είδος, κάνοντας τον αέρα αναπνεύσιμο.
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το είδος μας δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί επάνω στη γη εάν δεν υπήρχαν τα μικρόβια. Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μικρόβια μετέτρεψαν ολόκληρη την βασισμένη στο άζωτο ατμόσφαιρα της γης, στην σημερινή της μορφή της, που βασίζεται στο οξυγόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μεγαλύτερες μορφές ζωής να αναπτυχθούν. Η εξέλιξη του ανθρώπου είναι δηλαδή άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μικρόβια που όχι μόνον μας περιτριγυρίζουν από τη στιγμή που γεννιόμαστε, αλλά και κατασκηνώνουν μέσα και επάνω στο κορμί μας, βοηθώντας μας να ζήσουμε. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ένα μόνον στα δέκα κύτταρα του κορμιού μας είναι στην πραγματικότητα ανθρώπινο κύτταρο. Τα υπόλοιπα εννέα είναι μικρόβια!!!....

3. Μας κρατούν υγιείς.
Τα μικρόβια δηλαδή αυτά που ζουν στο σώμα μας, μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε άλλα παθογόνα για μας μικρόβια και να μην αρρωστήσουμε, γιατί μάχονται με εκείνα για μια θέση στο κορμί μας!!.... Αυτό εξασφαλίζει σε εμάς υγεία και στους μικροσκοπικούς μας φίλους ένα ζεστό σπιτικό και ένα πιάτο φαί!…

4. Βοηθούν την πέψη μας και φτιάχνουν πολλές από τις νόστιμες τροφές μας.
Πολλές από τις τροφές μας δεν θα μπορούσε το έντερό μας να τις πέψει χωρίς τη βοήθεια των 10 – 100 τρισεκατομμυρίων μικροβίων που το κατοικούν. Το Bacteroides thetaiotaomicron, π.χ. βοηθάει το σώμα μας να διασπάσει τα πολύπλοκα σάκχαρα. Ενώ χωρίς την ύπαρξη των μικροσκοπικών μας φίλων δεν θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε νόστιμες τροφές όπως το ψωμί, το τυρί ή το γιαούρτι.

5. Αποτελούν πηγές καινούργιων φαρμάκων.                           
Εκατοντάδες από τα χρησιμοποιούμενα σήμερα φάρμακα προέρχονται από χημικές ουσίες που ανακαλύφθηκαν σε μικρόβια.

6. Βοηθούν και υποστηρίζουν τια καλλιέργειες.
Όχι μόνον ο άνθρωπος, αλλά ούτε τα ζώα, ούτε τα φυτά θα μπορούσαν να ζήσουν σε αυτόν τον πλανήτη χωρίς τα μικρόβια. Μικρόβια του εδάφους βοηθούν τα φυτά να αντιμετωπίσουν ζωύφια και ασθένειες, ενώ μετατρέποντας το άζωτο και άλλα συστατικά σε μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά, τα βοηθούν στην ανάπτυξή τους.


Έτσι λοιπόν φίλοι μου, ενώ πριν από 150 χρόνια πιστεύαμε πως τα μικρόβια βρίσκονται εδώ για να μας αρρωσταίνουν, σήμερα φτάσαμε να πιστεύουμε πως χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία έχει η ανάπτυξη αυτής της καινούργιας επιστήμης, της Μεταγενετικής, που μελετάει τους φίλους μας αυτούς στο φυσικό τους περιβάλλον και θα ανακαλύπτει όσο προχωρούν οι έρευνες όλο και περισσότερες από τις αλληλοεπιδράσεις τους.
Με αγάπη


Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.