Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σούπες (3)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα είμαι πάλι κοντά σας με μία πολύ νόστιμη, υγιεινή αλλά και επίκαιρη (για τις γιορτινές ημέρες που έρχονται) συνταγή. Θα σας δώσω μία συνταγή για κολοκυθόσουπα.
Η κίτρινη κολοκύθα, όπως και όλες οι άλλες ποικιλίες κολοκύθας που βρίσκουμε στην αγορά τώρα τον χειμώνα, είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, φυλικό οξύ, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο, όπως έχουμε ξαναπεί. Δεν είπαμε όμως την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε γι αυτήν, πως η κολοκύθα θεωρείται ότι προστατεύει τους πνεύμονες των καπνιστών από το εμφύσημα και τον καρκίνο, κι αυτό γιατί το βενζο(α)πυρένιο που υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί μείωση της βιταμίνης Α στον οργανισμό, βιταμίνη που υπάρχει πλούσια σε ποσότητα σε αυτό το λαχανικό.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Κολοκυθόσουπα, βελουτέ
1μικρή κολοκύθα                                               
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ξινόμηλο μεγάλο
1 μικρή γλυκοπατάτα
Λίγο ξύδι βαλσαμικό
6 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Μίγμα μπαχαρικών : από 1 κουτ.γλ.
Σπόροι μάραθου
Κόλιαντρο
Μπούκοβο (όχι καυτερό)
Κανέλλα (πολύ κοφτό)
Πάπρικα

Κόβουμε στη μέση τη κολοκύθα, βγάζουμε τα σπόρια της, τη ραντίζουμε με λίγο ξύδι βαλσαμικό και τη βάζουμε ανάποδα (με το δέρμα επάνω) στο φούρνο, επάνω σε λαδόκολλα να ψηθεί και να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμ. στον αέρα). Μαζί ψήνουμε και τη γλυκοπατάτα με το φλούδι της.
Αν δεν βρούμε μκρή κολοκύθα, βάζουμε μισή μεγάλη και τη κόβουμε σε χοντρές φέτες για να την ψήσουμε στον φούρνο. Ψημένη ξεφλουδίζεται πολύ πιο εύκολα και είναι και πιο νόστιμη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψημένη με αυτόν τον τρόπο κολοκύθα και στο γλυκό που σας είχα δώσει τη συνταγή του πριν λίγες ημέρες. Μόνον που θα πρέπει να μειώσετε λίγο το αλεύρι στη περπίπτωση αυτή, για να μη σας γίνει πολύ πηχτή η ζύμη, μια που ψημένη η κολοκύθα δεν βγάζει πολύ νερό.  
Ξεφλουδίζουμε τη ψημένη κολοκύθα λοιπόν και την γλυκοπατάτα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε μέσα εκεί  τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και όταν μαλακώσουν και αυτά, τη κολοκύθα σε κομμάτια, το μήλο και τη γλυκοπατάτα. Ανακατεύουμε λίγο όλα τα υλικά, προσθέτουμε νερό (2 δάχτυλα επάνω από τα υλικά) και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά. Πολτοποιούμε στο μίξερ και αν το μίγμα είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μία βράση. Λίγο πριν τη σερβίρουμε, προσθέτουμε ένα γιαούρτι πρόβιο-κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό για στόλισμα.


Δοκιμάστε την. Είναι νοστιμότατη!

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (12)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ... 


Πολλοί από τους αποτυχημένους της ζωής είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά στην επιτυχία βρισκόντουσαν πριν τα παρατήσουν....


~Thomas Edison~

Από το βιβλίο «212 the extra degree»
του Sam L. Parker Mac Anderson

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (3)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ  (3)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας σήμερα τη κουβέντα μας για τα προβιοτικά, θέλω να μιλήσουμε για μία ακόμη τροφή που είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών και που εύκολα μπορεί κανείς να προμηθευτεί στη χώρα μας. Πρόκειται για το ξινολάχανο (το γνωστό «σάουερκράουτ» των Γερμανών που συνοδεύει πολύ όμορφα τα λουκάνικα και το χοιρινό κότσι τους). Ξινολάχανο μπορούμε να αγοράσουμε σε βάζα στα σουπερ μάρκετ, αλλά δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε και μόνοι μας. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες γι αυτό στην ιστοσελίδα
http://boingboing.net/2009/01/12/making-sauerkraut-is.html. Στην ουσία δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αφήσουμε ψιλοκομμένο λάχανο να υποστεί ζύμωση και να ξινίσει, μόνον υπό την επίδραση αλατιού. Η ζύμωση αυτή γίνεται αναερόβια, γι αυτό θα χρειαστεί να σκεπάσουμε το αλατισμένο λάχανο με ένα πιάτο ή ένα στρογγυλό ξύλο ανάλογο σε διάμετρο με το εύρος του δοχείου στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το λάχανο και να βάλουμε και ένα βάρος από πάνω (π,χ, μία πέτρα). Η ζύμωση θα χρειαστεί δύο ή και περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει (lactobacillus και pediococcus) είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα.
Για όσους τώρα θέλουν να συμπεριλάβουν το ξινολάχανο και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε υγιεινότερη διατροφή, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν συνοδευτικό ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ή να γεμίσουν με αυτό λεπτές φέτες καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας ή φέτες ψημένης μελιτζάνας (πολύ νόστιμα ορεκτικά).
Προβιοτικά μπορεί να προμηθευτεί κανείς και από τα φαρμακεία, σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας ή σκόνης. Έχει σημασία να αναγράφεται στη συσκευασία πως πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς. Οι παρενέργειές που μπορεί να προκαλέσουν, είναι συνήθως ήπιες. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Υπάρχουν μάλιστα και έρευνες πρόσφατες που μελετούν την πιθανότητα τα προβιοτικά του εντέρου να έχουν σχέση και με τη καλή κατάσταση του δέρματος μέσω μηνυμάτων που ανταλλάσσουν αυτά τα δύο. (http://www.nutraingredients.com/Research/Probiotics-may-send-signals-from-gut-to-skin )

Συνεχίζεται

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ενεργειακή εναρμόνιση-coherence- (1)

Γεια σας φίλοι μου
Για την ενεργειακή εναρμόνιση του οργανισμού μας, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα (Ολιστική Ιατρική 5,6). Ακόμη και ανάμεσα σε κουβέντες για κηπουρική, έχω αναφερθεί σε αυτή. Ο λόγος είναι πως αποτελεί αυτή η εναρμόνιση ( ή κατ’ άλλους «συμφωνία, συνοχή, coherence») τη βάση της καλής λειτουργίας ολόκληρου του σώματός μας για την αποφυγή ασθενειών. Και όσο και αν φαίνεται στα πιο τεχνοκρατικά μυαλά απίθανο, αυτή η εναρμόνιση ή συμφωνία οδηγεί και σε καλύτερη και ευκολότερη ζωή. Τους λόγους σας τους έχω εξηγήσει αναλυτικά στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες, Εκδ. Αρχέτυπο 2010) και δεν θα σας κουράσω ξανά με τα ίδια, άλλωστε υπάρχει στο βιβλίο πλούσια βιβλιογραφία και μπορεί όποιος θέλει να ανατρέξει σε αυτή για να ενημερωθεί και να ψάξει τα θέματα αυτά περισσότερο.
Σήμερα θέλω να σας ενημερώσω για μία νέα έρευνα που έκανε επάνω στο θέμα αυτό το Ινστιτούτο HeartMath της Αμερικής. Το Ινστιτούτο αυτό ασχολείται εδώ και χρόνια, όπως σας έχω ξαναπεί, με έρευνες στον τομέα αυτό και έχει δημιουργήσει μικρά, εύχρηστα και φθηνά μηχανήματα, με τα οποία μπορεί να βοηθηθεί να τα καταφέρει να εναρμονίσει τη λειτουργία της καρδιάς του, όποιος το επιθυμεί, ή και ολόκληρου του οργανισμού του. Αντί δηλαδή να περιμένει να βιώσει κανείς τα αποτελέσματα των μεθόδων χαλάρωσης, ύπνωσης και οραματισμών που σας δίνω και εγώ σε αυτό εδώ το μπλοκ και στα βιβλία μου, μπορεί να αγοράσει από αυτούς ένα μικρό μηχανάκι που δείχνει το βαθμό εναρμόνισής του, όποτε θελήσει να τον ελέγξει. Κάτι σαν biofeedback δηλαδή. Αυτά για όσους επιθυμούν να ελέγχουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, αλλά και για τους …. άπιστους Θωμάδες. Για τα τεχνοκρατικά μυαλά δηλαδή που αμφισβητούν αυτά που αιώνες τώρα γνωρίζουν και εφαρμόζουν οι σοφοί όλων των θρησκειών.
Δείτε π.χ. στην εικόνα πώς καταγράφεται στο μηχάνημα η διακύμανση των εναλλαγών του ρυθμού της καρδιάς όταν το άτομο δεν είναι εναρμονισμένο (αριστερά) και πώς όταν αυτό είναι εναρμονισμένο (δεξιά). Βλέπετε πώς ομαλοποιείται η εναλλαγή του ρυθμού, όταν κάποιος παύει να έχει άγχος και νοιώθει εκτίμηση ή ευγνωμοσύνη (θετικό συναίσθημα)!; Το ίδιο όπως καταλαβαίνετε συμβαίνει και σε όλες τις άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας.
Το Ινστιτούτο αυτό λοιπόν ανακοίνωσε πρόσφατα μία νέα του έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 2010, του περιοδικού Alternative Therapies in Health and Medicine με τον τίτλο Achieving Collective Coherence: Group Effects on Heart Rate Variability Coherence and Heart Rhythm Synchronization.
Στη έρευνα την οποία διεξήγαγε ο Steven M. Morris, PhD, εθελοντές εκπαιδεύτηκαν στην εναρμόνιση, με τις μεθόδους του Ινστιτούτου HeratMath, και στη συνέχεια τρία από αυτά τα εκπαιδευμένα άτομα τοποθετήθηκαν κοντά σε ένα μη εκπαιδευμένο άτομο για να ελέγξουν οι ερευνητές αν οι τρεις εναρμονισμένοι εθελοντές μπορούσαν συλλογικά να επηρεάσουν τον βαθμό εναρμόνισης του μη εκπαιδευμένου και εναρμονισμένου ατόμου.
Ο Morris διαπίστωσε πως περίπου στις μισές από τις περιπτώσεις, η εναρμόνιση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (ΜΚΡ) των μη εκπαιδευμένων εθελοντών ήταν καλύτερη από την αρχική τους και ήταν αυτή τόσο καλύτερη όσο μεγαλύτερη προσπάθεια έκαναν όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα να εναρμονιστούν.
Ο ερευνητής συμπέρανε πως όσο πιο καλή ενεργειακή εναρμόνιση είχαν οι συμμετέχοντες τόσο μεγαλύτερη επίδραση είχαν στην εναρμόνιση του καρδιακού ρυθμού των μη εκπαιδευμένων εθελοντών. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως ένα εναρμονισμένο ενεργειακό πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί ή να επαυξηθεί σε δύναμη από τη πρόθεση και την προσπάθεια μικρών ομάδων ατόμων που έχουν εκπαιδευτεί να στέλνουν αυτήν την εναρμονισμένη τους πρόθεση σε κάποιο άτομο στόχο, λέει ο ερευνητής. Και συμπληρώνει, πως το ενεργειακό αυτό πεδίο ήταν ακόμη πιο εναρμονισμένο όσο πιο μεγάλη άνεση (οικιότητα) υπήρχε ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η ένδειξη αυτή του συγχρονισμού του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων υποστηρίζει την πιθανότητα της βιοεπικοινωνίας καρδιάς- με- καρδιά, υποστηρίζει ο Morris.
Δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο για να μην χαλάσω την μαγεία αυτής της τελευταίας πρότασης. Σας αφήνω απλά να την σκεφθείτε…..

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (3)

Γεια σας φίλοι μου

Το δενδρύλλιο με το άγνωστο σε μένα όνομα, που έχω φυτέψει πίσω από την μαόνια μου (που σας έδειξα σε προηγούμενη κουβέντα μας), εκείνο με τα μεγάλα φύλλα που θυμίζει τροπικό φυτό, άνθισε αυτές τις ημέρες και σας το φωτογράφισα. Δεν είναι καταπληκτικό;
Δείτε πώς γεμίζει πρώτα λευκωπά κομπάκια σε τσαμπιά και στη συνέχεια αυτά τα κομπάκια ανοίγουν σε μικρές μπάλες που αποτελούνται από μικροσκοπικά λευκά ανθάκια (κάντε κλικ επάνω στις φωτογραφίες αν θέλετε να τις δείτε μεγαλύτερες).
Είναι ένα πολύ όμορφο φυτό που πολλαπλασιάζεται μόνο του όπου τοποθετηθεί. Γεμίζει γύρω του μικρά καινούργια φυτά. Στη συνέχεια ξεριζώνει κανείς τα μικρά φυτά με προσοχή και τα φυτεύει όπου αλλού επιθυμεί το φθινόπωρο συνήθως που οι βροχές ευνοούν τη ριζοβολία.
Εκτός από την ομορφιά που αυτή την εποχή προσθέτει στον κήπο, είναι πολύ ωραίο και σε ανθοδέσμη συνδυασμένο με λίγα κλαριά κυδωνίαστρου με κόκκινα μπαλάκια και λίγο κισσό πανασέ. Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός ανθοδέσμης είτε για στόλισμα του δικού μας σπιτιού είτε για δώρο σε κάποιους φίλους, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές ημέρες. Δείτε αυτή που έφτιαξα εγώ χθες για να στολίσει την είσοδο του σπιτιού μου και πέστε μου αν συμφωνείτε.

Θέλω σήμερα όμως να απαντήσω και σε μερικούς φίλους ή φίλες που ρωτούν συχνά, πότε κλαδεύουμε τα φυτά μας. Λοιπόν φίλοι μου, τα πολυετή φυτά, αυτά που χαλάνε και σαπίζουν τα φύλλα τους με το τέλος του καλοκαιριού, αλλά παραμένουν στη γη τα ριζώματά τους και ξανανθίζουν την επόμενη χρονιά, τα κόβουμε μέχρι το έδαφος όταν χαλάσουν τελείως τα φύλλα τους, προς το τέλος του καλοκαιριού δηλαδή. Τους θάμνους που ανθίζουν την άνοιξη, (όπως η φωτίνια που με ρωτάτε συχνά) καθώς και τα οπωροφόρα δέντρα, τα κλαδεύουμε όλα προς το τέλος του χειμώνα (τον Φεβρουάριο). Τη ίδια εποχή λιπαίνουμε κιόλας τα φυτά μας για να είναι έτοιμα και δυνατά να πετάξουν τα καινούργια τους κλαδιά και να ανθίσουν, μόλις μπει η άνοιξη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούμε άφοβα να κλαδεύουμε ξανά τους θάμνους μας για να διατηρηθούν στο σχήμα και το μέγεθος που εμείς επιθυμούμε.  Οσο για τα οπωροφόρα σε παλαιότερη κουβέντα μας σας έχω δείξει αναλυτικά πότε και πώς πρέπει να τα κλαδεύουμε ξανά, για καλύτερη καρποφορία. Μπορείτε να ξαναδείτε το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.  
Με αγάπη

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (11)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ... 



Όταν φτάνετε στο τέλος του σχοινιού σας, κάντε ένα κόμπο και κρεμαστείτε από αυτόν.



~Φραγκλίνος Ρούσβελτ~

Από το βιβλίο "The Best Way Out is Always Through"
του BJ Gallagher

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.