Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (5)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (5)
Καλή σας μέρα
Σήμερα θα σας μιλήσω για το βασικό δομικό υλικό των κυττάρων μας αλλά και των σημαντικότερων ουσιών που συμμετέχουν στη λειτουργία του οργανισμού μας. Το υλικό αυτό είναι οι γνωστές σε όλους πρωτεΐνες. Το όνομά τους (από την ελληνική λέξη πρώτος) είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητάς τους για τον οργανισμό.
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από πολλά αμινοξέα που είναι συνδεδεμένα με χημικούς δεσμούς και φτιάχνουν γραμμικές αλυσίδες (πολυπεπτιδικές αλυσίδες). Οι πρωτεΐνες δηλαδή φτιάχνονται από μία ή περισσότερες ενωμένες τέτοιες πολυπεπτιδικές αλυσίδες.
Στον οργανισμό μας υπάρχουν μόνον 20 βασικά αμινοξέα. Από τις εναλλαγές όμως της αλληλουχίας αυτών των αμινοξέων σε κάθε πολυπεπτιδική αλυσίδα, μπορεί να προκύψει ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός διαφορετικών πρωτεϊνών. Η αλληλουχία αυτή των αμινοξέων στις πολυπεπτιδικές αλυσίδες καθορίζεται από ειδικά γονίδια στο DNA μας και από αυτήν εξαρτάται και το σχήμα κάθε πρωτείνης.
Από τα 20 αυτά αμινοξέα τα εννιά, ο ανθρώπινος (ενήλικος) οργανισμός πρέπει να τα πάρει από τη τροφή γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ίδιος όπως τα υπόλοιπα, γιαυτό και λέγονται απαραίτητα αμινοξέα και είναι τα εξής: η βαλίνη, η θρεονίνη, η ισολευκίνη, η ιστιδίνη, η λυσίνη, η λευκίνη, η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλαλανίνη. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για τα βρέφη και τα παιδιά.
Όταν η περιεκτικότητα ενός μορίου σε αμινοξέα είναι από 2- 100, αυτό συνήθως ονομάζεται πεπτίδιο , ενώ όταν τα αμινοξέα του μορίου είναι πάνω από 100 ονομάζεται πρωτεΐνη. Τα πεπτίδια είναι δηλαδή μικρές πρωτεΐνες.
Δεν έχει σταθεί δυνατό μέχρι τώρα να μετρηθεί ο αριθμός των πρωτεϊνών που υπάρχουν στη φύση, με αυτές όμως σχετίζονται όλες οι λειτουργίες των ζώντων οργανισμών. Τα πάντα μέσα στο κύτταρο τα κάνουν οι πρωτεΐνες και ανάλογα με τη δουλειά τους, κατατάσσονται σε κατηγορίες , όπως ένζυμα, ορμόνες κ.λ.π.
Η σύνθεση των πρωτεϊνών γίνεται μέσα στα ριβοσωμάτια του κυττάρου. Κάποιες από αυτές όμως, που λειτουργούν στις μεμβράνες του κυττάρου, συνθέτονται μέσα στο ενδοπλασματικό δίκτυο και στη συνέχεια στη συσκευή Golgi (μιλήσαμε για αυτά τα οργανίδια του κυττάρου στη προηγούμενη κουβέντα μας).
Είναι νομίζω καλύτερα να σταματήσω για σήμερα εδώ και στην επόμενη κουβέντα μας θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για όλα αυτά τα είδη πρωτεϊνών και τις λειτουργίες τους.
Με αγάπη

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Χαλάρωση (15)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
τη γλυκιά μουσική αυτού του βίντεο συνοδεύουν εικόνες από δάση και μέρη που μπορεί να σας δώσουν και άλλες ίδέες για την ώρα της χαλάρωσής σας, εκτός από την εικόνα που υπάρχει στην αρχή της ιστοσελίδας μου, με την οποία σας έχω προτείνει να ξεκινήσετε την ενεργειακή σας εναρμόνιση σε παλαιότερη κουβέντα μας (ετικέτα: ενεργειακή εναρμόνιση).  
Enzoy....
                       

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (30)

Γεια σας φίλοι μου
Ιακωβίνια λέγεται ο θάμνος που ομορφαίνει αυτόν τον καιρό τον κήπο μου ανθίζοντας με τα μεγάλα ροζ λουλούδια του. Θάμνος ανθεκτικός, που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα, όπως όλα σχεδόν τα λουλούδια που υπάρχουν στον κήπο μου, όπως σας έχω ξαναπεί. Άλλωστε τα πιο πολλά από αυτά τα έχω μεγαλώσει μόνη μου από κοτσανάκια που έχω κόψει από άλλους κήπους, ή από μικρά ριζώματα που έχω ξεριζώσει και μεταφυτεύσει.
Ο πιο πάνω θάμνος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε ένα μικρό κλαράκι δηλαδή κοντά σε ένα κόμπο, βγάζουμε τα χαμηλότερα φύλλα, βρέχουμε την άκρη του κοτσανιού με νερό και στη συνέχεια τη βουτάμε σε σκόνη ριζοβολίας (υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε φάρμακα κήπου), φυτεύουμε το κλαράκι σε μία μικρή γλάστρα και φροντίζουμε να μη μένει απότιστο και ξεραθεί το χώμα του, μέχρι να βγουν τα πρώτα καινούργια φύλλα. Αυτό είναι όλο. Δοκιμάστε το με όποιο φυτό βλέπετε και σας αρέσει. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα....
Σημ. Υπάρχουν δύο είδη σκόνης ριζοβολίας. Αυτή που είναι για κλαριά ξυλώδη και αυτή που είναι για μαλακά κλαριά. Διαλέγετε όποια είναι κατάλληλη για το φυτό που θέλετε να πολλαπλασιάσετε.
Με αγάπη  

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (1)

 Γειά σας φίλοι μου
Πρόσφατα διάβασα στο περιοδικό science, κάτι πολύ ενδιαφέρον. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως κάποια θαλάσσια βακτήρια μπορούν να παίρνουν και να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, αντί τροφής, χάρις σε κάποιες αντλίες πρωτονίων (ιόντων υδρογόνου δηλαδή) που διαθέτουν, που λέγονται πρωτεοροδοψίνες (proteorhodopsins).
Oι Gomez-Consamau και συν. καλλιέργησαν ένα θαλάσσιο βακτήριο (το Vibrio sp. ANDS) που του είχαν αφαιρέσει το γονίδιο της πρωτεοροδοψίνης και το άφησαν χωρίς τροφή, να πεινάσει. Είδαν πως το μέγεθός του μίκρυνε μέσα σε 10 ημέρες. Όταν όμως έκαναν το ίδιο σε βακτήριο που είχε το γονίδιο αυτό και που το εξέθεσαν στο φως, αυτό έζησε εξ ίσου καλά με τα βακτήρια που είχαν τροφή, ενώ το κύτταρό του έγινε 3-6 φορές πιο πυκνό σε σύσταση από βακτήρια που έμειναν επίσης νηστικά αλλά έμειναν στο σκοτάδι.
Φαίνεται δηλαδή πως οι πρωτεοροδοψίνες ενεργοποιούν προσαρμοστικούς μηχανισμούς στη φυσιολογία του κυττάρου που το κάνουν να αντέχει μέχρι να βρει τροφή.
Η εργασία αυτή έχει σημαντική σημασία για την εξέλιξη των ειδών, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλές ακόμη μελέτες για να χυθεί φως στη σημασία αυτών των πρωτεοροδοψινών και σε ποια ζωικά είδη αυτές λειτουργούν.
Διαβάζοντας το πιο πάνω άρθρο, θυμήθηκα εκείνο το καταπληκτικό βίντεο που είχαν δείξει και στη τηλεόραση πριν λίγο καιρό, με τον Ινδό γκουρού που παραμένει νηστικός και χωρίς νερό 70 χρόνια τώρα και σας το παραθέτω για όσους δεν το έχουν δει (δυστυχώς όμως είναι μόνον γαι αγγλομαθείς, γιατί δεν μπόρεσα να το βρω στα Ελληνικά). Ο ίδιος λέει πως όταν ήταν 12 χρόνων οραματίσθηκε μία Θεά η οποία του είπε πως από δω και πέρα θα τον ταΐζει αυτή με μία σταγόνα νέκταρ κάθε μέρα και δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρει τροφή και νερό. Έκτοτε ζει διαλογιζόμενος, χωρίς να φάει και να πιεί. Οι γιατροί που μελέτησαν όλες του τις λειτουργίες έχοντάς τον στο νοσοκομείο υπό παρακολούθηση επί 10 ημέρες στην Ινδία, είδαν πως είναι υγιέστατος στα 83 του χρόνια, παρότι δεν βγάζει ούρα ούτε κόπρανα, ενώ ο εγκέφαλός του έχει λειτουργικά την ηλικία 25χρονου. Ο ίδιος λέει πως μπορεί να ζήσει 1000 ακόμη και 2000 χρόνια με το ίδιο αυτό κορμί!...
Λέτε να έχει και να ξέρει και να τις χρησιμοποιεί…. πρωτεοροδοψίνες και αυτός ;!….
Μη βιαστείτε οι πιο λογικοί από εσάς να με πείτε τρελή για τον συνειρμό μου. Ακόμη και τα φυτά ξέρουν να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, γιατί εμείς (τα ζώα εννοώ, με την καλή έννοια, όπως λέει και ο Λαζόπουλος...) σαν οργανισμοί να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη καταπληκτική μπαταρία ενέργειας που λέγεται ηλιακό φως; Μήπως έχουμε μηχανισμούς ικανούς να μας βοηθήσουν σε αυτό αλλά δεν ξέρουμε να τους χρησιμοποιήσουμε, επειδή για την επιβίωσή μας βρήκαμε πρώτη την εύκολη λύση να τρώμε το ένα το άλλο; Είναι λογική η απορία μου, δεν είναι;

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή (4)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα καινούργιο είδος ζάχαρης αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς χρήστες παγκοσμίως και όχι άδικα. Λέγεται φοινικοζάχαρη (palm sugar) και αρχικά προερχόταν από το νέκταρ των λουλουδιών ενός είδους φοινικόδεντρου που έχει το επιστημονικό όνομα Phoenix sylvestris (φωτογραφία), συνηθισμένο στο Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, αλλά τώρα παράγεται και από το νέκταρ των λουλουδιών του δέντρου της ινδικής καρύδας.( http://www.wikipedia/palm%20sugar )
Η καινούργια αυτή ζάχαρη έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), απορροφάται δηλαδή πολύ αργά από το πεπτικό μας σύστημα και δεν αυξάνει απότομα τη γλυκόζη του αίματός μας, όπως γίνεται με τη συνηθισμένη μας ζάχαρη, πράγμα που δεν κουράζει το πάγκρεάς μας αναγκάζοντάς το να βγάζει απότομα ινσουλίνη.
Η καινούργια γλυκαντική ουσία είναι πολύ καλύτερη από το νέκταρ αγαύης που πολλοί χρησιμοποιούν σας υποκατάστατο της ζάχαρης, στη προσπάθειά τους να αποφύγουν τα δικά της άσχημα αποτελέσματα στον οργανισμό, και πολύ πιο εύγευστη. Η γεύση της μοιάζει με τη μαύρη ζάχαρη και είναι ακόμη καλύτερη από αυτήν, διαλύεται δε και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως η μαύρη ζάχαρη, σε ροφήματα και γλυκά.
Με τόσα πλεονεκτήματα, αλλά και εξ αιτίας του τρόπου παραγωγής της, η καινούργια αυτή ζάχαρη είναι πολύ πιο ακριβή από τη κοινή μας ζάχαρη. Θα πρέπει να την αναζητήσει κανείς σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων, αλλά πρέπει να σας επισημάνω κάτι. Ο δαίμων του κέρδους έχει βάλει και εδώ το χεράκι του όπως διάβασα στην ιστοσελίδα http://www.naturalnews.com/ πριν από λίγες ημέρες (15/6/2010) και πολλές συσκευαστικές εταιρίες ανακατεύουν το προϊόν με άλλα είδη ζάχαρης, γιαυτό να είστε προσεκτικοί και να διαβάζετε καλά στη συσκευασία τι περιέχει το πακέτο που αγοράζετε….
Και το σιρόπι αγαύης μπορεί να είναι αναμεμειγμένο με σιρόπι καλαμποκιού. Δεν γλυτώνουμε από τη κερδοσκοπία, παρά μόνον αν έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και διαβάζουμε καλά τις ετικέτες, όπως καταλαβαίνετε.
Με αγάπη

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (3)

Εποχή της λεβάντας φίλοι μου στον κήπο.
Μοσχοβολιστές λεβάντες έχουν καταλάβει με τον όγκο τους και τα λεπτεπίλεπτα, σε απαλό μωβ χρώμα, λουλούδια τους πολλά από τα παρτέρια μου. Αλλά αυτό που με εξέπληξε και με έκανε να σας τις φωτογραφήσω σήμερα είναι πως ένα χρυσάνθεμο, που στέκει δίπλα σε μία μεγάλη λεβάντα σε ένα από τα παρτέρια, αποφάσισε να ανθίσει και αυτό. Χρυσάνθεμο ανθισμένο μέσα στο καλοκαίρι, δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, έτσι δεν είναι; Αναρωτιέμαι αν το τρέλανε το Κερκυραϊκό καλοκαίρι ή ζήλεψε την ανθισμένη λεβάντα που στέκει περήφανη δίπλα του και αποφάσισε να ανθίσει και αυτό!....
Οι λεβάντες με το άρωμά τους, έχουν και αντισκορικές ιδιότητες. Μαζέψτε τα λουλούδια τους και λίγα φυλλαράκια και δέστε τα μέσα σε τουλπάνι, φτιάχνοντας μικρά δεματάκια, και βάλτε τα στις ντουλάπες σας. Θα μοσχοβολούν και θα γλυτώσετε και από τον σκόρο.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.