Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Άσκηση (4)

 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
άλλη μια χορευτική γυμναστική για να αρχίσετε όμορφα την ημέρα σας. Κουνηθείτε στο ρυθμό του μάμπο. Μη παιδεύεστε να κάνετε με ακρίβεια τις κινήσεις. Απλά κουνείστε όσο πιο πολύ μπορείτε, όλα τα σημεία του κορμιού σας.
Enzoy....


Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (3)

Γεια σας φίλοι μου
‘Όπως είναι γνωστό η νανοτεχνολογία αποτελεί κλάδο πολύ μοντέρνο της τεχνολογίας, παρ όλα αυτά το μεγαλείο και η σοφία της φύσης, μας έχει προλάβει γι άλλη μια φορά, όπως φαίνεται από τις καινούργιες ανακαλύψεις που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα εκπληκτικό παράδειγμα βιολογικής μοριακής νανο- μηχανικής μέσα στο σώμα μας. Αφορά τα κανάλια νερού που ανακαλύφθηκαν τη τελευταία δεκαετία πως υπάρχουν στα τοιχώματα των κυττάρων μας και τον τρόπο που το νερό ρέει μέσα από αυτά ανάμεσα στα κύτταρα, χωρίς να διαταράσσεται η ηλεκτρική ισορροπία των κυττάρων. (http://www.mpibpc.mpg.de/english/reports/mpf/index.html)
Στα τοιχώματα των κυττάρων μας λοιπόν (στις κυτταρικές μεμβράνες, όπως λέγονται) υπάρχουν κάποιες πρωτεΐνες που σχηματίζουν πολύ λεπτά κανάλια με το σπειροειδές τους σχήμα. Μέσα από αυτά τα κανάλια διακινούνται περίπου τρία δισεκατομμύρια μόρια νερού το δευτερόλεπτο ανά κανάλι, ενώ συγχρόνως εμποδίζεται η έξοδος ή η είσοδος από εκεί άλλων ιόντων ( φορτισμένων σωματιδίων δηλαδή) που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ηλεκτρική ισορροπία των κυττάρων. Τρεις συνεργαζόμενες επιστημονικές ερευνητικές ομάδες, διαφορετικών εθνικοτήτων, κατάφεραν να ανακαλύψουν αυτή τη λειτουργία, (Ιαπωνία, Βασιλεία, Γκέτινγκεν).
Οι ερευνητές ανακάλυψαν με τεχνικές ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, πως αυτές οι πρωτεΐνες (τις ονόμασαν «ακουαπορίνες», από το λατινικό «άκουα», που σημαίνει νερό) φτιάχνουν στη κυτταρική μεμβράνη κανάλια μήκους 2 νανομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού) και εύρους μόλις 0,3 νανομέτρων, απ όπου μόνον ένα μόριο νερού μπορεί να περάσει τη φορά.
Το νερό ξέρετε, μπορεί να διασπαστεί σε ιόντα υδρογόνου (τα γνωστά σαν «πρωτόνια» που έχουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο) και σε υδροξύλια (που έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο). Τα πρωτόνια τώρα, αν παραχθούν, ενώνονται στη συνέχεια με γειτονικά μόρια νερού, το σύμπλεγμα επειδή είναι ασταθές ξαναδιασπάται, νέα πρωτόνια παράγονται τα οποία ενώνονται με τα γειτονικά μόρια νερού και ούτω καθεξής. Καθώς το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται, τα θετικά φορτία των πρωτονίων μετακινούμενα από μόριο σε μόριο νερού, δημιουργούν ηλεκτρική ενέργεια, τον γνωστό «πρωτονισμό». Είναι αυτή μία από τις πολλές ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας.
Αυτή την ενέργεια δεν τη χρειάζεται όμως πάντα ο οργανισμός μας. Το νερό πρέπει να μπορεί να περνά από κύτταρο σε κύτταρο, χωρίς να διαταράσσεται η ηλεκτρική κατάσταση του κυττάρου, και γιαυτό η φύση έφτιαξε αυτόν τον εκπληκτικό νανοτεχνολογικό μηχανισμό των ακουαπορινών που σας έλεγα προηγουμένως. Τα κανάλια που αυτές οι πρωτεΐνες φτιάχνουν στη κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων, διακινούν τα μόρια του νερού με ένα τρόπο που μοιάζει με νερόμυλο, και δεν τα αφήνουν να διασπαστούν, ώστε να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Τα αμινοξέα (τα συστατικά δηλαδή από τα οποία αποτελούνται οι πρωτεΐνες) που βρίσκονται στο εσωτερικό των καναλιών, σπρώχνουν από σημείο σε σημείο τα μόρια του νερού με τακτικό τρόπο , πράγμα που αυξάνει την ταχύτητα κίνησής τους μέσω του καναλιού. Λειτουργούν σαν τα φτερά του νερόμυλου που σας έλεγα προηγουμένως.
Δεύτερον αυτά τα αμινοξέα ενώνονται προσωρινά με χημικούς δεσμούς με τα διερχόμενα μόρια νερού (όπως τα σπρώχνουν από σημείο σε σημείο), εμποδίζοντας έτσι να ενωθούν αυτά με πρωτόνια, ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Η όλη διαδικασία είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα βιολογικής μοριακής νανο- μηχανικής που η φύση τελειοποίησε στη διάρκεια αιώνων.
Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε σε μεγένθυση το σπειροειδές σχήμα των ακουαπορινών (μοιάζουν με σερπαντίνες) και τα μόρια του νερού που περνούν από μέσα τους (ροζ μπαλάκια). Στην δεξιά εικόνα βλέπουμε κάτω το νερό που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο (ροζ μπαλάκια), τη μεμβράνη του κυττάρου (κίτρινο και πράσινο χρώμα) και το νερό έξω από το κύτταρο (ροζ μπαλάκια στο επάνω μέρος της εικόνας). Μέσα στη περιοχή της κυτταρικής μεμβράνης διακρίνονται καθαρά οι ακουαπορίνες (μπλε χρώμα) και τα μόρια του νερού που περνούν από μέσα τους.
Καταλαβαίνετε τώρα πόσο πρέπει να εκτιμήσετε αυτό το κορμί που σας έδωσε η φύση; Είναι ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος, πραγματικά. Αγαπήστε τον και φροντίστε τον λοιπόν, όπως του αξίζει.

Με αγάπη






Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Χαλάρωση (8)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας
τι πιο χαλαρωτικό για τη ψυχή από το να "βλέπει" πως υπάρχουν τόσο ταλαντούχα παιδιά, που  τραγουδούν τραγούδια σαν αυτό; Ευτυχώς υπάρχουν πολλές ελπίδες για βελτίωση της ζωής σε αυτό το πλανήτη, όσο και αν οι απαισιόδοξοι δεν θέλουν να το πιστεύουν και όσο και αν ταλαιπωρούμε τα νιάτα συνειδητά ή ακόμη και ασυνείδητα. Εκείνα κουβαλούν με τη γέννησή τους μεγάλο απόθεμα σοφίας, που δεν καταστρέφεται εύκολα.  Μην απελπίζεστε λοιπόν.
Enjoy

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (3)


Γεια σας φίλοι μου
Για να κλείσουμε το κεφάλαιο των διατροφικών συμβουλών για την μείωση της χοληστερίνης σας, άλλο ένα θαυματουργό διατροφικό συστατικό που βοηθάει σε αυτό θα σας δώσω σήμερα. Πρόκειται για το πολύ γνωστό μας σουσάμι (και το ταχίνι φυσικά).
Το θαυματουργό αυτό σποράκι, περιέχει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1 και φυτικές ίνες. Οι φυτοστερόλες που περιέχει το σουσάμι (ουσίες με παρόμοια χημική δομή με αυτή της χοληστερίνης, που εκτός από τη μείωση της χοληστερίνης ενισχύουν επίσης τη δράση του ανοσοποιητικού) περιέχονται επίσης στη σόγια, το καλαμπόκι και στον κουκουναρόσπορο. Το σουσάμι όμως φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτές. Είναι επομένως μία ακόμη τροφή που θα σας βοηθήσει να κατεβάσετε φυσικά τα επίπεδα της χοληστερίνης σας -Nutrition Research (2005;25:559–67), -Journal of Agricultural and Food Chemistry (Vol 53, pp. 9436-9445),. Προσθέσετε την στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ταχίνι στο ψωμί σας με λίγο μέλι για πρωϊνό ή μέλι με σουσάμι και κανέλα, σουσάμι στα λαδολέμονα ή λαδόξυδα με τα οποία περιχύνετε τις σαλάτες σας, σουσάμι στο ψωμί που ζυμώνετε μόνοι σας, παστέλι για σνακ (αν δεν είσαστε διαβητικοί), πανάρισμα σε σουσάμι του κοτόπουλου ή του σολομού που θα ψήσετε στο φούρνο. Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα αφορά αυτόν τον τελευταίο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σολομός με σουσάμι στο φούρνο 
Σολομός σε φιλέτα (χωρίς κόκαλο) 4 μερίδες
Σουσάμι άσπρο και μαύρο (ή μόνον άσπρο)
Σόγια σος 4 κ.σ.
Ξύδι βαλσαμικό 2 κ.σ.
Wostershire sauce (προεραιτικό) 2 κ.γ. (θα βρείτε το μπουκαλάκι σε όλα τα σούπερ- μάρκετ)
Προσοχή: Δεν βάζουμε αλάτι, γιατί η σόγια σος είναι αρκετά αλμυρή


Βάζουμε τα φιλέτα του σολομού σε ένα μικρό ανοξείδωτο ταψάκι ή πυρέξ, τα περιχύνουμε με τα υγρά συστατικά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τη μαρινάτα, τα στεγνώνουμε λίγο με χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε με μουστάρδα ( με ήπια γεύση) και αμέσως μετά τα γυρίζουμε μέσα στο μίγμα σουσαμιού(τα πανάρουμε). Τα ξαναβάζουμε στο ταψάκι που έχει τη μαρινάτα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ( 180 βαθμούς) για περίπου 20-30 λεπτά. Αν στο μεταξύ στεγνώσουν τα υγρά τους, προσθέτουμε λίγο νερό, έτσι ώστε να μείνει στο τέλος λίγο ζουμάκι για να περιχύσουμε σερβίροντας το σολομό. Συνοδεύεται πολύ ωραία με κινόα (Διατροφικές συμβουλές 6). Σε αυτή τη περίπτωση θα προσθέσετε στη κινόα που θα βράσετε σε ζωμό λαχανικών, αφού κρυώσει και την αφρατέψετε ανακατεύοντάς την με ένα πιρούνι, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό και κρεμμύδι καλά πλυμένο και στημένο, λάδι καιλεμόνι.
Καλή σας όρεξη

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (6)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα πρωί-πρωί βγήκα να φυτέψω τα φασολάκια μου και σκέφτηκα ότι πολλοί από εσάς πιθανόν να μην ξέρουν πως δεν πρέπει να φυτεύουμε τα ίδια λαχανικά στις ίδιες γλάστρες (εννοώ στο ίδιο χώμα) ή στα ίδια μέρη του κήπου κάθε χρονιά. Το κάθε λαχανικό καταναλώνει διαφορετικά στοιχεία από το έδαφος και γι αυτό η αλλαγή βοηθάει να μην αδειάζει το χώμα μας από κάποια συστατικά και να έχουμε έτσι πιο γερά λαχανικά. Σας δίνω λοιπόν κάποια σχεδιαγράμματα που δείχνουν πώς πρέπει να εναλλάσσετε τις καλλιέργειές σας. Δεν πειράζει αν είναι γραμμένα στα Αγγλικά, στα εικονίδια φαίνονται νομίζω αρκετά καθαρά τα είδη των λαχανικών. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει λαχανικά που καταναλώνουν τα ίδια στοιχεία από το έδαφος. Στον αριθμό 1 π.χ. βρίσκονται οι μπάμιες, τα φασολάκια και ο αρακάς. Δεν πρέπει επομένως εκεί που έχουμε φυτέψει τη μία χρονιά φασολάκια να φυτέψουμε την επόμενη χρονιά αρακά, γιατί το έδαφος θα είναι αδύνατο  και δεν θα προκόψουνε τα φυτά μας. Στη θέση αυτή όμως μπορούμε όπως βλέπετε να σπείρουμε μπρόκολλο ή σπανάκι.   Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητη όπως φαίνεται στα σχεδιαγράμματα για τα αρωματικά χόρτα, τα σπαράγγια και τις φράουλες , που μπορείτε να τα ξαναφυτέψετε στο ίδιο μέρος.
Ελπίζω να σας έχω πείσει να φυτέψετε κάτι εφέτος, έστω και τον μαϊντανό και τον άνηθό σας σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι σας. Τώρα αν βάλετε και καμιά γλάστρα με μαρουλάκια και κρεμμυδάκια, θα ήταν ακόμη καλύτερα βέβαια, και τα παιδάκια σας αν τα βάζατε να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία, θα μάθαιναν το μεγαλείο που κρύβεται μέσα σε ένα τόσο δα σποράκι, πράγμα που   θα τα βοηθούσε χωρίς πολλά λόγια να αρχίσουν να καταλαβαίνουν και το μεγαλείο της ζωής γενικότερα, και αυτό περισσότερο από οποιαδήποτε κατήχηση θα τα βοηθούσε να ζήσουν τη ζωή τους υγιεινότερα στο μέλλον.

Με αγάπη

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (2)


Επειδή στις προηγούμενες διατροφικές συμβουλές μου μιλήσαμε για το πρόβλημα της ψηλής χοληστερίνης, σήμερα αποφάσισα να σας δώσω μία συνταγή με αβοκάντο, που επίσης έχει αποδειχθεί πως χαμηλώνει την χοληστερίνη στο αίμα μας. Η δράση του αυτή οφείλεται στο ολεϊκό οξύ που περιέχει, που ανήκει στα μονακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι λαχανικό πλούσιο επίσης σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, Β6 και C, φυτικές ίνες, Κάλιο, φιλικό οξύ, καθώς και χαλκό. (www.webmed.com/diet/features/avocado-advantage), (www.all-about-lowering-cholesterol.com/avocado
Δοκιμάστε φίλοι μου πριν αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη σας να αλλάξετε τη διατροφή σας, όχι μόνον περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη (παχιά κρέατα) αλλά προσθέτοντας σε αυτή συστατικά όπως αυτά που σας συστήνω (φιστίκια Αιγίνης και αβοκάντο) που θα βοηθήσουν το πρόβλημά σας. Και αν δεν δείτε αποτέλεσμα, τότε καταφεύγετε στα χάπια.
Στη πιο κάτω συνταγή, ο συνδυασμός του αβοκάντο με τα καρώτα, αυξάνει (λόγω του ολεϊκού οξέος) τη βιοδιαθεσιμότητα των καρωτινοειδών που περιέχονται τόσο στα καρώτα όσο και στο ίδιο το αβοκάντο, με αποτέλεσμα το πιάτο μας να γίνεται ακόμη θρεπτικότερο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σαλάτα με αβοκάντο και καρώτα (2-3 άτομα)
1 αβοκάντο
1 καρώτο μεγάλο
½ κρεμμύδι
Αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη, λάδι, λεμόνι
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με 1 κ.σ. ξύδι ελαφρό (μηλόξυδο ή ξύδι ρυζιού) και λίγο βραστό νερό για να το σκεπάσει. Το αφήνουμε εκεί μέχρι να τελειώσουμε το κόψιμο των λαχανικών μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το αβοκάντο. Το ραντίζουμε με το μισό λεμόνι για να μη μαυρίσει. Από πάνω κόβουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες το καρώτο σε λεπτές λουρίδες.
Στη συνέχεια στύβουμε καλά το κρεμμύδι μας και το προσθέτουμε από επάνω. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι και το υπόλοιπο μισό λεμόνι μας.
Καλή σας όρεξη
Σημ. 1. Αν θέλετε η σαλάτα σας να γίνει ένα πιο πλούσιο πρώτο πιάτο, αντικαθιστάτε τη ρίγανη με άνηθο και προσθέτετε στο αβοκάντο που κόψατε, μισό φιλέτο πέστροφα καπνιστή σε κομματάκια (φωτογραφία).
2. Μπορείτε να λιώσετε το αβοκάντο στο μούλτι, με λίγο χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, να προσθέσετε αν θέλετε και λίγο άνηθο και γιαούρτι και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη σάλτσα, αντί για μαγιονέζα στο ψάρι σας το βραστό.
3. Μπορείτε επίσης να το αλέσετε στο μούλτι με λίγο σκόρδο, γιαούρτι, αλατοπίπερο, να ψιλοκόψετε μέσα λίγη ντομάτα και μαϊντανό (το γνωστό γκουαγκαμόλε) και να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς ή επάνω σε ψητό κοτόπουλο.
Μικρές συμβουλές για όσους δεν ξέρουν πώς να κόψουν το αβοκάντο: το χαράζουμε στη μέση γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι (βάζουμε το μαχαίρι τόσο βαθιά μέχρι να βρούμε την αντίσταση από το κουκούτσι). Στη συνέχεια γυρίζουμε αντίθετα μα τα χέρια μας τα δύο κομάτια, μέχρι να ξεχωρίσουν και βγάζουμε το κουκούτσι, πιέζοντάς το με τη μύτη του μαχαιρού μας.
Το αβοκάντο δεν ωριμάζει επάνω στο δέντρο αλλά αφού κοπεί. Αν όταν το αγοράσετε είναι αρκετά σκληρό, το αφήνετε να ωριμάσει τυλιγμένο σε εφημερίδα, ή μέσα σε μία χάρτινη σακκούλα για λίγες μέρες, μέχρι να το νοιώσετε μαλακό στη πίεση του χεριού σας. Αν πάλι σας παραωριμάσει και δεν μπορείτε να το ξεφλουδίσετε με το μαχαίρι, μπορείτε με ένα μεγάλο κουτάλι να βγάλετε τη ψύχα από τη φλούδα για να το χρησιμοποιήσετε.   

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.