Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (6)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα πρωί-πρωί βγήκα να φυτέψω τα φασολάκια μου και σκέφτηκα ότι πολλοί από εσάς πιθανόν να μην ξέρουν πως δεν πρέπει να φυτεύουμε τα ίδια λαχανικά στις ίδιες γλάστρες (εννοώ στο ίδιο χώμα) ή στα ίδια μέρη του κήπου κάθε χρονιά. Το κάθε λαχανικό καταναλώνει διαφορετικά στοιχεία από το έδαφος και γι αυτό η αλλαγή βοηθάει να μην αδειάζει το χώμα μας από κάποια συστατικά και να έχουμε έτσι πιο γερά λαχανικά. Σας δίνω λοιπόν κάποια σχεδιαγράμματα που δείχνουν πώς πρέπει να εναλλάσσετε τις καλλιέργειές σας. Δεν πειράζει αν είναι γραμμένα στα Αγγλικά, στα εικονίδια φαίνονται νομίζω αρκετά καθαρά τα είδη των λαχανικών. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει λαχανικά που καταναλώνουν τα ίδια στοιχεία από το έδαφος. Στον αριθμό 1 π.χ. βρίσκονται οι μπάμιες, τα φασολάκια και ο αρακάς. Δεν πρέπει επομένως εκεί που έχουμε φυτέψει τη μία χρονιά φασολάκια να φυτέψουμε την επόμενη χρονιά αρακά, γιατί το έδαφος θα είναι αδύνατο  και δεν θα προκόψουνε τα φυτά μας. Στη θέση αυτή όμως μπορούμε όπως βλέπετε να σπείρουμε μπρόκολλο ή σπανάκι.   Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητη όπως φαίνεται στα σχεδιαγράμματα για τα αρωματικά χόρτα, τα σπαράγγια και τις φράουλες , που μπορείτε να τα ξαναφυτέψετε στο ίδιο μέρος.
Ελπίζω να σας έχω πείσει να φυτέψετε κάτι εφέτος, έστω και τον μαϊντανό και τον άνηθό σας σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι σας. Τώρα αν βάλετε και καμιά γλάστρα με μαρουλάκια και κρεμμυδάκια, θα ήταν ακόμη καλύτερα βέβαια, και τα παιδάκια σας αν τα βάζατε να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία, θα μάθαιναν το μεγαλείο που κρύβεται μέσα σε ένα τόσο δα σποράκι, πράγμα που   θα τα βοηθούσε χωρίς πολλά λόγια να αρχίσουν να καταλαβαίνουν και το μεγαλείο της ζωής γενικότερα, και αυτό περισσότερο από οποιαδήποτε κατήχηση θα τα βοηθούσε να ζήσουν τη ζωή τους υγιεινότερα στο μέλλον.

Με αγάπη

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (2)


Επειδή στις προηγούμενες διατροφικές συμβουλές μου μιλήσαμε για το πρόβλημα της ψηλής χοληστερίνης, σήμερα αποφάσισα να σας δώσω μία συνταγή με αβοκάντο, που επίσης έχει αποδειχθεί πως χαμηλώνει την χοληστερίνη στο αίμα μας. Η δράση του αυτή οφείλεται στο ολεϊκό οξύ που περιέχει, που ανήκει στα μονακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι λαχανικό πλούσιο επίσης σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, Β6 και C, φυτικές ίνες, Κάλιο, φιλικό οξύ, καθώς και χαλκό. (www.webmed.com/diet/features/avocado-advantage), (www.all-about-lowering-cholesterol.com/avocado
Δοκιμάστε φίλοι μου πριν αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη σας να αλλάξετε τη διατροφή σας, όχι μόνον περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη (παχιά κρέατα) αλλά προσθέτοντας σε αυτή συστατικά όπως αυτά που σας συστήνω (φιστίκια Αιγίνης και αβοκάντο) που θα βοηθήσουν το πρόβλημά σας. Και αν δεν δείτε αποτέλεσμα, τότε καταφεύγετε στα χάπια.
Στη πιο κάτω συνταγή, ο συνδυασμός του αβοκάντο με τα καρώτα, αυξάνει (λόγω του ολεϊκού οξέος) τη βιοδιαθεσιμότητα των καρωτινοειδών που περιέχονται τόσο στα καρώτα όσο και στο ίδιο το αβοκάντο, με αποτέλεσμα το πιάτο μας να γίνεται ακόμη θρεπτικότερο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σαλάτα με αβοκάντο και καρώτα (2-3 άτομα)
1 αβοκάντο
1 καρώτο μεγάλο
½ κρεμμύδι
Αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη, λάδι, λεμόνι
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με 1 κ.σ. ξύδι ελαφρό (μηλόξυδο ή ξύδι ρυζιού) και λίγο βραστό νερό για να το σκεπάσει. Το αφήνουμε εκεί μέχρι να τελειώσουμε το κόψιμο των λαχανικών μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το αβοκάντο. Το ραντίζουμε με το μισό λεμόνι για να μη μαυρίσει. Από πάνω κόβουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες το καρώτο σε λεπτές λουρίδες.
Στη συνέχεια στύβουμε καλά το κρεμμύδι μας και το προσθέτουμε από επάνω. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι και το υπόλοιπο μισό λεμόνι μας.
Καλή σας όρεξη
Σημ. 1. Αν θέλετε η σαλάτα σας να γίνει ένα πιο πλούσιο πρώτο πιάτο, αντικαθιστάτε τη ρίγανη με άνηθο και προσθέτετε στο αβοκάντο που κόψατε, μισό φιλέτο πέστροφα καπνιστή σε κομματάκια (φωτογραφία).
2. Μπορείτε να λιώσετε το αβοκάντο στο μούλτι, με λίγο χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, να προσθέσετε αν θέλετε και λίγο άνηθο και γιαούρτι και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη σάλτσα, αντί για μαγιονέζα στο ψάρι σας το βραστό.
3. Μπορείτε επίσης να το αλέσετε στο μούλτι με λίγο σκόρδο, γιαούρτι, αλατοπίπερο, να ψιλοκόψετε μέσα λίγη ντομάτα και μαϊντανό (το γνωστό γκουαγκαμόλε) και να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς ή επάνω σε ψητό κοτόπουλο.
Μικρές συμβουλές για όσους δεν ξέρουν πώς να κόψουν το αβοκάντο: το χαράζουμε στη μέση γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι (βάζουμε το μαχαίρι τόσο βαθιά μέχρι να βρούμε την αντίσταση από το κουκούτσι). Στη συνέχεια γυρίζουμε αντίθετα μα τα χέρια μας τα δύο κομάτια, μέχρι να ξεχωρίσουν και βγάζουμε το κουκούτσι, πιέζοντάς το με τη μύτη του μαχαιρού μας.
Το αβοκάντο δεν ωριμάζει επάνω στο δέντρο αλλά αφού κοπεί. Αν όταν το αγοράσετε είναι αρκετά σκληρό, το αφήνετε να ωριμάσει τυλιγμένο σε εφημερίδα, ή μέσα σε μία χάρτινη σακκούλα για λίγες μέρες, μέχρι να το νοιώσετε μαλακό στη πίεση του χεριού σας. Αν πάλι σας παραωριμάσει και δεν μπορείτε να το ξεφλουδίσετε με το μαχαίρι, μπορείτε με ένα μεγάλο κουτάλι να βγάλετε τη ψύχα από τη φλούδα για να το χρησιμοποιήσετε.   

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (1)

Φυστίκια Αιγίνης, τα θαυματουργά!  (Pistachios, the «magic»nuts)
Πριν λίγα χρόνια, όταν εργαζόμουν ακόμη στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ανακάλυψα πως είχα ψηλή χοληστερίνη. Οι φίλοι συνάδελφοι που το συζητήσαμε μου συνέστησαν βέβαια να πάρω φάρμακα, μια που έτσι και αλλιώς η διατροφή μου ήταν πολύ υγιεινή. Δεν το έκανα, επειδή σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, σημασία δεν έχει τόσο η τιμή της χοληστερίνης, όσο η οξείδωσή της από τα στρες της ζωής. Η οξειδωμένη χοληστερίνη είναι αυτή που βλάπτει τα αγγεία μας και τη καρδιά μας. Τα στρες όμως εγώ τα αντιμετωπίζω εδώ και αρκετό καιρό με τους τρόπους που σας συστήνω και εσάς στο βιβλίο που έγραψα πρόσφατα και θεωρώντας πως δεν κινδυνεύω από τη ψηλή μου χοληστερίνη, δεν πήρα φάρμακα.
Εκείνον τον καιρό όμως, από μία περίεργη σύμπτωση, είχα μια μεγάλη όρεξη να τρώω φιστίκια Αιγίνης. Έτρωγα καθημερινά τουλάχιστον 2-3 χούφτες, ανάλατα φρέσκα φυστίκια. Το επόμενο εξάμηνο που εξέτασα τη τιμή της χοληστερίνης μου, ήταν τόσο χαμηλή, που οι συνάδελφοι που είδαν την εξέταση δεν πίστευαν στα μάτια τους, αλλά ούτε και εγώ. Αναρωτιόμασταν ποια μπορεί να ήταν η αιτία, και όταν τους είπα την σκέψη μου πως μπορεί να ήταν η κατανάλωση των φυστικιών, γέλασαν όλοι με τη καρδιά τους. Εγώ έψαξα τότε λίγο το θέμα χωρίς αποτέλεσμα, και όλα ξεχάστηκαν. Παρ όλα αυτά συνέχισα να τρώω αρκετά φυστίκια Αιγίνης, όπως και άλλους ξηρούς καρπούς που ξέρω πως βοηθούν πολύ την αντιμετώπιση του στρες και δεν ασχολήθηκα ξανά με τη χοληστερίνη μου.
Πριν λίγες ημέρες όμως, όταν μία φίλη μου με ρώτησε με ποιόν τρόπο να δοκιμάσει να ρίξει τη ψηλή χοληστερίνη της πριν αρχίσει να παίρνει φάρμακα, θυμήθηκα το θέμα και σκέφτηκα να το ξαναψάξω. Η έρευνά μου είχε αποτελέσματα αυτή τη φορά και σας τα παρουσιάζω.
1. Στο συνέδριο της Πειραματικής Βιολογίας που έγινε τον Απρίλιο του 2007 στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε εργασία στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα φυστίκια Αιγίνης (1-2 χούφτες ημερησίως) μαζί με μία υγιεινή δίαιτα, κατεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και προστατεύουν τα αγγεία και τη καρδιά μας, όπως δημοσιεύτηκε στο ScienceDaily (Μάϊος 2007). Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να βρει όποιος το επιθυμεί, στη διεύθυνση
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/04/070430125516.htm
2. Έναν χρόνο αργότερα δημοσιεύεται και άλλο σχετικό άρθρο με παρόμοια αποτελέσματα (Σεπτ. 2008). Το νέο άρθρο αφορά έρευνα από Αμερικανούς και Άγγλους ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
(http://www.webmed.com/cholesterol-management/news/20080911/pistachios-may-lower-ldl-cholesterol
3. Και στις 30 Νοεμβρίου του 2009 στο διαδίκτυο στη θέση Αbout.com(http://cholesterol.about.com/od/cholesterolloweringfoods/a/pistachio.htm) δημοσιεύεται άλλη μία μελέτη στην οποία βρέθηκε πως η κατανάλωση αυτών των φιστικιών ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης και βοηθάει τη καρδιακή λειτουργία, χωρίς όμως να βρεθεί σε αυτήν μεγάλη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.
Το θέμα όπως βλέπετε ψάχνεται με ενδιαφέρον από τους ερευνητές και η κατάληξη προς το παρόν είναι η γενική άποψη ότι τα φιστίκια αυτά βοηθούν την καρδιά μας ρυθμίζοντας τη χοληστερίνη μας.
Σκέφτομαι αυτές τις μέρες να πάω να βρω τους φίλους συναδέλφους μου στο Νοσοκομείο, για να πάρω ….το αίμα μου πίσω. Τι λέτε και σεις;
Φάτε φιστίκια Αιγίνης λοιπόν. Είναι και τόσο νόστιμα… Στη τελευταία άλλωστε μελέτη που σας ανέφερα, οι ερευνητές δηλώνουν πως παρ ότι τα φιστίκια αυτά έχουν πολλές θερμίδες, δεν βρέθηκε καμία αύξηση βάρους στα άτομα που τα κατανάλωναν συμμετέχοντας στη μελέτη!
Enjoy…. Λοιπόν, χωρίς τύψεις, αλλά όχι και υπερβολές! 1-2 χουφτίτσες την ημέρα, είπαμε, και να είναι ανάλατα.

Με αγάπη

Άσκηση (3)

  ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ    ΤΩΡΑ  
Γεια σας
Σήμερα σας έχω μία πιο ολοκληρωμένη γυμναστική πρόταση και πολύ εύκολη. Δυστυχώς οι οδηγίες είναι στα αγγλικά, αλλά βλέποντας την ομάδα, μπορείτε πολύ καλά να επαναλάβετε τις ασκήσεις, ακόμη και αν δεν ξέρετε τη γλώσσα. Είναι απλούστατη γυμναστική για όλες τις ηλικίες και μπορείτε να επαναλάβετε το βίντεο αρκετές φορές συνεχόμενα, όσο εσείς θέλετε και αντέχετε. 
Σας παρακαλώ να αρχίσετε να γυμνάζεστε, έστω και με τα βιντεάκια που σας δίνω εγώ σε αυτό εδώ το μπλογκ. Είναι απαραίτητο να κινούμε αρκετά τους μυς μας καθημερινά, για να παράγεται ικανοποιητική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύτταρά μας, πράγμα απαραίτητο για τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Δύο είναι οι απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε υγεία. Πρώτον να παράγεται αρκετή ενέργεια μέσα στο σώμα μας καθημερινά. Δεύτερον, όλες οι ενέργειες που παράγονται στο οργανισμό μας να βρίσκονται σε συμφωνία ή εναρμόνιση (coherence), όπως σας έχω ήδη εξηγήσει στην ενότητα "Νέα εποχή στην ιατρική".
Σκεφθείτε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Αν από τη μια δεν κινείται το αμάξι να την γεμίσει και την καταναλώνετε για να ακούτε το ραδιόφωνο από την άλλη, το αυτοκίνητό σας δεν θα έχει ενέργεια για να λειτουργήσει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το κορμί σας. Δεν γίνεται υγεία χωρίς καθόλου άσκηση.
Βάλτε λοιπόν λίγη άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, πάντα υπάρχει μέσα στο εξαντλητικό από τις δουλειές μας 24ωρο, ένα τέταρτο, τουλάχιστον, διαθέσιμο για την υγεία μας. 
Ελάτε σηκωθείτε από τη καρέκλα σας και ..... πάμε.....  

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/γλυκά (2)

Γεια σας
Σήμερα λέω να σας δείξω το πολύ υγιεινό επιδόρπιο που ετοίμασα για τους φίλους μου στο δείπνο που σας έλεγα στη προηγούμενη κουβέντα μας.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Ανανάς ψητός
Στην ουσία είναι φρούτο και όχι γλυκό, μένει όμως κανείς με την εντύπωση πως έφαγε γλυκό, γιατί όταν ψήνονται τα φρούτα, καραμελώνει η τόσο υγιεινή τους ζάχαρη ( η φρουκτόζη) και δίνει αυτή την όμορφη αίσθηση της καραμέλας στο στόμα. Αντί για ανανά μπορεί κανείς να ψήσει και ροδάκινα, όταν είναι η εποχή τους, μπανάνες κ.λ.π. Αυτό το επιδόρπιο μπορούν άφοβα να το απολαύσουν και οι διαβητικοί φίλοι σας. 
Δύο λόγια τώρα για το πώς θα καθαρίσετε τον ανανά σας, για τους…. πρωτάρηδες μαγείρους και μαγείρισσες.
Κόβουμε τα δύο άκρα του, και μετά καθαρίζουμε τη φλούδα του, έχοντας στήσει τον ανανά μας όρθιο επάνω στο ξύλο κοπής, με μεγάλο μαχαίρι όπως βλέπετε στη φωτογραφία λίγη-λίγη, με προσοχή για να μη πετάμε πολλή ψίχα.
Στη συνέχεια τον κόβουμε σε ροδέλες με πάχος 1 1/2 περίπου δάκτυλο και με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι χαράζουμε γύρω – γύρω το μικρό στρογγυλό ξυλώδες μέρος που υπάρχει στο κέντρο του ανανά και το αφαιρούμε.
Σε τηγάνι γκριλ ελαφρά λαδωμένο, κατά προτίμηση κεραμικό (για υγιεινότερο ψήσιμο), ψήνουμε τις φέτες του ανανά. Τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε γύρω αν θέλουμε και λίγα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ή άλλα ξερά φρούτα της αρεσκείας μας (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και το επιδόρπιό μας είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πλούσιο, λιώνουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (70-80% κακάο) με ελάχιστο γάλα σε μπεν μαρί ,τη ρίχνουμε επάνω στα φρούτα και πασπαλίζουμε στη συνέχεια με καβουρδισμένα και σπασμένα αμύγδαλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με μερέντα και τα αμύγδαλα με φουντούκια αν το προτιμάτε.

Συμβουλή: Τα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς μπορείτε να τα καβουρδίσετε στο γκριλλ της κουζίνας σας χωρίς να τα αποφλοιώσετε επάνω σε μία λαδόκολλα που θα στρώσετε στο ταψί σας και στη συνέχεια να τα σπάσετε στο μούλτι. Μη πετάτε άδικα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φλούδα τους, όταν καβουρδιστούν και σπάσουν δεν γίνεται αυτή αντιληπτή.
Μπορείτε αν θέλετε να τα πασπαλίσετε πριν τα ψήσετε με λίγη μαύρη ζάχαρη, ώστε να καραμελώσουν και να τα ρίξετε επάνω στα φρούτα σας τα ψημένα, χωρίς τη σοκολάτα, αν το προτιμάτε. Έχετε όπως βλέπετε πολλές επιλογές.
Enzoy....

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (2)

Γεια σας
Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για τη γήρανση των κυττάρων μας και κατ επέκταση, του οργανισμού μας. Γιατί γερνάμε λοιπόν;
Έχει ανακαλυφθεί πως τα τελικά μέρη των χρωμοσωμάτων μας (που περιέχουν το DNA μας) που λέγονται «τελομερή» μικραίνουν σε μήκος κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, πράγμα που οδηγεί σιγά-σιγά στη καταστροφή των κυττάρων, αφού λιγοστεύει συνεχώς το DNA τους, που περιέχει όλες τις πληροφορίες για τη λειτουργία τους.
Η σημασία αυτών των τελομερών αναγνωρίστηκε πρόσφατα, όταν τρεις επιστήμονες πήραν το 2009 το βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία και την Ιατρική έχοντας ανακαλύψει τη δομή αυτών των τελομερών και τον τρόπο που αυτά προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη καταστροφή.
Ο οργανισμός μας όμως, διαθέτει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ένζυμο τελομεράση. Το ένζυμο αυτό επιδιορθώνει το κατεστραμένο DNA στα τελικά τμήματα των χρωμοσωμάτων μας και έτσι το κακό διορθώνεται.
Δεν λειτουργεί όμως αυτός ο μηχανισμός άμυνας εξ ίσου καλά για όλους μας, δυστυχώς. Η κληρονομικότητα παίζει και εδώ το ρόλο της, όπως έχουν δείξει κάποιες επιστημονικές έρευνες. Υπάρχουν άτομα που διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό το ένζυμο, όπως συμβαίνει στους αιωνόβιους Ιουδαίους Ασκενάζι και τα παιδιά τους, που μελετήθηκαν από ερευνητές της Ιατρικής σχολής «Albert Einstein» της Αμερικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Πρόσφατα όμως στο περιοδικό "Circulation" δημοσιεύθηκε μία άλλη μελέτη από Σουηδικό Πανεπιστήμιο (Saarland) στην οποία βρέθηκε πως αθλητές με συνεχή προπόνηση, έχουν μακρύτερα τελομερή στα χρωμοσώματα των λευκών τους αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με άτομα που αθλούνται λιγότερο, πράγμα που δείχνει, κατά τους ερευνητές, πως η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας (γιατί η έρευνα αφορούσε τα λευκά αιμοσφαίρια των αθλητών) όσο και στην καθυστέρηση γενικότερα της γήρανσης και θα συνεχίσουν να ερευνούν το θέμα, όπως δήλωσαν, περισσότερο μελετώντας και άλλα κύτταρα.
Μπορούμε τελικά να νικήσουμε τη κληρονομικότητα με διάφορους τρόπους, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά και στο βιβλίο μου, αρκεί να το πληροφορηθούμε και να το προσπαθήσουμε. Η νέα επιστήμη που ασχολείται με αυτό το θέμα λέγεται Επιγενετική (Epigenetics)
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.