Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (19)

Το φως που μας χαρίζουν οι τροφές μας!...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στο βιβλίο μου με τίτλο «Πώς να νικήσετε το στρες» (εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) σας έχω μιλήσει για τον σύγχρονό μας Γερμανό φυσικό Φριτς Ποπ, ο οποίος πριν  λίγα χρόνια ανακάλυψε με το μηχάνημα που κατασκεύασε (το Squid) πως όλα τα ζώντα κύτταρα εκπέμπουν μία ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο φάσμα του υπεριώδους φωτός. Η ακτινοβολία αυτή ονομάστηκε «βιοφωτόνια» και έχει προς το παρόν βρεθεί πως εκπέμπεται από το DNA αλλά και το RNA, που είναι το μόριο που αντιγράφει τις εντολές του DNA, των γονιδίων μας δηλαδή, και τις μεταφέρει έξω από τον πυρήνα, στα διάφορα οργανίδια του κυττάρου προκειμένου να παραχθούν οι διάφορες πρωτεΐνες κ.λ.π.
Ζώα και φυτά λοιπόν, ξέρουμε τώρα πως εκπέμπουμε φως (υπεριώδη ακτινοβολία) και από ότι λέει ο φυσικός που το ανακάλυψε, αυτό το φως, μέσα στο οποίο «λούζονται» όλα μας τα κύτταρα, φαίνεται να σταθεροποιεί όλο τον οργανισμό και τις λειτουργίες του.
Ο Ποπ προχώρησε και περισσότερο, κάνοντας τη πρόταση, πως το φως των τροφών που καταναλώνουμε βοηθάει την καλύτερη οργάνωση του οργανισμού μας και ότι οι τροφές δεν μας δίνουν μόνον χημικά συστατικά αλλά και ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία λιγοστεύει την εντροπία μας (την τάση δηλαδή της αποδιοργάνωσης και της γήρανσής μας).
Και ενώ σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αυτή η σκέψη τουλάχιστον «περίεργη», σε ένα μικρό βιβλίο του Λούις Εσπινόζα  με τίτλο « ο δρόμος της καρδιάς των σαμάνων των Άνδεων» εκδ. Καστανιώτη 1997, ένας σαμάνος λέει τα εξής :
«….Όσον αφορά τις τροφές που χωνεύουμε, θα ήθελα να πω ότι ένα φρούτο ή ένα γεύμα με δημητριακά, δεν μας προσφέρει μόνο όσα δέχεται η βιοχημεία αλλά και αόρατες πρωτεΐνες, βιταμίνες από φως, οι οποίες αφθονούν σε τροφές που δεν καλλιεργούνται με τη χρήση χημικών ουσιών αλλά με σεβασμό και αγάπη!….»
Φαίνεται πως παλιότεροι πολιτισμοί, είχαν γνώσεις που μόλις τώρα η επιστήμη του δικού μας πολιτισμού αρχίζει να ανακαλύπτει... 
Η αλήθεια είναι πως ο έλεγχος των τροφών με το μηχάνημα που εφεύρε ο Ποπ δεν είναι κάτι που θα γίνει αποδεκτό από τα μεγάλα συμφέροντα που έχουν σχέση με την διακίνηση και εμπορία των διαφόρων προϊόντων. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται με χημικά και φάρμακα, συλλέγονται άγουρα, ωριμάζουν σε ψυγεία και καταναλώνονται μήνες πολλούς μετά την συγκομιδή τους, μετρηθούν για την ακτινοβολία που εκπέμπουν; Πιστεύετε πως θα είναι αυτή  η ίδια με την ακτινοβολία ενός λαχανικού που βγάζετε από τον κήπο σας ή ενός φρούτου που το κόβετε από το δέντρο και το τρώτε;
Οι μετρήσεις του Ποπ έχουν ήδη δείξει πως η πιο πλούσια σε φως τροφή είναι τα «άγρια» φυτά, όπως τα άγρια χόρτα, μανιτάρια, ξηροί καρποί και βατόμουρα, και ακολουθούν τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα φρεσκοκομμένα.
Αν λοιπόν ο Γερμανός ερευνητής φυσικός έχει δίκιο και οι τροφές μας δεν μας δίνουν μόνον χημικά συστατικά αλλά και φως που χαρίζει τάξη και οργάνωση στο σώμα μας, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να τρώμε καθημερινά ωμές σαλάτες από φρέσκα, δικά μας λαχανικά (από τον κήπο ή τις γλάστρες μας), ξηρούς καρπούς ωμούς και όχι ψημένους και αλατισμένους, και φρούτα εποχής, βιολογικά κατά προτίμηση. Φροντίστε να πείσετε και τα παιδιά σας γι αυτό.
Το έχουμε πει πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, όμως δεν ξέρω πόσους και πόσες έχω πείσει μέχρι τώρα, γι αυτό και σας το επαναλαμβάνω, μια που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας.
Σίγουρα τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις των τροφίμων για το φως που αυτές εκπέμπουν δεν θα φτάσουν στα αυτιά μας, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στη παγκόσμια διαχείριση και διακίνηση των τροφίμων, όμως η συσκευή του Ποπ, το Squid, χρησιμοποιείται ήδη για τον έλεγχο της φρεσκάδας και της βλαστικής ικανότητας των σπόρων. 
Με αγάπη 

Πηγές : 1. Ελ. Τσουκαλή "Πώς να νικήσετε το στρες" εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ

Σοφά λόγια (38)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....

Ένας πεσιμιστής βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία. Ένας οπτιμιστής βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία.



~Winston Churchill~



Από το βιβλίο "Motivational quotes" του Mac anderson

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (12)

Η ανακύκλωση των πρωτεϊνών μας
Γεια σας
Σήμερα σκέφτηκα να σας δείξω έναν εκπληκτικό μηχανισμό ανακύκλωσης που χρησιμοποιούν τα κύτταρά μας για να καταστρέψουν όσες πρωτεΐνες είναι κατεστραμμένες ή άχρηστες πια για τη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες όπως έχουμε ξαναπεί, είναι οι δομικοί λίθοι του σώματός μας. Σε αυτές στηρίζονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας. Έχουμε μιλήσει εκτενώς γι αυτές, σε προηγούμενα άρθρα (ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο 5,6,7).
Τα μόρια αυτά (οι πρωτεΐνες), που αποτελούνται από πολλά αμινοξέα, έχουν αρχικά σχήμα ανοιγμένης σερπαντίνας, το οποίο στη συνέχεια τυλίγεται δημιουργώντας διάφορα πολύπλοκα σχήματα ανάλογα με τη λειτουργία της κάθε πρωτεΐνης. Αυτό το τελικό σχήμα της πρωτεΐνης έχει σχέση με τη λειτουργικότητά της. Αν κάτι επιδράσει επάνω στην πρωτεΐνη και ξετυλιχτεί αυτή, (χάσει δηλαδή το σχήμα που την κάνει λειτουργική) τότε αυτή η πρωτεΐνη δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό (διάφορα νοσήματα αποδίδονται τώρα σε τέτοιες προβληματικές πρωτεΐνες) και γι αυτό πρέπει αυτή να καταστραφεί.   
Εδώ πρέπει να σας τονίσω πως τα στρες της ζωής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για το ξετύλιγμα και την διαταραχή που αυτό συνεπάγεται, της λειτουργίας των πρωτεϊνών.
Ο οργανισμός μας όμως έχει μέσα στα κύτταρά μας έναν μηχανισμό (αποτελείται και αυτός από πρωτεΐνες) με τον οποίο σπάει τις άχρηστες πρωτεΐνες στα αμινοξέα από τα οποία αυτές αποτελούνται, για να τα ξαναχρησιμοποιήσει στη συνέχεια και πάλι για την παραγωγή νέων πρωτεϊνών, μέσα στα ριβοσωμάτια, τα οργανίδια του κυττάρου που αποτελούν τα εργοστάσια παραγωγής πρωτεϊνών.
Πρωτεάσωμα
Πρόκειται δηλαδή όπως καταλαβαίνετε για μία πολύ σημαντική μηχανή ανακύκλωσης. Η μηχανή αυτή λέγεται «πρωτεάσωμα». Το όνομα αυτό προέρχεται από το όνομα των πρωτεϊνών που σχηματίζουν  αυτήν την μηχανή. Είναι τα ένζυμα «πρωτεάσες» που δουλειά τους έχουν το σπάσιμο των πρωτεϊνών στα αμινοξέα από τα οποία αυτές αποτελούνται.
Πρωτεάσωμα (εγκάρσια τομή)
Δύο ζευγάρια πρωτεασών λοιπόν, σχηματίζουν 4 δακτυλίδια τα οποία τοποθετημένα με προσοχή το ένα επάνω στο άλλο σχηματίζουν έναν σωλήνα, ενώ άλλες πρωτεΐνες φτιάχνουν σχηματισμούς που χρησιμεύουν σαν φύλακες εισόδου και εξόδου στα τα δύο άκρα  αυτού του σωλήνα, όπως βλέπετε στο πιο πάνω σχήμα. Στο σχήμα κάτω δεξιά βλέπετε μία εγκάρσια τομή αυτού του μηχανισμού με τις πρωτεάσες να φαίνονται σαν σερπαντίνες, όπως είναι και το σχήμα όλων των πρωτεϊνών, όπως είπαμε.
Μέσα σε αυτόν τον σωλήνα όταν μπει κάποια πρωτεΐνη, διασπάται αυτή στα αμινοξέα που την αποτελούν και βγαίνουν αυτά από το κάτω μέρος του σωλήνα, προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθούν όπως είπαμε στα ριβοσωμάτια του κυττάρου για την παραγωγή καινούργιων πρωτεϊνών.
Ubiquitin
Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα σε αυτόν τον σωλήνα και πρωτεΐνες που δεν πρέπει να καταστραφούν, ο οργανισμός έχει προβλέψει να υπάρχει μία άλλη πρωτεΐνη που λέγεται «ubiquitin» (φωτ. αριστερά) η οποία έχει για δουλειά της την αναγνώριση των πρωτεϊνών που πρέπει να καταστραφούν, την ένωσή της μαζί τους και την οδήγηση αυτών των τελευταίων στην μηχανή ανακύκλωσης. Μόνον λοιπόν σε όσες πρωτείνες έχουν επάνω τους κολλημένη αυτή την «ubiqutin» επιτρέπεται η είσοδος στην μηχανή ανακύκλωσης, από τις πρωτείνες που φυλάσσουν την είσοδο αυτής της μηχανής φτιάχνοντας ένα καπάκι στην είσοδο του σωλήνα, όπως σας περιέγραψα στην αρχή αυτού του άρθρου.
Ελπίζω με την πιο πάνω περιγραφή να σας έκανα να σκεφθείτε για άλλη μια φορά το μεγαλείο του οργανισμού μας, φίλες και φίλοι μου. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός αυτών των άρθρων. Πιστεύω πως η συνειδητοποίηση του μεγαλείου της ύπαρξής μας αυξάνει την ψυχική μας δύναμη και το κουράγιο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, πράγμα πολύ αναγκαίο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Με πολλή αγάπη

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (6)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Γυμναστήκατε καθόλου σήμερα; Εγώ έσκαψα το μαλακωμένο από τη πρόσφατη Κερκυραϊκή βροχή παρτέρι με τις αγκινάρες μου, τις αραίωσα και απέκτησα περισσότερα φυτά. Τους πρόσθεσα και καλά χωνεμένη κοπριά με την οποία με προμήθεψε μία καλή φίλη, ελπίζοντας να φάω περισσότερες αγκινάρες την επόμενη άνοιξη και τέλος, τράβηξα και μία φωτογραφία από το μεγαλωμένο και φρεσκοφυτεμένο παρτέρι μου για να με πιστέψετε….
Ενώ όμως ήμουν έτοιμη να μπω στο σπίτι και να αλλάξω τα λασπωμένα ρούχα μου, κάνω έτσι και τι να δω… Το κακτοειδές φυτό μου που βγάζει εκείνα τα πανέμορφα μεγάλα μυρωδάτα λουλούδια που ζούνε μόνον μία ημέρα (σας είχα φωτογραφίσει ένα τέτοιο λουλούδι του παλαιότερα) ήταν γεμάτο μπουμπούκια και λουλούδια! Τρελάθηκα από την χαρά μου και μια που είχα την φωτογραφική μηχανή κοντά μου άρχισα να το φωτογραφίζω από όλες τις μεριές. Δεν είναι πανέμορφο; Κρίμα που δεν γνωρίζω το όνομά του για να σας το πω…
Η τόσο μεγάλη του ανθοφορία είναι προφανώς αποτέλεσμα μιας κουταλιάς λιπάσματος που έβαλα στη γλάστρα του κατά τα μέσα του Σεπτέμβρη. Χρειάζονται οι γλάστρες λίπασμα, ξέρετε, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Μία κατά τον Μάρτιο και μία τον Σεπτέμβριο, όπως επίσης και τα ανθοφόρα φυτά του κήπου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθοφορία τους. Αν νομίζετε πως τα φυτά σας χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση, μπορείτε να συνεχίσετε να λιπαίνετε τις γλάστρες σας μία φορά τον μήνα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι όμως με τη ζέστη όπως και τον χειμώνα με το κρύο, πρέπει να αφήνετε τα φυτά να ξεκουράζονται.
Τον κήπο είναι πολύ καλύτερο να τον ενισχύετε άνοιξη και φθινόπωρο και με κοπριά ζωϊκή ή φυτική ώστε να βελτιώνεται έτσι η ποιότητα του χώματος και να γίνεται αυτό πιο αφράτο.
Με αγάπη

Σελίδες γέλιου (22)

Ελάτε να γελάσουμε τώρα...
Γεια σας
Ένας καλός φίλος μου έστειλε ένα ηλ-υμα (ηλκετρονικό μήνυμα - e-mail) με πολύ ωραίες και αστείες ατάκες που με έκαναν να γελάσω πολύ. Σας το μεταφέρω λοιπόν με την ελπίδα πως θα κάνει και εσάς να γελάσετε το ίδιο, γιατί αν χάσουμε το χιούμορ και το γέλιο μας κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο από τα στρες της ζωής και τις αρρώστιες, όπως έχουμε ξαναπεί.
Γελάστε λοιπόν, γιατί...χανόμαστε!...


  • Ένα λάθος κόμμα μπορεί να σου χαλάσει όλη τη σύνταξη, έλεγε η δασκάλα στο σχολείο. Τώρα κατάλαβα ότι δεν εννοούσε τα γραπτά.
  • Θα ζήσουμε την ιστορική στιγμή παράδοσης-παραλαβής του twitter account @PrimeministerGR
  • Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που το Star έχει ειδήσεις
  • Τώρα που θα παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι να τον κάνουμε εμείς εδώ πρωθυπουργό. Είναι και γκομενιάρης και θα θυμίζει τον Αντρέα
  • Μικροποσότητες δερματίνης προερχόμενης πιθανότατα από καρέκλα, βρέθηκαν στα νύχια του Πρωθυπουργού, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
  • Άραγε η νέα συγκυβέρνηση Παπανδρέου-Σαμαράς θα λέγεται ΠΑΠ-ΑΡΑΣ???
  • Άνοιξε το κλειστό επάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας
  • Αν συνδυάσεις το μαλλί του Σαμαρά, το μουστάκι του ΓΑΠ και το ύψος της Αλέκας, βγαίνει ο Σούπερ Μάριο.
  • Κάποιος να τους πει να τελειώνουν επιτέλους..... Θέλω να μάθω τι νόμισμα θα βάλω φέτος στην βασιλόπιτα..!

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (18)

Σόγια, το θαυματουργό φασόλι
Γεια σας
Για την σόγια αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα φίλες και φίλοι μου, όπως σας είχα πριν λίγες ημέρες υποσχεθεί. Το μικρό αυτό θαυματουργό φασόλι, που εδώ και 3.000 χρόνια καλλιεργείται στην Κίνα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκε στη Δυτική διατροφή.
Το φασόλι αυτό είναι ίσως το λαχανικό του οποίου οι θρεπτικές ιδιότητες έχουν περισσότερο από κάθε άλλο ερευνηθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ω3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες Β2 και Κ, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες οι οποίες αντίθετα με τις πρωτεΐνες του κρέατος έχουν την ιδιότητα να χαμηλώνουν την τιμή της γνωστής ως «κακής» χοληστερίνης (LDL), ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL).
Και δεν είναι μόνον αυτές οι ιδιότητες που κάνουν τη σόγια ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωσή της βοηθάει την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων.
Συγχρόνως, η τροφή αυτή με τις ισοφλαβόνες που περιέχει, βοηθάει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μέσω αγγειοδιαστολής. Στην αγγειοδιαστολή αυτή βοηθάει και η παραγωγή νιτρικού οξέος που προκαλεί η κατανάλωση σόγιας. Η δράση της αυτή όμως δεν έχει ακόμη με ακρίβεια διευκρινισθεί ερευνητικά.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιδιότητα αυτού του θαυματουργού λαχανικού είναι, όπως δείχνουν οι ιατρικές έρευνες, ότι προστατεύει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση από τις εξάψεις και την οστεοπόρωση. Μισό φλιτζάνι σόγιας την ημέρα είναι αρκετό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να απολαύσουν όλα της τα οφέλη. Στην περίπτωση αυτή, νιφάδες σόγιας τριμμένες επάνω από σαλάτες, σούπες ή βραστά λαχανικά είναι μία πολύ καλή λύση.
Άλλες συνηθισμένες μορφές με τις οποίες μπορεί να καταναλωθεί η σόγια είναι η μορφή του κιμά και του τυριού (τόφου). Οι μορφές αυτές χρειάζονται αρκετά μπαχαρικά προκειμένου να αποκτήσουν νοστιμιά. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσει κανείς να φέρει αυτές τις τροφές στα μέτρα του από πλευράς γεύσης, μια που είναι τόσα πολλά τα οφέλη τους για τον οργανισμό.
Μη ξεχνάμε βέβαια πάντα να προσέχουμε να χρησιμοποιούμε βιολογική σόγια γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.