Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (5)

ΛΙΠΟΣ  ΚΑΙ  ΛΕΠΤΙΝΗ (1)
Γεια σας φίλοι μου
Να σας πω μερικές πληροφορίες σχετικά με το λίπος μας, σκέφτηκα. Νομίζω πως το θέμα έχει ενδιαφέρον.
Πριν λίγο καιρό σε δημοσίευσή μου με ετικέτα «νέα από τον κόσμο» (7) σας είχα μιλήσει για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αφορούσε έρευνα σε καρκινοπαθή ποντίκια που έδειξε πως όταν τα ζώα ζούσαν σε ένα καλύτερο περιβάλλον με περισσότερες προκλήσεις και περισσότερη κοινωνικότητα παρουσίαζαν βελτίωση της κατάστασής τους και κάποια από αυτά και αυτόματη ίαση της νόσου.
Στο άρθρο αυτό αναλυτικότερα (Cell, Volume 142, Issue 1, 52-64, 9 July 2010 ) οι ερευνητές από πανεπιστήμια της Αμερικής και της Νέας Ζηλανδίας αναφέρουν πως βρήκαν ότι το ενισχυμένο σε προκλήσεις περιβάλλον επιδρά στον υποθάλαμο των ζώων (τμήμα του εγκεφάλου) και διεγείρει την έκκριση από εκεί ενός νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) ο οποίος με τη σειρά του επιδρά μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (β-αδρενεργικών υποδοχέων) στον λιπώδη ιστό και σταματάει εκεί την παραγωγή της λεπτίνης. Οι πιο πάνω επιστήμονες πιστεύουν πως αυτός είναι ο δρόμος μέσω του οποίου βελτιώθηκε ο καρκίνος των ζώων. Βοήθησε δηλαδή τη βελτίωση του καρκίνου, η μείωση της παραγόμενης από τον λιπώδη ιστό λεπτίνης.
Η λεπτίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το λίπος μας , που μέχρι πρότινος το θεωρούσαμε, γιατροί και μη, έναν άχρηστο ιστό. Πολύ πρόσφατα όμως, μόλις το 1994, ανακαλύφθηκε πως ο ιστός αυτός παράγει μία ορμόνη, την λεπτίνη της οποίας ο ρόλος στον οργανισμό μας ακόμη ερευνάται. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 12.000 δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά επάνω στο θέμα των δράσεων της ορμόνης αυτής. Και ενώ αρχικά θεωρήθηκε πως ήταν η ορμόνη που είχε σχέση με τη παχυσαρκία μέσω της ρύθμισης της όρεξης, τώρα πια πιστεύεται πως έχει σχέση και με πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως αυτή του καρδιαγγειακού μας συστήματος, των οστών, του ανοσοποιητικού μας και πολύ πρόσφατα συσχετίσθηκε και με τον καρκίνο, όπως είπαμε πιο πάνω.
Νομίζω λοιπόν πως είναι ενδιαφέρον να ασχοληθούμε λίγο με το λίπος μας και τις λειτουργίες του, σε αυτήν εδώ την ενότητα του ιστολογίου. Θα βοηθήσει πιστεύω πολύ, όσους από εσάς είστε οι ίδιοι ή τα παιδιά σας παχύσαρκοι, να καταλάβετε τι ακριβώς σας συμβαίνει και το σημαντικότερο, τι μπορεί να σας συμβεί στο μέλλον, αν παραμείνετε παχύσαρκοι.

Συνεχίζεται...


Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/μέλι (1)

Μ Ε Λ Ι  (1)
Γεια σας
Για το μέλι σκέφτηκα να μιλήσουμε λίγο αγαπητοί μου φίλοι. Την γλυκιά αυτή νοστιμιά που έχει πολύ περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό μας από όσο νομίζουμε. Είναι μία πολύ καλή αντιοξειδωτική ουσία (ουσία που βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες, δηλαδή) με αντισηπτικές και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Γι αυτό και είναι καλό να αντικαθιστά κανείς με μέλι τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιούσε για κάποιο ρόφημα ή για την κατασκευή κάποιου γλυκού. Γιατί σε αντίθεση με το μέλι, η ζάχαρη δίνει απλώς θερμίδες , ενώ εκείνο περιέχει και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Σας έχω ήδη μιλήσει γι αυτά στη σελίδα «διατροφικές συμβουλές (21)» Όταν μάλιστα συνδυάσουμε το μέλι με κανέλλα, αυξάνουμε τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες και ενισχύουμε κατά πολύ τις υπόλοιπες θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο συνδυασμός αυτός όπως αναγράφεται, βοηθάει μεταξύ άλλων και:
1. την υπεροξύτητα του στομάχου
2. την υπερχοληστεριναιμία
3. τα κρυολογήματα
4. τον πονόδοντο
5. τις φλεγμονές της ουροδόχου κύστεως κ.ά.
Οι διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού εξαρτώνται από τα λουλούδια των οποίων τη γύρη μαζεύουν οι μέλισσες. Από αυτά βέβαια εξαρτάται και το άρωμά του.
Οι αντιοξειδωτικές του τώρα ιδιότητες, φαίνεται να σχετίζονται με το χρώμα του. Όσο πιο σκούρο το μέλι, τόσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει. Επειδή ακριβώς το μέλι πολεμάει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που το στρες παράγει στον οργανισμό μας, γι αυτό και είναι η μόνη γλυκαντική ουσία που όχι μόνον δεν βλάπτει τους καρκινοπαθείς, αλλά αντίθετα τους βοηθάει κιόλας, όταν βέβαια καταναλώνεται με μέτρο.
Με τις αντιοξειδωτικές αλλά και τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες το μέλι βοηθάει τη λειτουργία του γαστρεντερικού μας και την πρόληψη ασθενειών. Μία πολύ καλή συνταγή γι αυτό είναι να πίνει κανείς κάθε πρωί, πριν το πρόγευμα ένα φλυτζάνι ζεστό νερό με μισό λεμόνι στημένο μέσα και μία κουταλιά της σούπας μέλι. Αν μάλιστα στο μίγμα προσθέσει και λίγη κανέλλα τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Είναι πολύ καλή η ιδέα επίσης να προστεθούν τα πιο πάνω σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι αντί για σκέτο νερό. Προσέξτε μόνον το μέλι να το προσθέσετε αφού κρυώσει λίγο το νερό για να μη χαθούν πολύτιμα συστατικά του.

Συνεχίζεται

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (7)

Γεια σας φίλοι μου
Το παιδικό άσθμα φαίνεται να σχετίζεται και με το στρες των γονέων, όχι μόνον με την μόλυνση της ατμόσφαιρας, όπως πίστευε μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα. Αυτό απέδειξε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε προ έτους στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.497 παιδιά στην Νότια Καλιφόρνια χωρίς προηγούμενο ιστορικό άσθματος επί τρία χρόνια για να δουν ποια από αυτά θα παρουσίαζαν στη συνέχεια άσθμα. Έλεγξαν τους γονείς με ένα ερωτηματολόγιο που έλεγχε τον βαθμό του στρες που βίωναν εκείνοι, καθώς και τον βαθμό μόλυνσης της ατμόσφαιρας από την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην οποία ζούσαν τα παιδιά και την έκθεσή τους στον καπνό του τσιγάρου.
Από μόνο του το στρες των ίδιων των παιδιών ή η φτώχια τους, δεν φάνηκε στην πιο πάνω έρευνα να επηρεάζει την εμφάνιση του άσθματος. Το στρες όμως των γονέων σε συνδυασμό με την εισπνοή καυσαερίων ή καπνού τσιγάρου είχε σημαντική επίπτωση στην εμφάνιση της νόσου στα παιδιά, ακόμη δε περισσότερο όταν η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου γινόταν κατά την περίοδο που τα παιδιά ήταν ακόμη έμβρυα μέσα στη μήτρα. Όταν δηλαδή κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη η μητέρα τους.
Προσέξτε λοιπόν αγαπητές μου υποψήφιες μαμάδες. Δεν σας φταίνε σε τίποτα τα καημένα τα παιδάκια σας….
Με αγάπη

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (13)

Γεια σας φίλοι μου
Τα μήλα στις μηλιές μου μεγαλώσανε όπως βλέπετε και είναι νοστιμότατα. Δεν έγιναν όλα όμως αρκετά μεγάλα, γι αυτό του χρόνου θα τους βάλω περισσότερη κοπριά. Εφέτος χρησιμοποίησα, όπως και σε όλο τον λαχανόκηπο, κοπριά από φύκια, όπως σας έχω ξαναπεί και φαίνεται πως η ποσότητα που έβαλα δεν ήταν αρκετή. Η νοστιμιά των καρπών όμως είναι μεγάλη. Πολύ νόστιμες έγιναν τελικά και οι ντομάτες, τα ντοματίνια αλλά και τα αγγουράκια μου, γι αυτό θα ξαναχρησιμοποιήσω την ίδια κοπριά και του χρόνου αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ίσως μάλιστα να προσθέσω για ενίσχυση και λίγη ζωική κοπριά, αλλά από αυτές που είναι ψημένες και δεν γεμίζουν τον κήπο αγριόχορτα, γιατί είναι πολύ κουραστικό το συνεχές ξεχορτάριασμα. Εφέτος το μόνο χόρτο που γέμιζε τα παρτέρια των λαχανικών μου ήταν η αντράκλα (η γνωστή και ως γλιστρίδα). Αυτή όμως δεν την πετούσα όταν την έβγαζα. Την έβαζα στη ντοματοσαλάτα μου, γιατί είναι ένα πολύ καλό φυσικό αντιπηκτικό, σας ξαναθυμίζω.
Αυτές τις μέρες μάζεψα και σπόρους από τις ντομάτες και τα ντοματίνια μου καθώς και από τις πιπεριές μου. Από αυτές τις τελευταίες οι σπόροι δεν χρειάζονται καμιά προετοιμασία για το μάζεμα. Τους αφήνουμε απλώς να ξεραθούν επάνω σε μία χαρτοπετσέτα και όταν είναι έτοιμοι, τους φυλάμε σε μικρά χάρτινα φακελάκια, στα οποία έχουμε γράψει απ έξω, το είδος του σπόρου που βάλαμε μέσα.
Για τις ντομάτες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μαζέψουμε τους σπόρους. Θα σας πω αυτόν που εγώ βρήκα πιο εύκολο. Βγάζω τα σπόρια ζουλώντας τις ντομάτες κομμένες στη μέση σε ένα μικρό σουρωτήρι. Ξεπλένω κάτω από το νερό της βρύσης πολύ καλά τους σπόρους βοηθώντας με τα δάχτυλά μου να φύγει όλη η ντομάτα που υπάρχει κολλημένη επάνω τους και στη συνέχεια τους βάζω επάνω σε μία χαρτοπετσέτα και τους αφήνω να στεγνώσουν και να ξεραθούν (μέσα στο σπίτι πάντα). Μία άλλη λύση είναι να τους αφήσετε για δυό-τρεις μέρες μέσα σε ένα βαζάκι με νερό. Η ντομάτα θα ανέβει στην επιφάνεια του νερού αφήνοντας στον πυθμένα τους σπόρους αρκετά καθαρούς. Αφού βγάλετε με ένα κουτάλι τη ντομάτα που έχει ανεβεί στην επιφάνεια, σουρώνετε τους σπόρους και τους ξεπλένετε λίγο ακόμη κάτω από τη βρύση, αν δεν είναι ήδη αρκετά καθαροί. Ο λόγος που προσπαθούμε να βγάλουμε όλη τη ντομάτα που είναι κολλημένη στους σπόρους είναι για να μη μουχλιάσει αυτή και καταστραφούν οι σπόροι στα χάρτινα φακελάκια που τους φυλάμε, μέχρι την επόμενη χρονιά.
Τον δεύτερο κατά σειρά καρπό που βγαίνει επάνω σε ένα φυτό, λένε, πως είναι καλύτερα να αφήνουμε να ωριμάζει καλά για συλλογή σπόρων, γιατί αυτός είχει τη μεγαλύτερη δύναμη.
Με αγάπη

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (5)


Γεια σας φίλοι μου
Μία πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή με μανιτάρια και πάλι σκέφτηκα να σας δώσω σήμερα. Δεν είναι δική μου, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι πια πού τη διάβασα. Τα μανιτάρια πόρτο μπέλλο είναι τα μεγάλα μανιτάρια. Υπάρχουν σε λευκό χρώμα και σε ανοιχτό καφετί. Τα δεύτερα είναι πολύ πιο νόστιμα, η γεύση τους θυμίζει κρέας και είναι πολύ ωραία και σκέτα, ψημένα σε μαντεμένιο τηγάνι σχάρα, το γκριλ ή τα κάρβουνα. Στη περίπτωση αυτή τα μαρινάρετε για λίγο σε μίγμα από λάδι, μπαλσάμικο, λιωμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Και με πινέλο συνεχίζετε να τα μουσκεύετε με το μίγμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δεν χρειάζονται περισσότερο από 5-6 λεπτά ψήσιμο από κάθε μεριά, γιατί αν τα ψήσετε πολύ θα σκληρύνουν και δεν θα είναι ζουμερά. Τα πασπαλίζετε, όταν είναι έτοιμα, με μαϊντανό και τα σερβίρετε με μία σαλάτα ρυζιού. Είναι και αυτό ένα πολύ νόστιμο, εύκολο και υγιεινό πιάτο. Τα μανιτάρια ψημένα έτσι, θυμίζουν χάμπουργκερ, μου έχουν πει πολλοί, όταν τα δοκίμασαν.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ



Πατάτες με μανιτάρια πόρτο-μπέλλο φούρνου  

1 κιλό πατάτες
800 γρ. μανιτάρια πόρτο μπέλλο
6 κ.σ. λάδι
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
Ένα κλαδάκι δεντρολίβανο
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασιού κονιάκ ή κρασί
4 φυλλαράκια ξερό φασκόμηλο
5-6 κ.σ. παρμεζάνα
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα κλείνουμε σε λαδόκολλα, μετά σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε 180 βαθμούς ( αέρα) περίπου 1,5 ώρα ή 1ώρα αν οι πατάτες είναι κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο μίγμα και ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες.
Με τη συνοδεία μιας ντοματοσαλάτας το πιο πάνω πιάτο γίνεται ένα πλήρες γεύμα.

** προσέξτε μόνον, μη κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες τα μανιτάρια και διαλυθούν στον ψήσιμο.
Καλή σας όρεξη

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (6)


Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε που σας είχα πει σε προηγούμενη κουβέντα μας (ετικέτα: Νέα από τον κόσμο 6) πριν λίγο καιρό, πως το να ξεκουράζεστε όταν πονάει η μέση σας δεν κάνει καλό, σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες; Και άλλη μία έρευνα λοιπόν επάνω στο θέμα αυτό έδειξε πως η ανάπαυση μόνον κακό μπορεί να κάνει σε μία οσφυαλγία ή οσφυοϊσχυαλγία ( με τη προϋπόθεση πάντα πως η βλάβη δεν είναι τέτοια που να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση) . Οι ερευνητές μελέτησαν 240 άντρες και γυναίκες με χρόνια προβλήματα μέσης, και διαπίστωσαν πως όσο περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα έκαναν γυμναστική τόσο καλύτερα ήταν από πλευράς πόνου και δυσκινησίας. Συγκεκριμένα η άσκηση με βάρη τέσσερες ημέρες την εβδομάδα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόνο και την δυσκινησία. Τα συμπτώματα αυτά μειώθηκαν κατά 28% και 36% αντίστοιχα μετά από 4 μήνες άσκησης, ενώ τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ λιγότερα όταν η άσκηση ήταν μόνον τρεις φορές ή λιγότερο την εβδομάδα.
Μη ξεκινήσετε μόνοι σας όμως να σηκώνετε βάρη  τώρα, αν υποφέρετε από τη μέση σας, γιατί μπορεί να βλάψετε το σώμα σας. Ο καλύτερος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει ποιές ασκήσεις είναι οι ενδεδειγμένες για τη περίπτωσή σας είναι ο φυσιοθεραπευτής σας. Αυτός μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά.  
Με αγάπη


Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/5439989/Resting-a-bad-back-will-make-it-worse-warn-scientists.html

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.