Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (30)

Γεια σας φίλοι μου
Ιακωβίνια λέγεται ο θάμνος που ομορφαίνει αυτόν τον καιρό τον κήπο μου ανθίζοντας με τα μεγάλα ροζ λουλούδια του. Θάμνος ανθεκτικός, που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα, όπως όλα σχεδόν τα λουλούδια που υπάρχουν στον κήπο μου, όπως σας έχω ξαναπεί. Άλλωστε τα πιο πολλά από αυτά τα έχω μεγαλώσει μόνη μου από κοτσανάκια που έχω κόψει από άλλους κήπους, ή από μικρά ριζώματα που έχω ξεριζώσει και μεταφυτεύσει.
Ο πιο πάνω θάμνος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε ένα μικρό κλαράκι δηλαδή κοντά σε ένα κόμπο, βγάζουμε τα χαμηλότερα φύλλα, βρέχουμε την άκρη του κοτσανιού με νερό και στη συνέχεια τη βουτάμε σε σκόνη ριζοβολίας (υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε φάρμακα κήπου), φυτεύουμε το κλαράκι σε μία μικρή γλάστρα και φροντίζουμε να μη μένει απότιστο και ξεραθεί το χώμα του, μέχρι να βγουν τα πρώτα καινούργια φύλλα. Αυτό είναι όλο. Δοκιμάστε το με όποιο φυτό βλέπετε και σας αρέσει. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα....
Σημ. Υπάρχουν δύο είδη σκόνης ριζοβολίας. Αυτή που είναι για κλαριά ξυλώδη και αυτή που είναι για μαλακά κλαριά. Διαλέγετε όποια είναι κατάλληλη για το φυτό που θέλετε να πολλαπλασιάσετε.
Με αγάπη  

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (1)

 Γειά σας φίλοι μου
Πρόσφατα διάβασα στο περιοδικό science, κάτι πολύ ενδιαφέρον. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως κάποια θαλάσσια βακτήρια μπορούν να παίρνουν και να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, αντί τροφής, χάρις σε κάποιες αντλίες πρωτονίων (ιόντων υδρογόνου δηλαδή) που διαθέτουν, που λέγονται πρωτεοροδοψίνες (proteorhodopsins).
Oι Gomez-Consamau και συν. καλλιέργησαν ένα θαλάσσιο βακτήριο (το Vibrio sp. ANDS) που του είχαν αφαιρέσει το γονίδιο της πρωτεοροδοψίνης και το άφησαν χωρίς τροφή, να πεινάσει. Είδαν πως το μέγεθός του μίκρυνε μέσα σε 10 ημέρες. Όταν όμως έκαναν το ίδιο σε βακτήριο που είχε το γονίδιο αυτό και που το εξέθεσαν στο φως, αυτό έζησε εξ ίσου καλά με τα βακτήρια που είχαν τροφή, ενώ το κύτταρό του έγινε 3-6 φορές πιο πυκνό σε σύσταση από βακτήρια που έμειναν επίσης νηστικά αλλά έμειναν στο σκοτάδι.
Φαίνεται δηλαδή πως οι πρωτεοροδοψίνες ενεργοποιούν προσαρμοστικούς μηχανισμούς στη φυσιολογία του κυττάρου που το κάνουν να αντέχει μέχρι να βρει τροφή.
Η εργασία αυτή έχει σημαντική σημασία για την εξέλιξη των ειδών, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλές ακόμη μελέτες για να χυθεί φως στη σημασία αυτών των πρωτεοροδοψινών και σε ποια ζωικά είδη αυτές λειτουργούν.
Διαβάζοντας το πιο πάνω άρθρο, θυμήθηκα εκείνο το καταπληκτικό βίντεο που είχαν δείξει και στη τηλεόραση πριν λίγο καιρό, με τον Ινδό γκουρού που παραμένει νηστικός και χωρίς νερό 70 χρόνια τώρα και σας το παραθέτω για όσους δεν το έχουν δει (δυστυχώς όμως είναι μόνον γαι αγγλομαθείς, γιατί δεν μπόρεσα να το βρω στα Ελληνικά). Ο ίδιος λέει πως όταν ήταν 12 χρόνων οραματίσθηκε μία Θεά η οποία του είπε πως από δω και πέρα θα τον ταΐζει αυτή με μία σταγόνα νέκταρ κάθε μέρα και δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρει τροφή και νερό. Έκτοτε ζει διαλογιζόμενος, χωρίς να φάει και να πιεί. Οι γιατροί που μελέτησαν όλες του τις λειτουργίες έχοντάς τον στο νοσοκομείο υπό παρακολούθηση επί 10 ημέρες στην Ινδία, είδαν πως είναι υγιέστατος στα 83 του χρόνια, παρότι δεν βγάζει ούρα ούτε κόπρανα, ενώ ο εγκέφαλός του έχει λειτουργικά την ηλικία 25χρονου. Ο ίδιος λέει πως μπορεί να ζήσει 1000 ακόμη και 2000 χρόνια με το ίδιο αυτό κορμί!...
Λέτε να έχει και να ξέρει και να τις χρησιμοποιεί…. πρωτεοροδοψίνες και αυτός ;!….
Μη βιαστείτε οι πιο λογικοί από εσάς να με πείτε τρελή για τον συνειρμό μου. Ακόμη και τα φυτά ξέρουν να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, γιατί εμείς (τα ζώα εννοώ, με την καλή έννοια, όπως λέει και ο Λαζόπουλος...) σαν οργανισμοί να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη καταπληκτική μπαταρία ενέργειας που λέγεται ηλιακό φως; Μήπως έχουμε μηχανισμούς ικανούς να μας βοηθήσουν σε αυτό αλλά δεν ξέρουμε να τους χρησιμοποιήσουμε, επειδή για την επιβίωσή μας βρήκαμε πρώτη την εύκολη λύση να τρώμε το ένα το άλλο; Είναι λογική η απορία μου, δεν είναι;

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή (4)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα καινούργιο είδος ζάχαρης αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς χρήστες παγκοσμίως και όχι άδικα. Λέγεται φοινικοζάχαρη (palm sugar) και αρχικά προερχόταν από το νέκταρ των λουλουδιών ενός είδους φοινικόδεντρου που έχει το επιστημονικό όνομα Phoenix sylvestris (φωτογραφία), συνηθισμένο στο Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, αλλά τώρα παράγεται και από το νέκταρ των λουλουδιών του δέντρου της ινδικής καρύδας.( http://www.wikipedia/palm%20sugar )
Η καινούργια αυτή ζάχαρη έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), απορροφάται δηλαδή πολύ αργά από το πεπτικό μας σύστημα και δεν αυξάνει απότομα τη γλυκόζη του αίματός μας, όπως γίνεται με τη συνηθισμένη μας ζάχαρη, πράγμα που δεν κουράζει το πάγκρεάς μας αναγκάζοντάς το να βγάζει απότομα ινσουλίνη.
Η καινούργια γλυκαντική ουσία είναι πολύ καλύτερη από το νέκταρ αγαύης που πολλοί χρησιμοποιούν σας υποκατάστατο της ζάχαρης, στη προσπάθειά τους να αποφύγουν τα δικά της άσχημα αποτελέσματα στον οργανισμό, και πολύ πιο εύγευστη. Η γεύση της μοιάζει με τη μαύρη ζάχαρη και είναι ακόμη καλύτερη από αυτήν, διαλύεται δε και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως η μαύρη ζάχαρη, σε ροφήματα και γλυκά.
Με τόσα πλεονεκτήματα, αλλά και εξ αιτίας του τρόπου παραγωγής της, η καινούργια αυτή ζάχαρη είναι πολύ πιο ακριβή από τη κοινή μας ζάχαρη. Θα πρέπει να την αναζητήσει κανείς σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων, αλλά πρέπει να σας επισημάνω κάτι. Ο δαίμων του κέρδους έχει βάλει και εδώ το χεράκι του όπως διάβασα στην ιστοσελίδα http://www.naturalnews.com/ πριν από λίγες ημέρες (15/6/2010) και πολλές συσκευαστικές εταιρίες ανακατεύουν το προϊόν με άλλα είδη ζάχαρης, γιαυτό να είστε προσεκτικοί και να διαβάζετε καλά στη συσκευασία τι περιέχει το πακέτο που αγοράζετε….
Και το σιρόπι αγαύης μπορεί να είναι αναμεμειγμένο με σιρόπι καλαμποκιού. Δεν γλυτώνουμε από τη κερδοσκοπία, παρά μόνον αν έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και διαβάζουμε καλά τις ετικέτες, όπως καταλαβαίνετε.
Με αγάπη

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (3)

Εποχή της λεβάντας φίλοι μου στον κήπο.
Μοσχοβολιστές λεβάντες έχουν καταλάβει με τον όγκο τους και τα λεπτεπίλεπτα, σε απαλό μωβ χρώμα, λουλούδια τους πολλά από τα παρτέρια μου. Αλλά αυτό που με εξέπληξε και με έκανε να σας τις φωτογραφήσω σήμερα είναι πως ένα χρυσάνθεμο, που στέκει δίπλα σε μία μεγάλη λεβάντα σε ένα από τα παρτέρια, αποφάσισε να ανθίσει και αυτό. Χρυσάνθεμο ανθισμένο μέσα στο καλοκαίρι, δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, έτσι δεν είναι; Αναρωτιέμαι αν το τρέλανε το Κερκυραϊκό καλοκαίρι ή ζήλεψε την ανθισμένη λεβάντα που στέκει περήφανη δίπλα του και αποφάσισε να ανθίσει και αυτό!....
Οι λεβάντες με το άρωμά τους, έχουν και αντισκορικές ιδιότητες. Μαζέψτε τα λουλούδια τους και λίγα φυλλαράκια και δέστε τα μέσα σε τουλπάνι, φτιάχνοντας μικρά δεματάκια, και βάλτε τα στις ντουλάπες σας. Θα μοσχοβολούν και θα γλυτώσετε και από τον σκόρο.
Με αγάπη

Υγιεινή διατροφή (3)

Καφές και τσάι
Γεια σας φίλοι μου
Μετά τη σοκολάτα, σκέφτηκα να σας δώσω πληροφορίες για δύο ακόμη συστατικά της διατροφής μας που καταναλώνονται ευρέως και για τα οποία πολλές αντικρουόμενες απόψεις έχουν ακουστεί. Το τσάι και τον καφέ.
Για τον δεύτερο, οι ιατρικές οδηγίες ήταν σαφώς αρνητικές μέχρι πρότινος, τόσο που στο βιβλίο Prescription for nutritional healing του Balch Ph.A. που εκδόθηκε το 2006 αναφέρεται κατηγορηματικά πως ανήκει στις απόλυτα απαγορευμένες τροφές.
Οι απόψεις όμως άλλαξαν με τον καιρό και καινούργιες ιατρικές έρευνες έδειξαν πως είναι πολλά τα οφέλη του καφέ, τόσα που όχι μόνον δεν πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη τροφή αλλά αντίθετα πρέπει να τη καταναλώνουμε για όφελος της υγείας μας.
Είναι γνωστό από παλιά πως η καφείνη που υπάρχει στον καφέ, είναι ουσία που βελτιώνει τη διάθεση και την φυσική μας απόδοση, επειδή είναι ουσία διεγερτική για τον νευρικό μας σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τη ποσότητα του καφέ που καταναλώνουμε (1).
Αυτή η διεγερτική δράση της καφεΐνης στο νευρικό μας σύστημα είναι η αιτία καρδιακών αρρυθμιών, και αυτές οι τελευταίες είναι με τη σειρά τους η αιτία που το ρόφημα θεωρείτο μέχρι πρόσφατα απαγορευμένο για λόγους υγείας, από τα ιατρικά βιβλία.
Τα τελευταία νέα επάνω στο θέμα αυτό, είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους φανατικούς του καφέ. Μεγάλη 13ετής ιατρική έρευνα στην Ολλανδία σε 40.000 άτομα, έδειξε, πως αυτοί που καταναλώνουν 2-4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως έχουν μειωμένες κατά 20% πιθανότητες να πάθουν καρδιακό νόσημα, με την προϋπόθεση βέβαια πως ο καφές δεν συνοδεύεται και από ένα ….τσιγαράκι, επισημαίνουν οι ερευνητές. (2)
Η ίδια ποσότητα κατανάλωσης καφέ, σύμφωνα με άλλη ιατρική έρευνα μειώνει και την εμφάνιση της Νόσου Πάρκινσον κατά 25% στους άνδρες και 14% στις γυναίκες. (3)
Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για το τσάι, είναι ακόμη καλύτερα. Η έρευνα έδειξε πως σε αυτούς που έπιναν πάνω από έξι φλιτζάνια τσάι την ημέρα, ο κίνδυνος για καρδιακό νόσημα μειώθηκε στο 1/3. Τη προστατευτική αυτή δράση του τσαγιού στη καρδιά φαίνεται να εξαφανίζει όμως η προσθήκη γάλατος στο τσάι, όπως έδειξε η έρευνα, ενώ δεν αναφέρεται κάτι παρόμοιο για τον καφέ.
Το τσάι σαν ρόφημα, φαίνεται να υπερτερεί του καφέ σε ωφέλιμη δράση στον οργανισμό, γιατί εκτός από καφεΐνη περιέχει και φλαβονοειδή (οι γνωστές κατεχίνες με σημαντικότερη την EGCG (epigallocatechin gallate), ουσίες που έχει αποδειχθεί πως εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρωση, βοηθώντας το εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος των αγγείων, το ενδοθήλιο δηλαδή (4,5). Και είναι αυτή η δράση των φλαβονοειδών που εμποδίζεται από τη προσθήκη γάλατος στο ρόφημα και καταργούνται έτσι τα οφέλη του ροφήματος στη καρδιά(6). Πίνετε λοιπόν το τσάι σας χωρίς γάλα.
Από τα είδη τσαγιού, (μαύρο, πράσινο, άσπρο) το πράσινο είναι αυτό που φαίνεται να έχει τις περισσότερες ωφέλιμες ιδιότητες. Προέρχεται από φυτό Camelia sinensis και έρευνες δείχνουν πως εκτός των άλλων έχει και σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες , εμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες (Πώς να νικήσετε το στρες Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) αλλά και τις βλάβες του DNA, επηρεάζοντας έτσι τον μεταβολισμό της καρκινογένεσης. (7)
Μη σας κουράζω άλλο όμως. Πηγαίνετε να πιείτε το καφεδάκι ή το τσαγάκι σας και απολαύστε το τώρα χωρίς τύψεις….. Προσέξτε μόνο να μη τα πίνετε πολύ καυτά γιατί όπως έχει αποδειχθεί τα καυτά ροφήματα ευθύνονται για καρκίνους του οισοφάγου! (8)Προσοχή λοιπόν….
Με αγάπη


Βιβλιογραφία:
1. Effects of repeated doses of caffeine on performance and alertness: new data and secondary analyses.
Hum Psychopharmacol. 2007; 22(6):339-50 (ISSN: 0885-6222)
Hewlett P; Smith A
Centre for Occupational and Health Psychology, School of Psychology, Cardiff University, 63 Park Place, Cardiff, UK.
2. http://www.news.bbc.co.uk/2hi/health/103503.stm  «Tea and coffee protect against heart disease»
Page last updated at 22:00 GMT, Friday, 18 June 2010 23:00 UK       
 3. http://www.medindia.com/news/Two-Cups-of-Coffee-a-Day-Can-Help-Ward-Off-Parkinsons-69965-1.htm 
4. Tea flavonoids and cardiovascular disease.
Asia Pac J Clin Nutr. 2008; 17 Suppl 1:288-90 (ISSN: 0964-7058)
Hodgson JM
School of Medicine and Pharmacology, GPO Box X2213, Perth, WA, 6847, Australia. jhodgson@meddent.uwa.edu.au
5. Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health.
J Am Coll Nutr. 2007; 26(4):373S-388S (ISSN: 0731-5724)
Wolfram S
DSM Nutritional Products Ltd, Department of Human Nutrition and Health, P.O. Box 3255, Bldg. 241/425, CH-4002 Basel, Switzerland.
6. Addition of milk prevents vascular protective effects of tea.
Eur Heart J. 2007; 28(2):219-23 (ISSN: 0195-668X)
Lorenz M; Jochmann N; von Krosigk A; Martus P; Baumann G; Stangl K; Stangl V
Medizinische Klinik mit Schwerpunkt Kardiologie und Angiologie, Charité-Universitätsmedizin Berlin, CCM, Charitéplatz 1, D-10117 Berlin, Germany.
7. Arch Toxicol (2009) 83:1–2
EDITORIAL
Can drinking tea prevent cancer? A controversy revisited
Jan G. Hengstler • Rosemarie Marchan •
Hermann M. Bolt
Published online: 9 December 2008
8. Green tea drinking, high tea temperature and esophageal cancer in high- and low-risk areas of Jiangsu Province, China: a population-based case-control study.
Int J Cancer. 2009; 124(8):1907-13 (ISSN: 1097-0215)
Wu M; Liu AM; Kampman E; Zhang ZF; Van't Veer P; Wu DL; Wang PH; Yang J; Qin Y; Mu LN; Kok FJ; Zhao JKJiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention, Nanjing, Jiangsu, China.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Άσκηση (12)

ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ 
Γεια σας φίλοι μου
σήμερα αποφάσισα αντί για γυμναστική να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τα βήματα της σάμπας. Ξέρετε  ο χορός, πέρα από ψυχική εκτόνωση, είναι και μία πολύ καλή γυμναστική, το έχουμε άλλωστε ξαναπεί.  Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν  κάποιοι από εσάς να χορέψουν καλά τελικά τη σάμπα, αξίζει όμως να δοκιμάσουμε. Το πρώτο βιντεάκι είναι πανεύκολο, όπως θα δείτε. Δοκιμάστε, είναι πολύ καλή άσκηση για τα πόδια και τα χέρια.
Enjoy.... 

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.