Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Χαλάρωση (12)

ΑΣ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
Ένα ερωτικό τραγούδι από μία πολύ όμορφη νεανική αντρική φιγούρα, διάλεξα γαι χαλάρωση σήμερα. Κλείστε τα μάτια και μεταφερθείτε σε δικές σας προσωπικές ευτυχισμένες στιγμές....
Enjoy.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (9)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι καιρός ξέρετε να ξανακλαδέψουμε τις μηλιές και τις αχλαδιές μας. Τώρα που έδεσαν οι καρποί, πρέπει να καθαρίσουμε από τα περιττά κλαδιά τα δέντρα μας, για να μην χάνουν άδικα τη δύναμή τους και να μπορέσουν να μεγαλώσουν καλά τους καρπούς τους. Αφήνουμε λοιπόν τα κεντρικά κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα επάνω και κλαδεύουμε όλα τα πλαϊνά μικρότερα κλαδιά. Αν υπάρχουν σε αυτά καρποί, τα κλαδεύουμε στα 2-3 φύλλα (κόμβους φύλλων δηλαδή), μετά τους καρπούς (αριστερή φωτογραφία). Τα πλαϊνά κλαδιά χωρίς καρπούς τα κλαδεύουμε στα 5 φύλλα (δεξιά φωτογραφία). Την έκανα αυτή τη δουλειά χθες με τη βοήθεια μιας φίλης και φωτογράφισα το χέρι της να κόβει τα κλαδιά για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό που σας περιέγραψα. Είδατε τα μικρά μηλαράκια μου; Περιμένω με ανυπομονησία να ωριμάσουν για να τα γευτώ!.... Τα αραιώνουμε τώρα και αυτά, αφήνοντας 1-2 σε κάθε κόμβο, για να μεγαλώσουν με άνεση.
Η τελευταία φωτογραφία είναι από το παρτέρι που βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη πορτοκαλιά μου. Θυμάστε πόσο διαφορετικό ήταν πριν λίγο καιρό; Σας το έχω επανειλημμένα φωτογραφίσει. Σε κάθε εποχή έχει και άλλη εμφάνιση. Τώρα μεγάλωσαν και άνθισαν εκεί οι ροζ – φούξια σπιραίες δίπλα στους ωχροκίτρινους καπουτσίνους και άλλαξαν και πάλι τελείως την όψη του. Αυτό είναι το καταπληκτικό με τους κήπους. Αν είναι φυτεμένοι με μεράκι και σκέψη, αλλάζουν συνέχεια όψη με τις αλλαγές των εποχών και σε μαγεύουν. Ασχοληθείτε με αγάπη με τον δικό σας, ακόμη κι αν το μέγεθός του είναι όλο κι όλο ένα παρτέρι. Θα σας το ανταποδώσει, χαρίζοντάς σας στιγμές ευτυχίας.
Με αγάπη

Σημ. Οι συμβουλές κλαδέματος προέρχονται από το βιβλίο "Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων" του Jean-Yves Prat από τις εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΣ. 

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (2)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (2) 
Γειά σας φίλοι μου
Σήμερα θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα κύτταρά μας και τις λειτουργίες τους, όπως σας είχα υποσχεθεί (ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας 12).
Αρχίζοντας πρέπει να σας πω ότι τα κύτταρα μπορούν να έχουν διάφορα μεγέθη και διάφορα σχήματα. Όλα όμως έχουν την ίδια βασική κατασκευή. Περικλείονται από μία μεμβράνη (λέγεται «κυτταροπλασματική μεμβράνη») που αποτελείται από δύο στρώσεις λιπιδίων (φωσφολιπιδίων). Αυτές οι δύο στρώσεις λιπιδίων επιτρέπουν την δίοδο νερού από μέσα τους , μέσω ειδικών πρωτεϊνών που λέγονται ακουαπορίνες (ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας 10), ενώ δεν επιτρέπουν την δίοδο τόσο των ιόντων (μικρών ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων) όσο και μεγάλων μορίων. Έτσι, η διαφορά ιόντων που μπορεί να δημιουργηθεί κάποια στιγμή στις δύο πλευρές της κυτταροπλασματικής μεμβράνης (την εσωτερική προς το κύτταρο και την εξωτερική) οδηγεί σε διαφορά ωσμωτικής πίεσης η οποία με τη σειρά της κάνει το νερό να μετακινηθεί από τη μία μεριά της μεμβράνης στην άλλη (μέσω των ακουαπορινών) ώστε να διαλύσει την υψηλότερη συγκέντρωση ιόντων σε όποια μεριά βρίσκεται αυτή και να επέλθει ωσμωτική ισορροπία ξανά, μεταξύ του εσωτερικού του κυττάρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Παρ όλα αυτά, ιόντα κινούνται προς και έξω από το κύτταρο, όταν οι ανάγκες του κυττάρου το απαιτούν, με ειδικούς μηχανισμούς, τους οποίους θα συζητήσουμε αργότερα.
Ένα κύτταρο για να επιβιώσει, πρέπει όμως να εισάγει και υλικά από το περιβάλλον, προκειμένου να παράγει ενέργεια ή διάφορες απαραίτητες ουσίες, όπως λίπη, πρωτεΐνες κ.λ.π. Τέτοια υλικά είναι π.χ. τα λιπαρά οξέα, από τα οποία παράγονται τα λιπίδια, τα αμινοξέα από τα οποία παράγονται οι πρωτεΐνες και τα νουκλεϊνικά οξέα από τα οποία παράγονται το DNA και ο αντιγραφέας του το RNA ( Ο μυστικός κόσμος του κορμού μας 11). Όπως όμως ακριβώς το κύτταρο πρέπει να εισάγει υλικά, έτσι ακριβώς πρέπει να μπορεί και να αποβάλλει υλικά, που του είναι άχρηστα, μετά την εκτέλεση των διαφόρων λειτουργιών του. Η μεταφορά αυτή των υλικών μέσα και έξω από το κύτταρο γίνεται όπως είπα και πιο πάνω με πολύ ειδικούς μηχανισμούς, τους οποίους θα αναλύσουμε σε επόμενη κουβέντα μας.
Πρέπει τώρα να πρoσθέσω εδώ, πως μέσα στο κύτταρο, (το ζωϊκό) υπάρχουν δύο σχηματισμοί που περιβάλλονται και πάλι από μεμβράνη παρόμοια με την κυτταροπλασματική και ονομάζονται οργανίδια.Αυτά είναι ο πυρήνας και το μιτοχόνδριο. Και τα δύο αυτά οργανίδια περιέχουν γενετικό υλικό (DNA). Ο πυρήνας του κυττάρου περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα γενετικού υλικού. Ωστόσο και το μιτοχόνδριο περιέχει μία μικρή ποσότητα από αυτό.  Η ύπαρξη του γενετικού υλικού στα οργανίδια αυτά, όσο και της μεμβράνης που τα περιβάλλει, κάνει κάποιους ερευνητές να πιστεύουν πως τα οργανίδια αυτά ήταν κάποτε μονοκυττάριοι οργανισμοί ("προκαρυωτικά κύτταρα"), που απορροφήθηκαν από άλλα κύτταρα. Η θεωρία αυτή λέγεται θεωρία της ενδοσυμβίωσης. Σύμφωνα με αυτήν δηλαδή, ο πυρήνας και το μιτοχόνδριο, είναι κύτταρα, μέσα στο.... κύτταρο.
Θα σταματήσω όμως εδώ για σήμερα, για να μην σας κουράσω περισσότερο. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Σημ. Η φωτογραφία με την επεξήγηση της θεωρίας της ενδοσυμβίωσης είναι από το βιβλίο "CELLS" των Jones και Bartlett,2007

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω συνταγή για ένα καλοκαιρινό φαγητό. Όπου νά ναι οι μελιτζάνες θα ωριμάσουν στους κήπους. Ευκαιρία λοιπόν για μία νόστιμη και πολύ εύκολη συνταγή.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μελιτζάνες ψητές με σάλτσα και γιαούρτι



Κόβετε σε ροδέλες (περίπου ενάμισυ δάχτυλο πάχος) τις μελιτζάνες. Τις βάζετε σε λαδόκολλα ελαφρά λαδωμένες με ένα πινέλο, και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς στον αέρα (αν έχει η κουζίνα σας, αλλιώς τις ψήνετε στο γκριλ). Τις τοποθετείτε σε πιατέλα κυκλικά και ρίχνετε επάνω τους μία πολύ ελαφριά σάλτσα ντομάτας (ντομάτα φρέσκια κομμένη ή ντοματάκια κονσέρβας, λίγο λάδι, μία πρέζα αλάτι, μία πρέζα ζάχαρη και μία πρέζα κανέλα). (Προσέξετε να μη βράσετε πολύ την ντομάτα για να έχει δροσερή γεύση). Στη μέση της πιατέλας βάζετε γιαούρτι (πρόβιο κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά) που το έχετε ανακατέψει με λίγο λιωμένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Στολίζετε το πιάτο με λίγο μαϊντανό.
Το πιάτο συνοδεύεται πολύ καλά με πατάτες «τηγανητές» φούρνου. (ένας έξυπνος τρόπος και πολύ πιο υγιεινός για να φάτε πατάτες που μοιάζουν στη γεύση με τηγανητές)

Πατάτες «τηγανητές» φούρνου               
Κόβετε τις πατάτες σε ροδέλες πάχους 2-3 χιλιοστών και μετά στη μέση (εικόνα). Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας, με λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ή πάπρικα γλυκιά (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας σε γεύση) και ελάχιστο λάδι. (Μία κουταλιά αρκεί για ολόκληρο ταψί με πυκνά στρωμένες πατάτες). Τις στρώνετε στη συνέχεια σε μία στρώση στη λαδόκολλα και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς στον αέρα. (Μπορείτε να τις ψήσετε συγχρόνως με τις μελιτζάνες). Αν θέλετε λίγο πριν τις βγάλετε μπορείτε να τις πασπαλίσετε με τριμμένη παρμεζάνα. Γίνονται έτσι πολύ πιο τραγανές και πικάντικες.
Enjoy….

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (8)

Καλή σας μέρα φίλοι μου
Θυμάστε που σας είχα πει σε προηγούμενη κουβέντα μας πως χρησιμοποιώ διάλυμα πράσινου σαπουνιού αντί για εντομοκτόνα στον κήπο μου; Εξ ίσου καλό διάλυμα για την ίδια δουλειά είναι και νερό μέσα στο οποίο έχουμε αφήσει να σαπίζουν για λίγες μέρες τσουκνίδες. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο στον κήπο του ερασιτέχνη κηπουρού. Αφού ξεχορταριάσουμε τον κήπο μας την άνοιξη, τις τσουκνίδες που μαζεύουμε τις χρησιμοποιούμε άλλες για φαγητό ( κάνουν πολύ νόστιμη σούπα, αν τους προσθέσετε λίγο κρεμμύδι, πράσο, άνηθο και μαϊντανό, και μία πατάτα. Τα βράζετε όλα μαζί, προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα λαδιού και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Χρησιμοποιείτε μόνον τις τρυφερές κορυφές από τις τσουκνίδες) και άλλες για εντομοκτόνο, αφού τις αφήσουμε να σαπίσουν σε νερό για λίγες μέρες, όπως σας είπα. Στο μικρό βιβλίο που σας παρουσιάζω θα βρείτε εκτός από τις δικές μου, πολλές ακόμη παρόμοιες συμβουλές.
Ο λόγος που σήμερα με έκανε να σας ξαναμιλήσω για εντομοκτόνα που δεν είναι χημικά, είναι γιατί διάβασα μία τελευταία ιατρική εργασία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στις 17 Μαίου στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics, στην οποία αναφέρεται πως παιδιά στων οποίων τα ούρα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες οργανοφωσφορικών (εντομοκτόνα) εμφάνισαν σε μεγάλο ποσοστό την νευρολογική νόσο που λέγεται "σύνδρομο ελαττωμένης προσοχής και υπερδιέγερσης" (attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ). Και είναι φυσικό, όπως λένε οι ερευνητές, γιατί ο τρόπος που τα οργανοφωσφορικά δρουν σαν εντομοκτόνα είναι η καταστροφική επίδραση που έχουν στον νευρικό σύστημα των εντόμων. Τα εντομοκτόνα αυτά λοιπόν όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα που τα παιδιά καταναλώνουν, βλάπτουν και τον δικό τους εγκέφαλο.
Σας το είπα και σε άλλη κουβέντα που είχαμε. Είμαστε τα πιο καταστροφικά κύτταρα αυτού του πλανήτη. Καταστρέφουμε και αυτόν και τον εαυτό μας. Πότε όμως θα το καταλάβουμε επιτέλους όλοι και θα αναλάβουμε δράση, ώστε να ανατρέψουμε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς;
Προσπαθήστε ακόμη και σε γλάστρες μαζί με του λουλούδια σας να καλλιεργήσετε και λίγα λαχανικά. Δεν είναι όπως σας έχω πολλές φορές πει η κηπουρική μόνον μία ευεργετική για την υγεία απασχόληση, αποδίδει και καρπούς που είναι ευεργετικοί (αν τους φροντίσετε κατάλληλα) για την υγεία και την δική σας και των παιδιών σας.
Όσοι από εσάς έχετε γονείς που ζουν σε χωριό και σας στέλνουν λαχανικά, προσέξτε το καλά! Οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους χωρικούς ραντίζουν πολύ με χημικά τους κήπους τους, όπως διαπίστωσα, και χρησιμοποιούν και πολλά χημικά λιπάσματα. Θεωρούν πως αυτοί ….ξέρουν και δεν δέχονται συμβουλές για βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας. Μπορεί τελικά τα προϊόντα από το χωριό που σας στέλνουν οι γονείς ή οι παππούδες σας να είναι πολύ χειρότερα για την υγεία σας, απ' ότι νομίζετε. Ρωτήστε τους και απαιτήστε να σας απαντήσουν με ειλικρίνεια.
Με αγάπη


Σημ. Τη φωτογραφία με τις τριανταφυλλιές που έχουν ανθίσει επάνω από τη λιμνούλα μου, την έβαλα για να σας φτιάξω λιγάκι το κέφι. Την τράβηξα χθές, και σήμερα όπως κοιτάω από το παράθυρο, κάτω από μία συνεχή βροχή που έχει αρχίσει από την χθεσινή νύχτα, δεν έμεινε ούτε ένα τριαντάφυλλο όρθιο....Έχουν όλα ακουμπίσει και προσκυνάνε την γη που τα ποτίζει.... Έτσι είναι η ζωή. Σε λίγες μέρες το καταστροφικό για σήμερα αποτέλεσμα αυτής της βροχής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα και ομορφότερα τριαντάφυλλα!...

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Υγιεινές συνταγές/σούπες (2)

Καλή σας μέρα
Σκέφτηκα πριν προλάβει να φύγει για τα καλά ο χειμώνας, να σας δώσω μία ακόμη συνταγή για σούπα. Πρόκειται για μια νοστιμότατη, πανεύκολη και πολύ υγιεινή συνταγή με καρώτα, πορτοκάλι και κάρι. Σερβίρεται άνετα και το καλοκαίρι σαν πρώτο πιάτο, χλιαρή.
Enzoy…
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Καρωτόσουπα (4-6 μερίδες)                                         
6 καρώτα μέτρια ( κομμένα κομμάτια)
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
1 κουταλάκι ginger (σκόνη)
½ κουταλάκι κάρι
1 πορτοκάλι ή ½ λεμόνι, ζωμό και φλούδα ( τριμμένη)
6 ποτήρια νερού νερό.
αλάτι, πιπέρι

Τσιγαρίζουμε τα υλικά στο λάδι για λίγο, και μετά προσθέτουμε το νερό.
Όταν βράσουν τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αν τα βράσουμε στη χύτρα, χρειάζονται μόνον 10'.
Σερβίρουμε, βάζοντας μία κουταλιά γιαούρτι από πάνω σε κάθε πιάτο και λίγο μαϊντανό.

Σημ.1. Μη παραλείψετε κανένα από τα υλικά. Ακόμη και αν αδεν σας αρέσει το τζιντζερ ή το κάρι, πρέπει να τα προσθέσετε στη συνταγή. Σας βεβαιώνω πως το τελικό αποτέλεσμα θα με δικαιώσει. Οι γεύσεις δεν ξεχωρίζουν, αλλά η σούπα είναι νοστιμότατη.
2. Το γύρισμα των καρώτων για λίγο στο λάδι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ντομάτες, ενισχύει τη δύναμη των θρεπτικών συστατικών τους, λένε οι ειδικοί.  

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.