Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Για τους παχύσαρκους φίλους

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Η σημερινή ανάρτηση αφορά τους παχύσαρκους φίλους. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί παιδεύονται να χάσουν βάρος και πώς θα τα καταφέρουν να το κάνουν δίχως πολλή ταλαιπωρία από μέρους τους.

Όπως σε παλαιότερη ανάρτησή μου σας είχα πει, έχει ερευνητικά διαπιστωθεί πως διατροφή πλούσια σε λίπη ακόμη και για λίγες ημέρες, διαταράσσει τη λειτουργία κάποιων κυττάρων του εγκεφάλου που παίρνουν μέρος στη ρύθμιση της λειτουργίας του πεπτικού και το αίσθημα κορεσμού και οδηγεί στη συνέχεια σε υπερφαγία και παχυσαρκία.

Εκτός όμως από αυτό, σε σχετικά πρόσφατη έρευνα επιστήμονες διαπίστωσαν πως στον εγκέφαλο των παχυσάρκων

παράγεται λιγότερη ντοπαμίνη. Η ορμόνη αυτή που εκκρίνεται στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου (κέντρο που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της αντίδρασης του στρες) δημιουργεί το αίσθημα της ευχαρίστησης. Δυστυχώς η μειωμένη έκκρισή της στον εγκέφαλο των παχυσάρκων δεν τους επιτρέπει να νιώσουν ευχαρίστηση με την κατανάλωση ουσιών που συνήθως δημιουργούν αυτό το αίσθημα (ζάχαρη, λίπος). Έτσι εκείνοι προσπαθούν να καταναλώσουν περισσότερες τέτοιες ουσίες προκειμένου να νιώσουν ωραία, με αποτελέσματα ολέθρια για την υγεία τους.

Σας έχω μιλήσει αρκετές φορές σε προηγούμενες αναρτήσεις και τα βιβλία μου για την λειτουργία του εγκεφάλου σχετικά με το στρες και την ανταμοιβή. Σας έχω πει ότι τα ερεθίσματα που φτάνουν με τις αισθήσεις μας στον εγκέφαλο (στον αδένα που λέγεται «αμυγδαλή») ακολουθούν από εκεί δύο διαφορετικούς δρόμους προς το κέντρο του εγκεφάλου. Όταν το ερέθισμα κρίνεται ως εχθρικό (φόβος)  οδηγείται στο κέντρο της αντίδρασης του στρες και ξεκινάει εκεί η παραγωγή των ορμονών του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) ενώ όταν το ερέθισμα κρίνεται σαν φιλικό (ευχαρίστηση) οδηγείται αυτό στο κέντρο της ανταμοιβής και εκκρίνεται εκεί η ορμόνη ντοπαμίνη.

Ο εγκέφαλος, σας θυμίζω, έχει νευροπλαστικότητα. Δηλαδή αυξάνει και δυναμώνει τις συνδέσεις των κυττάρων του που χρησιμοποιούμε περισσότερο, ενώ αποδυναμώνει και «κόβει» τις συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούμε, για να μην χάνει ενέργεια άδικα. Έτσι, όπως πολλές φορές σας έχω επισημάνει, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματούμε συχνά την αντίδραση του στρες (απλές ασκήσεις χαλάρωσης), δυστυχώς ο δρόμος αυτός του στρες θα γίνεται όλο και πιο γρήγορος γιατί θα τον ενισχύει ο εγκέφαλος διαπιστώνοντας πως τον χρησιμοποιούμε συχνά, με αποτέλεσμα όλο και πιο εύκολα να νιώθουμε άσχημα (αρνητικά συναισθήματα, άγχος κ.λπ.). Παράλληλα, ο δρόμος της ανταμοιβής (χαράς) θα γίνεται όλο και πιο αδύναμος, αφού τα ερεθίσματα θα ακολουθούν τον άλλον δρόμο, και αυτό θα μας κάνει όλο και πιο μίζερους και ανικανοποίητους, οδηγώντας μας με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη.

Όλοι οι εθισμοί, (αλκοόλ, πολυφαγία, ουσίες, τζόγος, κ.λπ.) οφείλονται κατά την δική μου άποψη, σε υπερδιέγερση του κέντρου του στρες του εγκεφάλου και λειτουργούν σαν «φυγή από τον εχθρό» στον άνθρωπο, του οποίου οι εχθροί δεν είναι τα άγρια θηρία αλλά ψυχικά κυρίως προβλήματα και η «φυγή» δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως στα άλλα ζώα, με τρέξιμο για απομάκρυνση.  Η αντίδραση του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) είναι ο κύριος υπεύθυνος των εθισμών. Και δεν πιστεύω πως αυτή είναι μόνον δική μου άποψη. Απλά δεν βολεύει το «σύστημα» η αποδοχή αυτής της άποψης, γιατί τότε τόσο οι εθισμοί όσο και η βία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται, παγκόσμια, τελείως διαφορετικά απ’ ότι αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα…

Γυρίζοντας λοιπόν και πάλι στο θέμα της παχυσαρκίας, θέλω να τονίσω στους φίλους παχυσάρκους, πως δίχως συστηματική αντιμετώπιση του στρες με απλούς και πρακτικούς τρόπους, οι προσπάθειές τους δεν θα έχουν το ανάλογο αποτέλεσμα. Η διαπίστωση στην πρόσφατη έρευνα που ανέφερα πιο πάνω της μειωμένης έκκρισης ντοπαμίνης σ΄αυτούς, δείχνει καθαρά το πρόβλημα και κάνει την αντιμετώπιση που προτείνω αναγκαία.

Η κακή διατροφή των παχυσάρκων παράλληλα με το όλο και μεγαλύτερο στρες που αντιμετωπίζουν αυτοί (εμφάνιση, δίαιτες κ.λπ.)  επηρεάζει και το μικροβίωμα του εντέρου τους, αυξάνοντας εκεί τα βλαβερά μικρόβια, πράγμα που με την αναπνοή, το σάλιο κ.λπ. μεταφέρεται και στο περιβάλλον, κάνοντας όπως υποστηρίζουν κάποιοι, την παχυσαρκία μεταδιδόμενο νόσημα… Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας, παγκόσμια.

Θέλοντας να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ, είμαι διατεθειμένη να κάνω διαδικτυακά κάποιες συνεδρίες δωρεάν σε ομάδα παχυσάρκων (μέχρι 10 άτομα) προκειμένου να τους εξηγήσω αναλυτικά πώς μπορούν με πρακτικούς τρόπους να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν υγεία και ζωή. Όποιος ενδιαφέρεται ας μου αφήσει ένα μήνυμα με τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο και μέιλ) για να επικοινωνήσω μαζί του.

Με αγάπη

1 σχόλιο:

Maria Provata είπε...

Μαρια Προβατά
marprovata1@gmail.com

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.