Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το ξέρετε ότι....(9)



Ερευνητές μέτρησαν τα ΝΚ (κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα) σε άτομα που βίωναν αισθήματα χαράς και βρήκαν πως αυτά αυξάνονται σε αριθμό μέσα σε 20 λεπτά, ενώ ο αριθμός τους μειώνεται και πάλι, μόλις τα θετικά συναισθήματα παρέλθουν;

Πηγή: Kemeny M. Emotions and the immune system. In. B. Mayers. «Healing and the mind». N.York 1993

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή/λίπη (6)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θα κλείσω σήμερα το κεφάλαιο αυτό της σημασίας των λαδιών και των λιπών στη διατροφή μας. Ίσως σας κουράσει το μέγεθος του άρθρου, αξίζει όμως τον κόπο, πιστέψτε με, να το διαβάσετε.
Το 1999 στην Αμερική έγινε μία συγκέντρωση ερευνητών επιστημόνων, ειδικών στο θέμα «λίπη και λιπαρά οξέα» για το πρόβλημα της σωστής διατροφής όσον αφορά τα λίπη και μετά από μεγάλη συζήτηση κατέληξαν σε συμφωνία πως πρέπει να μειωθούν τα ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και να αυξηθούν παράλληλα τα ω3 στη δίαιτα τόσο των ενηλίκων όσο και των νεογνών, για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επειδή δεν μπορούσαν να απαγορέψουν λοιπον την κατανάλωση κρέατος που είναι πλούσιο σε ω6 όπως έχουμε πει, αποφάσισαν πως πρέπει να μειωθεί η χρήση των λαδιών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ω6 στη διατροφή και επομένως και στα προϊόντα που παράγονται από τη βιομηχανία τροφίμων και συγχρόνως να αυξηθεί η περιεκτικότητα των τροφών σε ω3.
Όταν όμως έγινε προσπάθεια η απόφαση αυτή να γίνει νόμος του κράτους, συνάντησε βέβαια την αντίδραση των βιομηχανιών τροφίμων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται. Κάποιες από αυτές είπαν πως θα μειώσουν μόνες τους σιγά-σιγά την ποσότητα των ω6 από τα προϊόντα τους, κάποιες άλλες πως έχουν αρχίσει ήδη να το κάνουν και πως δεν χρειάζεται νόμος γι αυτό, και όπως καταλαβαίνετε ο νόμος αυτός ακόμη περιμένει να εγκριθεί !!!….  
Εκτός όμως από τις ποσότητες ω6 και ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν οι τροφές μας, ένα ακόμη είδος λίπους που χρησιμοποιείται πολύ στις μέρες μας είναι πολύ βλαβερό για την υγεία μας. Τα γνωστά στους περισσότερους «τρανς-λιπαρά».
Τα λιπαρά τρανς είναι απλώς φυτικά έλαια που τους έχει προστεθεί υδρογόνο και είναι γνωστά και ως υδρογονωμένα έλαια. Απαντώνται όμως και σε γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας κάποιων ζώων.
 Η ιστορία των τρανς λιπαρών οξέων ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, όταν επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ κορεσμένου λίπους (ζωϊκού), χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, οι εταιρείες τροφίμων προσπάθησαν να βρουν τρόπο να κόψουν τα κορεσμένα λιπαρά από τα προϊόντα τους. Η άμεση λύση: η παλιά διαδικασία, γνωστή ως μερική υδρογόνωση. Φυτικά έλαια συνδυάζονται με υδρογόνο και θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα μόρια του λαδιού θερμαίνονται, δεσμεύονται με το υδρογόνο, δημιουργώντας νέα τεχνητή ουσία ονομαζόμενη τρανς λίπος. Η μεταμόρφωση; Από υγρό σε στερεό.
Αυτά τα υδρογονωμένα λίπη ήταν δώρο Θεού για τους εστιάτορες και τις εταιρείες τροφίμων, γιατί μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν στις φριτέζες ξανά και ξανά χωρίς να καπνίζουν, και στα κάθε είδους πακεταρισμένα προϊόντα, χωρίς αυτά να χαλούν με τον καιρό.
Το εγχείρημα είχε όμως και το τίμημά του. Αυτά τα τρανς –λιπαρά αποδείχτηκαν πολύ βλαβερά για τον οργανισμό. Έρευνα του Χάρβαρντ, που έγινε σε 80.000 άτομα, έδειξε ότι η λήψη -μόνο- 3% των ημερησίων θερμίδων από τρανς λιπαρά αυξάνει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου κατά 50%.
Και το κακό δεν σταματά εκεί. Δίαιτα υψηλή σε τρανς λιπαρά οξέα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για την εμφάνιση διαβήτη. Ερευνητές του Χάρβαρντ, που μελέτησαν όλα τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία των τρανς -λιπαρών οξέων, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση τρανς --λιπαρών, ήταν αυτά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.


Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με αναφορές που δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν και να προωθήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας ή και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, δεν είναι τυχαίο που η επιστημονική κοινότητα συνιστά δραστική μείωση κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα. Το συμπέρασμα; Δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης των τρανς.
Διάβασα χθες στην ιστοσελίδα που περιέχει τα νέα των νόμων της διατροφής στην Αμερική, πως παρ ότι θα το ήθελαν οι πολιτείες της Αμερικής, δεν μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο των τρανς-λιπαρών στο έδαφός τους γιατί ο Ομοσπονδιακός οργανισμός τροφών και φαρμάκων, το περίφημο FDA, δεν απαγορεύει την χρήση τους.  Οι Αμερικανοί δηλαδή καταλαβαίνουν το κακό που τα τρανς –λιπαρά κάνουν στον οργανισμό τους, αλλά τους απαγορεύεται να απαιτήσουν από τη βιομηχανία τροφίμων να τα καταργήσει από τα τρόφιμα που παρασκευάζει, επειδή το FDA δεν το έχει απαγορέψει!!!... Από τη στιγμή που είναι πολύ γνωστό πια επιστημονικά πως τα τρανς-λιπαρά βλάπτουν σοβαρά την υγεία, καταλαβαίνετε πόσο στενή είναι η σχέση των οικονομικών συμφερόντων με το FDA, ώστε αυτό να μην αποφασίζει να απαγορέψει τη χρήση τους….
Στην Νέα Υόρκη όμως έκαναν κάτι πολύ έξυπνο. Δεν απαγόρευσαν την είσοδο των τρανς-λιπαρών στη πολιτεία τους αφού αυτό θα ήταν αντίθετο από την απόφαση του FDA, αλλά απαγόρευσαν τη χρήση τους στην παρασκευή των φαγητών στην πόλη, μια που η Παρασκευή φαγητού δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του FDA.. Τα δικαστήρια είδαν το θέμα θετικά, αφού είναι για το καλό της υγείας των πολιτών, η Εθνική Ένωση Εστιατόρων όμως, αντέδρασε και δήλωσε πως θα πάει δικαστικά να καταρρίψει την απόφαση. Προς το παρόν όμως δεν έχει κάνει ακόμη καμία τέτοια κίνηση, φοβούμενη προφανώς την κακή δημοσιότητα που θα είχε μία τέτοια προσπάθεια από μέρους τους να θέλουν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα φονικά αυτά λίπη στα εστιατόρια.
Καταλαβαίνετε τι πόλεμος συμφερόντων παίζεται εις βάρος της υγείας μας.
Τα ίδια απ΄ότι έψαξα και βρήκα συμβαίνουν και στην Ευρώπη μας Από το Το 2003 οι αρχές της Δανίας εισήγαγαν μέτρα περιορισμού της ποσότητας των τρανς-λιπαρών οξέων στα λίπη που προέρχονται από την επεξεργασία λιπών και ελαίων. Μετά από αυτό, υποβλήθηκε καταγγελία κατά του μέτρου των Δανικών αρχών, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω μέτρο μειώνει τις εισαγωγές στη Δανία υπό την έννοια του άρθρου 28 κατά τρόπο που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με το επιχείρημα της προστασίας της υγείας των καταναλωτών !!!.... Κατά συνέπεια, κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στη Δανία στις 19 Δεκεμβρίου 2005. Επί του παρόντος, η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της ανάλυσης της από 13 Μαρτίου 2006 απάντησης της Δανίας προς την αιτιολογημένη γνώμη βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών και τεκμηριωμένων πληροφοριών. Ενόσω εκκρεμεί η ανάλυση αυτή, δεν μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα αναφορικά με την ισχυριζόμενη παράβαση !!!.... Αυτά προς ενημέρωσή σας….
Ευτυχώς έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή Ελληνική δίαιτα είναι μία από τις πιο υγιείς στο πλανήτη. Ίσως έτσι να εξηγείται και το παράδοξο ότι παρ' όλες τις κακές συνήθειες που έχουμε ως λαός (χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης και πολύ κάπνισμα) έχουμε, οι μεν άντρες το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη (75 χρόνια) ενώ και οι γυναίκες έρχονται πέμπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη (80,3 χρόνια).
Όπως έχει διαπιστωθεί, όσοι καταναλώνουν στο φαγητό τους ελαιόλαδο έχουν χαμηλή την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Αυτό οφείλεται στο ότι το ελαιόλαδο πέρα από την πολύ καλή αναλογία ω6/ω3 λιπαρών οξέων, περιέχει και μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινόλες, τοκοφερόλες κ.ά.), οι οποίες παρεμβαίνουν θετικά υπέρ του οργανισμού και μειώνουν την ποσότητα της χοληστερίνης, αλλά και εμποδίζουν την οξείδωσή της
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, αν θέλουμε να προστατέψουμε την υγεία μας; Οι πολύ απλές προτάσεις που έχω να σας κάνω είναι οι εξής:
1. Να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο , και όχι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για τις σαλάτες και τα μαγειρέματά μας
2. Όταν τρώμε σε εστιατόρια να αποφεύγουμε τα τηγανητά και να προτιμούμε ψητά, βραστά και σαλάτες.
3. Να τρώμε δύο φορές την εβδομάδα κάποιο απο τα λιπαρά ψάρια που σας ανέφερα στα προηγουμενα άρθρα.
4. Να βάλουμε τα καρύδια, τον λιναρόσπορο και την αντράκλα (γλυστρίδα) στη διατροφή μας.
5. Να αποφεύγουμε όλες τις τροφές που βρίσκονται σε σακκουλάκια (πατατάκια, γαριδάκια μπισκοτάκια και άλλα σνακς) ή τουλάχιστον να διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες τους, καθώς και τις έτοιμες πίτες (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες κ.λ.π.) που πολλοί συνηθίζουν να τρώνε ανάμεσα στα γεύματα. Προτιμείστε ένα σάντουιτς που να μην περιέχει  μαγιονέζα.
 
Δεν νομίζω πως οι πιο πάνω συμβουλές είναι πολύ δύσκολες στην εφαρμογή τους. Δεν στερούν τίποτα από την διασκέδαση που μας δίνει μία έξοδος για φαγητό με φίλους και συγχρόνως προστατεύει την υγεία μας. Σκεφθείτε το ώριμα και αποφασίστε αν θέλετε να τις εφαρμόσετε.
Ωστόσο πρέπει να προσθέσω εδώ, πριν τελειώσω με αυτό το θέμα, πως η βιομηχανία τροφίμων, μετά την τόση κατακραυγή για τις παρενέργειες των τρανς-λιπαρών κάνει συνεχείς προσπάθειες για την παραγωγή νέων λιπαρών ουσιών με διαφορετικούς τρόπους από την υδρογόνωση που οδήγησε στην παραγωγή των τρανς. Έτσι κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μαργαρίνες που περιέχουν ελάχιστη ποσότητα τρανς -λιπαρών και διαφημίζονται ως υγειεινές.
Θα χρειαστούν όμως όπως είναι κατανοητό, πολλά χρόνια έρευνας για να διαπιστωθεί αν και αυτές οι καινουργιες λιπαρές ουσίες είναι υγιεινές, όπως ισχυρίζονται οι παραγωγοί τους.
Γι αυτό να είστε επιφυλακτικοί -ές. Είναι προτιμότερο να αλοίφετε με πραγματικό βούτυρο σε μικρή ποσότητα το ψωμί των παιδιών σας και να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο σε όλες σας τις μαγειρικές κατασκευές.
Με αγάπη

Πηγές: http://www.foodlaw.org/FoodNews.htm
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2006-4954&language=EL
http://www.incardiology.gr/odigies/mesogeiaki_diaita1.htm
http://wwwww.menshealth.gr/today.general.6.6695.html

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Σελίδες γέλιου (19)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ   

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με μια καλοστημένη παράσταση σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε και να γελάσετε. Να ξαναγίνετε έστω και για λίγο παιδιά.
                         

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Υγιεινές συνταγές/ζυμαρικά (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ξεχάστηκα στο κήπο σήμερα, βάζοντας κοπριά και σκαλίζοντας τα λαχανικά μου, και όταν ένοιωσα να πεινάω, συνειδητοποίησα πως δεν είχα μαγειρέψει τίποτα. Τι πιο εύκολο λοιπόν από μια χορταστική μακαρονάδα που γίνεται σε πέντε λεπτά; Την φωτογράφισα κιόλας για να σας τη δείξω, μήπως και θελήσετε να την δοκιμάσετε και εσείς. Εγώ χρησιμοποιώ βιολογικά μακαρόνια ολικής άλεσης, με ντομάτα, πιπεριά ή σπιρουλίνα, τα οποία ανακατεύω (λίγο απ’ όλα). Εσείς μπορείτε να την κάνετε με ότι μακαρόνια θέλετε, μη ξεχνάτε όμως πως τα ολικής άλεσης ζυμαρικά δεν σας παχαίνουν και βοηθούν την λειτουργία του εντέρου σας.                  
Μακαρόνια με τόνο (4 μερίδες) 
1  πακέτο μακαρόνια
2 κονσέρβες τόνου σε λάδι ελιάς, στραγγισμένες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
κ.σ. λάδι
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
Μαϊντανός (όσο θέλετε)

Βράζουμε τα μακαρόνια με 1 κ.σ. αλάτι και τα σουρώνουμε. Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ρίχνουμε στα βρασμένα μακαρόνια και ανακατεύουμε. (Τόσο απλά!...)
Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι και μια πράσινη σαλάτα για συνοδευτικό.
Τρώγονται πολύ ωραία και κρύα και δεν χρειάζονται ζέσταμα. Ότι πρέπει για το καλοκαιράκι...
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή (11)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα σας προσκαλώ να δείτε ένα βίντεο με πληροφορίες για το θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο (E.Coli) που έγινε αιτία να χαθούν τόσες ζωές συνανθρώπων μας αυτόν τον καιρό. Επειδή η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της υγείας μας και επειδή τα πράγματα στη ζωή δεν έχουν ποτέ μία μόνον όψη, αλλά δύο ή περισσότερες, δείτε το βίντεο, προβληματιστείτε και καταλήξτε στα δικά σας συμπεράσματα.
Με αγάπη

             

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή/λίπη (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζω σήμερα την κουβέντα μας για τα λάδια και τη σημασία τους στη διατροφή μας.
Το συμπέρασμα από όσα σας έχω πει μέχρι τώρα, είναι όπως είπαμε, πως πρέπει να υπάρχει μία σωστή αναλογία μεταξύ των ω6 λιπαρών οξέων και των ω3 λιπαρών οξέων που καταναλώνουμε.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι από πού θα τα πάρουμε αυτά.
Ας αρχίσουμε από τα ω6 λιπαρά οξέα. Τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά είναι δύο: το λινελαϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ.  Το πρώτο, που είναι κύριο συστατικό του λινέλαιου (λάδι που προέρχεται από τους λιναρόσπορους),  περιέχεται σε  διάφορα άλλα φυτικά λάδια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ελαιόλαδο), ενώ το δεύτερο υπάρχει στις ζωικές τροφές (κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά).
Στα ω3 τώρα λιπαρά οξέα ανήκουν το α-λινολενικό οξύ, το εικοσα-πεντα-εν-οϊκό οξύ και το εικοσιδυα-εξα-εν-οϊκό οξύ. Το πρώτο είναι και πάλι συστατικό του λινέλαιου όπου βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από ότι το ω6 λινελαϊκό οξύ που αναφέραμε πιο πάνω, στα καρύδια, και σε μικρές ποσότητες βρίσκεται επίσης στο σογιέλαιο, το ελαιόλαδο, αλλά και στα σαλιγκάρια καθώς και στην γλιστρίδα.
Τα δύο άλλα, βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Τα ψάρια με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ω3 είναι ο μπακαλιάρος, ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια, η ρέγγα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος. Ακολουθούν, με λιγότερη ποσότητα, ο κολιός και το λυθρίνι.
Το ελαιόλαδο, περιέχει και τα δύο είδη λιπαρών οξέων στη σωστή αναλογία, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο λάδι για μαγείρεμα, αλλά και για τις σαλάτες.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μα προσφέρει από πλευράς λιπαρών οξέων, η συνηθισμένη  διατροφή στις μέρες μας, με όλη αυτή την υπερκατανάλωση κρέατος αλλά και τροφών επεξεργασμένων. Όλα αυτά τα έτοιμα φαγητά και τα σνακς σε σακουλάκια που παρουσιάζονται σαν υγιεινά με λίγες θερμίδες, περιέχουν όλα σπορέλαια πλούσια σε ω6 λιπαρά οξέα, ακόμη και όταν ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους πως δεν είναι τηγανισμένα αλλά ψητά στον φούρνο. Ακόμη και τότε είναι περιχυμένα με σπορέλαια για να ψηθούν, ή με τα γνωστά τρανς-λιπαρά που προέρχονται από αυτά, για τα οποία θα μιλήσουμε στην επόμενη κουβέντα μας …. Αν σε αυτό προσθέσετε δε και το ότι αφαιρούν από τις επεξεργασμένες αυτές τροφές όσα  ω3 λιπαρά οξέα περιέχουν, για να μην αλοιώνεται η γεύση τους με τον καιρό (ταγγίζουν), καταλαβαίνεται πόσο διαταράσσεται η αναλογία των λιπαρών οξέων στον οργανισμό σας με την κατανάλωση τέτοιων τροφών.   
Σκεφθείτε τώρα και πόση ακόμη ποσότητα ω6  παίρνουμε από την σίτισή μας σε ταβέρνες, όπου τις περισσότερες φορές ακόμη και αν δεν φάει κανείς κρέας, θα πάρει μεγάλη ποσότητα ω6 από τα τηγανισμένα αλλά και τα φαγητά κατσαρόλας, που είναι μαγειρεμένα με σπορέλαια και τρανς-λιπαρά για λόγους γεύσης και οικονομίας αλλά και άγνοιας!...
Απ ότι φαίνεται από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αναλογία ω6: ω3 στη σημερινή διατροφή αντί να είναι 1:1 - 4:1 (μέσος όρος 2:1 όπως έχουμ ξαναπεί) έχει φτάσει στις ΗΠΑ,  το 30:1!!!....
Προφανώς στη χώρα μας με τη χρήση του ελαιόλαδου, θα βρισκόμαστε σε καλύτερη κάπως κατάσταση, αλλά δεν βρήκα στατιστικά στοιχεία για να σας δώσω.
Συνεχίζεται
           http://www.diaita-express.com/diaita.php?id=590

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.