Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (2)


ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τη κουβέντα μας για την νέα επιστήμη της Μεταγονιδιωματικής. Μέσω ζύμωσης και άλλων φυσικών διεργασιών, τα μικρόβια προσδίδουν ή αυξάνουν την αξία πολλών στοιχείων της διατροφής μας. Και εκτός από αυτό, εξαρτόμαστε από τα μικρόβια για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες στο περιβάλλον μας, τόσο αυτές που παράγονται φυσιολογικά όσο και αυτές με τις οποίες εμείς οι άνθρωποι γεμίζουμε τη φύση (πετρέλαιο και χημικές διαρροές). Από την άλλη, όπως είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας, τα μικρόβια που συμβιώνουν μαζί μας στο στόμα και το έντερό μας, βοηθούν να πάρουμε την απαραίτητη ενέργεια από τη τροφή, που δεν θα ήταν δυνατόν να απορροφηθεί από το έντερό μας χωρίς τη δική τους συμμετοχή, και μας προστατεύουν συγχρόνως από διάφορους παράγοντες που μπορούν να μας προκαλέσουν νόσο.
Όλα αυτά γίνονται όμως από πολύπλοκες αποικίες μικροβίων που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν, πράγμα που δεν ήταν μέχρι πρόσφατα δυνατόν να μελετηθεί κάτω από το μικροσκόπιο, όπου οι επιστήμονες έβαζαν για μελέτη μεμονωμένα μικρόβια τα οποία είχαν τεχνητά καλλιεργήσει και πολλαπλασιάσει. Η μέχρι τώρα μελέτη των μικροβίων σε μεμονωμένες καλλιέργειες, δεν μας δίνει τις πληροφορίες που θα μας έδινε η δυνατότητα μελέτης των μικροβίων στο φυσικό τους περιβάλλον με όλες τις αλληλεπιδράσεις τους, όπως είναι κατανοητό.
Η καινούργια όμως επιστήμη της Μεταγονιδιακής, θα κάνει αυτή την δυνατότητα πια πραγματικότητα. Θα μελετάει τα γονίδια των μικροβίων στις αποικίες τους. Το πως δηλαδή αυτά τα γονίδια επηρεάζουν τις δραστηριότητες της κάθε μιας αποικίας αλλά και το πώς αυτά οδηγούν και επηρεάζουν τις συλλογικές πολύπλοκες λειτουργίες των διαφόρων αποικιών.
Θεωρείται πως θα φέρει αυτή η νέα επιστήμη τέτοιες αλλαγές στη βιολογία, την ιατρική, την οικολογία και την βιοτεχνολογία, που θα είναι όμοιες σε μέγεθος με αυτές που έφερε η ανακάλυψη του μικροσκοπίου κάποια χρόνια παλαιότερα.
Θα συμπληρώσει τις πληροφορίες που μας δίνει η έρευνα του γονιδιώματος των μεμονωμένων μικροβίων στις καλλιέργειές τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Και οι επιστήμονες πιστεύουν πως σύντομα, στις επόμενες δεκαετίες, η νέα αυτή επιστήμη θα ενωθεί με την κλασσική μικροβιολογία και την γενετική των μικροβίων σε μία ενιαία επιστήμη.
Θα γίνει δυνατή η κατανόηση της λειτουργίας των αποικιών των μικροβίων και της συλλογικής λειτουργίας των αποικιών που διαμορφώνουν την βιόσφαιρα, σαν ένα σύστημα «φωλιά» μέσα στο οποίο οι άνθρωποι αποτελούν μέρος αλλά και από το οποίο εξαρτάται η επιβίωσή τους. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό να δώσει μία νέα αντίληψη στα προβλήματα της σημαντικότητας και του επείγοντος των καταστάσεων, λένε οι επιστήμονες.
Και για να καταλάβετε καλύτερα φίλοι μου γιατί σας ζαλίζω με αυτή την καινούργια επιστήμη, στην επόμενη κουβέντα μας, θα σας δώσω μερικά παραδείγματα από τις δράσεις των μικροβίων στη ζωή μας, εκτός από αυτή που όλοι γνωρίζετε, το να μας αρρωσταίνουν δηλαδή. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (5)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ (5 τελευταίο) Regenerative medicine
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα και ολοκληρώνουμε το σημαντικό θέμα της αναγέννησης οργάνων που απασχολεί τελευταία την ιατρική επιστημονική κοινότητα.
Δύο δρόμοι έρευνας, όπως έχουμε έως τώρα πει, έχουν ανοίξει.
Ο ένας οδηγεί στην ανακάλυψη τρόπου να αναγεννώνται οι κατεστραμμένοι ιστοί και τα όργανα μέσα στο ίδιο μας το σώμα και ο άλλος, οδηγεί στην κατασκευή νέων οργάνων στο εργαστήριο από καλλιέργειες δικών μας κυττάρων (εμβρυϊκών ή ενηλίκων βλαστοκυττάρων).
Το πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση ενηλίκων βλαστοκυττάρων (που είναι πολύ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (21)


Γεια σας φίλοι μου

Μία πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλη μελέτη ( σε 2.6 εκατομ. γυναίκες) στο περιοδικό Psychosom Med (14 Φεβρουαρίαου 2011), που έγινε στη Σουηδία, κατάληξε στο συμπέρασμα πως το στρες των εγκύων κατά το μέσον της κύησης (5ος -6ος μήνας) οδηγεί στη γέννηση παιδιών με μικρότερο βάρος και περισσότερο ευπαθών, ή σε πρόωρες γεννήσεις.
Στη μελέτη αυτή σαν στρες θεωρήθηκε ο θάνατος του πατέρα του παιδιού ή ενός πρώτου βαθμού συγγενή της μητέρας.
Παρ ότι κάποιες προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως μεγαλύτερη σημασία έχει το πρώτο τρίμηνο της κύησης, η πρόσφατη αυτή μελέτη κατέληξε στο πιο πάνω συμπέρασμα. Οι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά πρόκειται να ερευνηθούν.
Σημασία έχει όμως φίλοι μου να καταλάβουν οι έγκυες φίλες, πως το παιδί που κυοφορούν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικού τους οργανισμού και όλα όσα κατά καιρούς εδώ σε αυτή την ιστοσελίδα σας λέω για τα άσχημα αποτελέσματα του στρες, όπως και σtο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες», αφορούν και το μωρό που έχουν στη κοιλιά τους.
Είναι κρίμα να βγάζουμε αδύναμους και ευάλωτους σε ασθένειες ανθρώπους στη ζωή, μόνον και μόνον επειδή δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε σωστά τα στρες της ζωής, δεν θα πάψω να σας το λέω. Μέλλουσες μαμάδες, φροντίστε να μάθετε έγκαιρα να αντιμετωπίζετε τα στρες στη ζωή σας. Ενημερωθείτε. Είσαστε υπεύθυνες όχι μόνον για την δική σας υγεία αλλά και των παιδιών που θα φέρετε στον κόσμο.
Με αγάπη

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΧΑΛΑΡΩΣΗ (31)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ.....
Γεια σας φίλοι μου
Με μία αντρική χορωδία και τις εκπληκτικές φωνές τους σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε. Λέγονται Κings Singers. Απολαύστε τους.
Με αγάπη
               

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (5)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω μία συνταγή για μια διαφορετική σούπα φακής. Αντί για τις γνωστές μας πράσινες φακές, σε αυτή τη σούπα θα χρησιμοποιήσουμε κόκκινες φακές. Η γεύση τους είναι λίγο διαφορετική, δεν χρειάζονται μούσκεμα από την προηγούμενη και βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τις αδερφούλες τους τις πράσινες, γιατί είναι απαλλαγμένες από την εξωτερική τους μεμβράνη. Αυτό τις κάνει πιο εύχρηστες σε διάφορες χορτόσουπες. Η έλλειψη εξωτερικής μεμβράνης κάνει τη σούπα που τις περιέχει να πήζει ευκολότερα. Ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες φακής.
Τη σούπα αυτή συνόδεψα όπως βλέπετε με ψητές πιπεριές, τις οποίες περιέλουσα με λίγο λάδι, ξύδι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Λίγο ωμό λάδι, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι νοστίμισαν και έκαναν πολύ πιο θρεπτική τη σούπα μου, ενώ μία φέτα από το ζυμωτό από τα χεράκια μου ψωμί συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε το γεύμα μου.

ΟΙ ΣΥΝΑΤΓΕΣ ΜΟΥ
Σούπα με κόκκινες φακές.  
2 φλ. κόκκινες φακές
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη (ή κίμινο)
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. λάδι
1 κύβος λαχανικών βιολογικός (προεραιτικός)



Στο λάδι μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για να καραμελώσει και να νοστιμίσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σκόρδο, και τα μπαχαρικά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σε 1-2 λεπτά προσθέτουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, αλάτι (δύο πρέζες είναι αρκετό) και νερό τόσο ώστε να περισσεύει δυο δάχτυλα επάνω από τις φακές. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν οι φακές. Πολτοποιούμε τις μισές στο μπλέντερ, τις ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες και σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι και πιπέρι, όπως είπαμε πιο πάνω.
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το ξέρετε ότι.... (2)



Χρειάζεται να πίνετε τον χυμό 5-6 λεμονιών καθημερινά για να αλκαλοποιήσετε τόσο τον οργανισμό σας ώστε να γλυτώσετε από τους κωλικούς των νεφρών και πιθανόν και από τον καρκίνο;




*Μπορείτε να το πετύχετε αυτό αν στύψετε αυτά τα λεμόνια μέσα σε ένα μπουκάλι νερό (1,5 λίτρο) και πίνετε αυτό το νερό λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.