Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αμαγεννητική ιατρική (3)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ  (3) (Regenerative meidicine)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας σήμερα την κουβέντα μας για την Αναγεννητική Ιατρική, θέλω να σας θυμίσω πως τώρα πια οι επιστήμονες ξέρουν ότι και τα ενήλικα βλαστοκύτταρα και όχι μόνον τα εμβρυικά, είναι ικανά να φτιάξουν καινούργιους ιστούς. Τέτοια ενήλικα βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλους του ιστούς, οι πηγές όμως απ΄ όπου είναι ευκολότερο για τους ερευνητές να παρθούν αυτά και να απομονωθούν, είναι ο μυελός των οστών και ο ομφάλιος λώρος.
Τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών είναι γνωστό πως μπορούν να βοηθήσουν παθήσεις του αίματος χάρις στην ικανότητά τους να παράγουν

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Το ξέρετε ότι.... (1)


Τα φύλλα του κόλιαντρου, (φυτό που μοιάζει με τον μαϊντανό, αλλά έχει μία πιο δυνατή και ιδιαίτερη γεύση) είτε σε χυμούς, είτε σε «πέστο», είτε σκέτα ψιλοκομμένα, σε φαγητά ή σαλάτες, βοηθούν τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από τον βλαβερό υδράργυρο που λίγο ή πολύ όλοι σχεδόν έχουμε μέσα μας λόγω των σφραγισμένων μας δοντιών;

Πηγή: Health Ranger: Cilantro helps detox heavy metals
                                                                  http://www.naturalnews.com/027434_c

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/τάρτες (1)

Γεια σας φίλοι μου
Μιας πολύ εύκολης τάρτας τη συνταγή θα σας δώσω σήμερα. Η λύση της τάρτας, είναι ξέρετε μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση, τόσο για ένα πρόχειρο δείπνο με φίλους (αντί της πίτσας που σας γεμίζει θερμίδες και λιπαρά), όσο και για ένα πιο επίσημο τραπέζι, σαν πρώτο πιάτο.
Μπορείτε να την συνοδέψετε είτε με μία ωμή σαλάτα, είτε με θρεπτικούς σπόρους (κινόα, κεχρί, κ.λ.π.) βρασμένους με ένα κύβο ζωμό λαχανικών και ανακατεμένους με ψιλοκομένη ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κρεμμύδι, τριμμένο καρώτο, λιαστή ντομάτα, ή ότι άλλο σας αρέσει. Εγώ αυτή τη φορά έβρασα κεχρί και το ανακάτεψα με τριμμένο καρώτο και κρεμμυδάκι φρέσκο.
Το κεχρί, σπόρος που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, Κίνα, Ινδία, περιέχει πρωτεϊνες (15%), ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα απαραίτητα αμινοξέα μεθειονίνη και λεκιθίνη, βιταμίνη Ε και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φωσφόρος και το κάλλιο.
Οι σπόροι αυτοί είναι επίσης πλούσιοι σε φυτοχημικά όπως το φυτικό οξύ, το οποίο πιστεύεται πως χαμηλώνει τόσο την χοληστερίνη όσο και τον κίνδυνο του καρκίνου.
Παρ ότι τόσο αρχαίος σπόρος, οι έρευνες για τις ιδιότητές του βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Τάρτα με σπανάκι
Τη βάση της τάρτας σας την έχω δώσει παλιότερα (υγιεινές συνταγές, 7)
Όσο η τάρτα μας σκληραίνει λίγο στο ψυγείο, φτιάχνουμε την γέμιση με:

1 κιλό σπανάκι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα (1 αν είναι μεγάλο)
1 κρεμμύδι ξερό
6 κ.σ. λάδι
Λίγο τυρί φέτα (κατά τη κρίση σας)
Μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα (από μία χούφτα)
Λίγα φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
2 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβιο κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά

Τρόπος παρασκευής: Ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το μαραίνουμε και αυτό και μετά το τραβάμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα τα μυρωδικά και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο διάστημα αυτό ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να κιτρινίσει και να κάνει κρούστα, ώστε να μην μαλακώσει από την γέμιση που θα προσθέσουμε. Προσέξτε να μην την ψήσετε σε αυτό το στάδιο πολύ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γέμιση και μετά χτυπάμε δύο αβγά με το υπόλοιπο γιαούρτι που περίσσεψε από το κεσεδάκι που χρησιμοποιήσαμε για τη βάση της τάρτας και καλύπτουμε από πάνω τα υλικά μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλή σας όρεξη

* αν έχετε χρόνο είναι καλύτερα να αφήσετε το ξερό κρεμμύδι να καραμελώσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. Γίνεται έτσι πολύ γλυκό και νοστιμίζει περισσότερο τη τάρτα σας .

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Σοφά λόγια (20)

  ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ.....     

Τι είναι η ήττα; Τίποτ’ άλλο από εκπαίδευση. Είναι απλά το πρώτο σκαλί για κάτι καλύτερο….



~Wendell Phillips~

Από το βιβλίο «Simple Truths of Life» της Linda Elli

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (7)

Γεια σας φίλοι μου
Πριν αρχίσουμε τη σπορά, θα πρέπει να κλαδέψουμε τους θάμνους και τα αναρριχόμενα φυτά μας. Άργησα λίγο να σας μιλήσω γι αυτό, αλλά φταίει ο Κερκυραϊκός καιρός. Τα άρθρα που σας γράφω για τον κήπο, είναι πάντα ανάλογα, βλέπετε, με τις δουλειές που εγώ κάνω στον κήπο και με τη συνεχή βροχή που είχαμε, ήταν αδύνατον να βγω να κλαδέψω, νωρίτερα. Κανονικά αυτή την δουλειά την κάνουμε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα. Δεν πειράζει όμως. Η ερασιτεχνική κηπουρική είναι ευχαρίστηση και χαλάρωση. Δεν πρέπει να μας προκαλεί στρες, γιατί χάνει όλη την αξία της.
Κλάδεψα λοιπόν αυτές τις ημέρες τη γλυτσίνια μου. Την θυμάστε ανθισμένη στη πίσω αυλή του σπιτιού μου; Αν θέλετε λοιπόν αυτό το αναρριχόμενο, που εδώ στη Κέρκυρα το λένε πασχαλιά, όπως σας έχω ξαναπεί, να το κρατάτε σε κάποιο περιορισμένο μέγεθος, θα πρέπει να το κλαδεύετε όπως σας περιέγραψα και παλαιότερα ως εξής: Κρατάτε όσα μεγάλα κλαδιά θέλετε να μείνουν για να αναρριχηθεί το φυτό εκεί που το θέλετε. Τα υπόλοιπα μεγάλα κλαδιά τα κόβετε από τη βάση τους. Τα πλάγια τώρα μικρότερα κλαδιά που βρίσκονται επάνω στα μακριά κλαδιά που κρατήσατε, τα κόβετε μετά το δεύτερο ή τρίτο μάτι. Τα πολύ αδύνατα τα κόβετε τελείως. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε το φυτό σας εκεί που εσείς το θέλετε και γεμάτο άνθη, όπως στη φωτογραφία αυτή που σας τράβηξε πέρυσι την άνοιξη.
Με τον ίδιο τρόπο κλαδεύουμε και τις αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
Τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές τώρα, αφού τις καθαρίσουμε από όλα τα ξερά και χαλασμένα κλαδιά, τις κλαδεύουμε έτσι ώστε να μείνουν επάνω σε κάθε φυτό 3-4 ή το πολύ 5 γερά φρέσκα κλαδιά με μήκος 3-4 κόμπους.
Μόλις κλαδέψουμε τα φυτά μας, τα λιπαίνουμε γύρω από τη βάση τους, ώστε να έχουν δύναμη για να πετάξουν καινούργιους βλαστούς.
Η τελευταία φωτογραφία που σας έβγαλα είναι αυτή με το αγαλματάκι του έρωτα κάτω από το Κερκυραϊκό γιασεμί που άνοιξε όπως βλέπετε τα ρόζ μπουμπούκια του κιόλας, πολύ πιο νωρίς από άλλες χρονιές. Και αυτό θα το διαπιστώσετε από το ότι στην αντίστοιχη περσινή φωτογραφία, η ορτανσία που βρίσκεται στην αριστερή γωνία της εικόνας, έχει πράσινα φύλλα, ενώ στη σημερινή φωτογραφία είναι γυμνή και κουρεμένη. Την κλάδεψα μόλις χθές, βλέπετε. Τώρα κλαδεύουμε και τις ορτανσίες, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή αυτό το φυτό στο κλάδεμά του. Δεν πρέπει να κόβουμε τα κλαδιά περισσότερο από το 1/3 του συνολικού τους μήκους, γιατί εμποδίζεται έτσι η ανθοφορία του.
Τα κλωνάρια που κόβουμε από τις ορτανσίες όπως και από τις τριανταφυλλιές, τα μπήγουμε απλά στο χώμα και σε λίγο καιρό τα περισσότερα από αυτά θα μας δώσουν καινούργια φυτά.
Και μη ξεχνάτε πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να κλαδέψουμε και τα οπωροφόρα δέντρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχω δόσει σε άλλη σελίδα, που μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ έδώ.
Με αγάπη

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (4)

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ  (4, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε και πάλι την κουβέντα μας για την Αγιουρβεδική διατροφή με πληροφορίες από τα άρθρα που σας είχα αναφέρει στην αρχή. Πληροφορίες που σε πολλούς ίσως φανούν υπερβολικές ή και ανόητες. Προέρχονται όμως, μην το ξεχνάτε, από σοφία αιώνων και αυτό και μόνον, είναι νομίζω αρκετό για να μας κάνει να τις δούμε με λιγότερη έπαρση. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι στις απόψεις μας, πάντα ας κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας και την πιθανότητα να μην έχουμε πάντα δίκιο. Ίσως να μην είναι όλα γύρω μας όπως μας έμαθαν να τα βλέπουμε…..
Εγώ κρατάω πάντα ένα παραθυράκι περιέργειας ανοικτό στο μυαλό μου, απ’ όπου νέες γνώσεις και απόψεις μπορούν να μπουν, προκειμένου να τις επεξεργαστώ. Δεν αφήνω ποτέ τον νου μου στατικό στις ίδιες πάντα απόψεις και σκέψεις. Με ενθουσιάζει ο προβληματισμός για καινούργιες ιδέες. Η ζωή έτσι αποκτά ενδιαφέρον, είναι σαν να τη βλέπω με τα μάτια ενός μικρού παιδιού, που όλα του φαίνονται μαγικά και θέλει να τα εξερευνήσει. Δοκιμάστε φίλοι μου να με μιμηθείτε. Θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ζωή σας.
Το είπε άλλωστε και ο φίλος μας ο Σωκράτης! Μην το ξεχνάτε. Δεν γνωρίζουμε στη πραγματικότητα τίποτα…. Απλά όσο ζούμε, μαθαίνουμε…. και ανακαλύπτουμε, θα πρόσθετα εγώ.
Μία λοιπόν καινούργια πληροφορία από τους φίλους μας που έγραψαν τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής είναι πως μπορούμε με την τροφή να διορθώσουμε και δυσαρμονίες στις ενέργειες του οργανισμού μας. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν είτε σαν αύξηση της θερμοκρασίας (πυρετός) είτε σαν υπερβολικά έντονα συναισθήματα. Προτείνουν λοιπόν, αν το πρόβλημα είναι σοβαρό να συμβουλευτεί κανείς γιατρό, αν όμως η κατάσταση είναι σχετικά ελαφριά, να φροντίσει μέσω της διατροφής του να τη διορθώσει.
Εάν νοιώθετε π.χ. υπερβολικά ζεστοί ή θυμώνετε συχνά, χρειάζεστε τροφές που θα σας δροσίζουν, όπως το λάχανο, τα καρώτα και τα μήλα, κατά προτίμηση σε ωμή μορφή. Ενώ αντίθετα εάν είσαστε ένα κρύο γενικά άτομο που έχει πρόβλημα να ζεσταθεί, εάν έχετε συχνά κρύα χέρια ή πόδια ή εάν είσαστε συχνά νευρικοί, χρειάζεστε τροφές που θα σα ζεστάνουν, όπως ζεστές σούπες και τσάγια, καθώς και μπαχαρικά στη τροφή σας. Η πιπερόριζα (τζίτζερ) είναι ένα πολύ καλό θερμαντικό. Μπορείτε να φτιάξετε ροφήματα με αυτή, ή να την προσθέτετε στα φαγητά που μαγειρεύετε.
Αγαπώ πολύ, εγώ προσωπικά, το τσάι που φτιάχνω με την πιπερόριζα, προσθέτοντας βραστό νερό επάνω σε λεπτοκομμένα κομμάτια της ρίζας και προσθέτοντας στη συνέχεια λίγο κρύο νερό για να κατεβεί η θερμοκρασία του αφεψήματος, για να προσθέσω μετά και λίγο μέλι. Είναι ένα καταπληκτικό ρόφημα για τον χειμώνα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Θα τα πούμε αυτά αναλυτικότερα σε αυτές εδώ τις σελίδες, όταν τελειώσουμε με τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής.
Ένα άλλο σημείο στη διατροφή μας που επισημαίνουν οι αρθρογράφοι της Αγιουρβεδικής διατροφής, είναι ο τρόπος μαγειρέματος της τροφής μας σε σχέση με τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Αναφέρονται σε αυτόν σαν «Δονητικό Μαγείρεμα» (Vibrational Cooking). Με τον όρο αυτό, εννοούν πως το ύψος της θερμοκρασίας στο οποίο μαγειρεύεται μία τροφή καθώς και ο χρόνος μαγειρέματος αλλά και το είδος του δοχείου που χρησιμοποιείται, παίζουν μεγάλο ρόλο στη ποιότητα της τροφής που τρώμε.
Π.x Λένε πως το μέταλλο έχει ενέργεια υψηλών δονήσεων και πως δεν πρέπει να μαγειρεύουμε με μεταλλικές κατσαρόλες και εργαλεία, ιδιαίτερα οι πιο νευρικοί από εμάς, γιατί η ενέργεια του μετάλλου μπορεί να κατακρατηθεί από την τροφή. Γι αυτό προτείνουν τη χρήση πήλινων και γυάλινων δοχείων για την παρασκευή φαγητού.
Όσον αφορά τώρα τη θερμοκρασία, προτείνουν μαγείρεμα για περισσότερη ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί η υψηλή θερμοκρασία προσδίδει στη τροφή μία ένταση που δεν πρέπει να τη προτιμάμε. Και βέβαια προτείνουν να μην χρησιμοποιούμε φούρνους μικροκυμάτων.
Για τα άτομα που έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα προτείνουν το «Congee». Αυτό είναι ρύζι μαγειρεμένο σε πήλινο δοχείο στο φούρνο, με 3-6 φορές τον όγκο του σε νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία για 6 ώρες, για να γίνει αυτό εύπεπτο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να αφήσει κανείς το ρύζι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Γίνεται έτσι αυτό ακόμη πιο εύπεπτο.
Γενικά η Αγιουρβέδα συστήνει μία καλή σχέση με το φαγητό. Πολλές φορές το σώμα μας δεν καταλαβαίνει τι να κάνει με μία καινούργια τροφή, εάν δεν είναι συνηθισμένο σε αυτήν. Γι αυτό πρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες τροφές σιγά-σιγά και σταδιακά για να δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο να τις συνηθίσει. Προτείνουν να αφήνουμε τον εαυτό μας να παρατηρήσει μία τροφή, να την κρατήσει στα χέρια του, να νοιώσει, ίσως, την ενέργειά της (!).
Προτείνουν μάλιστα να ανταλλάξουμε ενέργεια με την τροφή μας με την μορφή κάποιας ευχής πριν ή μετά το φαγητό μας. Εάν μάλιστα, λένε οι αρθρογράφοι, δεν έχουμε την τύχη να μεγαλώνουμε μόνοι μας τη τροφή μας, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργειακά στη παραγωγή της, ή έστω στο μαγείρεμά της, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έρθουμε σε σωστή επαφή μαζί της. Και αυτό που λένε «ευχή» για άλλους μπορεί να είναι κάποιες λέξεις σε μορφή προσευχής, ή απλά η αίσθηση της ευγνωμοσύνης και της ανταλλαγής ενέργειας. Μπορείτε ακόμη, λένε οι αρθρογράφοι μας, να νοιώσετε την ενέργεια που ανταλλάσσετε με τη τροφή σας σαν φως που περνάει από το κορμί σας στη τροφή και από εκείνη προς εσάς, ή μπορεί να διαλέξετε να κάνετε κάτι τόσο απλό, όσο το να χαμογελάσετε με ευχαρίστηση στην τροφή σας και να την απολαμβάνετε καθώς την τρώτε.
Εδώ τελείωσαν τα όσα είχα διαβάσει σε αυτά τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής φίλοι μου. Όσοι από εσάς θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με το θέμα, βρήκα πρόσφατα μία ιστοσελίδα πολύ ενδιαφέρουσα. Η διεύθυνσή της είναι: http://ayurveda.iloveindia.com/personal-hygiene/ayurvedic-diet.html  Συνταγές Αγιουρβεδικές θα βρείτε και στη διεύθυνση : http://www.joyfulbelly.com/

Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.