Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Σοφά λόγια (16)

Η ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Στο σημερινό κόσμο επενδύονται 5 φορές περισσότερα χρήματα για φάρμακα για την αντρική ανικανότητα και την σιλικόνη για γυναίκες, από ότι για την θεραπεία του αλτσχάιμερ. Σε μερικά χρόνια θα έχουμε ηλικιωμένες με μεγάλα στήθη και ηλικιωμένους με σκληρό πέος, αλλά κανένας από αυτούς δεν θα θυμάται σε τι του χρησιμεύει."

~Νομπελίστας Βραζιλιάνος ογκολόγος Drauzio Varella

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (6)

Γεια σας φίλοι μου
 Εφέτος ο κήπος μου πραγματικά έχει χάσει τελείως τη σειρά του και αυτό κάνει και εμένα να μη ξέρω πως ακριβώς να τον περιποιηθώ. Είναι χειμώνας έτσι δεν είναι; Και όμως ο χειμωνανθός μου (φωτ.αρ.), αυτός ο πολύ όμορφος φυλλοβόλος θάμνος, που γεμίζει τον χειμώνα με μικρά ευωδιαστά ανθάκια στα γυμνά από φύλλα κλαδιά του, δεν τα έχει καταφέρει ακόμη να ρίξει τα φύλλα του. Γι αυτόν ο χειμώνας δεν ήρθε ακόμη και περιμένει….

Το ίδιο και ο άλλος φυλλοβόλος θάμνος του κήπου, η βερβερίδα. (φωτ. δεξ.) Ο θάμνος αυτός έχει αντιβιοτικές ιδιότητες στα σκούρα μπορντώ φύλλα του. Σας έχω δείξει φωτογραφία του σε παλιότερη κουβέντα μας με το έντονο καλοκαιρινό του χρώμα. Δείτε τώρα πώς έχoυν αρχίσει να κιτρινίζουν τα φύλλα του, αλλά δεν τα έχει καταφέρει να τα ρίξει ακόμη. Η βερβερίδα μου βρίσκεται δηλαδή ακόμη στο φθινόπωρο και αυτή. Έτσι τα μικροσκοπικά κίτρινα λουλουδάκια της που βγαίνουν στα γυμνά κλαδιά της την άνοιξη μαζί με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων δεν ξέρω εφέτος αν θα αξιωθώ να τα δω.
Το βιβούρνο μου όμως (φωτ.κάτω αρ.), θάμνος αειθαλής που ανθίζει προς το τέλος του χειμώνα, έχει ανθίσει ήδη. Είναι θάμνος πολύ ανθεκτικός και συνδυάζεται πολύ ωραία στα παρτέρια με τις ναντίνες, που σας έδειξα στην προηγούμενη συνάντησή μας. Αυτός γεμάτος με μικρά άσπρα λουλουδάκια, εκείνες με κόκκινα μπαλάκια, κάνουν έναν πολύ όμορφο συνδυασμό αυτή την εποχή. Μόνο που, όπως σας έχω πει και παλαιότερα, θα πρέπει να τα κρατάτε, κλαδεύοντάς τα, σε διαφορετικά ύψη (πίσω, ψηλότερο το βιβούρνο, μπροστά χαμηλότερη την ναντίνα) για να έχετε ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Πάντα να το προσέχετε αυτό στα παρτέρια σας. Μην αφήνετε όλα τα φυτά στο ίδιο ύψος, γιατί ο κήπος σας θα μοιάζει με λειβάδι….
Οι διαφορές στα ύψη, όπως και οι διαφορές στα φυλλώματα και τα χρώματα κάνουν έναν κήπο ενδιαφέροντα. Μην το ξεχνάτε. Τo ίδιο ισχύει και για τις γλάστρες στα μπαλκόνια σας.
Και άλλα φυτά στον κήπο μου όμως άρχισαν να ανθίζουν πιστεύοντας πως ήρθε η άνοιξη! Σας έδειξα στην προηγούμενη κουβέντα μας το Κερκυραϊκό γιασεμί μπουμπουκιασμένο, δείτε τώρα και τις κάλλες μου (φωτ. κάτω δεξ). Ανθίζουν και αυτές, ενώ σε κάποιες γωνιές του κήπου μερικές λαντάνες (καθαρά καλοκαιρινά λουλούδια) έχουν μείνει σταθερά ανθισμένες από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα....                                                               
Αναρωτιέμαι μερικές φορές, αν έχουμε εμείς βάλει το χεράκι μας σε αυτό το μπέρδεμα της φύσης με την επίδραση των επιτευγμάτων του πολιτισμού μας  στην ατμόσφαιρα, ή αν απλώς υπάρχουν και στα φυτά διαβαθμήσεις ως προς την εξυπνάδα τους και έτσι άλλα από αυτά αντιλαμβάνονται σωστά τις εποχές και άλλα όχι!.... Το είχατε σκεφθεί ποτέ;  
Εντάξει το παρατράβηξα, ίσως.... Ελπίζω να σας έκανα να χαμογελάσετε τουλάχιστον.
Όπως και να χει, στην επόμενη συνάντησή μας θα σκάψουμε τα παρτέρια μας για να αεριστεί το χώμα και θα σπείρουμε σε κουτάκια τους σπόρους μας. Απ ότι φαίνεται το καλοκαίρι πλησιάζει γοργά και πρέπει να ετοιμαστούμε….
Στο μεταξύ καθαρίζουμε (με τα χέρια) από τα παράσιτα τα παρτέρια μας με υπομονή, όποτε μπορούμε, ώστε να είναι έτοιμα σε λίγο να τα λιπάνουμε με φυσική κοπριά (φυτική κατά προτίμηση, ή ζωϊκή).
Με αγάπη

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/ζυμαρικά (3)

Γεια σας φίλοι μου
Μία πολύ εύκολη, γρήγορη και υγιεινή χορτοφαγική συνταγή θα σας δώσω σήμερα. Πρόκειται για λαζάνια με μελιτζάνες και τυριά. Θα μου πείτε πως οι μελιτζάνες είναι καλοκαιρινός καρπός και έχετε δίκιο. Εγώ όμως μαγείρεψα αυτά τα λαζάνια πριν λίγες ημέρες για κάποιους φίλους και μια που τα είχα μπροστά μου, τα φωτογράφησα λίγο πριν τα ψήσω, οπότε σκέφτηκα να σας δώσω και εσάς τη συνταγή τώρα και φτιάξτε την εσείς όποτε σας αρέσει.
Ο λόγος που δεν σας φωτογράφησα το φαγητό ψημένο είναι, πως το έψησα λίγο πριν καταφθάσουν οι φίλοι μου, για να είναι φρέσκο και έτσι δεν είχα περιθώριο να ασχοληθώ με φωτογραφίες εκείνη την ώρα.
Σας βεβαιώνω πως είναι νοστιμότατο φαγητό. Δοκιμάστε το.
Και μη νομίσετε πως δεν μαγείρεψα και κάτι πιο χειμερινό, για τους φίλους μου. Έφτιαξα και μια χειμωνιάτικη σαλάτα με κόκκινα φασόλια, σαν πρώτο πιάτο. Τη συνταγή της θα σας τη δώσω στην επόμενη κουβέντα μας.
                                   
Λαζάνια με μελιτζάνες και τυριά (1 πυρέξ, 6-8 μερίδες)
9 φύλλα λαζάνια (3 για κάθε στρώση)
2-3 (ανάλογα με το μέγεθος) μελιτζάνες φλάσκες
8 κ.σ. λάδι
1 κ. χυμός ντομάτας
1κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ. ντοματάκια κομμένα ή ανάλογη ποσότητα φρέσκιας ψιλοκομμένης ντομάτας
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1-2 κόκκους μπαχάρι
Βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο,
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. μοτσαρέλα (ξερή) τριμμένη

Α. Ψήνουμε στον φούρνο (αέρα)τις μελιτζάνες κομμένες σε φέτες πάχους ½ εκ. επάνω σε λαδόκολλα, χωρίς λάδι. (να μην παραψηθούν)

Β. Φτιάχνουμε σάλτσα : μαραίνουμε λίγο στο λάδι το κρεμμύδι κομμένο και το σκόρδο, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι και ελάχιστη ζάχαρη. Βράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα μας.

Γ. Στρώνουμε σε πυρέξ σε στρώσεις τα υλικά μας ως εξής:

Σάλτσα, λαζάνια, μελτζάνες, σάλτσα, ντοματάκια ή ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, ανθότυρο σε τρίμματα, μοτσαρέλα, βασιλικό,  ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό,- λαζάνια, μελιτζάνες….. κ.ο.κ. Τελειώνουμε με την τρίτη στρώση λαζάνια και από πάνω λίγη σάλτσα και μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε τέλος το φαγητό μας με λίγη τριμμένη φρυγανιά, για ωραίο χρώμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20-30 λεπτά. Αν χρειαστεί, όταν ψηθεί το βάζουμε για λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ, για να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό πριν το κόψουμε. Κόβεται έτσι και τρώγεται καλύτερα.
Καλή σας όρεξη

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σελίδες γέλιου (10)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ
Γεια σας φίλοι μου
Μερικά ανέκδοτα αποφάσισα να σας πως σήμερα. Ελπίζω να σας κάνουν να γελάσετε ή τουλάχιστον να χαμογελάσετε. Σας το έχω ξαναπεί πως ακόμη και γκριμάτσα γέλιου αν κάνετε, ερεθίζονται οι νευρικές απολήξεις που δίνουν στον εγκέφαλό σας σήματα που είναι πολύ καλά για την υγεία σας. Χαμογελάτε λοιπόν όπου και όποτε μπορείτε, αν δεν σας δίνεται η ευκαιρία να γελάτε πολύ, συχνά. Το ξέρετε άλλωστε πως υπάρχουν σχολές όπου μπορείτε να ασκείστε στο γέλιο. Σας δίνω τις διευθύνσεις που βρήκα στο διαδίκτυο, για δωρεάν συναντήσεις γέλιου. Ίσως να υπάρχουν και άλλες.

Κλάμπ γέλιου:
Κλαμπ Γέλιου Αθήνας. Στο πάρκο δίπλα στο ΗΣΑΠ Θησείου, κάτω από τα δέντρα. Κάθε Τετάρτη 18:00 - 19:30.τηλ. 6977 12 11 66 http://laughter-yoga.gr/laughprogram/
Κλαμπ Γέλιου Αίγινας. Στο Σύλλογο Γυναικών Αίγινας, Βασιλέως Γεωργίου Α’, στο κέντρο της Αίγινας. Κάθε Παρασκευή 18:00-19:00. Τηλ.: 69 77 12 11 66.

Και τώρα τα ανέκδοτά μας:

1.  Συζητούν δύο τύποι:
- Έχω παντρευτεί τρεις φορές, αλλά και οι τρεις γυναίκες μου πέθαναν.
- Σοβαρά; ρωτά ο άλλος. Πώς συνέβη;
- Η πρώτη μου γυναίκα πέθανε από δηλητηριώδη μανιτάρια...
- Τι λες, βρε παιδί μου; Και η δεύτερη;
- Κι εκείνη από δηλητηριώδη μανιτάρια.
- Κοίτα κάτι πράγματα! Και η τρίτη;
- Η τρίτη πέθανε από κάταγμα κρανίου.
- Αλήθεια; Πώς έγινε;
- Ε, δεν ήθελε να φάει τα μανιτάρια!!! 

2. H γυναίκα είναι στο κατώφλι του θανάτου. Ζητάει από τα εφτά παιδιά της να βγούν έξω απο το δωμάτιο και να την αφήσουν για λίγο μόνη με τον άντρα της. Του ψιθυρίζει με μεγάλη προσπάθεια: - Θέλω να σου εξομολογηθώ κάτι...
- Ναι;
- Ξέρεις... το έβδομο παιδί μας, ο Γιωργάκης...
- Τι;;; δεν είναι δικός μου;
- Οχι, όχι... Αυτός ΕΙΝΑΙ δικός σου....

3. Στο supermarket:
- Βάλε μου μισό κιλό φέτα.
- Είναι 650 να τ αφήσω;
- Αστο και βάλε μου μισό κιλό φέτα !

Με αγάπη

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (1)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ (1) (regenerative medicine)                                                      
Γεια σας φίλοι μου
Μία συζήτηση για ένα σημαντικό ιατρικό θέμα αποφάσισα να αρχίσω μαζί σας σήμερα. Πρόκειται για έναν καινούργιο ιατρικό κλάδο, αυτόν της Αναγεννητικής Ιατρικής. Θα χρειαστούν βέβαια περισσότερες από μία συνέχειες, για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί αφορά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, ίσως, θέματα της ιατρικής στην εποχή μας.
Όταν λέμε Αναγεννητική Ιατρική, εννοούμε τον τομέα της ιατρικής που ασχολείται με την αναγέννηση κατεστραμμένων ιστών.
Εδώ και πολλά χρόνια οι έρευνες στον τομέα αυτόν είχαν αρχίσει, συμφέροντα

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (1)

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1)

Γεια σας φίλοι μου
Από την άποψη της Ινδικής φιλοσοφίας, η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής μας, έχει άμεση σχέση με τον τρόπο παρασκευή της. Κάποιες λοιπόν πληροφορίες επάνω σε αυτό το θέμα που διάβασα πριν αρκετό καιρό σε μία ιστοσελίδα, τις βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες και σκέφτηκα να σας τις μεταφέρω.
Τα όσα οι συγγραφείς του άρθρου αυτού αναφέρουν, ταιριάζουν πολύ με τις νεότερες ανακαλύψεις του μοντέρνου Γερμανού φυσικού Fridz Pop, (σας τις έχω αναφέρει αναλυτικά στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. Αρχέτυπο) όσον αφορά την ενέργεια υπό μορφή βιοφωτονίων που μας δίνει η τροφή μας. Η ενέργεια αυτή που ο πιο πάνω φυσικός έχει ονομάσει "εξέργεια" ελαττώνει, κατά την άποψή του, την εντροπία (την αποσύνθεση δηλαδή, τη γήρανση) του οργανισμού μας. Δεν μας δίνει δηλαδή η τροφή μας μόνον χημική ενέργεια με την μορφή των διαφόρων συστατικών που περιέχει, αλλά και ηλεκτρομαγνητική ενέργεια με τη μορφή βιοφωτονίων.
Ο σύγχρονός μας φυσικός, που διευθύνει ερευνητικό εργαστήριο στην Γερμανία, έχει εφεύρει το Squid, το πολύ ευαίσθητο μηχάνημα που μετράει πολύ αδύναμες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, όπως αυτές που εκπέμπει το ίδιο μας το σώμα καθώς και όλα τα ζώα και τα φυτά, τα βιοφωτόνια, όπως ο ίδιος τα έχει ονομάσει. Στην εποχή μας η έρευνα της τεχνολογίας που ασχολείται με τα βιοφωτόνια, (biophotonics), είναι η υπ’ αριθ. ένα σε χρηματοδότηση έρευνα στον κόσμο. Ήδη γίνονται μετρήσεις με το Squid σε σπόρους για να διαπιστωθεί, βάσει των βιοφωτονίων που αυτοί εκπέμπουν, η βλαστική τους ικανότητα.
Τα όσα λοιπόν διάβασα σε αυτό το άρθρο ταιριάζουν απόλυτα με τις πιο πάνω ανακαλύψεις της μοντέρνας φυσικής, πράγμα που δείχνει πόση δύναμη γνώσης περιέχεται μέσα στην αρχαία Ινδική φιλοσοφία. Δυστυχώς όμως όταν πρόσφατα αποφάσισα να ξαναμπώ στην ιστοσελίδα αυτή για νεότερες πληροφορίες, προκειμένου να σας μεταφέρω μερικές, είδα με λύπη μου πως η ιστοσελίδα δεν υφίσταται πλέον.
Νομίζω όμως πως τα άρθρα που πρόλαβα και έσωσα στην πρώτη μου επαφή με αυτήν, θα τα βρείτε και εσείς, τουλάχιστον κάποιοι από εσάς, το ίδιο ενδιαφέροντα όσο και εγώ, γι αυτό και αποφάσισα να σας τα μεταφέρω.
Οι συγγραφείς των άρθρων αυτών λοιπόν λένε, πως το μαγείρεμα είναι πραγματική δημιουργία. Και καθώς το να μετατρέψει κανείς σκληρές πρώτες ύλες, που δεν μπορεί ο οργανισμός να πέψει, σε ένα νόστιμο εύπεπτο γεύμα είναι πραγματικό έργο τέχνης, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το αποτέλεσμα. Η ποιότητα και ο συνδυασμός των υλικών, η μέθοδος μαγειρέματος, το είδος του δοχείου στο οποίο παρασκευάζεται το φαγητό, η πηγή της θερμότητας που χρησιμοποιείται, αλλά και η ψυχική κατάσταση αυτού που μαγειρεύει.
Γι αυτό η πρώτη συμβουλή τους είναι: Μαγειρέψτε με αγάπη και εισπράξτε την ανταμοιβή σας....(από αυτούς που θα γευθούν το φαγητό σας, εννοείται).


Συνεχίζεται.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.