Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (2)


Πάσχα έρχεται φίλοι μου, αλλά πολλοί από εμάς δεν τρώμε κρέας, ούτε μας αρέσει η εικόνα του σφαγμένου αρνιού δεμένου επάνω στη σούβλα να σιγοψήνεται από τη φωτιά. Άλλοι πάλι ξετρελαίνονται από τη μυρωδιά και την όλη διαδικασία του εθίμου. Εμένα από παιδί κάτι σε αυτό το έθιμο μου θύμιζε τον Αθανάσιο Διάκο και μου προκαλούσε τύψεις και θλίψη, όσο και αν σας φαίνεται τρελό, κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων.
Εγώ πάντως συνταγές με κρέας δεν έχω να σας δώσω, αφού το έχω καταργήσει από τη διατροφή μου εδώ και καιρό, ωστόσο υπάρχουν συνταγές εξ ίσου νόστιμες, πολύ πιο υγιεινές που θυμίζουν συνταγές Πασχαλινές των γιαγιάδων μας, όπως αυτή που αποφάσισα να σας περιγράψω σήμερα.
Σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το φαγητό με ρύζι αναποφλοίωτο και των τριών αποχρώσεων (μπεζ, κόκκινο, μαύρο),που θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων, γιατί έτσι θα πάρετε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σκέτο γνωστό μας λευκό αποφλοιωμένο ρύζι. Θα πρέπει βέβαια να το μουσκέψετε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, για να μαλακώσει, αλλά και για να αποβάλει τοξικές ουσίες που όλοι οι σπόροι, λίγο ή πολύ περιέχουν.
Ξέρετε όταν χρησιμοποιούμε σπόρους, θα πρέπει να τους προετοιμάζουμε σωστά, γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το φυτικό οξύ είναι ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους και εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και ψευδάργυρου από το έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που δίαιτες πλούσιες σε σπόρους όταν αυτοί δεν προετοιμάζονται σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις μετάλλων και απώλεια οστικής μάζας. Και ενώ μπορεί η προσθήκη σπόρων στη δίαιτα να οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, όπως νομίζουν πολλοί, το αποτέλεσμα αυτό είναι μόνον προσωρινό, και μπορεί στη συνέχεια να προκληθεί ευερέθιστο έντερο και άλλα συμπτώματα.
Υπάρχουν και άλλα συστατικά στους σπόρους που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα μπορούν να βρουν πληροφορίες στο http://www.westonaprice.org/
Πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν να μουσκεύουμε τους σπόρους που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, σε χλιαρό νερό, καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να αποφεύγουμε τις βλαβερές τους επιδράσεις στον οργανισμό και να κερδίζουμε τα οφέλη τους. Ισχύει αυτό ξέρετε και για τις φακές, που συνήθως δεν τις μουσκεύουμε και είναι λάθος. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σπόρους στο ψωμί που εσείς θα ζυμώσετε και θα αφήσετε να φουσκώσει κανονικά, δεν χρειάζεται να τους μουσκέψετε προηγουμένως. Η υγρασία και η ζέστη που αναπτύσσεται στη ζύμη που φουσκώνει, κάνει την ίδια δουλειά με το μούσκεμα. Για τα έτοιμα πολύσπορα ψωμιά όμως, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γιατί δεν γνωρίζω τις συνθήκες φουσκώματός τους. Και τώρα η συνταγή μας
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Τσιγαροσαρμάς με μανιτάρια
½ κιλό μανιτάρια διάφορα κομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι ανάμικτο αναποφλοίωτο, πλυμένο καλά, μουσκεμένο από το βράδυ σε χλιαρό νερό και σουρωμένο στη συνέχεια.
3 φλ. ζωμό λαχανικών ή ένα κύβο λαχανικών (βιολογικό) διαλυμένο σε 3 φλ. νερό
Αλάτι (μπορούμε και να το αποφύγουμε αν χρησιμοποιήσουμε τον κύβο λαχανικών), Πιπέρι
2 αυγά
2 γιαούρτια (πρόβια-κατσικίσια με χαμηλά λιπαρά)
1 κ.σ. αλεύρι
Στρώνω το μίγμα των υλικών, εκτός από τα τρία τελευταία, σε ταψί και το περιχύνω με τα τρία τελευταία υλικά χτυπημένα καλά, να διαλυθεί το αλεύρι.
Ψήνω σε μέτριο φούρνο (180ο C ) μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ερασιτεχνική κηπουρική/Διακ.φυλ. (4)

Γεια σας φίλοι μου
Όχι δεν είναι φλεγόμενη βάτος (!...) είναι η φωτίνια που έχω στον κήπο μου. Είναι στις δόξες της αυτή την εποχή. Θάμνος αειθαλής και ανθεκτικός βγάζει αυτήν την εποχή τα καινούργια φύλλα του, που είναι αρχικά κατακόκκινα και ξεχωρίζει αυτή την εποχή ανάμεσα στα άλλα φυτά του κήπου. Σε λίγο θα βγάλει και λουλούδια και το θέαμα θα γίνει ακόμη ωραιότερο. Δεν θέλει ιδιαίτερη περιποίηση, εκτός από καθάρισμα από τα αγριόχορτα γύρω από τη ρίζα της και κοπριά, μία - δύο φορές τον χρόνο (Φεβρουάριο συνήθως και Μάιο), η ακόμη καλύτερα λίπασμα από φύκια όπως έχουμε ξαναπεί για να γλυτώνουμε από τα πολλά αγριόχορτα.
Μπορείτε να τη βάλετε και σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι σας και να τη κλαδεύετε στο μέγεθος που ταιριάζει στο χώρο σας. Θα τη κλαδεύετε κατά τον Φεβρουάριο για να είναι έτοιμη να βγάλει τα καινούργια κόκκινα φύλλα της αυτή την εποχή.
Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε τη φωτίνια από μία άλλη πλευρά φωτογραφημένη. Ο κλαδεμένος, άδειος από φύλλα θάμνος που βρίσκεται μπροστά της (λέγεται βερβερίδα) σε λίγο θα γεμίσει με μπορντώ φύλλωμα, και θα ταιριάζει πολύ με τα λουλούδια που θα έχει στο μεταξύ βγάλει η φωτίνια. Θα σας τη ξαναφωτογραφίσω.
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά. Τα φυτά ανανεώνονται για να την υποδεχθούν. Εσείς;…. Άραγε σας έχω μέχρι τώρα επηρεάσει καθόλου στο να ζήσετε λίγο καλύτερα και σωστότερα, αυτή τη μικρή αλλά γεμάτη μεγαλείο ζωή σας;
Δεν μου αφήνετε σχόλια και έτσι δεν ξέρω τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε. Να’ στε πάντως καλά…. όπου και αν βρίσκεστε, εκεί έξω, στον μικρό μας πλανήτη.

Σημ. Μπορείτε να μεγενθύνετε τις φωτογραφίες αν κάνετε κλικ επάνω τους. 

Άσκηση (4)

 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
άλλη μια χορευτική γυμναστική για να αρχίσετε όμορφα την ημέρα σας. Κουνηθείτε στο ρυθμό του μάμπο. Μη παιδεύεστε να κάνετε με ακρίβεια τις κινήσεις. Απλά κουνείστε όσο πιο πολύ μπορείτε, όλα τα σημεία του κορμιού σας.
Enzoy....


Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (3)

Γεια σας φίλοι μου
‘Όπως είναι γνωστό η νανοτεχνολογία αποτελεί κλάδο πολύ μοντέρνο της τεχνολογίας, παρ όλα αυτά το μεγαλείο και η σοφία της φύσης, μας έχει προλάβει γι άλλη μια φορά, όπως φαίνεται από τις καινούργιες ανακαλύψεις που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα εκπληκτικό παράδειγμα βιολογικής μοριακής νανο- μηχανικής μέσα στο σώμα μας. Αφορά τα κανάλια νερού που ανακαλύφθηκαν τη τελευταία δεκαετία πως υπάρχουν στα τοιχώματα των κυττάρων μας και τον τρόπο που το νερό ρέει μέσα από αυτά ανάμεσα στα κύτταρα, χωρίς να διαταράσσεται η ηλεκτρική ισορροπία των κυττάρων. (http://www.mpibpc.mpg.de/english/reports/mpf/index.html)
Στα τοιχώματα των κυττάρων μας λοιπόν (στις κυτταρικές μεμβράνες, όπως λέγονται) υπάρχουν κάποιες πρωτεΐνες που σχηματίζουν πολύ λεπτά κανάλια με το σπειροειδές τους σχήμα. Μέσα από αυτά τα κανάλια διακινούνται περίπου τρία δισεκατομμύρια μόρια νερού το δευτερόλεπτο ανά κανάλι, ενώ συγχρόνως εμποδίζεται η έξοδος ή η είσοδος από εκεί άλλων ιόντων ( φορτισμένων σωματιδίων δηλαδή) που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ηλεκτρική ισορροπία των κυττάρων. Τρεις συνεργαζόμενες επιστημονικές ερευνητικές ομάδες, διαφορετικών εθνικοτήτων, κατάφεραν να ανακαλύψουν αυτή τη λειτουργία, (Ιαπωνία, Βασιλεία, Γκέτινγκεν).
Οι ερευνητές ανακάλυψαν με τεχνικές ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, πως αυτές οι πρωτεΐνες (τις ονόμασαν «ακουαπορίνες», από το λατινικό «άκουα», που σημαίνει νερό) φτιάχνουν στη κυτταρική μεμβράνη κανάλια μήκους 2 νανομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού) και εύρους μόλις 0,3 νανομέτρων, απ όπου μόνον ένα μόριο νερού μπορεί να περάσει τη φορά.
Το νερό ξέρετε, μπορεί να διασπαστεί σε ιόντα υδρογόνου (τα γνωστά σαν «πρωτόνια» που έχουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο) και σε υδροξύλια (που έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο). Τα πρωτόνια τώρα, αν παραχθούν, ενώνονται στη συνέχεια με γειτονικά μόρια νερού, το σύμπλεγμα επειδή είναι ασταθές ξαναδιασπάται, νέα πρωτόνια παράγονται τα οποία ενώνονται με τα γειτονικά μόρια νερού και ούτω καθεξής. Καθώς το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται, τα θετικά φορτία των πρωτονίων μετακινούμενα από μόριο σε μόριο νερού, δημιουργούν ηλεκτρική ενέργεια, τον γνωστό «πρωτονισμό». Είναι αυτή μία από τις πολλές ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας.
Αυτή την ενέργεια δεν τη χρειάζεται όμως πάντα ο οργανισμός μας. Το νερό πρέπει να μπορεί να περνά από κύτταρο σε κύτταρο, χωρίς να διαταράσσεται η ηλεκτρική κατάσταση του κυττάρου, και γιαυτό η φύση έφτιαξε αυτόν τον εκπληκτικό νανοτεχνολογικό μηχανισμό των ακουαπορινών που σας έλεγα προηγουμένως. Τα κανάλια που αυτές οι πρωτεΐνες φτιάχνουν στη κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων, διακινούν τα μόρια του νερού με ένα τρόπο που μοιάζει με νερόμυλο, και δεν τα αφήνουν να διασπαστούν, ώστε να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Τα αμινοξέα (τα συστατικά δηλαδή από τα οποία αποτελούνται οι πρωτεΐνες) που βρίσκονται στο εσωτερικό των καναλιών, σπρώχνουν από σημείο σε σημείο τα μόρια του νερού με τακτικό τρόπο , πράγμα που αυξάνει την ταχύτητα κίνησής τους μέσω του καναλιού. Λειτουργούν σαν τα φτερά του νερόμυλου που σας έλεγα προηγουμένως.
Δεύτερον αυτά τα αμινοξέα ενώνονται προσωρινά με χημικούς δεσμούς με τα διερχόμενα μόρια νερού (όπως τα σπρώχνουν από σημείο σε σημείο), εμποδίζοντας έτσι να ενωθούν αυτά με πρωτόνια, ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Η όλη διαδικασία είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα βιολογικής μοριακής νανο- μηχανικής που η φύση τελειοποίησε στη διάρκεια αιώνων.
Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε σε μεγένθυση το σπειροειδές σχήμα των ακουαπορινών (μοιάζουν με σερπαντίνες) και τα μόρια του νερού που περνούν από μέσα τους (ροζ μπαλάκια). Στην δεξιά εικόνα βλέπουμε κάτω το νερό που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο (ροζ μπαλάκια), τη μεμβράνη του κυττάρου (κίτρινο και πράσινο χρώμα) και το νερό έξω από το κύτταρο (ροζ μπαλάκια στο επάνω μέρος της εικόνας). Μέσα στη περιοχή της κυτταρικής μεμβράνης διακρίνονται καθαρά οι ακουαπορίνες (μπλε χρώμα) και τα μόρια του νερού που περνούν από μέσα τους.
Καταλαβαίνετε τώρα πόσο πρέπει να εκτιμήσετε αυτό το κορμί που σας έδωσε η φύση; Είναι ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος, πραγματικά. Αγαπήστε τον και φροντίστε τον λοιπόν, όπως του αξίζει.

Με αγάπη






Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Χαλάρωση (8)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας
τι πιο χαλαρωτικό για τη ψυχή από το να "βλέπει" πως υπάρχουν τόσο ταλαντούχα παιδιά, που  τραγουδούν τραγούδια σαν αυτό; Ευτυχώς υπάρχουν πολλές ελπίδες για βελτίωση της ζωής σε αυτό το πλανήτη, όσο και αν οι απαισιόδοξοι δεν θέλουν να το πιστεύουν και όσο και αν ταλαιπωρούμε τα νιάτα συνειδητά ή ακόμη και ασυνείδητα. Εκείνα κουβαλούν με τη γέννησή τους μεγάλο απόθεμα σοφίας, που δεν καταστρέφεται εύκολα.  Μην απελπίζεστε λοιπόν.
Enjoy

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (3)


Γεια σας φίλοι μου
Για να κλείσουμε το κεφάλαιο των διατροφικών συμβουλών για την μείωση της χοληστερίνης σας, άλλο ένα θαυματουργό διατροφικό συστατικό που βοηθάει σε αυτό θα σας δώσω σήμερα. Πρόκειται για το πολύ γνωστό μας σουσάμι (και το ταχίνι φυσικά).
Το θαυματουργό αυτό σποράκι, περιέχει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1 και φυτικές ίνες. Οι φυτοστερόλες που περιέχει το σουσάμι (ουσίες με παρόμοια χημική δομή με αυτή της χοληστερίνης, που εκτός από τη μείωση της χοληστερίνης ενισχύουν επίσης τη δράση του ανοσοποιητικού) περιέχονται επίσης στη σόγια, το καλαμπόκι και στον κουκουναρόσπορο. Το σουσάμι όμως φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτές. Είναι επομένως μία ακόμη τροφή που θα σας βοηθήσει να κατεβάσετε φυσικά τα επίπεδα της χοληστερίνης σας -Nutrition Research (2005;25:559–67), -Journal of Agricultural and Food Chemistry (Vol 53, pp. 9436-9445),. Προσθέσετε την στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ταχίνι στο ψωμί σας με λίγο μέλι για πρωϊνό ή μέλι με σουσάμι και κανέλα, σουσάμι στα λαδολέμονα ή λαδόξυδα με τα οποία περιχύνετε τις σαλάτες σας, σουσάμι στο ψωμί που ζυμώνετε μόνοι σας, παστέλι για σνακ (αν δεν είσαστε διαβητικοί), πανάρισμα σε σουσάμι του κοτόπουλου ή του σολομού που θα ψήσετε στο φούρνο. Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα αφορά αυτόν τον τελευταίο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σολομός με σουσάμι στο φούρνο 
Σολομός σε φιλέτα (χωρίς κόκαλο) 4 μερίδες
Σουσάμι άσπρο και μαύρο (ή μόνον άσπρο)
Σόγια σος 4 κ.σ.
Ξύδι βαλσαμικό 2 κ.σ.
Wostershire sauce (προεραιτικό) 2 κ.γ. (θα βρείτε το μπουκαλάκι σε όλα τα σούπερ- μάρκετ)
Προσοχή: Δεν βάζουμε αλάτι, γιατί η σόγια σος είναι αρκετά αλμυρή


Βάζουμε τα φιλέτα του σολομού σε ένα μικρό ανοξείδωτο ταψάκι ή πυρέξ, τα περιχύνουμε με τα υγρά συστατικά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τη μαρινάτα, τα στεγνώνουμε λίγο με χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε με μουστάρδα ( με ήπια γεύση) και αμέσως μετά τα γυρίζουμε μέσα στο μίγμα σουσαμιού(τα πανάρουμε). Τα ξαναβάζουμε στο ταψάκι που έχει τη μαρινάτα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ( 180 βαθμούς) για περίπου 20-30 λεπτά. Αν στο μεταξύ στεγνώσουν τα υγρά τους, προσθέτουμε λίγο νερό, έτσι ώστε να μείνει στο τέλος λίγο ζουμάκι για να περιχύσουμε σερβίροντας το σολομό. Συνοδεύεται πολύ ωραία με κινόα (Διατροφικές συμβουλές 6). Σε αυτή τη περίπτωση θα προσθέσετε στη κινόα που θα βράσετε σε ζωμό λαχανικών, αφού κρυώσει και την αφρατέψετε ανακατεύοντάς την με ένα πιρούνι, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό και κρεμμύδι καλά πλυμένο και στημένο, λάδι καιλεμόνι.
Καλή σας όρεξη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.