Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Υγιεινές συνταγές (2)


Κινόα  
Το γνωρίζετε αυτό το φυτό; Είναι συγγενικό με το σπανάκι, και οι σπόροι  του είναι θρεπτικότατοι γιατί περιέχουν πλήρη πρωτεΐνη, δηλαδή όλα (9) τα παραίτητα αμινοξέα, όπως επίσης μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και φωσφόρο. Οι σπόροι της κινόας μπορούν να αντικαταστήσουν, στις συνταγές, το γνωστό μας κους-κους γιατί είναι και θρεπτικότεροι και πολύ πιο αφράτοι όταν φουσκώσουν καλά.  Θα τη βρείτε στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. 
Λόγω των συστατικών της θεωρείται ότι αποτελεί διατροφή ιδανική για όσους πάσχουν από ημικρανίες  ή πονοκεφάλους, σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριοσκλήρυνση.
Είναι ένας σπόρος που περιέχει (όπως και ο αμάρανθος) πλήρη πρωτεϊνη (όλα δηλαδή τα απαραίτητα αμινοξέα), γιαυτό και αποτελεί μία πολύ καλή πρωτείνης για τους χορτοφάγους.
Τη κινόα τη βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένη, σε διπλάσια από αυτήν ποσότητα νερού, αφού προηγουμένως τη πλύνουμε καλά κάτω από νερό της βρύσης μέσα σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέσα τη κινόα να φουσκώσει. Μετά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όπως μας αρέσει. Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο με αυτούς τους θρεπτικότατους σπόρους. Άλλες γλυκές (για πρωινό), και άλλες αλμυρές, με μπαχαρικά ή χωρίς.
Εγώ θα σας δώσω μία δική μου που ταιριάζει πολύ με σολομό ψητό ή στον ατμό, ή ακόμη καλύτερα, μαγειρεμένο με τρόπο που θα σας πω μιαν άλλη φορά, όταν θα μιλήσουμε για αυτό το θρεπτικότατο ψάρι.

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ

Κινόα με λεμόνι  (4-6 μερίδες )
1 φλ. κινόα
2 φλ. Ζωμός λαχανικών (κύβος βιολογικός)
1 λεμόνι βιολογικό
Λίγο χοντρό αλάτι (θαλασσινό κατά προτίμηση)
2 κ.σ. μαϊντανό ή άνηθο
3 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι

Πρώτα –πρώτα, πλένουμε καλά το λεμόνι και το κόβουμε σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες ( με τη φλούδα). Τις απλώνουμε σε πιάτο, τις πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για 3 περίπου ώρες στο ψυγείο, να γλυκάνουν και να βγάλουν τα νερά τους.
Στη συνέχεια, βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το κύβο να πάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τη κινόα (καλά πλυμένη). Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σε δέκα λεπτά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέσα τη κινόα να φουσκώσει.
Μετά από 20 -30 λεπτά, βγάζουμε τη κινόα και την ανακατεύουμε με ένα πηρούνι για να αφρατέψει. Στεγνώνουμε τις φέτες λεμονιού επάνω σε χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα ανακατεύουμε με τη κινόα, και προσθέτουμε τον μαϊντανό ή τον άνηθο ψιλοκομμένους, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Καλή σας όρεξη

Σημ. στη φωτογραφία η κινόα είναι σαλάτα με πιπεριές κίτρινες, ντομάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός (4)


Πολύ καλημέρα σας.

Ήθελα να σας μιλήσω για τον λαχανόκηπό μου, σκόπευα να σας φωτογραφήσω και τα μικρά μαρουλάκια που φύτεψα λίγες ημέρες πριν σε ένα από τα παρτέρια του κήπου μου, (τα έσπειρα με τα χέρια μου όπως σας έχω συμβουλέψει να κάνετε και εσείς, σε προηγούμενη κουβέντα μας) αλλά ο Κερκυραϊκός καιρός άλλα είχε κατά νου….
Χαλαζόπτωση και συνεχής βροχή ισοπέδωσαν τα τρυφερά μαρουλάκια μου και δεν έμεινε ούτε ίχνος τους για να φωτογραφήσω. Φωτογράφησα λοιπόν κι εγώ το μικρό άγαλμα του έρωτα που έχω σε μία γωνιά του κήπου, για να δείτε πώς η συνεχής βροχή το «έβαψε» πράσινο…. εφέτος. Παρ όλα αυτά κάποια φυτά άρχισαν να μπουμπουκιάζουν και άλλα μάλιστα να ανθίζουν, απτόητα μέσα στις συνεχείς νεροποντές…. Με γεμίζουν ελπίδα πως, όπου να ναι ο ήλιος θα έρθει επιτέλους στο νησί, να μας στεγνώσει και να φέρει την άνοιξη.




Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (4)

To ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΌ μας ΣΥΣΤΗΜΑ (4η συνέχεια)

Γειά σας
Το ματς των παικτών του ανοσοποιητικού μας είναι ένα δύσκολο ματς, όπως σας έχω ήδη πει γιαυτό θα πρέπει και εσείς με την ανάλογη υπομονή να το παρακολουθήσετε. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο…. Εγώ από τη μεριά μου θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να σας το κάνω όσο περισσότερο ενδιαφέρον μπορώ.
Συνεχίζοντας λοιπόν τη περιγραφή του έμφυτου ανοσολογικού μας συστήματος θα μιλήσουμε σήμερα για τα φαγοκύτταρα. Αυτά είναι τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα. Τα κύτταρα αυτά λέγονται φαγοκύτταρα επειδή μπορούν και τρώνε εχθρικά κύτταρα.
Θα αναλύσουμε πρώτα τον ρόλο που παίζουν στο «παιχνίδι» του ανοσοποιητικού μας τα μακροφάγα.

Α. ΕΜΦΥΤΟ ΑΝΟΣ. ΣΥΣΤΗΜΑ
Α2. Μακροφάγα
Τα κύτταρα αυτά παράγονται όπως όλα τα λευκά μας αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών μας, και βγαίνουν στη κυκλοφορία ως μονοκύτταρα. Δύο περίπου εκατομμύρια από αυτά τα κύτταρα κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή στο σώμα μας. Παραμένουν τρεις περίπου ημέρες στο αίμα και κυκλοφορούν μέσα στα τριχοειδή (τα πολύ μικρά αγγεία μας δηλαδή) ψάχνοντας για μικροσχάσεις ανάμεσα στα ενδοθηλιακά κύτταρα των τριχοειδών (τα κύτταρα δηλαδή που επαλείφουν το εσωτερικό των αγγείων μας). Από αυτές τις σχάσεις βγαίνουν στου ιστούς όπου και ωριμάζουν ως μακροφάγα.
Εκεί τα μακροφάγα κάνουν δουλειά «σκουπιδιάρη» μαζεύοντας ότι άχρηστο βρουν, σε αναμονή κάποιου σήματος από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα ΝΚ και τα Τ-λεμφοκύτταρα, που παράγουν μια χημική ουσία που λέγεται ιντερφερόνη (INF γ) σαν ειδοποίηση ότι εχθρικός εισβολέας έχει περάσει τους εξωτερικούς φραγμούς.
Μόλις συμβεί κάτι τέτοιο τα μακροφάγα ενεργοποιούνται και εκφράζουν (εμφανίζουν δηλαδή) στο τοίχωμά τους κάποια μόρια (λέγονται "II ΜΗC") που χρησιμεύουν σαν πίνακες επάνω στους οποίους τα πανέξυπνα αυτά κύτταρα θα αναρτήσουν κάποια στοιχεία του εχθρού (εχθρικά αντιγόνα), όταν αυτός πλησιάσει και καταφέρουν να φάνε κανένα, προκειμένου να ειδοποιήσουν με αυτό το τρόπο τα Τ- βοηθητικά λεμφοκύτταρα (είδος κυττάρων του ευπροσάρμοστου ανοσολογικού μας συστήματος) να δουν από μακριά το είδος του εχθρού και να έρθουν για βοήθεια στη περιοχή!….
Αν τώρα καταστραφούν αρκετά μικρόβια στη περιοχή από τα διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού, χημικές ουσίες που βγαίνουν από τα κατεστραμμένα μικρόβια (LPS, Manose),αλλά και άλλες που εκκρίνονται από τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού, λειτουργούν σαν σήματα εχθρικά για τα μακροφάγα και τα κάνουν να ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο, γίνονται υπερενεργοποιημένα, αυξάνονται σε μέγεθος, αυξάνεται η φαγοκυτταρική τους ικανότητα και εκκρίνουν ουσίες οι οποίες
1. Αυξάνουν την κυκλοφορία στην περιοχή και οδηγούν σε ερυθρότητα.
2. Κάνουν κάποια από τα κύτταρα του τοιχώματος των αγγείων να συσταλούν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κενά μεταξύ των κυττάρων αυτών και υγρό να βγεί από τα αγγεία προς τους ιστούς δημιουργώντας οίδημα (πρήξιμο).
3. Ερεθίζουν νεύρα στους κοντινούς ιστούς στέλνοντας σήματα πόνου στον εγκέφαλο ειδοποιώντας μ΄αυτόν τον τρόπο πως κάτι συμβαίνει στην περιοχή.
Εκτός όμως από αυτές τις χημικές ουσίες που συστέλλουν τα κύτταρα των τριχοειδών και προκαλούν τον νευρικό ερεθισμό , τα μακροφάγα εκκρίνουν και κυτοκίνες. Αυτές είναι πρωτεΐνες αγγελιοφόροι που μοιάζουν με ορμόνες και βοηθούν την επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Κάποιες από αυτές λοιπόν ειδοποιούν μακροφάγα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού που κυκλοφορούν σε κοντινά τριχοειδή πως στην περιοχή γίνεται μάχη και επηρεάζουν αυτά τα κύτταρα να εγκαταλείψουν τα τριχοειδή και να ριχτούν και αυτά στη μάχη πράγμα που οδηγεί στη γνωστή σε όλους μας φλεγμονή (πολλή ερυθρότητα,δηλαδή, πρήξιμο  και πόνος) .
Ελπίζω να καταλάβατε τώρα γιατί πρήζεται, πονάει και κοκκινίζει ο λαιμός σας όταν κάποιο μικρόβιο εγκατασταθεί εκεί.
Μη μου πείτε πως το πράγμα δεν γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον!.... Σας το είπα από την αρχή πως αυτό το «ποδοσφαιρικό παιχνίδι» είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που θα μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς….
Ως την επόμενη συνέχεια σας χαιρετάω με αγάπη.



Σημ. 1.Στις φωτογραφίες βλέπετε τα τρία στάδια ενεργοποίησης των μακροφάγων. Τα μακροφάγα είναι βέβαια λευκά αιμοσφαίρια και σαν τέτοια είναι άχρωμα, αλλά εγώ έβαλα λίγο χρώμα για να αποτυπωθούν λίγο καλύτερα οι εικόνες στη μνήμη σας.
          2.Στο τελεταίο σκίτσο βλέπετε πώς γίνεται η φαγοκυττάρωση: το κύτταρο υποχωρεί κλείνοντας μέσα του τον εχθρό (μικρόβιο) και σιγά- σιγά τον κυκλώνει, τον κλείνει τελικά μέσα του και τον ....καταπίνει! 




Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/γλυκά (1)

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σας μίλησα προχθές λίγο για τα υγιεινά γλυκά και ξέχασα να σας δώσω μία πολύ απλή και εύκολη στην εκτέλεση συνταγή, που θα απογειώσει και γευστικά αλλά και διατροφικά το μικρό γλυκό που όλοι θέλουμε με τον καφέ μας. Μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να βοηθήσουν επίσης και είμαι βέβαιη πως και εκείνα θα λατρέψουν το γλυκάκι, αφού θα έχει σοκολάτα…. Ο συνδυασμός μαύρης σοκολάτας, αμύγδαλου ή καρυδιού και δαμάσκηνου κάνει αυτό το γλυκάκι ένα διατροφικό «must» αφού και τα τέσσερα αυτά συστατικά είναι από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.

Σε μία λαδόκολλα λοιπόν, απλώνετε ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι. Tα γεμίζετε με αμύγδαλα ή καρύδια που τα έχετε προηγουμένως ψήσει ( με το φλούδι, το αμύγδαλο) πάλι επάνω σε λαδόκολλα στο φούρνο (στον αέρα) για να καβουρδιστούν και να μοσχομυρίσουν. Το γέμισμα αυτό θα είναι μία πολύ ωραία απασχόληση για τα παιδιά.
Κατόπιν ρίχνετε επάνω από το κάθε δαμάσκηνο μία κουταλιά λιωμένη μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητας 70 – 80% κακάο, είναι η καλύτερη) και αφήνετε να κρυώσουν.
Αν το επιθυμείτε μπορείτε να τα πασπαλίσετε, άλλα με λίγη άχνη ζάχαρη και άλλα με λίγο κακάο για ποικιλία στο μάτι. Τα φυλάτε στο ψυγείο.
Μία παραλλάγή είναι, να αφήσετε τα δαμάσκηνα άδεια και όταν ρίξετε τη σοκολάτα, όσο είναι ακόμη μαλακή, να τη πασπαλίσετε με ψιλοκομένα τα καρβουδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια.

Δύο τέτοια γλυκάκια πιστεύω πως είναι ικανά να λιγοστέψουν την ανάγκη σας για γλυκό και συγχρόνως βοηθούν πολύ να αντιμετωπίσετε τα στρες της ζωής με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

Enjoy…..

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (3)

Καλημέρα...
Όχι πως αυτή η ευχή θα βοηθήσει τους Κερκυραίους φίλους και φίλες μου βέβαια, γιατί με τέτοια συνεχή βροχή και χαλάζι που πέφτει στο νησί, η ευχή μου μοιάζει με κοροϊδία. Έχει όμως η κατάσταση αυτή  και ένα καλό, όπως συμβαίνει πάντα. Δεν με αφήνει αυτός ο καιρός να ασχοληθώ καθόλου με τον κήπο μου, ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός σπιτιού, πλην της δουλειάς μου βέβαια, ούτε μου δημιουργεί διάθεση για ζωγραφική και έτσι έχω αρκετό χρόνο για να συζητάω μαζί σας. Ελπίζω να μη σας κουράσει αυτό και να είναι για σας ωφέλιμη αυτή η απικοινωνία.  

Σε προηγούμενη συζήτησή μας ανέφερα τη δυσκολία που βλέπω να παρουσιάζει η εξάπλωση της ενοποιημένης ιατρικής στη χώρα μας. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου χλευάζουν ακόμη τις ενεργειακές μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η τεχνολογία όμως με την αλματώδη πρόοδό της θα τους αναγκάσει, απ΄ ότι φαίνεται, γρήγορα να αλλάξουν γνώμη.
Κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μηχανήματα, αποτέλεσμα της 15χρονης έρευνας επάνω στα θέματα αυτά, που απευθύνονται όχι μόνον σε γιατρούς αλλά και στον απλό κόσμο, τα οποία στηρίζονται στη μέθοδο της βιοανάδρασης (biofeedback) και βοηθούν τον καθένα να εναρμονίσει περισσότερο τις ενέργειες του σώματός του για να έχει καλύτερη υγεία. http://www.biofeedbackinternational.com/
Τώρα ξέρω τι θα με ρωτήσετε: Τι είναι εναρμόνιση ενεργειών;
Αυτό το θέμα δεν είναι και τόσο εύκολο να σας το αναλύσω σε λίγες γραμμές. Έγραψα ένα ολόκληρο βιβλίο επάνω σε αυτό, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ. Θα σας ενημερώσω σχετικά μόλις εκδοθεί, γιατί το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και πιστεύω πως αξίζει να το γνωρίζουν όλοι. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των στρες της ζωής με βάση την εναρμόνιση των ενεργειών που παράγει το σώμα μας.
Το κορμί μας είναι ένα εκπληκτικό ενεργειακό πεδίο (θυμίζει την εικόνα που βλέπετε). Στα κύτταρά μας παράγονται διάφορα είδη ενέργειας. Φως, ηλεκτρισμός, πρωτονισμός, κλ.π. Δεν είναι το σώμα μας ένα μάτσο από κρέας και κόκκαλα, και η παγκόσμια πια ιατρική κοινότητα το έχει αναγνωρίσει αυτό.
Τα στρες της ζωής διαταράσσουν τόσο τα κύτταρά μας όσο και τον ψυχισμό μας. Αυτός με τη σειρά του μέσω των αρνητικών συναισθημάτων διαταράσσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των κυττάρων μας αποδιοργανώνοντας τις ενέργειες που παράγονται από αυτά και οδηγεί έτσι τα όργανα και το σώμα μας σε νόσο.
Θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί, ασθενείς και μη, και να διεκδικήσει την υγεία του με αλλαγή τόσο του τρόπου ζωής του όσο και της αντιμετώπισής του από την ιατρική κοινότητα της χώρας.
Θα τα ξαναπούμε μία άλλη φορά όμως, για να μη σας ζαλίζω και πολύ….

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Χαλάρωση (2)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ
Έτσι που δεν λέει να σταματήσει η βροχή στο όμορφο νησί μας τον φετεινό χειμώνα ένοιωσα την ανάγκη να σας βάλω τη σχετική μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. 
Δείτε πρώτα τις εικόνες και μετά ξαναακούστε τη μουσική με κλειστά τα μάτια.
Απολαύστε το...

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.