Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (2)

Γειά σας.
Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να έχετε πάντα στη κουζίνα σας φρέσκα μυρωδικά ( μαϊντανό, άνηθο κ.λ.π) ακόμη και αν μένετε σε ένα μικρό διαμέρισμα πολυκατοικίας;
Λοιπόν θα χρειαστείτε:
1. χώμα εμπλουτισμένο για σπόρους ( από όλα τα καταστήματα με προϊόντα κήπου)
2. Σπόρους της αρεσκείας σας
3. Άδεια πλαστικά κουτάκια από τυρί φέτα, βούτυρο κ.λ.π
4. Γλαστράκια
5. Πλαστική μεμβράνη

Παίρνετε τα πλαστικά κουτάκια που σας έχουν περισσέψει, τα πλένετε και ανοίγετε 2-3 τρύπες με μία πρόκα στη βάση τους. Τα γεμίζετε με το εμπλουτισμένο χώμα( μέχρι δύο δάκτυλα κάτω από το χείλος τους), το πιέζετε και το βρέχετε καλά. Ρίχνετε τους σπόρους σας στο βρεγμένο χώμα και πασπαλίζετε από πάνω λίγο στεγνό για να τους μισοσκεπάσετε. Καλύπτετε τα κουτάκια σας με πλαστική μεμβράνη στην οποία ανοίγετε μερικές τρύπες με μία οδοντογλυφίδα για να αερίζονται οι σπόροι ( 4-5 είναι αρκετές) και τα αφήνετε μπροστά από ένα παράθυρο για να έχουν μπόλικο φως,(καλύτερα όμως να μη τα χτυπάει ο ήλιος, γιατί θα στεγνώσει γρήγορα το χώμα τους) μέχρι να δείτε τα μικρά φυτά να αναπτύσσονται. (Φροντίστε να βάλετε ένα μικρό δισκάκι από κάτω για να μη λερώσετε το πρεβάζι του παραθύρου) .
Όταν τα φυτά σας μεγαλώσουν τόσο που να ακουμπούν στη πλαστική μεμβράνη, τα βγάζετε με όλο τους το χώμα με προσοχή και τα μεταφυτεύετε σε ένα μεγαλύτερο γλαστράκι το οποίο θα έχετε γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου με χώμα, συμπληρώνετε όσο χώμα θα χρειαστεί , και από εκεί και ύστερα ποτίζετε όποτε βλέπετε το χώμα να στεγνώνει και κόβετε λίγα-λίγα κλαράκια από τα αρωματικά σας βότανα για τις σαλάτες και τη μαγειρική σας , βέβαιοι ή βέβαιες, πως δεν θα είναι ψεκασμένα με διάφορα χημικά.
Και επειδή τίποτα δεν είναι αιώνιο σε αυτή τη ζωή(!...) καλό θα είναι όταν αρχίσετε να κόβετε και να χρησιμοποιείτε τα μυρωδικά σας , να ετοιμάζετε σε άλλα κουτάκια καινούργια σπορά, ώστε να έχετε έτοιμα προς αντικατάσταση καινούργια φυτά μόλις τα πρώτα αρχίσουν να χαλάνε.
Όμορφα γλαστράκια τοποθετημένα σε ωραίο δίσκο θα είναι στολίδι για κάθε παράθυρο ή τραπεζάκι κοντά σε παράθυρο, οποιουδήποτε χώρου του σπιτιού σας.
Βέβαια όταν ο καιρός γίνει καλός, μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους σας κατευθείαν στα γλαστράκια σας που θα τα αφήσετε στη βεράντα ή  το μπαλκόνι σας.
Σημ. Είναι απαραίτητο να βάζετε φρέσκα αρωματικά στις σαλάτες που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα, για να τις εμπλουτίζετε σε θρεπτικά συστατικά. Πόσοι θα το δοκιμάσετε;

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (1)


Νομίζω πως όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς λειτουργεί το σύστημα που μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς του οργανισμού μας, το γνωστό ανοσοποιητικό ή ανοσολογικό μας σύστημα. Θα προσπαθήσω σε αυτή και τις επόμενες συναντήσεις μας, με τη βοήθεια του πολύ καλογραμμένου βιβλίου που βλέπετε στη διπλανή εικόνα, να σας βοηθήσω να το κατανοήσετε αυτό με όσο πιο απλό τρόπο μπορώ.
Το ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ μας ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ανοσολογικό είναι το αμυντικό σύστημα του οργανισμού όπως όλοι γνωρίζουμε.
Ο λόγος που κάνει δύσκολη την μελέτη της ανοσολογίας είναι ότι το ανοσοποιητικό είναι ουσιαστικά ένα «δίκτυο» με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Το να εξετάζει κανείς μεμονωμένους τους διάφορους παράγοντες κάνει δύσκολη την κατανόηση, γιατί μοιάζει με το να παρακολουθεί σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα τις κινήσεις ενός μόνο παίκτη, πράγμα που δεν έχει νόημα. Το ανοσοποιητικό λειτουργεί ακριβώς όπως μία ποδοσφαιρική ομάδα, όπως μας λέει o Lauren Sompayrac, πρώην καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου του Colorado στο πολύ καλογραμμένο βιβλίο του «How the immune system works». Είναι ένα δίκτυο παικτών που συνεργάζονται για να γίνουν κάποια πράγματα στον οργανισμό και το να κοιτάει κανείς μεμονωμένα έναν από τους παίκτες δεν βγάζει νόημα. Χρειαζόμαστε μία γενικότερη εικόνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τι γίνεται.
Ας πάρουμε λοιπόν μία μικρή γενική ιδέα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας.
1. ΦΥΣΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ
Η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των εισβολέων είναι οι φυσικοί φραγμοί, δηλαδή το δέρμα μας (2 περίπου τετρ. μ.) και οι βλεννογόνοι του πεπτικού, αναπνευστικού και γεννητικού μας συστήματος (400 περίπου τετρ. μ.)
2. ΕΜΦΥΤΟ ( ΙΝΝΑΤΕ) ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η δεύτερη γραμμή είναι το «έμφυτο» (innate) ανοσολογικό μας σύστημα, που αντιμετωπίζει κάθε εισβολέα μόλις αυτός καταφέρει να περάσει τους φυσικούς φραγμούς. Ονομάσθηκε έτσι από τους ανοσολόγους επειδή είναι μία άμυνα που φαίνεται να έχουν όλα τα ζώα από φυσικού τους.
Το σύστημα αυτό αποτελείται από μία ομάδα «παικτών» που περιλαμβάνει κάποια από τα λευκά μας αιμοσφαίρια (τα φαγοκύτταρα - μακροφάγα και ουδετερόφιλα- και τα ΝΚ κύτταρα) και τις πρωτεΐνες του συμπληρώματος.
Και με τa τρία αυτά είδη παικτών ο οργανισμός μας καταφέρνει να καταστρέφει ξένα ή άχρηστα κύτταρα (μικρόβια, καρκινικά κύτταρα), ενώ κάποιοι από αυτούς τους παίκτες ειδοποιούν και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού να πάρουν μέρος στην εξολόθρευση του εχθρού με τρόπους που θα αναλύσουμε μιαν άλλη φορά.
3. ΤΟ ΕΥΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟ (ADAPTIVE) ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το 99% των ζώων στη φύση τα καταφέρνουν με του δύο μηχανισμούς άμυνας που προαναφέραμε. Τους φυσικούς φραγμούς και το έμφυτο ανοσολογικό σύστημα.
Στα σπονδυλωτά όμως όπως εμείς, η μητέρα φύση οδήγησε και σε ένα τρίτο επίπεδο άμυνας το «ευπροσάρμοστο» (adaptive) ανοσολογικό σύστημα το οποίο μας προστατεύει από σχεδόν όλους του εισβολείς και κυρίως από τους ιούς, εναντίον των οποίων, όταν αυτοί κλειστούν μέσα στα κύτταρά μας, το έμφυτο ανοσολογικό μας σύστημα δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ακόμη ποια είναι η σκοπιμότητα της ανάπτυξης αυτού του συστήματος. Η βασική του διαφορά πάντως από τα προηγούμενα συστήματα είναι η εξειδίκευσή του.
Το πώς ακριβώς παίζουν το παιχνίδι τους οι παραπάνω παίκτες του ανοσοποιητικού μας θα το αναλύσουμε σε επόμενη κουβέντα μας……



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (1)

Προχθές έφτιαξα ένα γρήγορο, εύκολο και πολύ νόστιμο λαδερό φαγητό, με υπόλοιπα σαλατικών που βρήκα στο ψυγείο μου, λαχανόρυζο. Επειδή έγινε αρκετή ποσότητα, έδωσα και σε μία φίλη που δεν γνώριζε το φαγητό αυτό, όπως μου είπε, να το δοκιμάσει. Της άρεσε πολύ και μου ζήτησε τη συνταγή. Σκέφθηκα λοιπόν, μια που θα κάνω το κόπο, να τη γράψω εδώ για να τη διαβάσει και όποιος άλλος μπορεί να ενδιαφέρεται. Έχουμε και λέμε λοιπόν…


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

 Λαχανόρυζο (4 μερίδες)
Υλικά:
10 κ.σ. λάδι
¼ από ένα μικρό λάχανο, λεπτοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 μέτρια καρώτα σε μικρές λουρίδες (κομμένες με τον αποφλοιωτή)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί άσπρο
1 μικρή χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρή χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλυτζ. καφέ ρύζι «μπασμάτι» αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο
1 χούφτα σταφίδες ξανθές

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και βάζετε μέσα το κρεμμύδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει ελαφρά διάφανο. Προσθέτετε τότε το σκόρδο (λιωμένο με ένα χτύπημα της γροθιάς σας πάνω από ένα πλατύ μαχαίρι που θα έχει το σκόρδο σας από κάτω, γιατί έτσι βγαίνει όλη του η γεύση και στη συνέχεια το ψιλοκόβετε). Μετά από ένα λεπτό προσθέτετε το λάχανο και τα καρώτα και δυναμώνετε τη φωτιά . Ανακατεύετε λίγο τα υλικά να μαραθεί το λάχανο και τα σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί, ρίχνετε ένα ποτήρι νερό, περιμένετε να πάρει βράση και προσθέτε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο, το μαϊντανό και τον άνηθο καθώς και τις σταφίδες, αλάτι (1 κ.γλ. είναι αρκετό) και πιπέρι. Χαμηλώνετε και πάλι τη φωτιά,  ( ανάλογα με τη κατσαρόλα σας) και ψήνετε το φαγητό σας σκεπασμένο. Σε 10-15’ θα είναι έτοιμο. Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού σας, προσθέτε τον χυμό από 1 ή 1,5 λεμόνι ανάλογα με τα γούστα σας.

Σημ. Προτιμήστε τα βιολογικά καρώτα γιατί είναι από τα υπόγεια λαχανικά που περισσότερο από κάθε άλλο απορροφούν χημικά από το έδαφος. Διάβασα ότι τα φυτεύουν για να καθαρίσουν ένα χωράφι από τα χημικά υπολείμματα λιπασμάτων και ψεκασμών ανάμεσα σε δύο διαφορετικές καλλιέργειες. Φανταστείτε!...
Τόσο για το λάχανο όσο και για τα καρώτα είναι μεγάλη ευκολία να χρησιμοποιήσετε ένα αποφλοιωτή (υπάρχει στην αγορά ένας μεγαλύτερος από τους συνηθισμένους για το λάχανο ειδικά) αν δεν έχετε ηλεκτρικό... σαλατοκόφτη.
Καλή επιτυχία.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (1)

Σκέφτομαι πολλή ώρα πώς να ξεκινήσω αυτή τη σελίδα, γιατί εδώ στην όμορφη Κέρκυρα που ζω εδώ και 15 χρόνια, βρέχει ασταμάτητα το φετεινό χειμώνα και δεν μπορώ καθόλου να ασχοληθώ με τον κήπο μου, που τον λατρεύω.
Τον έφτιαξα μόνη μου, λίγο -λίγο, και το αποτέλεσμα ενθουσιάζει όχι μόνον εμένα αλλά και τους φίλους μου, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται. Η ποικιλία των φυλλωμάτων και των χρωμάτων του πράσινου, ακόμη και όταν, λόγω εποχής, τα λουλούδια είναι λιγοστά, χαρίζει γαλήνη και ηρεμία.
Ξέρετε, αυτό είναι το μυστικό ενός όμορφου κήπου: Ο συνδυασμός φυτών σε ομάδες με διαφορετικά μεγέθη (τα πιο μικρά μπροστά, τα μεγαλύτερα πίσω) καθώς και διαφορετικά μεγέθη και σχήματα φύλλων και διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, έτσι ώστε το μάτι να βρίσκει ενδιαφέρον παρατηρώντας.
Δείτε μία φωτογραφία του κήπου μου. Είναι η είσοδος από τον λαχανόκηπο, στον ανθόκηπο (διακρίνονται οι αγκινάρες μου στο πρώτο πλάνο δεξιά) . Γιατί όποιος κηπουρός σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί παρά να καλλιεργεί και από τα δυό.  
Τώρα θα μου πείτε τι λόγο έχει μία σελίδα ερασιτεχνικής κηπουρικής σε ένα blog με θέματα υγείας. Μεγάλη σας βεβαιώνω. Η κηπουρική είναι μία πολύ καλή γυμναστική και το σπουδαιότερο σε γεμίζει με ευτυχία το αποτέλεσμα του κόπου σου.Το θετικό συναίσθημα ξέρετε, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία.
 Αν μάλιστα καλλιεργήσεις και τα δικά σου λαχανικά (πράγμα που μπορεί ο καθένας να κάνει ακόμη και στο μπαλκόνι του) έχεις και το όφελος μιας υγιεινής διατροφής.
Εύχομαι αυτές οι σελίδες να βοηθήσουν κάποιους από εσάς να το δοκιμάσουν.....

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Υγιεινές συνταγές(1)

Σε τούτες τις σελίδες θα συζητάμε για τη διατροφή μας, που έχει πολύ σημαντική επίδραση στην υγεία μας. Δεν ισχύει, σας βεβαιώνω, πως το υγιεινό είναι και άνοστο και θα σας το αποδείξω σιγά-σιγά όσο θα περνάει ο καιρός.
Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε μόνοι σας ψωμί?
Αν όχι, κακώς, κάκιστα..... Χάνετε ένα δεκάλεπτο πολύ καλής γυμναστικής για τα χέρια σας και την απόλαυση της γλυκιάς μυρωδιάς του σταριού που ανακατεύεται με το νερό κάτω από τη μύτη σας!
Δοκιμάστε το και θα μου πείτε....

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΨΩΜΙ
Χρειαζόσαστε: 1    κιλό  αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης μαλακό* (κατά προτίμηση βιολογικό) 
                           1/2 κιλό  αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης σκληρό
                           2    φακελάκια μαγιά
                           2    κουτ. γλυκού αλάτι
                           1    χούφτα αμάρανθο
                           1    χούφτα λιναρόσπορο τριμμένο
Τα δύο τελευταία είναι προαιρετικά, προσθέτουν όμως γεύση και θρεπτικά στοιχεία. Θα τα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. 

* μπορείτε αν θέλετε, να μοιράσετε αυτή την ποσότητα σε 1/2 κιλ. αλεύρι μαλακό και 1/2κιλ. αλεύρι σίκαλης ή βρώμης, πάντα ολικής άλεσης.

Βάζουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό σε μία λεκάνη και την αφήνουμε σκεπασμένη με μία μικρή κουβέρτα για περίπου μισή ώρα, μέχρι να δημιουργηθούν στο μίγμα μικρές φούσκες.
Προσθέτουμε στη λεκάνη τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό.
Για μέτρο του νερού που θα χρησιμοποιήσετε, πάρτε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι νερό, κόψτε τον λαιμό του μέχρι το ύψος που το μπουκάλι γίνεται ίσιο, και γεμίστε το χλιαρό νερό μέχρι περίπου  δύο δάχτυλα κάτω από το χείλος του. Ανάλογα με το αλεύρι σας θα σας έχουν περισσέψει από αυτό το νερό, όταν θα τελειώσετε το ζύμωμα, από τρία δάχτυλα έως μία παλάμη. Γιαυτό από τη μέση του μπουκαλιού και μετά προσθέστε λίγο - λίγο το νερό και όταν φτάσετε στη μία παλάμη, αρχίστε να βουτάτε τα χέρια σας σε αυτό το νερό και να ζυμώνετε το ζυμάρι σας μέχρι να το νιώσετε όσο θέλετε μαλακό (θα χρειασθεί να πειραματισθείτε 2-3- φορές μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα).
Αφήνετε στη συνέχεια τη ζύμη σας να φουσκώσει, σκεπασμένη με μία πετσέτα καθαρή και τη κουβερτούλα που θα τη κρατάει ζεστή για 1.30' - 2 ώρες.
Όταν διπλασιασθεί σε όγκο, τη ζυμώνετε πάλι για πολύ λίγο, για να ξεφουσκώσει, πλάθετε δύο φρατζόλες πάνω σε ένα ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, τις τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τους κάνετε τρεις παράλληλες λοξές χαρακιές με ένα μαχαίρι και τις χαϊδεύετε ελαφρά με βρεγμένα χέρια για να κολλήσει επάνω το σουσάμι με το οποίο θα τις πασπαλίσετε.
Σκεπάζετε πάλι το ταψί σας με τη πετσέτα και τη κουβέρτα, ανάβετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς και βάζετε μέσα, επάνω σε μία σχάρα ένα μικρό μεταλλικό δοχείο με λίγο νερό (για την απαραίτητη υγρασία που βοηθάει το φούσκωμα του ψωμιού σας).
 Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος (σβήσει το φωτάκι) τον κατεβάζετε στους 180 βαθμ. βάζετε μέσα, στη χαμηλότερη σκάλα, το ταψί σας και ψήνετε το ψωμί για 1 ακριβώς ώρα.
Καλή επιτυχία!


Σημ. Αν θέλετε το ψωμί σας να γίνει ακόμη νοστιμότερο, κρατείστε μία καλή χούφτα από το ζυμάρι σας (μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, πριν να το αφήσετε να φουσκώσει) σε λίγη ελαφρά αλευρωμένη διαφανή μεμβράνη και φυλάξτε το στο ψυγείο.  Διατηρείται 15 περίπου ημέρες στην απλή ψύξη και πολύ περισσότερο στη κατάψυξη. 
Την επόμενη φορά που θα ζυμώσετε, χρησιμοποιείστε το στη θέση του ενός φακέλλου μαγιάς. Μετά από δύο -τρεις φορές, δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλετε μαγιά. Θα χρησιμοποιείτε για φούσκωμα μόνον το προζύμι αυτό που θα φυλάτε κάθε φορά που ζυμώνετε, στο ψυγείο.                          

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (1)

Ας ταξιδέψουμε  μέσα από αυτές τις σελίδες τώρα,στον μυστικό κόσμο του κορμιού μας.
Είναι ένας μαγικός κόσμος, πιστέψτε με, και όμως, ακόμη και εμείς οι γιατροί που ασχολούμαστε μαζί του συνέχεια, το συνειδητοποιούμε αυτό μόνον σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Αυτόν τον κόσμο τον έχουμε μιμηθεί πολλές φορές προσπαθώντας να επιλύσουμε προβλήματα στη καθημερινότητά μας, δεν το γνωρίζουν  όμως αυτό οι περισσότεροι από εμάς.  Δείτε τη παρακάτω εικόνα από το βιβλίο του βιολόγου James Oschman με τίτλο "Energy medicine" εκδ. 2000. Είχατε ποτέ φανταστεί πως ο γερανός έχει φτιαχτεί κατ΄εικόνα και ομοίωση του μηριαίου μας οστού, για να αντέχει να σηκώνει μεγάλα βάρη? Και όμως.....  

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.