Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σόγια (2)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου.
Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φτιάξω αυτό το φαγητό, αλλά πάντα ένιωθα πως τρώω σόγια στη θέση του κιμά, όσο και αν προπαθούσα να το νοστιμέψω με διάφορα μυρωδικά, Αυτή την φορά όμως τα κατάφερα. Τόσο εγώ όσο και ο φίλος και συνάδελφος που του έκανα με αυτά τα λαζάνια σήμερα το τραπέζι μείναμε ενθουσιασμένοι και αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε και δεν θα ξαναμαγειρέψετε κιμά, είμαι σίγουρη, τουλάχιστον για τα λαζάνια και τα μακαρόνια σας.
Θα μιλήσουμε για τη σόγια και στη στήλη της υγιεινής διατροφής σύντομα, μόνο φροντίστε να βεβαιώνεστε πως η σόγια που αγοράζετε είναι βιολογική γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της. Και αυτά τα μεταλλαγμένα προϊόντα φαίνεται πως θα μας βάλουν σε μεγάλους μπελάδες στο μέλλον.   

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Λαζάνια με κιμά σόγιας  (6 μερίδες)
1 φλ. σόγια 
3 φλ. νερό                                                        
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
6 κ.σ. λάδι
Λαζάνια με κιμά σόγιας
1 καρώτο
4-5 κλωνάρια μαϊντανός
2-3 κλωνάρια άνηθος
2 ντομάτες λιαστές
2 σκ. σκόρδο

1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι νερό.
1 κ.γ. αλάτι

1 μπουκάλι γάλα 1lit(με χαμηλά λιπαρά)
3 κ.σ. φουσκωτές κορν-φλάουρ
1 φλ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο

 1. Σάλτσα σόγιας : Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και μαλακώνουμε μέσα το κρεμμύδι και το πράσο σε χαμηλή φωτιά.
Συγχρόνως σε άλλη μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη σόγια με το νερό (τριπλάσια ποσότητα) να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε σκεπασμένη τη σόγια για 10’ να φουσκώσει. Στη συνέχεια την σουρώνουμε, την ξεπλένουμε κάτω από το νερό της βρύσης και την πιέζουμε με κουτάλι στο σουρωτήρι να βγουν όλα τα υγρά της.
Προσθέτουμε τη σόγια (όσο γίνεται πιο στεγνή) στο κρεμμύδι, καθώς και το σκόρδο, το καρώτο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες, που τα έχουμε λιώσει στο μεταξύ στο μούλτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε λίγο όλα μαζί τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε λίγο να πήξει η σάλτσα μας, όχι όμως πάρα πολύ,γιατί χρειάζονται λίγα υγρά τα λαζάνια για να μαλακώσουν. 
2. Λευκή σάλτσα (υποκατάστατο μπεσαμέλ): Στη κατσαρόλα που μαλακώσαμε τη σόγια βάζουμε το γάλα και τις 3 φουσκωτές κουταλιές κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το τριμμένο τυρί και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σε πυρέξ τώρα βάζουμε λίγη από τη σάλτσα σόγιας και λίγη από τη λευκή μας σάλτσα και από πάνω στρώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα σόγιας που μας έχει μείνει και λίγη ακόμη λευκή σάλτσα και από πάνω στρώνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με την τελευταία στρώση σόγιας  και λίγη λευκή σάλτσα και τελειώνουμε με μία στρώση λαζάνια, επάνω από τα οποία βάζουμε όλη την υπόλοιπη λευκή μας σάλτσα (έχουμε φροντίσει να μείνει αρκετή) και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια ανάβουμε για πέντε λεπτά το γκριλ για να κοκκινίσει το φαγητό μας.
Καλή σας όρεξη.
·         Αν δεν έχετε τη διάθεση να φτιάξετε άσπρη σάλτσα, η σάλτσα σόγιας αυτής της συνταγής είναι πάρα πολύ καλή και νοστιμότατη μόνη της επάνω σε μακαρόνια (αντί για μακαρόνια με κιμά).Σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πήξετε τη σάλτσα περισσότερο.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το ξέρετε ότι... (21)

Ένα καινούργιο στέλεχος σαλμονέλας, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά με τα οποία  μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε αυτό το μικρόβιο, έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική εξ αιτίας, προφανώς, της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στα ορνιθοτροφεία;
Το στέλεχος μεταδίδεται κυρίως με τα πουλερικά και τα προϊόντα τους, γι αυτό μην ξεχνάτε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια και τα σκεύη σας όταν μαγειρεύετε πουλερικά, όσοι από εσάς επιμένετε να τα χρησιμοποιείτε στη διατροφή σας.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος το κορμιού μας -βιολογία- (14)

Κυτταροσκελετός - Ιντεγκρίνες   
Γεια σας
Σε μια ομιλία που έκανα πριν λίγες ημέρες σε συναδέλφους σχετικά με τα νεότερα δεδομένα της βιολογίας, μου έγινε η ερώτηση: δηλαδή θέλεις να πεις πως είναι ολόκληρος ο οργανισμός μας μόνον ένα κύτταρο;
Και η απάντησή μου ήταν : ναι
Τα κύτταρά μας δεν είναι κλεισμένα και απομονωμένα σε μία μεμβράνη την οποία διαπερνούν μόνον ιόντα και χημικές ουσίες, όπως νομίζαμε παλαιότερα. Τώρα ξέρουμε πως τα κύτταρά μας έχουν μέσα τους ένα δίκτυο πρωτεϊνών που αποτελούν τον σκελετό του κυττάρου (κυτταροσκελετός). Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ίδιες με αυτές που αποτελούν τα κόκκαλα, τους τένοντες και του μυς του σώματός μας, και βοηθούν το κύτταρο να κινηθεί και να λειτουργήσει, όπως έχουμε ξαναπεί σε αυτή την στήλη. Στο εσωτερικό του κυττάρου το δίκτυο αυτό φτάνει μέχρι τον πυρήνα και το DNA, ενώ επικοινωνεί και με το εξωτερικό του κυττάρου (τον συνδετικό ιστό που υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα) με ένα άλλο σύστημα πρωτεϊνών που λέγονται ιντεγκρίνες. Αυτές οι τελευταίες, δίνουν σήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του κυττάρου και αντίθετα, από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του κυττάρου.
Έτσι, όλα μας τα κύτταρα είναι άμεσα συνδεδεμένα και επικοινωνούν  τέλεια από το ένα DNA στο άλλο με ένα πολύπλοκο δίκτυο πρωτεϊνών (ζώσα ουσία, living matrix), γιατί και ο συνδετικός ιστός που βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα αποτελείται και αυτός από πρωτεϊνες (το γνωστό μας κολλαγόνο είναι μία από αυτές).  
Είναι δηλαδή ο άνθρωπος ένα κύτταρο της ανθρωπότητας. Και όπως είπαν και οι κοινωνιολόγοι που έγραψαν πρόσφατα το βιβλίο «Οι συνδεδεμένοι» οι άνθρωποι μεταξύ μας είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με ενεργειακούς δρόμους που ανακαλύπτονται σιγά-σιγά από την επιστήμη. Έτσι με τον ίδιο τρόπο η ανθρωπότητα είναι ένα κύτταρο της γης, και η γη ένα κύτταρο του γαλαξία μας, και ο γαλαξίας μας ένα κύτταρο του σύμπαντος….
Και αυτό που έχει πει ο φυσικός  F. Capra στο βιβλίο του «το ΤΑΟ και η φυσική» (1974) πως τα κβάντα (υποατομικά σωματίδια)  δεν μπορούν να εννοηθούν σαν μεμονωμένες οντότητες, αλλά αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα ενός οργανικού ακατάπαυστα παλλόμενου και μεταβαλλόμενου συνόλου, του σύμπαντος, ισχύει κατά την ταπεινή μου άποψη και για εμάς τους ανθρώπους. Η διασύνδεση αυτή είναι γενική. Αφού η ύλη που μας αποτελεί είναι ένα σύνολο από κβάντα, είμαστε και εμείς αναπόσπαστα κομμάτια  αυτής της  δυναμικά μεταβαλλόμενης συνεχώς, "σοφής " συμπαντικής ενέργειας, που εγώ προσωπικά καθόλου δεν φοβάμαι να την ονομάσω Θεό…
Και η αίσθηση αυτή μου χαρίζει μεγάλη ψυχική δύναμη και ηρεμία.Εύχομαι αυτή η ιδέα να μπορέσει να δώσει λίγη απο αυτή την ηρεμία και σε όσους ανάμεσά σας αγωνιούν και νιώθουν μεγάλη ψυχική αναστάτωση αυτούς τους δύσκολους για όλο τον κόσμο καιρούς.
Με αγάπη

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθοκηπος/Αν.-Φθιν. (23)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Αμπέλια (abelia grandiflora) 
Σήμερα Σάββατο, μια μέρα γλυκιά και ζεστή, δούλεψα πολύ όλο το πρωί στον κήπο. Έβγαλα επιτέλους τις ξεραμένες ντοματιές από το παρτέρι τους και το έσκαψα για να αεριστεί το χώμα και να φυτέψω στη θέση τους μαρούλια, σπανάκι και κρεμμυδάκια. Οι πρόσφατες βροχές είχαν μαλακώσει το χώμα και έκαναν τη δουλειά μου ευκολότερη. Στενοχωρήθηκα πολύ όμως, όταν ξεριζώνοντας ένα φυτό που έβλεπα ξερό, είδα έκπληκτη πως ήταν γεμάτο ντοματίνια έτοιμα να ωριμάσουν!.. Παρ ότι το φυτό φαινόταν ξερό, κλωνάρια του είχαν απλωθεί κάτω από κάτι αγκινάρες που υπήρχαν εκεί κοντά. Τα φύλλα από τις αγκιναριές που άρχισαν να μεγαλώνουν με τις πρώτες βροχές έκρυβαν καλά από τα μάτια μου όλα αυτά τα ντοματίνια και ξερίζωσα το φυτό, προς μεγάλη μου στενοχώρια. Όσο και αν φαίνεται τρελό, ένιωσα την ανάγκη να του ζητήσω συγγνώμη…. Και μάλιστα πολλές φορές….
<> 
Κουνουπίδι
Παρά λίγο μάλιστα να πάθω το ίδιο και με τα κουνουπιδάκια μου. Είχα φυτέψει πέρυσι κάτι σπόρους από μπρόκολα που βγάζουν μικρά μπουκετάκια από λουλούδια, ώστε να μπορείς να τα κόβεις λίγα-λίγα και περίμενα να τα δω να ωριμάζουν. Όλο τον χρόνο όμως, μόνον φύλλα έβγαζαν αυτά. Περίμενα, περίμενα αλλά ούτε ένα λουλούδι δεν εμφανιζόταν. Έκανα πολλές σκέψεις… Πως μάλλον δεν θα τους άρεσε η σύσταση του εδάφους μου, ή ηλιοφάνεια του κήπου μου κ.λ.π.
Σκεφτόμουν να τα ξεριζώσω για να φυτέψω στη θέση τους κάτι άλλο, αλλά επειδή εφέτος το καλοκαίρι, λόγω μεγάλου φόρτου δουλειάς (γράψιμο, διάβασμα, ομιλίες, κ.λ.π.) δεν είχα πολύ χρόνο για τον κήπο και δεν φύτεψα πολλά ζαρζαβατικά όπως άλλοτε, δεν χρειάστηκα το παρτέρι και επειδή βαρέθηκα να τα βγάλω, τα άφησα στη θέση τους. Φαντάζεστε την έκπληξή μου λοιπόν , όταν πριν από λίγες ημέρες τα είδα να ανθίζουν και να γεμίζουν άσπρα μπουκετάκια, όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία. Δεν ήταν μπρόκολα,όπως έγραφε το φακελάκι τους, ήταν κουνουπίδια, αλλά άνθισαν τελικά τη δεύτερη χρονιά. Καλά που δεν τα ξερίζωσα και αυτά την προηγούμενη άνοιξη…. Σήμερα τα γεύτηκα μαγειρεμένα ελάχιστα στον αχνό μαζί με πατάτες και καρώτα και ένιωσα μεγάλη ευτυχία!
Το ξαναείπαμε. Δεν ασκεί μόνον το σώμα μας,  ασκεί και  την υπομονή μας η κηπουρική...
Aμπέλια (abelia grandiflora)
Σας φωτογράφισα και έναν θάμνο που άνθισε πάλι αυτόν τον καιρό όπως την άνοιξη στον κήπο, με τα μικρά λουλουδάκια του σε χρώμα αχνό ροζ και μια καταπληκτική ευωδιά μελιού. Λέγεται αμπέλια (abelia grandiflora).Σας φωτογράφισα από κοντά και το λουλούδι του (φωτ. επάνω δεξιά).Είναι πολύ ευκολοσυντήρητος θάμνος, χαρίζει μοσχοβολιά στον κήπο και έλκει έντομα όπως οι μέλισσες. που είναι πολύ χρήσιμα για την επικονίαση των φυτών, πράγμα που βοηθάει την καρποφορία των δέντρων και των λαχανικών του κήπου.
Φωτογράφισα και άλλα ανθισμένα σήμερα φυτά,μια που η μέρα ήταν τόσο όμορφη, θα σας τα δείξω όμως στην επόμενη κηπο-κουβέντα μας
Με αγάπη.  

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Χαλάρωση (41)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με τη μουσική ενός πολύ αγαπητού Κερκυραίου συναδέλφου, του Βαγγέλη Πετσάλη, και εικόνες καλοκαιρινής ανεμελιάς σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Αφήστε τη καρδιά σας να γεμίσει συναισθήματα χαράς και γαλήνης φέρνοντας στη μνήμη σας κάποιες δικές σας όμορφες ημέρες διακοπών και ξεχάστε έστω και για αυτά τα λίγα λεπτά όλα όσα γίνονται γύρω σας.
Θα βοηθήσει αυτό πολύ την υγεία σας και θα αυξήσει την αντοχή σας στην αντιμετώπιση προβλημάτων, πράγμα απαραίτητο αυτή την εποχή.
Με αγάπη

                                  

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (34)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ανατρεπτικά νέα έχω να σας ανακοινώσω σήμερα.
Σε πρόσφατη Νορβηγική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ιατρικό περιοδικό Journal of Evaluation in Clinical Practice, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πολυσυζητημένο θέμα της μείωσης όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά, θα πρέπει πιθανόν να αναθεωρηθεί.
Η ενδιαφέρουσα αυτή πρόσφατη έρευνα, έγινε σε 52.087 άτομα ηλικίας 20-74 ετών, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 10 χρόνια, ως προς τα αίτια θανάτου τους. Σκοπός της έρευνας ήταν, κατά τους συγγραφείς, η διαπίστωση του κατά πόσον οι πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) για την μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα αγγειακά νοσήματα (καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), οδηγούν πράγματι σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές με έκπληξή τους διαπίστωσαν πως τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας δεν συμφωνούν με αυτό.
Στην έρευνά τους τα αίτια θανάτου από αγγειακά επεισόδια των ατόμων που μελετήθηκαν δεν ήταν ανάλογα με την αυξημένη τιμή της χοληστερίνης τους, ιδιαίτερα στις γυναίκες (όσο βέβαια οι τιμές αυτές δεν ήταν εξαιρετικά ψηλές, όπως συμβαίνει σε κάποιες κληρονομικές καταστάσεις). Στις γυναίκες τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μάλιστα πως σε πολλές περιπτώσεις η ελαφρά αυξημένη χοληστερίνη τους ήταν, αντίθετα με ότι πιστεύεται μέχρι τώρα, προστατευτική. Και η μικρή αύξηση της χοληστερίνης είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Έτσι οι Νορβηγοί επιστήμονες προτείνουν να αναθεωρηθούν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές ως προς την προτεινόμενη τιμή της ολικής χοληστερίνης και να αντικατασταθεί αυτή με κάποια άλλη τιμή, όπως πιθανόν την τιμή της LDL (κακής) χοληστερίνης, μετά από έρευνες.
Πολύ σημαντικά τα νέα φίλες και φίλοι μου. Σημαντικά, γιατί επιτέλους κλασσικοί γιατροί αποφάσισαν να αμφισβητήσουν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που κρύβουν από πίσω τους συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών.
Τα φάρμακα της χοληστερίνης, όπως έχουμε ξαναπεί, έχουν σοβαρές παρενέργειες και θα πρέπει να παίρνονται με σύνεση και υπευθυνότητα. Ωστόσο, πρέπει να σας ξανατονίσω με αυτή την ευκαιρία, πως η χοληστερίνη δεν είναι  καταστροφική για τα αγγεία μας, παρά μόνον όταν οξειδωθεί αυτή από περίσσεια ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που παράγονται στον οργανισμό μας όταν δεν αντιμετωπίζουμε σωστά τα στρες της ζωής.
Γι αυτό σας τονίζω για άλλη μια φορά πως η σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής είναι ο μόνος δρόμος για υγεία και ευεξία.
Με αγάπη .   

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.