Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω συνταγή για ένα καλοκαιρινό φαγητό. Όπου νά ναι οι μελιτζάνες θα ωριμάσουν στους κήπους. Ευκαιρία λοιπόν για μία νόστιμη και πολύ εύκολη συνταγή.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μελιτζάνες ψητές με σάλτσα και γιαούρτι



Κόβετε σε ροδέλες (περίπου ενάμισυ δάχτυλο πάχος) τις μελιτζάνες. Τις βάζετε σε λαδόκολλα ελαφρά λαδωμένες με ένα πινέλο, και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς στον αέρα (αν έχει η κουζίνα σας, αλλιώς τις ψήνετε στο γκριλ). Τις τοποθετείτε σε πιατέλα κυκλικά και ρίχνετε επάνω τους μία πολύ ελαφριά σάλτσα ντομάτας (ντομάτα φρέσκια κομμένη ή ντοματάκια κονσέρβας, λίγο λάδι, μία πρέζα αλάτι, μία πρέζα ζάχαρη και μία πρέζα κανέλα). (Προσέξετε να μη βράσετε πολύ την ντομάτα για να έχει δροσερή γεύση). Στη μέση της πιατέλας βάζετε γιαούρτι (πρόβιο κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά) που το έχετε ανακατέψει με λίγο λιωμένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Στολίζετε το πιάτο με λίγο μαϊντανό.
Το πιάτο συνοδεύεται πολύ καλά με πατάτες «τηγανητές» φούρνου. (ένας έξυπνος τρόπος και πολύ πιο υγιεινός για να φάτε πατάτες που μοιάζουν στη γεύση με τηγανητές)

Πατάτες «τηγανητές» φούρνου               
Κόβετε τις πατάτες σε ροδέλες πάχους 2-3 χιλιοστών και μετά στη μέση (εικόνα). Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας, με λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ή πάπρικα γλυκιά (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας σε γεύση) και ελάχιστο λάδι. (Μία κουταλιά αρκεί για ολόκληρο ταψί με πυκνά στρωμένες πατάτες). Τις στρώνετε στη συνέχεια σε μία στρώση στη λαδόκολλα και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς στον αέρα. (Μπορείτε να τις ψήσετε συγχρόνως με τις μελιτζάνες). Αν θέλετε λίγο πριν τις βγάλετε μπορείτε να τις πασπαλίσετε με τριμμένη παρμεζάνα. Γίνονται έτσι πολύ πιο τραγανές και πικάντικες.
Enjoy….

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (8)

Καλή σας μέρα φίλοι μου
Θυμάστε που σας είχα πει σε προηγούμενη κουβέντα μας πως χρησιμοποιώ διάλυμα πράσινου σαπουνιού αντί για εντομοκτόνα στον κήπο μου; Εξ ίσου καλό διάλυμα για την ίδια δουλειά είναι και νερό μέσα στο οποίο έχουμε αφήσει να σαπίζουν για λίγες μέρες τσουκνίδες. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο στον κήπο του ερασιτέχνη κηπουρού. Αφού ξεχορταριάσουμε τον κήπο μας την άνοιξη, τις τσουκνίδες που μαζεύουμε τις χρησιμοποιούμε άλλες για φαγητό ( κάνουν πολύ νόστιμη σούπα, αν τους προσθέσετε λίγο κρεμμύδι, πράσο, άνηθο και μαϊντανό, και μία πατάτα. Τα βράζετε όλα μαζί, προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα λαδιού και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Χρησιμοποιείτε μόνον τις τρυφερές κορυφές από τις τσουκνίδες) και άλλες για εντομοκτόνο, αφού τις αφήσουμε να σαπίσουν σε νερό για λίγες μέρες, όπως σας είπα. Στο μικρό βιβλίο που σας παρουσιάζω θα βρείτε εκτός από τις δικές μου, πολλές ακόμη παρόμοιες συμβουλές.
Ο λόγος που σήμερα με έκανε να σας ξαναμιλήσω για εντομοκτόνα που δεν είναι χημικά, είναι γιατί διάβασα μία τελευταία ιατρική εργασία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στις 17 Μαίου στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics, στην οποία αναφέρεται πως παιδιά στων οποίων τα ούρα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες οργανοφωσφορικών (εντομοκτόνα) εμφάνισαν σε μεγάλο ποσοστό την νευρολογική νόσο που λέγεται "σύνδρομο ελαττωμένης προσοχής και υπερδιέγερσης" (attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ). Και είναι φυσικό, όπως λένε οι ερευνητές, γιατί ο τρόπος που τα οργανοφωσφορικά δρουν σαν εντομοκτόνα είναι η καταστροφική επίδραση που έχουν στον νευρικό σύστημα των εντόμων. Τα εντομοκτόνα αυτά λοιπόν όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα που τα παιδιά καταναλώνουν, βλάπτουν και τον δικό τους εγκέφαλο.
Σας το είπα και σε άλλη κουβέντα που είχαμε. Είμαστε τα πιο καταστροφικά κύτταρα αυτού του πλανήτη. Καταστρέφουμε και αυτόν και τον εαυτό μας. Πότε όμως θα το καταλάβουμε επιτέλους όλοι και θα αναλάβουμε δράση, ώστε να ανατρέψουμε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς;
Προσπαθήστε ακόμη και σε γλάστρες μαζί με του λουλούδια σας να καλλιεργήσετε και λίγα λαχανικά. Δεν είναι όπως σας έχω πολλές φορές πει η κηπουρική μόνον μία ευεργετική για την υγεία απασχόληση, αποδίδει και καρπούς που είναι ευεργετικοί (αν τους φροντίσετε κατάλληλα) για την υγεία και την δική σας και των παιδιών σας.
Όσοι από εσάς έχετε γονείς που ζουν σε χωριό και σας στέλνουν λαχανικά, προσέξτε το καλά! Οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους χωρικούς ραντίζουν πολύ με χημικά τους κήπους τους, όπως διαπίστωσα, και χρησιμοποιούν και πολλά χημικά λιπάσματα. Θεωρούν πως αυτοί ….ξέρουν και δεν δέχονται συμβουλές για βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας. Μπορεί τελικά τα προϊόντα από το χωριό που σας στέλνουν οι γονείς ή οι παππούδες σας να είναι πολύ χειρότερα για την υγεία σας, απ' ότι νομίζετε. Ρωτήστε τους και απαιτήστε να σας απαντήσουν με ειλικρίνεια.
Με αγάπη


Σημ. Τη φωτογραφία με τις τριανταφυλλιές που έχουν ανθίσει επάνω από τη λιμνούλα μου, την έβαλα για να σας φτιάξω λιγάκι το κέφι. Την τράβηξα χθές, και σήμερα όπως κοιτάω από το παράθυρο, κάτω από μία συνεχή βροχή που έχει αρχίσει από την χθεσινή νύχτα, δεν έμεινε ούτε ένα τριαντάφυλλο όρθιο....Έχουν όλα ακουμπίσει και προσκυνάνε την γη που τα ποτίζει.... Έτσι είναι η ζωή. Σε λίγες μέρες το καταστροφικό για σήμερα αποτέλεσμα αυτής της βροχής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα και ομορφότερα τριαντάφυλλα!...

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Υγιεινές συνταγές/σούπες (2)

Καλή σας μέρα
Σκέφτηκα πριν προλάβει να φύγει για τα καλά ο χειμώνας, να σας δώσω μία ακόμη συνταγή για σούπα. Πρόκειται για μια νοστιμότατη, πανεύκολη και πολύ υγιεινή συνταγή με καρώτα, πορτοκάλι και κάρι. Σερβίρεται άνετα και το καλοκαίρι σαν πρώτο πιάτο, χλιαρή.
Enzoy…
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Καρωτόσουπα (4-6 μερίδες)                                         
6 καρώτα μέτρια ( κομμένα κομμάτια)
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
1 κουταλάκι ginger (σκόνη)
½ κουταλάκι κάρι
1 πορτοκάλι ή ½ λεμόνι, ζωμό και φλούδα ( τριμμένη)
6 ποτήρια νερού νερό.
αλάτι, πιπέρι

Τσιγαρίζουμε τα υλικά στο λάδι για λίγο, και μετά προσθέτουμε το νερό.
Όταν βράσουν τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αν τα βράσουμε στη χύτρα, χρειάζονται μόνον 10'.
Σερβίρουμε, βάζοντας μία κουταλιά γιαούρτι από πάνω σε κάθε πιάτο και λίγο μαϊντανό.

Σημ.1. Μη παραλείψετε κανένα από τα υλικά. Ακόμη και αν αδεν σας αρέσει το τζιντζερ ή το κάρι, πρέπει να τα προσθέσετε στη συνταγή. Σας βεβαιώνω πως το τελικό αποτέλεσμα θα με δικαιώσει. Οι γεύσεις δεν ξεχωρίζουν, αλλά η σούπα είναι νοστιμότατη.
2. Το γύρισμα των καρώτων για λίγο στο λάδι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ντομάτες, ενισχύει τη δύναμη των θρεπτικών συστατικών τους, λένε οι ειδικοί.  

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Άσκηση (9)

 ΑΣ   ΑΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Φίλοι μου γεια σας.
Μερικές πολύ απλές και εύκολες ασκήσεις σας βρήκα σήμερα για την άσκηση των ποδιών σας. Δοκιμάστε τις.
Μη ξεχνάτε πως πρέπει κάθε μέρα να χαρίζετε στον εαυτό σας 15 - 30 λεπτά άσκησης, για να βοηθάτε τις ενέργειες να κυκλοφορούν καλύτερα μέσα στον οργανισμό σας και να σας χαρίζουν υγεία. Δεν χρειάζονται πολύπλοκες ασκήσεις, αρκεί να είστε σταθεροί σε ένα καθημερινό πρόγραμμα έστω και μικρό. Τόσο που να χωράει μέσα στο καθημερινή, γεμάτη από τρέξιμο και άγχος ζωή σας. Δεν είναι ανάγκη να γυμνάζετε όλα τα μέρη του σώματός σας κάθε φορά. Μπορείτε να κάνετε λίγη προθέρμανση (σας έχω δώσει πολλά βιντεάκια για αυτή τη περίπτωση) και στη συνέχεια να γυμνάσετε ένα μέρος του σώματός σας, διαφορετικό την κάθε φορά, έτσι ώστε μέσα στην εβδομάδα να έχετε γυμνάσει τελικά, όλο σας το σώμα. Σας έχω δώσει βιντεάκια  για τα διάφορα μέρη του σώματος, με ασκήσεις εύκολες και απλές. Θα συνεχίσω να σας δίνω και άλλα, ώστε να μη βαριέστε, κάνοντας συνέχεια το ίδο πρόγραμμα. 
Προσπαθήστε να κινήσετε το σώμα σας. Σηκωθείτε από την πολυθρόνα, άντρες και γυναίκες, σας παρακαλώ, κλείστε την τηλεόραση....
Ασκηθείτε!

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (21)

Γεια σας φίλοι μου
Το τοπίο στον κήπο μου αλλάζει ραγδαία. Σε πολλές μεριές έκαναν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση οι άκανθοι. Όμορφα, δυνατά φυτά, που τόσο με τα λουλούδια τους όσο και με τα μεγάλα φύλλα τους, δίνουν ύψος και μεγαλοπρέπεια στα παρτέρια. Και είναι ένα φυτό που βρίσκεται σε αφθονία στην Ελληνική φύση, με πολύ λίγες απαιτήσεις καλλιεργητικές. Οι σπόροι του το καλοκαίρι σκορπίζουν στον κήπο και την επόμενη χρονιά βλέπετε να ξεπροβάλλουν καινούργια φυτά σε διάφορα μέρη του κήπου σας. Αν σας αρέσει το αποτέλεσμα τα αφήνετε να αναπτυχθούν εκεί που φύτρωσαν, αν όχι, απλά τα ξεριζώνετε και τα χαρίζετε σε φίλους ή τα φυτεύετε σε όποια μεριά του κήπου νομίζετε ότι ταιριάζουν περισσότερο.
Επάνω από τη λιμνούλα μου, τώρα, οργιάζουν οι κίτρινες ίριδες. Πολλαπλασιάστηκαν μόνες τους και αυτές, από ένα μικρό ρίζωμα που πριν δύο χρόνια μου χάρισε μία φίλη. Είναι πολύ όμορφη συνήθεια η ανταλλαγή φυτών μεταξύ των ερασιτεχνών κηπουρών, σας το έχω ξαναπεί. Και η αλήθεια είναι πως όσα φυτά και αν έχει κανείς, πάντα βρίσκει χώρο για κάποιο ακόμη που του έκανε εντύπωση σε κάποιο φιλικό κήπο…. Και το περίεργο είναι πως ακόμη και τα ίδια ακριβώς φυτά αν έχουν δύο κήποι, θα έχουν πάντα κάτι διαφορετικό στην εμφάνιση. Η διαφορετική ποιότητα χώματος, ο διαφορετικός προσανατολισμός, το διαφορετικό μικροκλίμα, αλλά και το γούστο του ιδιοκτήτη στους χρωματικούς συνδυασμούς, κάνει το αποτέλεσμα να δείχνει ολότελα ξεχωριστό. Γι αυτό μη διστάζετε να χαρίζετε φυτά από τον κήπο σας. Καλό είναι μάλιστα να έχετε πάντα κάποια γλαστράκια έτοιμα, φυτεμένα με φυτά που σας περισσεύουν, για να χαρίζετε σε φίλους που σας επισκέπτονται. Είναι μία πολύ όμορφη συνήθεια.
Με αγάπη

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Υγιεινή διατροφή (2)

Καλή σας μέρα.
Την επίδραση στον εγκέφαλό μας της πρόχειρης και ακατάλληλης διατροφής , αυτή των φαστ φουντ, μελέτησαν επιστήμονες τελευταία και τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά, όπως αναφέρονται σε πρόσφατη ιατρική εργασία. Το άρθρο μεταδώθηκε σε μία άλλη Ελληνική ιστοσελίδα που ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, http://www.e-ygeia.pblogs.gr/ και σας το μεταφέρω αυτούσιο. Σκεφθείτε λοιπόν φίλοι μου καλά τι ταϊζετε τα παιδιά σας, αλλά και τον εαυτό σας.....   

Aληθινός ο εθισμός στα junk food - fast food - Σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου
30 Μαρ 2010 Όσοι ζουν με φαγητά από fast food και οτιδήποτε άλλο περιέχει πολλά λίπη, αλάτι και ζάχαρη, συχνά λένε ότι θα ήθελαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά τους είναι εντελώς αδύνατον να αντισταθούν σε ένα χάμπουργκερ, στο μπέικον, στις τηγανητές πατάτες ή σε μια λαχταριστή σοκολατίνα. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι όντως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Το εύρημα προέρχεται από πειράματα σε αρουραίους. Όταν οι ερευνητές τούς επέτρεψαν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ένα ...; τούρμπο διαιτολόγιο με γλυκά, μπέικον, κέικ και άλλα πρόχειρα φαγητά, τα ζώα γρήγορα άρχισαν να παχαίνουν και να τρώνε ολοένα περισσότερο, σε σημείο που τελικά άρχισαν να τρώνε ακατάσχετα και να μην σταματούν ακόμα και όταν οι ερευνητές άρχισαν να τους κάνουν ένα μικρό ηλεκτροσόκ στο πόδι κάθε φορά που έχαναν τον έλεγχο.
Και αν αυτό ακούγεται σχεδόν αναμενόμενο, η αντίδραση των ζώων όταν οι ερευνητές τους πήραν τα πρόχειρα φαγητά ήταν εντελώς απρόσμενη: επί δύο εβδομάδες δεν έτρωγαν σχεδόν τίποτα, όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν τα πρόχειρα φαγητά με υγιεινά πιάτα!
Με άλλα λόγια, «έμπαιναν σε μια οικειοθελή κατάσταση λιμοκτονίας», όπως χαρακτήρισε την αντίδρασή τους ο επικεφαλής ερευνητής Πωλ Κίνι, αναπληρωτής καθηγητής στο Ερευνητικό Ίδρυμα Scripps, στη Φλόριντα.
Την ίδια στιγμή, μια άλλη ομάδα αρουραίων που εξ αρχής τρέφονταν υγιεινά, είχαν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο της όρεξής τους - και έπαυαν να τρώνε όταν χόρταιναν.
Τι σημαίνουν όλ' αυτά για τους ανθρώπους;
Αν και σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει, οι ερευνητές εκτιμούν πως όταν τρώμε πολλά τρόφιμα που διεγείρουν τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου - και αυτό κάνουν τα λουκάνικα, τα τσίζκεϊκ και κάθε είδους τρόφιμο με πολλά λίπη, αλάτι, ζάχαρη και θερμίδες - μπορεί να προκαλούνται αλλαγές στο σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου.
Όταν αυτές οι αλλαγές ξεπεράσουν ένα όριο, το επακόλουθο δεν είναι απλώς να τρώμε ακατάσχετα και να παχαίνουμε, αλλά να μην μπορούμε να σταματήσουμε κιόλας!
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο χθεσινό τεύχος της επιθεώρησης «Nature Neuroscience», όταν εξέτασαν τον εγκέφαλο των αρουραίων, διαπίστωσαν ότι σε όσους έτρωγαν τα πρόχειρα φαγητά ήταν μειωμένοι οι υποδοχείς της ντοπαμίνης D2 - μια ομάδα πρωτεϊνών στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων που σε προγενέστερες μελέτες έχει σχετισθεί με τον εθισμό στην ...; κοκαΐνη και στην ηρωίνη!
Με άλλα λόγια, «τα ζώα είχαν απτές βιολογικές ενδείξεις εθισμού», είπε ο δρ Κίνι. Και εξήγησε πως όταν μειώνονται οι υποδοχείς D2, αρχίζει κανείς να επιδεικνύει ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά - εν προκειμένω απέναντι στο φαγητό.
Πρακτικά, τα παραπάνω ευρήματα σημαίνουν ότι «για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της πειθαναγκαστικής κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών, θα πρέπει κανείς επίμονα να τρώει υγιεινά για πολύ καιρό, ώστε να "αποτοξινωθεί"», λέει ο δρ Πιέτρο Κοτόνε, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Εθιστικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται με παρόμοιους τρόπους απέναντι στα εδέσματα και στα ναρκωτικά. Μελέτες του δρος Κοτόνε έχουν δείξει πως μπορεί να αναπτυχθούν ακόμα και συμπτώματα στέρησης όταν διακοπεί απότομα η χορήγηση πρόχειρων φαγητών στα πειραματόζωα!



ΠΗΓΗ http://e-ygeia.pblogs.gr/2010/03/alhthinos-o-ethismos-sta-junk-food-fast-food-systhma-epibrabefsh.html




Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.