Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (3)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (3η συνέχεια, τελευταία)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσουμε σήμερα την κουβέντα μας για τις  αρθρίτιδες με όσα ερευνητικά έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν, από πλευράς διατροφής και σκευασμάτων, εκτός από τις γνωστές σε όλους κλασικές θεραπείες με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη που δημιουργούν δυστυχώς πρόσθετα προβλήματα στον οργανισμό.
Από τα πολλά λοιπόν σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν για την ανακούφιση της αρθρίτιδας φαίνεται πως λίγα είναι αυτά που κάποιες σοβαρές έρευνες έχουν αποδείξει σχετική τους ωφέλεια. Και λέω «σχετική» γιατί δεν είναι αρκετές οι ερευνητικές εργασίες ούτε μεγάλος ο αριθμός των μελετημένων σθενών, ώστε να μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πως τα αποτελέσματα είναι θετικά. Τα σκευάσματα αυτά λοιπόν είναι:
1. Χονδροϊτίνη (chondroitine)
2. Γλυκοζαμίνη (glucosamine)
Τα πιο πάνω πουλιούνται και μεμονωμένα και σε συνδυασμό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός τους είναι σημαντικά αποτελεσματικότερος από την μεμονωμένη χρήση τους.
3. Βρομιλίνη (bromelain)
Η ουσία αυτή έχει βρεθεί στον ανανά και υπάρχει εργασία που έχει δείξει αποτελέσματα όμοια με αυτά των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
4. ASU (avocado-soybean unsaponifiable).
Υπάρχουν εργασίες που έχουν δείξει αποτελέσματα από αυτό το σκεύασμα που περιέχει λάδι από αβοκάντο και φασόλια σόγιας.
5. GLA. (Gamma linolenic acid) 
Αυτό είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να φτιάξει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ω-6 λιπαρά οξέα που προάγουν την φλεγμονή. Βρίσκεται στα σκευάσματα «evening primrose oil», «black currant oil», και «borage oil».
Υπάρχουν εργασίες που αναφέρουν πως σκευάσματα σαν τα πιο πάνω ανακουφίζουν σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.
Ως προς τη διατροφή τώρα, παρ ότι έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορες δίαιτες που ελαττώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή στις αρθρίτιδες, τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως αληθεύει. Μία επομένως σωστή υγιεινή διατροφή, σαν αυτή που πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αναφέρει, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβουλέψει κανείς κάποιον που υποφέρει από αρθρίτιδα να ακολουθήσει, γιατί έτσι δεν θα έχει και περιττό βάρος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
Από πλευράς βιταμινών, είναι απαραίτητη η ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C και D. Αλλά ενώ η πρώτη ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη δεν αθροίζεται στον οργανισμό και γιαυτό μπορεί να την πάρει κανείς χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη, η δεύτερη είναι σωστό να παίρνεται μόνον αφού μετρήσει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στο αίμα του και βεβαιωθεί πως είναι χαμηλά.
Η προσθήκη επίσης στην υγιεινή διατροφή πιπερόριζας (ginger) και κουρκουμά (tumeric) μπορεί να βοηθήσει όπως φαίνεται από έρευνες στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
Για αυτές τις δύο ρίζες με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες θα μιλήσουμε όμως σύντομα στη σελίδα της υγιεινής διατροφής.
Με αγάπη



               http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=21644

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (6)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


"Η επιτυχία της αγάπης βρίσκεται στην αγάπη και όχι στο αποτέλεσμα της αγάπης. Και βέβαια είναι φυσικό στην αγάπη να θέλει κανείς το καλύτερο γι αυτόν που αγαπά, αλλά είτε γίνει αυτό είτε όχι, δεν αλλάζει την αξία αυτού που έχουμε κάνει".



-Μητέρα Τερέζα-




Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (4)


ΑΣ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ .....


Γεια σας φίλοι μου
Eλπίζω να γελάσετε όσο και εγώ, με το μικρό αυτό βίντεο που ένας αγαπητός φίλος μου έστειλε.
Enjoy....

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (5)

ΟΞΙΝΕΣ  ΚΑΙ  ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ  ΤΡΟΦΕΣ
Γεια σας φίλοι μου
Για το θέμα της οξύτητας και της αλκαλικότητας του οργανισμού μας και το ρόλο που παίζει η διατροφή σε αυτό, σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα, επ’ ευκαιρία ενός γράμματος που πήρα από κάποιον αναγνώστη της ιστοσελίδας.
Εύκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσο αλκαλικό ή όξινο είναι το περιβάλλον στον οργανισμό του, με ειδικά χαρτάκια που μετρούν το pΗ, που πουλιούνται στα φαρμακεία. Το pΗ (προφέρεται πε-χα) είναι δείκτης των ιόντων υδρογόνου που περιέχονται σε ένα υδατικό διάλυμα. Συγκεκριμένα, είναι ο αρνητικός λογάριθμος του αριθμού των ιόντων υδρογόνου του διαλύματος. Με τα χαρτάκια αυτά λοιπόν μπορούμε να μετρήσουμε το pH στο σάλιο ή τα ούρα μας. Οι τιμές αυτές διαφέρουν από τις φυσιολογικές τιμές του pH του αίματός μας, η μέτρηση του οποίου γίνεται με ειδικά μηχανήματα. Έτσι ενώ το φυσιολογικό pH του αίματός μας είναι ελαφρά αλκαλικό (7,3 – 7,4) και τιμές κάτω από αυτές δείχνουν πως το περιβάλλον στο σώμα μας είναι όξινο, στο σάλιο μας το ph θεωρείται φυσιολογικό μέχρι και την τιμή 6,8. Μέτρηση γύρω στο 6,5 δείχνει σχετική οξύτητα ενώ πολύ σοβαρή οξύτητα δείχνουν οι τιμές κάτω από 4,5.
Το όξινο περιβάλλον του οργανισμού μας σχετίζεται με τον καρκίνο γιατί τα καρκινικά κύτταρα δεν αντέχουν σε αλκαλικό παριβάλλον, αλλά και με τις καρδιοπάθειες, την οστεοπόρωση, τις αρθρίτιδες, ακόμη και τις πέτρες νεφρών και χοληδόχου κύστης. Γιατί το σώμα προκειμένου να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το pΗ του, μετακινεί αφαιρώντας ή αποθέτοντας μέταλλα σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως τα κόκαλα, τους μαλακούς ιστούς, τα υγρά του σώματος και το σάλιο, και δημιουργούνται έτσι διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας.
Οξύτητα στον οργανισμό μας προκαλούν διάφορες ασθένειες. Εκτός όμως από αυτές, σημαντικό ρόλο στην οξύτητα ή την αλκαλικότητα του οργανισμού παίζει και η διατροφή μας. Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας όξινου περιβάλλοντος στο σώμα μας, ενώ βελτίωση της οξύτητας του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή ζάχαρης και γενικά γλυκαντικών ουσιών και την κατανάλωση λεμονιού και μηλόξυδου (οργανικού, που παράγεται από μήλα που μένουν και σαπίζουν σε ξύλινα βαρέλια). Τέτοια μηλόξυδα μπορεί να βρει κανείς σε καταστήματα που πουλούν βιολογικά προϊόντα. Τα κοινά μηλόξυδα προέρχονται από απόσταξη και δεν περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως το λεμόνι και το μηλόξυδο, αν και όξινες τροφές δημιουργούν αλκαλικό pH στον οργανισμό, βοηθούν δηλαδή την αλκαλοποίησή του.
Σε γενικές γραμμές τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και οι αναποφλοίωτοι σπόροι θεωρούνται αλκαλικές τροφές ενώ το κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι γλυκαντικές ουσίες, τα αναψυκτικά, η μπύρα, τα σπορέλαια, όπως και το λευκό αλεύρι, θεωρούνται όξινες τροφές και πρέπει να αποφεύγονται.
Δεν χρειάζεται όπως βλέπετε να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο ή να σας γίνει εμμονή η αναζήτηση αλκαλικών τροφών. Η υγιεινή διατροφή στο σύνολό της είναι αυτό που λέει και το όνομά της. Είναι υγιεινή, προστατεύει δηλαδή την υγεία μας με κάθε τρόπο. Επομένως μας προστατεύει και από την οξύτητα του σώματος που είναι παράγοντας προδιάθεσης σε νοσήματα.
Λιγοστέψτε λοιπόν την κατανάλωση κρέατος σε όλες τις μορφές του, φάτε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση ανάλατους), αποφύγετε τη ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν και προτιμήστε το αναποφλοίωτο ρύζι καθώς και τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης.  χωρίς όμως να φτάνετε σε υπερβολές που θα σας καταπιέζουν ψυχολογικά και θα λειτουργούν επάνω σας σαν στρες, δημιουργώντας και πάλι στο σώμα σας ανεπιθύμητες αντιδράσεις. 
Μη ξεχνάτε το "παν μέτρον άριστον"...... 
Με αγάπη

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Χαλάρωση (23)

ΚΑΙ  ΤΩΡΑ  ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
Μια πολύ όμορφη μουσική σας χαρίζω σήμερα, για χαλάρωση, που θα σας φτιάξει και το κέφι συγχρόνως, αν δεν είσαστε σε πολύ καλή διάθεση. Εγώ την απόλαυσα. Ελπίζω και εσείς.....
Με αγάπη

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (2)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (2η συνέχεια)

Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας σήμερα την κουβέντα μας για τις αρθρίτιδες, θα σας παρουσιάσω τις συμβουλές που πρόσφατα ανακοίνωσε για το θέμα αυτό το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι συμβουλές αυτές λοιπόν είναι:
1. Αυξήστε το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων. Αυτές οι ασκήσεις έχουν σκοπό την αύξηση της κινητικότητας και της ευελιξίας των αρθρώσεων. Για να αυξήσετε το εύρος της κίνησης της άρθρωσής σας, ανοιγοκλείστε την άρθρωση όσο μπορείτε και στη συνέχεια προσπαθήστε να αυξήσετε το εύρος αυτής της κίνησης, λίγο περισσότερο ακόμη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε οποτεδήποτε, ακόμη και αν η άρθρωσή σας είναι πρησμένη και πονάει, αρκεί να το κάνετε μαλακά.

2. Δυναμώστε τους μυς σας. Αυτές οι ασκήσεις χρησιμοποιούν αντίσταση για να δυναμώσουν τους μυς που στηρίζουν την άρθρωση που πάσχει. Οι δυναμωμένοι μύες υποστηρίζουν καλύτερα μία άρθρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το βάρος του ίδιου του σώματός σας σαν αντίσταση.
π.x. Καθίστε σε μία καρέκλα. Τώρα προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς την βοήθεια των χεριών σας. Αυτά χρησιμοποιείστε τα μόνον για ισορροπία. Προσπαθήστε να στηρίζεστε μόνον στους μυς των μηρών σας, για να τους δυναμώσετε. Σταθείτε για λίγο όρθιοι και μετά ξανακαθίστε, χρησιμοποιώντας πάλι μόνον τους μηρούς σας. Αυτή η απλή άσκηση θα βοηθήσει τα γόνατά σας, δυναμώνοντας τους μυς των μηρών σας. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως η ενδυνάμωση των μυών των μηρών είναι εξ ίσου αποτελεσματική με αεροβική γυμναστική και με τα αποτελέσματα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην ελάττωση του πόνου και της δυσκαμψίας. Μόνον αποφύγετε να κάνετε αυτήν την άσκηση όταν η αρθρίτιδά σας είναι σε έξαρση.

3. Βελτιώστε την αντοχή των αρθρώσεων. Αεροβικές ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμπι και ποδήλατο βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, πράγμα που αυξάνει την αντοχή και γενικότερα την υγεία σας. Φροντίστε να διαλέγετε δραστηριότητες που θα έχουν μικρές επιπτώσεις στις αρθρώσεις σας και αποφύγετε δραστηριότητες που τις καταπονούν, όπως το τζόκιν. Αν όμως έχετε έξαρση των συμπτωμάτων σας, περιμένετε αυτά να υποχωρήσουν πριν αρχίσετε τις ασκήσεις αυτές βελτίωσης της αντοχής σας.

Συνεχίζεται….


Πηγή: www.health.harvard.edu/healthbeat (April 21 2009)

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.