Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

SOS για τα υποκατάστατα της ζάχαρης

Γεια σας φίλες και φίλοι


Για τις γλυκαντικές ουσίες με τις οποίες αντικαθιστά η βιομηχανία τη ζάχαρη σε ποτά, γλυκά, τσίχλες κ.λπ. σας έχω μιλήσει αρκετές φορές. Στο βιβλίο μου μάλιστα με τον τίτλο "Οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες" έχω αναφερθεί σ΄ αυτές αναλυτικά, για τα προβλήματα που δημιουργούν στον οργανισμό.

Ωστόσο, επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους και πρόσφατα, ανακάλυψαν πως μία από αυτές, η «σουκραλόζη» συγκεκριμένα βλάπτει το DNA των κυττάρων μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως

τα κύτταρα του εντέρου που έρχονται σε επαφή με την ουσία εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που έχουν σχέση με το οξειδωτικό στρες (δημιουργία ελευθέρων ριζών οξυγόνου), την φλεγμονή και την καρκινογένεση… Τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου βλάπτονται και δημιουργείται το λεγόμενο «σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου» (Leaky gut). Στη περίπτωση αυτή, δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος, και ουσίες που κανονικά δεν θα έπρεπε να περνούν στο αίμα μας, περνούν στα αγγεία του εντέρου δημιουργώντας τις γνωστές «δυσανεξίες» (γλουτένης κ.λπ.) και αλλεργίες σε διάφορα τρόφιμα.   Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B.

Για πολλοστή φορά σας συμβουλεύω λοιπόν, να μη χρησιμοποιείτε προϊόντα (ροφήματα, τσίχλες κ.λπ.) που ενώ είναι γλυκά γράφουν στην συσκευασία τους πως δεν περιέχουν ζάχαρη… προτιμήστε τα προϊόντα με ζάχαρη, και καταναλώστε μικρότερη ποσότητα.

Ένας πολύ απλός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης στη διατροφή μας είναι η σταδιακή ελάττωση της ζάχαρης που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στον καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημά μας. Όταν η μείωση είναι πάρα πολύ μικρή και γίνεται αρκετά αργά (ανά εβδομάδα), δεν την καταλαβαίνουμε εμείς, οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα μας όμως συνηθίζουν σιγά-σιγά στην νέα κατάσταση και μπορούμε να φτάσουμε τελικά, με υπομονή, στη πλήρη κατάργηση της χρήσης ζάχαρης. Το ευχάριστο είναι πως αυτό γίνεται δίχως να το καταλάβουμε και στη συνέχεια, κάθε γλυκό παρασκεύασμα μας γίνεται ελαφρά δυσάρεστο, οδηγώντας μας τελικά στη κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο «άγλυκων» γλυκών, πράγμα που ωφελεί πολύ την υγεία μας. Το έχω πετύχει προσωπικά και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάστε και να με ενημερώσετε, όσοι το καταφέρετε.

Με αγάπη

3 σχόλια:

Evangelia είπε...

Καλημέρα σας κ. Τσουκαλη.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεχή ενημέρωση σας.
Όντως κ εγώ θα ήθελα να επιβεβαιώσω, ότι σταδιακά μειώνοντας τη ζάχαρη στη διατροφή μου πλέον κατάφερα να τη αποφεύγω κ να μη μου λείπει. Βέβαια επειδή ήμουν πολύ της σοκολάτας την έχω αντικαταστήσει με σοκολατάκια κουβερτούρας. Πλέον νομίζω ότι όλα είναι θέμα συνήθειας...

ElenK είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ, τι μας προτείνετε να χρησιμοποιούμε αραιά και που, όταν φτιάχνουμε κάποιο σπιτικό γλυκό; Άνθρωποι που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη τί να προτιμούν;

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Υπάρχουν τρόποι να φτιάξει κάποιος γλυκά στο σπίτι του χρησιμοποιώντας φυσικά γλυκαντικά (γλυκά φρούτα : μπανάνες, χουρμάδες κ.λπ.) Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο. Αλλά και κάποιο κανονικό γλυκό (με κανονική ζάχαρη) πότε-πότε δεν βλάπτει, αρκεί να μη τρώγεται συχνά. Όσο για την σοκολάτα, η μαύρη (>70% κακάο) είναι η καλύτερη επιλογή.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.