Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (14)

Γεια σας φίλοι μου
Η εποχή που θα σπείρουμε τα καλοκαιρινά λαχανικά μας έχει πλησιάσει πολύ και θα ήθελα πριν αρχίσουμε τη σπορά να σας πω μερικές συμβουλές.
Όσοι έχετε κήπο, καλό είναι αυτό τον καιρό να σκάψετε και να λιπάνετε με κοπριά τα παρτέρια στα οποία πρόκειται να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, σκάβουμε με το φτυάρι λουρίδες, βάθους όσο είναι το μέγεθος του φτυαριού μας. Γεμίζουμε με το χώμα που βγάζουμε από τη μία λουρίδα το άνοιγμα της διπλανής αφού πρώτα προσθέσουμε σε αυτήν καλά χωνεμένη κοπριά, την οποία ανακατεύουμε με το χώμα που ρίχνουμε. Έτσι τα παρτέρια μας θα είναι έτοιμα να δεχτούν τα μικρά φυτά μας, μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός.
Εγώ βέβαια, έθαβα όλον τον χειμώνα μέσα στα παρτέρια μου τα περισσεύματα από τα λαχανικά του μαγειρέματος και ρολά των χαρτιών υγείας κομμένα σε κομμάτια, όπως σας έχω ξαναπεί σε παλιότερη κουβέντα μας. Είναι ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος λίπανσης. Ωστόσο θα προσθέσω τώρα με τον πιο πάνω τρόπο και λίγη επιπλέον κοπριά φυτική (κόμποστ ή φύκια) ή ζωϊκή, ότι βρω στην ντόπια αγορά.
Και τώρα λίγα λόγια για τη σπορά. Πολλοί θα ξέρετε ίσως πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν η σπορά γίνει σύμφωνα με την ανάλογη φάση του φεγγαριού, όπως πίστευαν οι παλαιότεροι. Και οι φάσεις αυτές του φεγγαριού είναι : το γέμισμα ( η περίοδος ανάμεσα στη νέα σελήνη και την πανσέληνο) και το άδειασμα (η περίοδος ανάμεσα στην πανσέληνο και την επόμενη νέα σελήνη).
Γενικά τα φυτά που είναι καλύτερο να σπέρνονται κατά τη φάση γεμίσματος του φεγγαριού, είναι τα φυτά που μας δίνουν τους καρπούς τους (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, αγγούρια κ.λ.π.) ή τους σπόρους τους (αρακάς, φακή, κουκιά, φασόλια κ.λ.π.) Όλα τα πιο πάνω φυτά είναι καλό να σπέρνονται, αλλά και να μεταφυτεύονται (όσα από αυτά το χρειάζονται) 2-3 ημέρες πριν από την πανσέληνο.
Στο άδειασμα τώρα του φεγγαριού, και ειδικότερα 2-3 ημέρες μετά την πανσέληνο είναι καλύτερο να σπέρνουμε τα φυτά που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος (ραδίκι, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι κ.λ.π.) ή αυτά που καλλιεργούμε για τις ρίζες και τους βολβούς τους (παντζάρι, καρώτο, πατάτα, κρεμμύδι κ.λ.π.)
Γαι να μιλήσουμε και λίγο για λουλούδια όμως, πρέπει να σας πω πως ο λουλουδόκηπός μου, παρά τις συνεχείς βροχές και την παγωνιά στο νησί, έχει αρχίσει να γίνεται ανοιξιάτικος, χωρίς τελικά να εμφάνισε ποτέ την χειμωνιάτικη εικόνα του. Ένα- δύο ανθάκια μικρά και καχεκτικά εμφανίστηκαν στα άδεια κλαδιά του χειμωνανθού μου, που διατηρεί δυστυχώς ακόμη πράσινα, κάποια από τα περσινά του φύλλα!...
Οι καπουτσίνοι  άρχισαν σε κάποιες μεριές του κήπου να εμφανίζονται ανθισμένοι, ενώ πιο δίπλα έβγαλαν τα όμορφα ροζ λουλουδάκια τους τα «αυτιά του ελέφαντα». Ένα γερό χαλάζι όμως (μεγέθους φουντουκιού!) που έπεσε στα μέρη μας προχθές ταλαιπώρησε αρκετά, όπως βλέπετε αυτά τα όμορφα ανθάκια, παρά το ότι ήταν προστατευμένα κάτω από μία νερατζιά στον κήπο.
Εύκολα πολύ στη καλλιέργειά τους φυτά, που ευδοκιμούν και στη σκιά, τόσο σε γλάστρες όσο και στο έδαφος. Μπορείτε πολύ εύκολα να τα πολλαπλασιάσετε αν θέλετε τα δεύτερα, κόβοντας έναν βλαστό κοντά στο έδαφος, αφήνοντάς τον για λίγες ημέρες μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και φυτεύοντάς το στη συνέχεια σε γλαστράκι.
Οι καπουτσίνοι πολλαπλασιάζονται με τους σπόρους τους που τους μαζεύουμε όταν τα φυτά γεμίσουν από αυτούς και είτε τους φυτεύουμε είτε τους κάνουμε τουρσί και τους χρησιμοποιούμε αντι για κάπαρη. 
Με αγάπη

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σοφά λόγια (18)

ΚΑΠΟΙΟΣ    ΕΙΠΕ....        

Η ζωή είναι μία διαδικασία, ένας συνδυασμός καταστάσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εκεί που οι άνθρωποι αποτυγχάνουν είναι, πως επιθυμούν να διαλέξουν μία κατάσταση και να μείνουν σε αυτήν. Αυτό είναι ένα είδος θανάτου.



~Anaïs Nin ~
από το βιβλίο «Oil for your lamp» των Lisa Hammond και BJ Gallagher

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (3)

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ   ΔΙΑΤΡΟΦΗ   (3)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τις συμβουλές των άρθρων της Αγιουρβεδικής διατροφής, αρχίζοντας από την άποψη των συγγραφέων πως το μαγείρεμα της τροφής είναι ιεροτελεστία (sadhana), σύμφωνα με την Αγιουρβέδα. Γι αυτό πρέπει να πιάνουμε την τροφή στα χέρια μας με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη, ώστε να βάζουμε σε αυτή καλή ενέργεια κατά την παρασκευή της. Η Αγιουρβέδα διδάσκει πως όσο περισσότερο πιάνουμε με τα χέρια τη τροφή που παρασκευάζουμε, τόσο το καλύτερο. Πρέπει επομένως να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας όσο περισσότερο μπορούμε, ζυμώνοντας, ανακατεύοντας, σερβίροντας (!) ακόμη και τρώγοντας , ώστε να μεταφέρουμε αλλά και να εισπράττουμε ενέργεια από τη τροφή μας.
Πρέπει να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη διαδικασία παραγωγής της τροφής μας, με το να φυτεύουμε, να καλλιεργούμε και να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη συγκομιδή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων της τροφής μας. Μη μου θυμώσετε αν σας ξαναθυμίσω πως σας έχω επανειλημμένα συστήσει να μεγαλώνετε ακόμη και σε γλάστρες τις σαλάτες και τα μυρωδικά σας χόρτα. Από άλλους λόγους ορμώμενη βέβαια, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: βελτίωση της υγείας μας.
Ποτέ μην μαγειρεύετε, πιάνετε στα χέρια σας ή τρώτε την τροφή σας όντας θυμωμένοι ή καταθλιπτικοί. Αυτό μεταφέρεται στο φαγητό και σε αυτούς που θα το καταναλώσουν, λένε οι συγγραφείς των άρθρων αυτών. Κρατείστε στον νου σας μία αίσθηση αγάπης όσο μαγειρεύετε. Σκεφθείτε και φανταστείτε πώς τα λαχανικά που κρατάτε στα χέρια σας για να μαγειρέψετε προήλθαν από ένα σπόρο, πώς απορροφούσαν θρεπτική ενέργεια από τη γη και τον ουρανό, πώς ωρίμασαν και πώς κόπηκαν. Νοιώστε την τροφή να απελευθερώνει την καλή της ενέργεια σε σας και σε όποιους άλλους μοιράζονται μαζί σας το φαγητό που μαγειρέψατε καθώς το τρώτε με εκτίμηση.
Προκειμένου να προσλάβουμε την περισσότερη ενέργεια (chi) από το φαγητό που τρώμε, θα πρέπει, όπως λένε οι πιο πάνω συγγραφείς να τρώμε χωρίς να μας απασχολεί η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, διάβασμα ή κουβέντες. Πρέπει να τρώμε όσο πιο συχνά μπορούμε με σιωπή και τη προσοχή μας επικεντρωμένη στην τροφή μας, ώστε να εκτιμούμε τη γεύση της, την υφή της και τις υπόλοιπες ιδιότητές της. Να νοιώθουμε την ενέργειά της τροφής μας και την ενεργητική της είσοδο στο σώμα μας.
Είμαι βέβαιη πως σε μερικούς από εσάς θα φαίνονται οι πιο πάνω συμβουλές αστείες, και είμαι ακόμη πιο βέβαιη πως τις περισσότερες από τις πολυάσχολες φίλες που καθημερινά κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την δουλειά τους, τις δουλειές του σπιτιού, την εξυπηρέτηση των παιδιών και του συζύγου τους (αξέχαστο το σχετικό τραγούδι «είμαι ή Άννα Παναγιωταρά …..» θα τις εξοργίσουν τόσο, που θα κλείσουν τον υπολογιστή τους….
Γι αυτό σπεύδω να τους πω : σας καταλαβαίνω απόλυτα. Όμως, η Αγιουρβέδα είναι μία πανάρχαιη μέθοδος με αποδεδειγμένα πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία νοσημάτων και είναι πολύς ο κόσμος που την επιλέγει αντί της κλασσικής δυτικής ιατρικής στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν οργανωμένες Αγιουρβεδικές κλινικές.
Τα θέματα των ενεργειών όχι μόνον στην τροφή μας, αλλά και στην λειτουργία του οργανισμού μας και στην επικοινωνία μεταξύ μας, είναι θέματα που μετά την πρόοδο της κβαντικής φυσικής γίνονται όλο και λιγότερο ….μεταφυσικά και ερευνώνται όλο και περισσότερο. Είμαι βέβαιη λοιπόν, πως με την πρόοδο αυτών των ερευνών, πολλές από τις απόψεις των παραγκωνισμένων από την δυτική επιστήμη Ανατολικών φιλοσοφιών και μεθόδων θα αποδειχθούν σοφές και σωστές.

Συνεχίζεται


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Άσκηση (22)

Γεια σας φίλοι μου
Πάει καιρός που δεν σας έχω θυμίσει να ασκηθείτε. Πώς τα πάτε σε αυτόν τον τομέα; Έχετε βάλει την άσκηση στη ζωή σας ή ακόμη; Αν όχι, χάνετε χρόνια από τη ζωή σας και είναι κρίμα!....
Μισή ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα, είναι το λιγότερο που μπορείτε να προσφέρετε στο σώμα σας για να διορθώνει λίγα από τα προβλήματα που τα στρες της ζωής του δημιουργούν. Έχετε υποχρέωση απέναντι σε αυτό το σώμα. Σκεφθείτε το.... Στο κάτω -κάτω αυτό σας προσφέρει αυτή τη ζωή.....
Δεν μπορεί να σκέφτεστε σαν υποχρέωσή σας κάθε βράδυ ή πρωί το να βγάλετε τον σκύλο σας βόλτα και να μη νοιώθετε την ίδια τουλάχιστον υποχρέωση, αν όχι και μεγαλύτερη, για το ίδιο σας το κορμί....
Εγώ θα είμαι εδώ για να σας το θυμίζω.
Αυτή τη φορά σας βρήκα ασκήσεις εύκολες που γίνονται ακόμη και στη καρέκλα σας, για όσους από εσάς δεν κινούνται, ή για όσους θέλετε να εκμεταλλευθείτε τις ώρες που βλέπετε τηλεόραση, ιδιαίτερα τις ώρες των ειδήσεων!.... Έτσι δεν θα πηγαίνει ο χρόνος σας χαμένος.....
Εννοείται  πως την κάθε άσκηση εσείς θα πρέπει να την επαναλαμβάνετε αρκετές φορές.
Με αγάπη

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σελίδες γέλιου (11)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ  με ένα  ανέκδοτο 
                                   
ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ

Σε μια επίσκεψή μου στο ψυχιατρείο, ρώτησα τον διευθυντή πώς διακρίνει αν ένας ασθενής πρέπει ή όχι να εγκλειστεί.
«Είναι απλό», είπε ο διευθυντής «γεμίζουμε μια μπανιέρα και προσφέρουμε στον ή την ασθενή ένα κουταλάκι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού και έναν κουβά, ζητώντας να αδειάσει τη μπανιέρα ».
«Α, κατάλαβα», είπα, «ένα φυσιολογικό άτομο θα χρησιμοποιήσει τον κουβά γιατί είναι μεγαλύτερος από το κουταλάκι και το φλιτζάνι».
«Όχι», είπε ο διευθυντής, «ένα φυσιολογικό άτομο θα τραβούσε την τάπα. Προτιμάτε κρεβάτι κοντά στο παράθυρο? »

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (2)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ (2) (regenerative medicine)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας για την Αναγεννητική Ιατρική.
Για πολλά χρόνια, υπήρχε η εντύπωση πως μόνον τα πολυδύναμα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα (μιλήσαμε γι αυτά στη προηγούμενη κουβέντα μας) έχουν την ικανότητα να φτιάξουν όλα τα είδη ιστών και οργάνων και προς τα εκεί είχε στραφεί η έρευνα.
Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα υπήρχε η πεποίθηση πως δεν μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε τύπο ιστού, όπως σας είπα και στη προηγούμενη κουβέντα μας. Πως είναι ικανά αυτά τα δεύτερα μόνον να

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.