Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (6)

ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΙΝΗ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας την προηγούμενη κουβέντα μας για το λίπος και μία από τις ορμόνες του, την λεπτίνη, θα πρέπει να σας πω πως το θέμα αυτό του λίπους και της σημασίας του για τον οργανισμό, βρίσκεται υπό έρευνα και κάθε λίγο ανακαλύπτεται και κάποια καινούργια λειτουργία του. Αυτός ο ιστός, που πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε ικανό μόνον για να αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας του οργανισμού υπό μορφή λίπους, αποδείχτηκε πως είναι μάλλον ένα ενδοκρινικό όργανο και η καρδιά ενός πολύπλοκου δικτύου που επηρεάζει την ενεργειακή μας ομοιόσταση, τον μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης, την αγγειακή λειτουργία, την ανοσολογική μας απάντηση και ακόμη και την αναπαραγωγή μας. Αυτές οι λειτουργίες του είναι άμεσα συνδεδεμένες με ορμόνες που επιδρούν επάνω στα λιποκύτταρα (σε ειδικούς υποδοχείς που αυτά διαθέτουν), όπως η ινσουλίνη, τα κορτικοειδή (κορτιζόνη) και οι κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη) και διαταράσσονται όταν αλλάζει σημαντικά η μάζα του λιπώδους ιστού, είτε με τη μορφή της παχυσαρκίας είτε με τη μορφή της καχεξίας.
Συνεχώς ανακαλύπτονται καινούργιες ορμόνες που παράγονται εκεί και ερευνώνται στη συνέχεια οι λειτουργίες τους. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας τις αναλύσω όλες, γιατί αυτό δεν έχει κανένα νόημα για τους μη γιατρούς, όμως κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω για τα πιο σημαντικά από όσα μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί για αυτές.
Για τη λεπτίνη, ειδικότερα, που είναι η πρώτη ορμόνη του λιπώδους ιστού που ανακαλύφθηκε και πιστεύαμε μέχρι πρότινος πως είναι αποκλειστικά ένας ανορεξιογόνος παράγοντας, τώρα ξέρουμε πως επιδρά και σε πολλά άλλα όργανα που έχουν υποδοχείς για εκείνη, εκτός από το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Πολύ πρόσφατα μάλιστα έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα πως κάποιοι οργανισμοί εμφανίζουν αντίσταση στην λεπτίνη (κάτι ανάλογο με την αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη). Η αντίσταση αυτή στη λεπτίνη, οδηγεί σε παχυσαρκία, με όλα τα αρνητικά της για τον οργανισμό αποτελέσματα.
Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το αποτέλεσμα μιας έρευνας που αφορά τη περιεκτικότητα σε λεπτίνη της διατροφής των νεογνών, ( το μητρικό γάλα περιέχει λεπτίνη). Σε αυτή παρατηρήθηκε πως νεογνά ποντικιών που τράφηκαν με γάλα πλούσιο σε λεπτίνη (χορηγήθηκε λεπτίνη σε χάπια στη μητέρα που θήλαζε) είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία στη δράση της λεπτίνης στην ενήλικη ζωή τους με αποτέλεσμα να μη γίνονται παχύσαρκα.
Μέχρι τώρα σύμφωνα με τις έρευνες, η λεπτίνη φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά :
Τον μεταβολισμό της γλυκόζης
Το καρδιαγγειακό σύστημα και τον εγκέφαλο
Τους νεφρούς και την αρτηριακή πίεση
Τα οστά και τους χόνδρους
Το αιμοποιητικό σύστημα και την πηκτικότητα του αίματος
Το ανοσοποιητικό σύστημα
Και τέλος, όπως πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν, συσχετίζεται με διάφορα είδη καρκίνων όπως του μαστού, του εντέρου, του προστάτη, της μήτρας και της χοληδόχου κύστεως.
Δεν είναι όπως βλέπετε φίλοι μου απλά θέμα αισθητικής η παχυσαρκία...
Συνεχίζεται

               http://www.medscape.com/medline/abstract/17356529
              J Am Coll Cardiol. 2008; 52(15):1201-10 (ISSN: 1558-3597)
              Exp Biol Med (Maywood). 2008; 233(6):708-20 (ISSN: 1535-3702)
              Endocr Relat Cancer. 2006; 13(2):629-40 (ISSN: 1351-0088)
              J Clin Pathol. 2007; 60(8):902-6 (ISSN: 0021-9746)

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (7)

Γεια σας φίλοι μου
μια υγιεινή, απλή και εύκολη, όπως πάντα, συνταγή θα σας δώσω και σήμερα. Ένα κύριο πιάτο με πρωταγωνιστή τον μπακαλιάρο, ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, λόγω των ω3 λιπαρών οξέων του.

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ

Μπακαλιάρος με πράσα αβγολέμονο (6 μερίδες)

6   κομμάτια μπακαλιάρου
12 πράσα σε κομμάτια 5-6 εκ. μήκος (μόνον το λευκό τους μέρος)
3   κοτσάνια σέλερι λεπτοκομμένο
3 εκ. τζίτζερ (πιπερόριζα) κομμένο σε λεπτές λουρίδες
10 κ.σ. λάδι
1-2 κ.σ. αλεύρι


Στο λάδι μαραίνουμε λίγο τα πράσα. Τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το σέλερι και λίγο νερό (να τα μισοσκεπάσει) και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι  να μαλακώσουν. Προς το τέλος του μαγειρέματος βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου (καλά ξαλμυρισμένου) και αποτελειώνουμε το φαγητό, σκεπασμένο.
Αβγοκόβουμε με 2 αβγά και τον χυμό 1 λεμονιού και σερβίρουμε. Όσοι δεν θέλουν το φαγητό αβγοκομένο, μπορούν να πήξουν το ζουμί του με 2 κ.σ. κορν φλάουρ και τον χυμό του λεμονιού.
Καλή σας όρεξη  

Σελίδες γέλιου (2)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ                                         

Γεια σας φίλοι μου
Αυτό ήταν το πιο αστείο από τα παιδικά γέλια που μπόρεσα να βρω στο διαδίκτυο. Εμένα μου φέρνει γέλια κάθε φορά που το βλέπω. Εσείς θα γελάσετε άραγε καθόλου; Αν όχι, τουλάχιστον χαμογελάστε. Το χαμόγελο λένε πως έχει ακόμη περισσότερες ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/οστεοπόρωση (5)

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ (5Ο τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσω το θέμα της οστεοπόρωσης σήμερα, αναφέροντάς σας μία ακόμη αιτία που την προκαλεί. Αυτή είναι η υπερβολική οξύτητα του οργανισμού.
Εύκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσο αλκαλικό ή όξινο είναι το περιβάλλον στον οργανισμό του, με ειδικά χαρτάκια που μετρούν το , που πουλιούνται στα φαρμακεία. Μπορούμε με αυτά να ελέγξουμε το pH στο σάλιο ή τα ούρα μας.
Το pΗ (προφέρεται πε-χα) είναι δείκτης των ιόντων υδρογόνου που περιέχονται σε ένα υδατικό διάλυμα (ο αρνητικός τους λογάριθμος). Όσο πιο μεγάλο το pH τόσο πιο αλκαλικό το διάλυμα που μετριέται, όσο πιο μικρό τόσο πιο όξινο. Το pH 7, θεωρείται ουδέτερο. Τιμές πάνω από 7 δείχνουν αλκαλικότητα και τιμές κάτω από 7 δείχνουν οξύτητα. Το φυσιολογικό pΗ του σώματός μας πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό, γύρω στο 7,4  όπως αναφέρεται σε όλα τα βιβλία ιατρικής και βιολογίας. H τιμή αυτή αφορά όμως κυρίως το αίμα μας. Μετρήσεις κάτω από 7,2 δείχνουν πως το περιβάλλον στο σώμα μας είναι πιο όξινο απ όσο πρέπει, πράγμα που εκτός άλλων διαταραχών οδηγεί και σε οστεοπόρωση. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός μετακινεί θετικά ιόντα από περιοχές που αυτά είναι αποθηκευμένα, όπως το ασβέστιο στα κόκαλά μας, για να αντιρροπήσει αυτό το pH και να αποκαταστήσει την μεταβολική ισορροπία του. Τα κόκαλά μας με αυτόν τον τρόπο γίνονται σιγά-σιγά οστεοπορωτικά.
Οι τιμές μέτρησης του pH στο σάλιο μας είναι διαφορετικές από αυτές του αίματός μας όμως. Μέτρηση γύρω στο 6,5 δείχνει σχετική οξύτητα ενώ τιμές κάτω από 4,5 δείχνουν πολύ σοβαρή οξύτητα.
Την κατάσταση του οργανισμού μας από πλευράς οξύτητας επηρεάζουν οι ασθένειες και η διατροφή μας. Η γνωστή Δυτική λεγόμενη διατροφή, με πολύ κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και λίπη οδηγεί σε αύξηση της οξύτητας του οργανισμού, ενώ αντίθετα μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα οδηγεί τον οργανισμό σε αλκαλική κατάσταση και τον προφυλάσσει από την οστεοπόρωση, όπως έχουν διαπιστώσει πρόσφατες ιατρικές έρευνες.
Η σωστή διατροφή λοιπόν φίλοι μου έχει διπλό ρόλο στην προφύλαξη από την οστεοπόρωση. Αφενός προσφέροντας αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες (ο πρώτος σοβαρός παράγων της οστεοπόρωσης) και αφετέρου βελτιώνει την οξύτητα του οργανισμού (δεύτερος παράγων της οστεοπόρωσης).
Δεν είναι βλέπετε μόνον θέμα χαμηλού ασβεστίου η οστεοπόρωση, όπως οι περισσότεροι νομίζουν.
Η διατροφή αυτή που αλκαλοποιεί τον οργανισμό μας δεν μας προφυλάσσει όμως μόνον από την οστεοπόρωση, αλλά και από πολλές άλλες επικίνδυνες για τον οργανισμό μας καταστάσεις όπως ο καρκίνος. Αυτά όμως θα τα συζητήσουμε μία άλλη φορά.

Με αγάπη

Πηγές:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18567759  

            http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19954569

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/μέλι (2)

Μ Ε Λ Ι  (2)
Γεια σας φίλοι μου
Θα συνεχίσουμε σήμερα τη συζήτησή μας για το μέλι.
Αν λοιπόν αντικαταστήσει κανείς στην συνταγή που σας έδωσα στη προηγούμενη κουβέντα μας το λεμόνι με μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο οργανικό έχει και πάλι μία πολύ καλή συνταγή για πολλούς και διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς όπως αναφέρεται σε πολλές πηγές. Σε αυτές αναφέρεται πως ο συνδυασμός αυτός οργανικού μηλόξυδου και μελιού διαλυμένος σε ένα ποτήρι νερό αν καταναλώνεται πρωί και βράδυ βοηθάει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του επιγαστρικού καύσους, της στοματικής κακοσμίας, των ευκολόσπαστων νυχιών, της αρθρίτιδας, της υπέρτασης, της υπερχοληστεριναιμίας και του εκζέματος, ακόμη και του γήρατος!... Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε λοιπόν.
Το οργανικό μηλόξυδο, προέρχεται από βιολογικά μήλα που έχουν πολτοποιηθεί και μείνει να ωριμάσουν σε ξύλινα βαρέλια γι αυτό και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα μηλόξυδα που βρίσκουμε στην αγορά. Μπορεί όμως να αγοράσει κανείς οργανικό μηλόξυδο στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Υπάρχει και αγγλικό βιβλίο σχετικό με τις πιο πάνω αλλά και πολύ περισσότερες εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού, με τον τίτλο «How to Effectively Use Honey as Medicine: What Doctors Don't Tell You- Transform Your Health with Nature's Living Food» που μπορείτε να προμηθευθείτε στη διεύθυνση http://www.amazon.com/gp/product/1451555415?ie=UTF8&tag=benefitsofhon-20&linkCode=xm2&camp=1789&creativeASIN=1451555415#noop   .
Δεν ξέρω αν υπάρχει και ελληνικό αντίστοιχο βιβλίο, βρήκα όμως μία σελίδα στα Ελληνικά με πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές δράσεις του μελιού στη διεύθυνση http://www.donkeyisland.gr/Articles/2-apitherapy-meli.pdf
Το μέλι που προέρχεται από πεύκα και έλατα δεν ζαχαρώνει, ξέρετε, ενώ το μέλι των ανθέων ζαχαρώνει. Δεν χαλάει βέβαια με το ζαχάρωμα το μέλι, γίνεται απλά πιο δύσχρηστο. Μη τολμήσετε όμως να το ρευστοποιήσετε βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων φίλες ή φίλοι μου, γιατί θα καταστρέψετε τα θρεπτικά συστατικά του. Σε μπεν μαρί θα το αφήσετε να ρευστοποιηθεί και πάλι, αφού βγάλετε πρώτα τη κατσαρόλα με το ζεστό νερό από τη φωτιά, περιμένοντας υπομονετικά, ή σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο (40 βαθμούς). Είναι τόσες οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού που αξίζει να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αγάπη. Είμαι πεπεισμένη πια, ύστερα από όλη αυτή την έρευνα που έκανα για να σας γράψω αυτά τα άρθρα, πως το μέλι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας ούτε μία ημέρα. Χρειάζεται μόνον μέτρο στην ποσότητα που καταναλώνουμε γιατί περιέχει εκτός των άλλων και πολλές θερμίδες, 3.200 ανά κιλό, τριπλάσιες δηλαδή από το κρέας.

Συνεχίζεται

           http://organicbeeproducts.blogspot.com/2007/11/organic-honey.html
           http://www.benefits-of-honey.com/vinegar-and-honey.html

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (2)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...


"Για να πετύχει κανείς κάτι που ποτέ μέχρι τώρα δέν έχει πετύχει πρέπει να κάνει κάτι που ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει κάνει."

 - Άγνωστος- 

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.