Σελίδες

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Σκοπός ζωής και τρίτη ηλικία


Γεια σας φίλες και φίλοι
Εκεί που κοιτούσα μια περασμένη ανάρτηση που μου θύμισε το FB, με τον ηλικιωμένο κύριο που ξαπλωμένος λόγω προβλημάτων υγείας έπλεκε σκουφάκια για το κρύο, μία καινούργια έρευνα εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μου, στα ιατρικά νέα που παρακολουθώ.
Επισημαίνεται σε αυτή πως όσοι νιώθουν, σε μεγάλη ηλικία, να έχει κάποιο νόημα η ζωή τους, είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερη υγεία.

Όπως λένε οι ερευνητές, όσο νεότερος είναι κάποιος τόσο ευκολότερα  βρίσκει κάποιο νόημα στη ζωή του, γιατί απασχολείται με το να βρει μια δουλειά και να χτίσει μια καριέρα,

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Η φύση και εμείς


Γεια σας φίλες και φίλοι
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, που από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι τώρα ζω κοντά στη φύση. Τα σπίτια που έμενα ήταν πάντα κοντά σε δέντρα και πράσινο γενικά, ή είχαν δικά τους δέντρα και κήπο. 
Στα νεανικά μου χρόνια η κηπουρική φάνταζε, βέβαια, κάτι πολύ βαρετό και κουραστικό, όσο τα χρόνια περνούν όμως, η απασχόληση με τα φυτά μου γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Δεν μου αρκεί να τα κοιτάζω και να ηρεμώ, επιθυμώ πολύ να τα φροντίζω. Νιώθω πως έτσι τους ανταποδίδω, κατά κάποιο τρόπο,  τη χαρά που μου δίνουν με την ύπαρξή τους…

Οι κάτοικοι των πόλεων όμως, στις περισσότερες από αυτές στον τόπο μας, στοιβάζονται σε πολυκατοικίες κολλημένες η μία με την άλλη σε δρόμους στενούς που

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Το ξέρετε ότι...(140)


Η γνωστή μας κανέλα
-ελέγχει τα επίπεδα της ινσουλίνης (δηλαδή λιγότερες θερμίδες αποθηκεύονται σαν λίπος)
-επιταχύνει τον μεταβολισμό
-βοηθάει στην καύση του λίπους της κοιλιάς
-καταστέλλει την πείνα ;


Χρησιμοποιείστε την συχνά στο τσάι, τον καφέ σας ή όπου αλλού σας αρέσει, για να απολαύσετε τα πιο πάνω αποτελέσματα.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Η άδολη αγάπη

Γεια σας φίλες και φίλοι
Πριν λίγα χρόνια (2011) τέτοιες ημέρες γιορτινές είχα γράψει αυτό το άρθρο. Πρόσφατα το θυμήθηκα ξανά, καθώς μιλούσα στους εργαζόμενους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κέρκυρας σε ένα σεμινάριο για το στρες και σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να το θύμιζα και σε σας μαζί με τις καλύτερες ευχές μου σε όλες και όλους για υγεία και ευημερία. 
Τι είναι "αγάπη";
Γεια σας και χρόνια πολλά και καλά σε όλες και όλους.
Εύχομαι αυτές τις γιορτές, επειδή οι συνθήκες γύρω μας έχουν πολύ αλλάξει και πολλών ανθρώπων οι ζωές έχουν γίνει δυσκολότερες, αντί οι σκέψεις μας να μείνουν στο επιφανειακό επίπεδο των υλικών δώρων που θα πάρουμε ή θα δώσουμε και στα οικονομικά προβλήματα που αυτές οι σκέψεις μας θυμίζουν, να πάμε όλοι λίγο παραπέρα.
Να σκεφθούμε πως υπάρχει ένα μεγάλο δώρο που μπορούμε να χαρίζουμε απλόχερα χωρίς να ξοδεύουμε χρήματα και αυτό το δώρο λέγεται «αγάπη».
Τετριμμένο…. Θα μου πείτε. Και όμως δεν είναι. Η έννοια της αγάπης είναι κάτι που εμένα προσωπικά με έχει παιδέψει αρκετά, γι αυτό και αποφάσισα να σας κάνω αυτή την σχετική κουβέντα σήμερα.
Πριν από ένα χρόνο, σε κάποια συζήτηση που είχαμε με κάποιες φίλες  περί θρησκειών και συναισθημάτων, μια ηλικιωμένη φίλη, πετάχτηκε και είπε ξαφνικά:
-          Τι είναι πια αυτή η άδολη αγάπη για την οποία όλοι μιλάνε; Γιατί αναφέρονται σε αυτήν όλες οι θρησκείες;

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Το σώμα και τα συμπτώματα


Γεια σας φίλες και φίλοι

Το έχω πει πολλές φορές τόσο στα σεμινάρια, όσο και στα βιβλία και τις αναρτήσεις μου. 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει από κάτι τραυματιστεί ψυχικά στην παιδική του ηλικία. Ο λόγος είναι πως κανείς, γονείς, συγγενείς, κοινωνικός περίγυρος, δεν είναι σωστά ενημερωμένος για τις επιπτώσεις που η συμπεριφορά του έχει στα παιδιά. Ο καθένας, με συμπεριφορές που δεν ελέγχει λόγω του δικού του τραυματισμού, τραυματίζει (δίχως να το θέλει και να το καταλαβαίνει, τις περισσότερες φορές) κάποιο παιδί. Και η ζωή συνεχίζεται κάπως έτσι…

Το πρόβλημα μικραίνει, όταν το τραυματισμένο παιδί, ζώντας στη συνέχεια σε συνθήκες που το βοηθούν,

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Επανέκδοση








Επανεκδόθηκε, όπως μου το ζητήσατε. Από την επόμενη εβδομάδα μπορείτε να το ζητάτε στα βιβλιοπωλεία της περιοχής σας. Η διάθεσή του σε αυτά (σε όλη την Ελλάδα) γίνεται από τον χονδρέμπορο Αχιλλέα Σίμο (Μαυροκορδάτου 9 Αθήνα). Ενημερώστε γι αυτό το βιβλιοπωλείο σας αν δυσκολεύεται να σας το φέρει.
Στη Κέρκυρα τα βιβλιοπωλεία μπορούν να το προμηθευτούν από την εκδότρια κα Λοράνδου.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Δεν πειράζει και Ευχαριστώ


Γεια σας φίλες και φίλοι
Οι μαγικές λεξούλες που έχουν αλλάξει την ζωή μου, όπως και πολλών άλλων που εκπαιδεύονται κοντά μου στη διαχείριση του στρες, είναι το «δεν πειράζει» και το «ευχαριστώ».
Είναι αυτές οι λέξεις η βάση, κατά την άποψή μου, της συναισθηματικής νοημοσύνης. Και χωρίς συναισθηματική νοημοσύνη, δεν υπάρχει ούτε υγεία, ούτε καλή ζωή, δυστυχώς. Γιατί τα συναισθήματά μας, έχουν μεγαλύτερη επίδραση επάνω μας απ΄ότι τα περιβαλλοντικά στρες. Ακόμη και σε έντονα τοξικό περιβάλλον, άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να παραμένουν υγιή και ευτυχή. Γιατί «πραγματικότητα»

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Εγωισμός και αγάπη


Γεια σας φίλες και φίλοι
Κάθε μου επαφή με κάποιο άτομο που έρχεται να εκπαιδευτεί κοντά μου στη διαχείριση του στρες είναι και μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί και μοναδικοί στο πώς αντιλαμβανόμαστε και διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις…Ο καθένας μας ένας ολόκληρος διαφορετικός κόσμος.
Έχουμε όμως και κάτι πολύ κοινό. Έναν άμετρο εγωισμό.

Οι πεποιθήσεις που έχουν κτίσει με τα χρόνια τον χαρακτήρα μας είναι τόσο δυνατές, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο το δίκιο να το έχει κάποιος άλλος και όχι εμείς… Ζούμε τελικά μέσα σε ένα «εχθρικό» κόσμο, χτισμένο γύρω από το δικό μας εγώ, το οποίο χωρίς αμφιβολίες θεωρούμε «τέλειο» ή «σχεδόν τέλειο» μέτρο για σύγκριση των πάντων…

Και τους βρίσκουμε όλους διαφορετικούς… και νιώθουμε μόνοι, φοβισμένοι και απογοητευμένοι… Και ζούμε έτσι μίζερα ετούτη την υπέροχη ζωή που μας έχει χαριστεί,

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Περί σιωπής


Γεια σας
Μου ζητήθηκε από μία φίλη της ιστοσελίδας να μιλήσω για τη σιωπή. Έχουν μιλήσει και μιλούν γι αυτήν πολλοί. Τόσο κληρικοί όσο και φιλόσοφοι. Ο καθένας με τον τρόπο του. Γιατί η αξία της σιωπής είναι μεγάλη και αναγνωρισμένη τώρα πια και επιστημονικά.
Δυστυχώς ο άνθρωπος  ξετρελαμένος με τις ικανότητες του εγκεφάλου του που τον έχουν κάνει να νιώθει υπεροχή απέναντι στα άλλα ζώα της φύσης,  έχει δώσει σε αυτόν τον εγκέφαλο την πρωτοκαθεδρία  στο σώμα του. Εμπιστεύεται τυφλά τις σκέψεις που νιώθει πως εκείνος κάνει για να τον προστατέψει και έχει γίνει σκλάβος του.
Ζουν οι περισσότεροι με ένα συνεχές βουητό μέσα στο κεφάλι τους από τις

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Περπάτημα στο σπίτι!

Γεια σας φίλες και φίλοι
Καιρό έχω να σας ρωτήσω αν ασκείστε. Χειμωνιάζει και το περπάτημα στο ύπαιθρο γίνεται δύσκολο για κάποιους με τις συνεχείς βροχές. Είχατε σκεφτεί όμως πως μπορείτε να περπατάτε και μέσα στο σπίτι σας;
Και όμως μπορείτε. Δείτε το μικρό βίντεο και ξεκινήστε, όποια ηλικία και αν έχετε. Μην αφήνετε το σώμα σας πολλή ώρα στην καρέκλα, γιατί βλάπτετε την υγεία σας. Η άσκηση καταναλώνει τις ορμόνες του στρες και δεν τις αφήνει να βλάπτουν τον οργανισμό. Το πιο πάνω βίντεο είναι κατάλληλο τόσο για μαθητές και σπουδαστές όσο και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ξεκινήστε να ασκείστε στη θαλπωρή του σπιτιού σας. Μην το αναβάλετε! Περπατήστε  όσο αντέχετε, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα...


Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Λογική και συναισθήματα


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η λογική στηρίζεται στους φόβους που έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο, λόγω του ενστίκτου αυτοσυντήρησης. Δε βοηθάει στην πραγματοποίηση στόχων, όσο και αν πιστεύουν το αντίθετο οι περισσότεροι. Βοηθάει μόνον να κάνει κάποιος σήμερα καλύτερα αυτό που έκανε χειρότερα χθες και βελτιώνει τις δεξιότητές μας… Αλλά με αυτόν τον ρυθμό οι πόρτες της ζωής αργούν να ανοίξουν.
Για να ανοίξουν αυτές οι πόρτες, χρειάζεται ενέργεια. Η λογική, λόγω των φόβων που αναδεύει δίχως εμείς να το καταλαβαίνουμε, μειώνει την ενέργειά μας, λόγω της αντίδρασης του στρες που δημιουργεί υπόγεια…

Η ενέργειά μας δυναμώνει μόνον με τα θετικά μας συναισθήματα. Μόνον τότε

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Ανάπτυξη αντοχής στα στρες της ζωής


Γεια σας φίλες και φίλοι
Η αντοχή στο στρες
Λόγω του διαδικτύου, (FB, Youtube) έχει γίνει αρκετά γνωστό το έργο μου στη διαχείριση του στρες και παίρνω πολλά μηνύματα με ερωτήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Παρατηρώ λοιπόν, πως οι περισσότεροι έχουν ανάγκη από γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, σαν να υπάρχει για  όλα ένα μαγικό χάπι που μπορεί να τα αλλάξει…

Δυστυχώς, φίλες και φίλοι μου, ακόμη και η γνωστή μας ιατρική, αλλάζει. Δεν γίνεται να θεραπευτεί κανείς με ένα χάπι. Μπορεί το χάπι να «κοιμίζει» τα συμπτώματά μας, αλλά αν το πρόβλημα που τα δημιούργησε υπάρχει και παραμένει από κάτω μέσα στη ψυχή μας, θα έρθει και πάλι στην επιφάνεια με κάποιο άλλο σύμπτωμα σύντομα, χωρίς αμφιβολία…

Η βασική θεραπεία όλων των προβλημάτων, ψυχικών και σωματικών, είναι η ανάπτυξη αντίστασης

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στο στρες


Γεια σας φίλες και φίλοι
Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για το στρες και τη σωστή του διαχείριση. Είναι όμως αυτό ένα θέμα που  δεν τελειώνει δυστυχώς, γιατί τα στρες της ζωής που πληθαίνουν γύρω μας συνεχώς, δεν μας αφήνουν σε ησυχία. Η αντίδραση του στρες λειτουργεί ασταμάτητα στον οργανισμό, και οι συνέπειες είναι πολύ άσχημες για τη λειτουργία του.
Δεν είναι τυχαίο που αυξάνει η βία στις μικρές ηλικίες, πολλοί  νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πανικούς, πέφτουν σε εθισμούς,  κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Τα αποτελέσματα της συνεχόμενης αντίδρασης του στρες είναι αυτά, δυστυχώς.

Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι νέοι άνθρωποι. Είναι κρίμα να χάνουν χωρίς λόγο ημέρες και χρόνια από τη ζωή τους ταλαιπωρούμενοι. Ποιος θα τους ενημερώσει όμως;;;

Η πολιτεία σίγουρα όχι, γιατί δεν την συμφέρει. Χρειάζεται ταλαιπωρημένους

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Υλοποίηση επιθυμιών

"Το θαύμα έγινε!
Εγκρίθηκε η εκπαίδευση υπαλλήλων και κρατουμένων των φυλακών της Κέρκυρας στη σωστή διαχείριση του στρες με τη βοήθεια του διευθυντή του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών, κου Κυριάκου Κωλέση!
Η λέξη «ευγνωμοσύνη» είναι πολύ λίγη για να δηλώσει το συναίσθημα που έχει πλημμυρίσει τη καρδιά μου! "


Έ Ναι!
Οι επιθυμίες μας υλοποιούνται. Δεν χωράει καμία αμφιβολία. 
Ο χρόνος είναι αυτός που μας μπερδεύει και κάνει τους πιο ανυπόμονους να απογοητεύονται. Είναι όμως και ο χρόνος κατασκεύασμα του δικού μας νου, όπως και οι επιθυμίες...
Άρα... πρέπει να τα δεχόμαστε όλα ως "καλά καμωμένα".
Η ζωή μας όλη δεν είναι παρά μία εικονική πραγματικότητα* φτιαγμένη από το νου μας για να βοηθηθεί η πνευματική μας εξέλιξη. Είναι απαραίτητες, δηλαδή, οι όποιες δυσκολίες και ταλαιπωρίες ο καθένας μας βιώνει

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Μους σοκολάτας με αβοκάντο


Γεια σας φίλες και φίλοι 
Μία καταπληκτική μους σοκολάτας έκανα σήμερα. Αφού δοκίμασα αρκετές από τις συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο χωρίς να ικανοποιηθώ αποφάσισα να κάνω τη δική μου δοκιμή. Πέτυχε, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Πανεύκολη συνταγή και πολύ υγιεινή. Δοκιμάστε την και πείτε μου τη γνώμη σας.

Μους σοκολάτας με αβοκάντο

Υλικά 
1 αβοκάντο
12 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (μουλιασμένοι από το βράδυ σε νερό με λίγο κονιάκ)
3 κ.σ. γεμάτες κακάο
1 πρέζα αλάτι μέτριο                                  1 κ.γ. σκόνη στιγμιαίου καφέ
2 κομμάτια κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί με 2 κ.σ. γάλα
   (2 από τα 5 κομμάτια που έχει μία πλάκα σοκολάτας κουβερτούρα)

Βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι μαζί με νερό στο οποίο είχα βάλει από το βράδυ τους χουρμάδες. Προσθέτω το νερό λίγο-λίγο μέχρι να έχω την σύσταση της μους που επιθυμώ. Συνήθως το παίρνει όλο (αν έχετε βάλει τους χουρμάδες σε ένα μπολ με νερό τόσο ώστε μόλις να τους σκεπάζει).
Σερβίρω με καβουρδισμένα σπασμένα αμύγδαλα ή ψιλοκομμένες φράουλες.

Η ποσότητα αυτή της μους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τάρτα σοκολάτας:
Για την βάση της τάρτας,       ανακατεύουμε ½ πακέτο αλεύρι απ, με 1 ποτ.καφέ λάδι,  1 ποτ. καφέ γιαούρτι κατσικίσιο και 1 κ.σ. κοφτή καστανή ζάχαρη και φτιάχνουμε ένα πολύ μαλακό ζυμάρι το οποίο απλώνουμε με τα χέρια σε ταρτιέρα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Απλώνουμε στην ψημένη τάρτα, όταν κρυώσει, τη μους και γαρνίρουμε επάνω είτε με τριμμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα είτε με μπαστουνάκια φλούδας πορτοκαλιού.

(Για τα μπαστουνάκια, κόβουμε λεπτή φλούδα πορτοκαλιού σε λεπτές λουρίδες σαν σπιρτόξυλα, και τα βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό. Τα σουρώνουμε, τα απλώνουμε σε λαδόκολλα, τα πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και τα βάζουμε για λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ να στεγνώσουν και να καραμελώσουν).

Καλή σας επιτυχία

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Καλά νέα για την καρδιακή ανεπάρκεια...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Κάθε κύτταρό μας είναι ένας ολοκληρωμένος οργανισμός, που αναπνέει, τρώει και αποβάλλει τα άχρηστα στο περιβάλλον του… Όσο και να φαίνεται περίεργο, είναι, ο καθένας από εμάς, ένας κόσμος ολόκληρος, αποτελούμενος από τρισεκατομμύρια τέτοιους μικρότερους σε μέγεθος οργανισμούς και όχι ένα απλό κορμί αποτελούμενο από μυς και κόκαλα, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι.

Αν βέβαια μπορούσαμε να μπούμε μέσα σε έναν τέτοιο μικροοργανισμό, ένα κύτταρό μας, μόνον μικρό δεν θα τον βρίσκαμε. Μοιάζει το καθένα με μία ολόκληρη πολιτεία, με τα εργοστάσιά της, τους δρόμους και τις λεωφόρους της, τους εργάτες της,

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Η σημασία της κατάστασης του εντέρου των βρεφών.


Γεια σας φίλες και φίλοι
Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για τα μικρόβια του εντέρου μας και την μεγάλη σημασία που έχουν αυτά για την υγεία όχι μόνον του εντέρου αλλά ολόκληρου του οργανισμού μας.

Σας έχω πει πως τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, ιδιαίτερα στην εποχή μας που τα παιδιά μεγαλώνουν μακριά από τη φύση και από μητέρες που νομίζουν πως η υπερβολική καθαριότητα προστατεύει από ασθένειες, ή έχουν καταναλώσει οι ίδιες αρκετά αντιβιοτικά, έχουν λιγότερα ωφέλιμα μικρόβια στο έντερό τους, πράγμα που τα κάνει πολύ πιο ευαίσθητα σε αλλεργίες και ασθένειες.*

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  Pediatric Research, έδειξε, πως έλλειψη από το βρεφικό έντερο του βακτηρίου

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Γαλαξίες κινούνται συγχρονισμένα...


Γεια σας φίλες και φίλοι
Γαλαξίες κινούνται συγχρονισμένα...
Το ξέρατε πως υπάρχει συντονισμός στο σύμπαν ακόμη και ανάμεσα σε γαλαξίες που απέχουν εκατομμύρια έτη φωτός ο ένας από τον άλλον;

Σε πρόσφατο άρθρο  διάβασα πως αστρονόμοι παρατήρησαν με έκπληξη ότι γαλαξίες που απέχουν πάνω από 20 περίπου εκατομμύρια έτη φωτός, αντιδρούν μεταξύ τους και κινούνται συγχρονισμένα. Το φαινόμενο κατέγραψε ο Κορεάτης αστροφυσικός Hyeop Lee σε άρθρο του τον Οκτώβριο στο περιοδικό The Astrophysical Journal.

Και λίγα χρόνια νωρίτερα (το 2014), όπως αναφέρεται στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, έχει γίνει άλλη μία ανακοίνωση για συγχρονισμό,

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Φυλακές και διαχείριση του στρες


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν 5-6 χρόνια (δεν θυμάμαι πόσα ακριβώς) είχα κάνει μία προσπάθεια μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κάνω κάποια σεμινάρια για το στρες στις φυλακές της Κέρκυρας (φυλακές υψίστης ασφαλείας). Η πρόθεσή μου ήταν να ενημερώσω προσωπικό και φυλακισμένους για τους λόγους που οδηγούν στη βία τους ανθρώπους και να βοηθήσω στη βελτίωση του ψυχισμού των κρατουμένων όσο και των ατόμων που έχουν την ευθύνη της φύλαξής τους.

Η προσπάθειά μου αυτή δεν είχε αίσιο τέλος. Πρακτικά, το θέμα έκλεισε, αλλά μέσα μου συνέχισε να λειτουργεί συνεχώς η ανάγκη να προσεγγίσω τους τρόφιμους και το προσωπικό αυτού του ιδρύματος. Η διδασκαλία διαχείρισης του

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Προλάβετε την αρτηριοσκλήρυνση...


Γεια σας
Φακές με κάρρυ και πιπεριές
Γνωρίζουμε τώρα πως το στρες, τόσο το περιβαλλοντικό όσο και το ψυχικό, βλάπτει το ενδοθήλιο των αρτηριών μας (το εσωτερικό τοίχωμά τους) και οδηγεί με τον καιρό στην γνωστή σε όλους αρτηριοσκλήρυνση. Η σκλήρυνση αυτή των αρτηριών μας χρειάζεται χρόνια (δεκαετίες) μέχρι να γίνει αντιληπτή με συμπτώματα από τον πάσχοντα.
Ακριβώς επειδή επί χρόνια η σκλήρυνση αυτή είναι ασυμπτωματική, λίγοι ενδιαφέρονται για την πρόληψή της, δυστυχώς…

Δεν θα κουραστώ, λοιπόν, να σας συμβουλεύω, να μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τα στρες της ζωής με όλους τους τρόπους που σας έχω αναλυτικά πει τόσο στα βιβλία μου, όσο και στα βίντεο και τις αναρτήσεις μου σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.

Στο θέμα της διατροφής, που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαχείριση, έχει πρόσφατα προστεθεί μία ακόμη έρευνα για τον ρόλο του «κάρρυ». Το κάρρυ,

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Θαυμασμός και χαλάρωση.


Γεια σας
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα διάβασα πρόσφατα, που σχετίζεται με την χαλάρωση που προκαλεί στον άνθρωπο η ομορφιά της φύσης, για την οποία σας έχω μιλήσει αρκετά στα βίντεο και τα βιβλία μου.

Ερευνητές μελέτησαν την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε άτομα που τους έδειχναν βίντεο αδιάφορα, κωμικά ή βίντεο με πολύ όμορφες εικόνες φύσης. Τους μισούς τους άφησαν να παρακολουθούν τα βίντεο ανενόχλητοι ενώ στους άλλους μισούς ζητούσαν καθώς τα παρακολουθούσαν, να κάνουν συγχρόνως κάτι συγκεκριμένο, όπως να μετρούν τις αλλαγές προοπτικής στα βίντεο που παρακολουθούσαν.

Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές μπορούσαν να μελετήσουν στην λειτουργία του εγκεφάλου των πιο πάνω ατόμων, το πώς λειτουργούν τα δύο συστήματα

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μικρόβια του εντέρου και εγκέφαλος


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Νέα πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έδειξε, πως τα μικρόβια του εντέρου σχετίζονται με αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίδραση φόβου(στρες) και την αποσύνδεση αυτής από παλιές τραυματικές εμπειρίες.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προξένησαν στρες σε ποντίκια συνδυάζοντας ένα ηλεκτρικό ερέθισμα στις πατούσες τους με το άκουσμα ενός συγκεκριμένου ήχου. Μετά από αρκετές επαναλήψεις, σταμάτησαν το ηλεκτρικό ερέθισμα, αλλά τα ποντίκια συνέχισαν να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στο άκουσμα και μόνον του ήχου…
Αυτή η αντίδραση όμως με την πάροδο του χρόνου σταμάτησε. Τα ποντίκια, δηλαδή,

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ισχύει ή όχι το "use it or lose it" ;


Γεια σας φίλες και φίλοι
Για χρόνια επιστήμονες μας έλεγαν πως τον εγκέφαλό μας πρέπει να τον λειτουργούμε για να μην οδηγηθούμε σε άνοια μεγαλώνοντας. Το γνωστό αγγλικό «use it or lose it» (δηλαδή «χρησιμοποίησέ το ή θα το χάσεις»), λίγο- πολύ το είχαμε ακούσει οι περισσότεροι.

Ωστόσο σε μία πρόσφατη έρευνα, κατά την οποία επιστήμονες μελέτησαν σκουλήκια, ποντίκια και ανθρώπινους εγκεφάλους διαπιστώθηκε πως η έντονη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου οδηγεί σε μειωμένη διάρκεια ζωής.

Μία πρωτεΐνη που έχει ονομαστεί REST (ανήκει στις πρωτεΐνες που κάνουν τα γονίδια -DNA- στον πυρήνα του κυττάρου να είναι ενεργά ή να σιωπούν) βρέθηκε πολύ περισσότερο αυξημένη στα κύτταρα του εγκεφάλου ανθρώπων που πέθαναν σε μεγάλη ηλικία από αυτούς που πέθαναν 20-30 χρόνια νωρίτερα.
Η πρωτεΐνη REST επιδρώντας στα γονίδια των νευρικών κυττάρων

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Οι καταγραφές του υποσυνειδήτου



Γεια σας φίλες και φίλοι
Σε ένα άρθρο μου σε αυτή τη ιστοσελίδα, μία φίλη διατύπωσε τα εξής ερωτήματα: 
"Μπορείτε να μας γράψετε ένα άρθρο για τις καταγραφές στο υποσυνείδητο της παιδικής μας ηλικίας; Είναι συμπεριφορές μεγαλύτερων ή και λανθασμένη ερμηνεία συμπεριφοράς απέναντι μας συνομηλίκων παιδιών;Αν δεν εστιάζουμε στο παρόν κ κάνουμε παρελθοντικές σκέψεις σχετικά με όλα εκείνα τα συμβάντα, ακόμα κ τα πιο απλά,που εμείς ως παιδιά παρερμηνεύσαμε, πώς μας επηρεάζουν στο παρόν; Μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε σήμερα σωστά;"

Προσπαθώντας να απαντήσω στα πιο πάνω ερωτήματα σχετικά με τις καταγραφές της παιδικής μας ηλικίας στο υποσυνείδητο έχω να πω τα εξής:

Τα παιδιά, μέχρι τα 8-9 τους χρόνια λειτουργούν με τον εγκέφαλό τους σε κατάσταση ύπνωσης (λειτουργία του στα α -άλφα και θ-θήτα κύματα). Σε αυτή την κατάσταση τα παιδιά

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Το στρες της χαλάρωσης


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η γνωστή τεχνική χαλάρωσης «mindfulness» που είναι στην ουσία χαλάρωση μέσω συγκέντρωσης του νου σε αυτό που συμβαίνει στο «τώρα» μας, είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και διδάσκεται σε αρκετά πανεπιστήμια. Έρευνες έχουν δείξει πως βοηθάει πολύ στην διαχείριση του στρες.

Δεν είναι όμως αυτή, παρά μία τεχνική χαλάρωσης. Και υπάρχουν πολλές. Δεν είναι η μόνη, ούτε η καλύτερη, κατά την άποψη που τολμώ να εκφράσω μετά από 15 χρόνια συνεχούς προσπάθειας να βοηθήσω άτομα να διαχειριστούν το στρες τους με ασκήσεις χαλάρωσης.

Η 15ετής αυτή εμπειρία μου επιτρέπει να μιλήσω με αρκετή βεβαιότητα για το θέμα, μια που

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Το ξέρετε ότι... (139)

Δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε μαγειρεμένα ζυμαρικά που έχετε φυλάξει περισσότερο από τρεις ημέρες στο ψυγείο σας; 

Γιατί έχουν διαπιστωθεί περιστατικά δηλητηριάσεων, ακόμη και θανάτων από την ανάπτυξη στα ζυμαρικά ενός μικροβίου που ονομάζεται Bacillus cereus μετά την τρίτη ημέρα, ακόμη και αν φυλάσσονται τα ζυμαρικά στο ψυγείο.


Πηγή: https://www.sciencealert.com/here-s-how-eating-5-day-old-pasta-or-rice-can-actually-kill-you?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=eec3bf37d6-MAILCHIMP_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-eec3bf37d6-365601721



Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Το λυχνάρι του Αλαντίν...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στο παραμύθι του Αλαντίν, όπως ξέρετε οι περισσότεροι, κάθε φορά που ο Αλαντίν έτριβε το μαγικό του λυχνάρι, το τζίνι που κρυβόταν μέσα του έβγαινε και του πραγματοποιούσε μία ευχή του…

Σήμερα καθώς μιλούσα, προσπαθώντας να βοηθήσω μία φίλη που ταλαιπωρείται από ανασφάλεια και φόβους, με διάφορα συμπτώματα από τη σώμα της που δεν έχουν οργανικό υπόβαθρο, όπως έχει αποδειχθεί από τις πολλές ιατρικές εξετάσεις που έχει κάνει, ήρθε στο νου μου το λυχνάρι και το τζίνι και έκανα τις πιο κάτω σκέψεις:

Ο άνθρωπος, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός αποτελείται από σώμα και πνεύμα. Ο άνθρωπος όμως είναι ο μόνος ζωντανός οργανισμός που έχει την δυνατότητα

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Εσείς έχετε σκύλο;


Γεια σας φίλες και φίλοι
Ο σκύλος μακραίνει τη ζωή μας...
Αν αγαπάτε την καρδιά σας πάρτε ένα σκύλο για συντροφιά. Αυτό μας συμβουλεύει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σύμφωνα με τα ευρήματα δύο προσφάτων σχετικών ερευνών.

Διαπιστώθηκε σε αυτές, πως όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο και η υγεία τους έχει πολύ καλύτερη έκβαση  σε περίπτωση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν γυρίζει κάποιος από το νοσοκομείο μετά από ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και αν τον ή την περιμένουν στο σπίτι σύντροφος και παιδιά, η ύπαρξη στο σπίτι και ενός σκύλου, αυξάνει το ποσοστό καλής έκβασης της υγείας από εκεί και πέρα κατά 15% (!) όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα. Ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, όπως καταλαβαίνετε.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν αυτά τα αποτελέσματα οι ερευνητές λένε, πως

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Πρόληψη καρδιακής ανεπάρκειας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Σας έχω πει πολλές φορές πως η άσκηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ορμονών του στρες και για την καλύτερη συνολικά λειτουργία του οργανισμού. Άσκηση οποιασδήποτε φύσης (γυμναστική, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κ.λπ) μισή ώρα την ημέρα/ πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι απαραίτητη για την υγεία μας.

Έρευνα πρόσφατη έχει δείξει πως ακόμη και στην μέση ηλικία αν ξεκινήσει κάποιος να ασκείται όσο αναφέρθηκε πιο πάνω, μέσα σε μία εξαετία, μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια στη ζωή του κατά 23%. Ενώ για όσους

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Δυσκολία χαλάρωσης


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι δυνατόν να δημιουργεί στρες σε κάποιον μία άσκηση χαλάρωσης;
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η απάντηση είναι «ναι».

Τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο στρες, ή έχουν εμφανίσει κρίσεις πανικού και ιδιαίτερα τα άτομα που εύκολα αλλάζουν διάθεση, είναι δυνατόν να κάνουν αντίδραση στρες κατά τη διάρκεια άσκησης χαλάρωσης. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να τους απογοητεύει και να τους απομακρύνει από την προσπάθεια να μάθουν να χαλαρώνουν.

Όπως αναφέρεται σε έρευνα κατά την οποία έγινε από ψυχολόγους προσπάθεια ερμηνείας του φαινομένου η αιτία είναι μάλλον πως τα άτομα αυτά δημιουργούν

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Το κύμινο


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το κύμινο στη διατροφή μας
Διάβασα πρόσφατα ένα ενδιαφέρον άρθρο που αφορά το κύμινο και σκέφτηκα να σας ενημερώσω, γιατί είναι ένα μπαχαρικό που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας.

Αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Μαροκινοί, Ινδοί, όλου χρησιμοποιούσαν το κύμινο πολύ στη διατροφή τους. Λέτε να το έκαναν μόνον για την γεύση; Πιθανότατα όχι. Το μπαχαρικό αυτό έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και σίγουρα οι αρχαίοι πρόγονοί μας γνώριζαν κάποιες από αυτές.
Μία από αυτές είναι, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal Food Chemistry and Toxicology, πως η μείωση του σακχάρου που προκαλείται από το μπαχαρικό είναι συγκρίσιμη με την μείωση

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Τα γονίδια της κατάθλιψης...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία μεγάλη  έρευνα με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων (200) από διάφορα ερευνητικά κέντρα του κόσμου (Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Αμερική) έγινε σχετικά πρόσφατα, στην οποία μελετήθηκαν τα γονίδια ασθενών με μείζονα κατάθλιψη, προκειμένου να βρεθούν νέες θεραπείες γι αυτή την τόσο δύσκολη νόσο που παιδεύει πολύ κόσμο.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics ήταν αρκετά ενδιαφέροντα. Η γονιδιακή εικόνα των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη βρέθηκε να είναι διαφορετική από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Έχει όμως, κοινά στοιχεία με την γονιδιακή εικόνα ατόμων με διπολική διαταραχή

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου


Γεια σας φίλες και φίλοι
Δεν είναι πολύς ο καιρός που οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα ολόκληρο δίκτυο νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο το οποίο μέχρι τότε πίστευαν πως είναι αδρανές, παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου που κατασκηνώνει στο κρανίο μας.

Το δίκτυο αυτό ονομάστηκε DMN από τα αρχικά των λέξεων Default Mode Network. Στα Ελληνικά σε αυτό το δίκτυο αναφερόμαστε  με τον όρο "σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου". Οι έρευνες για την λειτουργία αυτού του δικτύου θα συνεχίζονται για πολύ ακόμη, ωστόσο κάποια συμπεράσματα για τη λειτουργία του είναι πολύ σημαντικά. Έχει βρεθεί πως η λειτουργία αυτού του δικτύου είναι ενεργή όταν

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Επιτυχία στόχων



Γεια σας φίλες και φίλοι
Πόσο πιστευτό μπορεί να είναι σε κάποιον που υποφέρει πως είναι ο ίδιος η αιτία της ταλαιπωρίας του; Μάλλον απίστευτο…
Και όμως. Είμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Η ζωή έχει κυματισμούς που μοιάζουν με την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματός μας. Στην ύλη υπάρχει δυαδικότητα. Δεν γίνεται να είναι όλα πάντα καλά, ούτε πάντα άσχημα στη ζωή μας. Η στασιμότητα είναι θάνατος, όπως η ισοηλεκτρική γραμμή στο καρδιογράφημα…

Ο άνθρωπος με την ελεύθερη βούλησή του, δημιουργεί συνεχώς νέες καταστάσεις στη ζωή του. Οι δημιουργίες του τον οδηγούν πότε σε προβλήματα, προκειμένου να εξελιχθεί ψάχνοντας για νέες λύσεις και απαντήσεις και πότε σε χαρές, προκειμένου να ισορροπεί ο οργανισμός του και να μην καταστρέφεται από την συνεχή έκκριση των ορμονών του στρες. Έτσι παραμένει γερός και εξελίσσεται…

Το κακό είναι, όμως, πως τις καταστάσεις στη ζωή του τις δημιουργεί ασυνείδητα ο άνθρωπος, γιατί κανείς δεν τον έχει προετοιμάσει εγκαίρως γι αυτό. Και όταν ο άνθρωπος δημιουργεί ασυνείδητα, δημιουργεί καταστάσεις που μοιάζουν με το

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Υπέρταση: μία ή πολλές διαφορετικές ασθένειες;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η μελέτη του μικροβιώματος του πεπτικού μας (τα μικρόβια, δηλαδή, που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα), οδηγεί σε όλο και πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα, πως ο πληθυσμός αυτών των μικροβίων είναι διαφορετικός στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση και κατάθλιψη συγχρόνως, απ΄ ότι στα άτομα που πάσχουν μόνον από υπέρταση ή μόνον από κατάθλιψη, ενώ είναι διαφορετικός επίσης στα φυσιολογικά άτομα.

Μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας για την υπέρταση το 2019, ο υπεύθυνος της πιο πάνω έρευνας είπε, πως με βάση το

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα ορμόνη υπεύθυνη για το στρες;


Γεια σας φίλες και φίλοι
Οστεκαλσίνη, μία νέα ορμόνη του στρες
Η αντίδραση του στρες έχει μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών σας τα έχω μεταφέρει τόσο στα βιβλία μου, όσο και σε βίντεο και  αναρτήσεις σε τούτη την ιστοσελίδα.

Ωστόσο οι έρευνες δεν σταματούν και όλο  νεότερα στοιχεία, που αφορούν την αντίδραση του οργανισμού μπροστά σε κάποιο κίνδυνο (αντίδραση στρες), έρχονται στο φως.
Μία από τις τελευταίες ανακαλύψεις είναι, πως μία πρωτεΐνη που παράγεται στα οστά από τους οστεοβλάστες (τα κύτταρα που δημιουργούν τα οστά) και