Σελίδες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα ορμόνη υπεύθυνη για το στρες;


Γεια σας φίλες και φίλοι
Οστεκαλσίνη, μία νέα ορμόνη του στρες
Η αντίδραση του στρες έχει μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών σας τα έχω μεταφέρει τόσο στα βιβλία μου, όσο και σε βίντεο και  αναρτήσεις σε τούτη την ιστοσελίδα.

Ωστόσο οι έρευνες δεν σταματούν και όλο  νεότερα στοιχεία, που αφορούν την αντίδραση του οργανισμού μπροστά σε κάποιο κίνδυνο (αντίδραση στρες), έρχονται στο φως.
Μία από τις τελευταίες ανακαλύψεις είναι, πως μία πρωτεΐνη που παράγεται στα οστά από τους οστεοβλάστες (τα κύτταρα που δημιουργούν τα οστά) και
ονομάζεται «οστεοκαλσίνη» παίζει εξ ίσου σημαντικό ρόλο στην αντίδραση του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) όσο και οι γνωστές μέχρι τώρα ορμόνες που παίρνουν μέρος σε αυτή την αντίδραση, αδρεναλίνη και κορτιζόλη.

Ερευνητές πρόσφατα διαπίστωσαν πως η πρωτεΐνη αυτή, η οστεοκαλσίνη, μεταφερόμενη με το αίμα, λειτουργεί σαν ορμόνη επηρεάζοντας πολλές λειτουργίες του οργανισμού, σημαντικότερες από τις οποίες είναι η επίδρασή της στο σπλαχνικό λίπος (το μειώνει), η επίδρασή της στον μεταβολισμό του σακχάρου (βελτίωση), καθώς και στην εγκεφαλική λειτουργία (βελτίωση).

Όσο αφορά την αντίδραση του στρες, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως η ουσία αυτή είναι απαραίτητη για την γρήγορη εκδήλωση της αντίδρασης. Η δράση της φαίνεται να είναι η παρεμπόδιση της λειτουργίας του παρασυμπαθητικού συστήματος*, που είναι υπεύθυνο για την χαλάρωση του οργανισμού. 
Ζώα στα οποία οι ερευνητές εμπόδισαν την δράση της οστεοκαλσίνης, είχαν πολύ πιο αργή αντίδραση στα στρεσογόνα γεγονότα. Φαίνεται πως στην αντίδραση του στρες η οστεοκαλσίνη παίζει ρόλο εμποδίου στην δράση του παρασυμπαθητικού συστήματος ώστε η δράση του συμπαθητικού να υπερτερεί σημαντικά, βοηθώντας το ζώο να αντιδράσει άμεσα απέναντι στον εχθρό του.

Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια της Αμερικής που ήταν ο επικεφαλής της τελευταίας σχετικής έρευνας, ζώα που δεν έχουν καθόλου επινεφρίδια (αδένες όπου παράγονται οι ορμόνες του στρες αδρεναλίνη και κορτιζόλη), εμφανίζουν και αυτά αντίδραση στρες, όταν έχουν ικανοποιητική ποσότητα οστεοκαλσίνης, ενώ καταργείται σε αυτά τελείως η αντίδραση του στρες όταν τους λείπει και αυτή η ορμόνη, πράγμα που έχει βάλει σε σκέψεις τους ερευνητές.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν το νέο αυτό εύρημα οι επιστήμονες υποθέτουν πως τα οστά (ο σκελετός γενικά) δημιουργήθηκαν στα ζώα για την καλύτερη αντιμετώπιση των εχθρών τους και έτσι δικαιολογείται το γεγονός πως δικά τους κύτταρα συμμετέχουν με την παραγωγή ορμόνης στην αντίδραση του στρες.

Τα πράγματα, όπως βλέπετε, περιπλέκονται προς το παρόν, αντί να ξεκαθαρίζουν, όσο προχωρούν οι έρευνες. Με τον καιρό, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα και θα σας ενημερώσω και πάλι.

Με αγάπη

*Μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την νεύρωση των σπλάχνων. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τα νεύρα δηλαδή που χρησιμεύουν για την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα σπλάχνα, αποτελείται από δύο συστήματα νεύρων: το συμπαθητικό, που είναι υπεύθυνο για την αντίδραση του στρες και το παρασυμπαθητικό που είναι υπεύθυνο για την χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου