Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Καλά νέα για την καρδιακή ανεπάρκεια...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Κάθε κύτταρό μας είναι ένας ολοκληρωμένος οργανισμός, που αναπνέει, τρώει και αποβάλλει τα άχρηστα στο περιβάλλον του… Όσο και να φαίνεται περίεργο, είναι, ο καθένας από εμάς, ένας κόσμος ολόκληρος, αποτελούμενος από τρισεκατομμύρια τέτοιους μικρότερους σε μέγεθος οργανισμούς και όχι ένα απλό κορμί αποτελούμενο από μυς και κόκαλα, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι.

Αν βέβαια μπορούσαμε να μπούμε μέσα σε έναν τέτοιο μικροοργανισμό, ένα κύτταρό μας, μόνον μικρό δεν θα τον βρίσκαμε. Μοιάζει το καθένα με μία ολόκληρη πολιτεία, με τα εργοστάσιά της, τους δρόμους και τις λεωφόρους της, τους εργάτες της,
τα μεταφορικά της μέσα  κ.λπ. Υπάρχουν βίντεο στο διαδίκτυο, στα οποία, μπορεί κανείς να τα δει όλα αυτά, σε μεγέθυνση.

Ωστόσο σήμερα, θέλω να σας μιλήσω για τις ικανότητες που έχουν κάποια από τα κύτταρά μας, να τρώνε και να χωνεύουν άλλα νεκρά κύτταρα όπως και κατεστραμμένες πρωτεΐνες, ώστε να μην μένουν τα άχρηστα πλέον αυτά συστατικά στον οργανισμό και δημιουργούν αντιδράσεις που τον βλάπτουν. Είναι με λίγα λόγια τα κύτταρά μας αυτά, ενεργητικοί σκουπιδιάρηδες. Όχι μόνον μαζεύουν τα σκουπίδια που δημιουργούνται στον οργανισμό μας, αλλά τα καταστρέφουν κιόλας, καταπίνοντάς τα και χωνεύοντάς τα…
Τα κύτταρα αυτά είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια) και λέγονται «μακροφάγα». Το όνομά τους περιγράφει ακριβώς τη λειτουργία τους στον οργανισμό.

Πρόσφατα ερευνητές ανακοίνωσαν πως μπορούν με αυτά να βοηθήσουν τα άτομα που καταλήγουν σε καρδιακή ανεπάρκεια μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς τους.
Γιατί, μετά από ένα έμφραγμα, τα καρδιακά κύτταρα που νεκρώνονται λόγω της έλλειψης οξυγόνου που δημιουργείται από την απόφραξη ενός αγγείου, πρέπει να απομακρυνθούν από το σημείο της βλάβης. Τα μακροφάγα, λοιπόν, σαν καλοί φίλοι μας, φροντίζουν να φάνε τα νεκρά αυτά καρδιακά κύτταρα και να τα χωνέψουν…Σε αυτό τα βοηθάνε οργανίδια που υπάρχουν μέσα τους και ονομάζονται «λυσοσωμάτια». Είναι αυτά με κάποιο τρόπο το στομάχι τους.

Αν όμως η «πέψη» αυτή δεν γίνει καλά και γρήγορα και τα μακροφάγα παραμείνουν για πολύ στην περιοχή, μπορεί να την βλάψουν δημιουργώντας εκεί φλεγμονή, η οποία τελικά οδηγεί σε επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας και ο ασθενής εμφανίζει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι πιο πάνω ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν (έρευνα σε ποντίκια) πως ενεργοποιώντας ένας χημικό μόριο (το ονόμασαν TFEB), οδηγούν τα μακροφάγα στην δημιουργία περισσοτέρων λυσοσωματίων, ώστε να καθαρίζουν αυτά γρηγορότερα και καλύτερα την νεκρωμένη περιοχή της καρδιάς από τα άχρηστα κύτταρα, για να αποφεύγεται η φλεγμονή. 
Στα ποντίκια του πειράματος, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν τώρα να βρουν και άλλα τέτοια χημικά μόρια τα οποία θα μπορούν να χορηγήσουν στους ασθενείς σαν φάρμακα, ώστε να διεγείρουν τα μακροφάγα τους να καθαρίζουν γρήγορα την κατεστραμμένη από έμφραγμα περιοχή και να αποφύγουν την κατάληξη σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Εύχομαι να το πετύχουν!

Μη ξεχνάτε όμως, πως για την καλή και γρήγορη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας υπεύθυνα είναι τα συναισθήματά μας. Τα θετικά από αυτά, βοηθούν αυτή τη λειτουργία, ενώ τα αρνητικά την αποδιοργανώνουν... Το στρες των αρνητικών μας συναισθημάτων, κρύβεται κάτω από κάθε δυσλειτουργία του οργανισμού, μέσω της αντίδραση του στρες που προκαλεί. Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας το θυμίζω συχνά.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου