Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ψυχή και εγκέφαλος (3ο τελευταίο)

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ολοκληρώνοντας σήμερα την συζήτηση για το θέμα των λεγόμενων «ψυχικών διαταραχών» οι οποίες κατά τη δική μου άποψη είναι απλά διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας που οφείλονται στη παρατεταμένη αντίδραση του στρες, θα ήθελα να πω μερικές απλές και πρακτικές συμβουλές.

  1.    Ένα ήρεμο περιβάλλον με άτομα που νιώθουν θετικά συναισθήματα, είναι μεγάλο βοήθημα για κάθε «ψυχικά ασθενή», γιατί η επικοινωνία μαζί τους μπορεί να του προσφέρει χαλάρωση μειώνοντας τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες που τον ταλαιπωρεί (polyvagal theory).
  2.        Συχνές (ανά δίωρο) ολιγόλεπτες ασκήσεις

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Ψυχή και εγκέφαλος (2ο)

 


Γεια σας φίλες και φίλοι

Συνεχίζουμε σήμερα το θέμα της προηγούμενης ανάρτησης με τη πληροφορία ότι ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αλλάζει τις συνδέσεις των κυττάρων του δημιουργώντας καινούργιους «δρόμους» μέσα του ανάλογα με τη χρήση που εμείς κάνουμε όσο ζούμε. Η ικανότητά του αυτή έχει ονομαστεί «νευροπλαστικότητα». Είναι η «έξυπνη» αντίδραση του εγκεφάλου στον τρόπο που εμείς σκεπτόμαστε και δρούμε, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η απώλεια ενέργειας προς όφελος του οργανισμού μας.

Τους δρόμους που χρησιμοποιούμε συχνότερα τους κάνει όλο και περισσότερο βατούς, ώστε πολύ πιο γρήγορα τα ερεθίσματα να φτάνουν στον προορισμό τους. Τους δρόμους που δεν χρησιμοποιούμε συχνά

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ψυχή και εγκέφαλος (1ο)

 Γεια σας φίλες και φίλοι

Ίσως σοκάρω κάποιους με τη σημερινή μου ανάρτηση, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Πάντα πίστευα πως είναι υποχρέωσή μου να μεταφέρω στους άλλους όσα έχω αντιληφθεί μέσα από τα διαβάσματά μου, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν την βελτίωση της υγείας και της ζωής τους.

Σήμερα αποφάσισα να πω επιτέλους αυτό που από καιρό έχω συνειδητοποιήσει. Πως δεν υπάρχουν ψυχικά νοσήματα. Η ψυχή δεν είναι υλική για να βλάπτεται. Αυτό που βλάπτεται είναι το υλικό μας νευρικό σύστημα. Η δική του λειτουργία

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Κουνουπίδι με μυρωδικά

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Έχει περάσει αρκετός καιρός που δεν σας έχω δώσει κάποια εύκολη υγιεινή συνταγή και σήμερα αποφάσισα να επανέλθω στο θέμα με μία πολύ απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για κουνουπίδι. Είναι η συνταγή με την οποία αγάπησε ο γιος μου σαν παιδί το λαχανικό αυτό και το έβαλε στη διατροφή του. Η φωτογρ. τραβήχτηκε πριν σκεπαστεί για μαγείρεμα το φαγητό.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Κουνουπίδι με ντομάτα και μυρωδικά  (4 μερίδες)                               

1 κουνουπίδι μέτριο

1 μεγάλο κρεμμύδι                                                   


1 φλ. σέλερι ή σέλινο

2 καρώτα 

1 κολοκυθάκι (προεραιτικό)

1 φλ. μαϊντανός 

1 φλ.  άνηθος

2 σκ. σκόρδο (προεαραιτικό)

6-8 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. κουρκουμάς

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γλ. πάπρικα καυτερή

1 κ.γλ.  πάπρικα καπνιστή

1 κ. γλ τζιτζερ (σκόνη ή φρέσκο τριμένο) 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε το κουνουπίδι και αφαιρούμε το σκληρό του κοτσάνι. Το τοποθετούμε ολόκληρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε επάνω του όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τέλος ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ και το 1/3 του κουτιού νερό με το οποίο το έχουμε ξεπλύνει.

Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν όσο εμείς επιθυμούμε.

Καλή σας όρεξη !






Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Η πανδημία και ο εγκέφαλος των εφήβων

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Έρευνες έχουν δείξει πως το 2020 το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 25% συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

Σας θυμίζω την άποψή μου και πάλι, πως η κατάθλιψη δεν είναι ψυχική νόσος, αλλά ακραία κατάσταση στρες, κατά την οποία ο δρόμος του εγκεφάλου που οδηγεί τα ερεθίσματα στο κέντρο της ανταμοιβής (χαράς) έχει αποκλεισθεί, λόγω της μεγάλης λειτουργίας του δρόμου του στρες… Δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει αυτό αποδεκτό από τους ασχολούμενους

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Το ξέρετε ότι...(163)

 


Οι πολύ επεξεργασμένες τροφές λόγω της γρήγορης απελευθέρωσης υδατανθράκων και/ή λίπους λειτουργούν εθιστικά στον οργανισμό όσο και η νικοτίνη;

Αυτό διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα και θα βοηθήσει, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, η διαπίστωση αυτή στην καλύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που ταλαιπωρεί τόσο κόσμο στην εποχή μας.

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/984600?src=wnl_tp10_daily_221128_MSCPEDIT&uac=101389ST&impID=4922362

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Εμείς και η πραγματικότητα...

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Για άλλη μια φορά θα σας μιλήσω για τα προβλήματα που η τόσο υπερτιμημένη «λογική» μας δημιουργεί στη ζωή μας, στη προσπάθεια να κατανοήσετε την ευθύνη που έχουμε όλοι για όσα βιώνουμε. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει σ΄ αυτά.

Ξεκινώντας λοιπόν από την αρχή, σας θυμίζω πως οι αισθήσεις μας έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Στον περιβάλλοντα χώρο μας υπάρχουν μόνον «πληροφορίες» (bits). Από αυτές, οι αισθήσεις προσλαμβάνουν

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Κι άλλη σημαντική θεραπευτική ανακάλυψη!

Γεια σας φίλες και φίλοι μου



Για το πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας  η επαφή με τη φύση σας έχω μιλήσει πολλές φορές. Μειώνει αυτή τις βλαπτικές συνέπειες της αντίδρασης του στρες και βοηθάει την υγεία.

Ερευνητές ωστόσο εξακολουθούν να ερευνούν τις επιδράσεις στον οργανισμό αυτής της επαφής προσπαθώντας να ανακαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσφατα, επιστήμονες στο King's College του Λονδίνου μελέτησαν την επίδραση των πουλιών στη ζωή μας και ανακάλυψαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Διαπίστωσαν πως το να παρατηρεί κάποιος ή να ακούει πουλιά βελτιώνει τη ψυχική του κατάσταση και αυτή η βελτίωση διαρκεί μέχρι και οκτώ ώρες…

Η βελτίωση ήταν εμφανής και σε άτομα πάσχοντα από κατάθλιψη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και ο υπεύθυνος ερευνητής Ryan Hammoud είπε :

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Σημαντική θεραπευτική ανακάλυψη

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

The microbot, with the algae in green and the nanoparticles in brown. (Fangyu Zhang and Zhengxing Li)

Ναι, η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία, όπως μπορεί και να τη καταστρέψει… Το πώς την χρησιμοποιεί κανείς έχει σημασία.

Ερευνητές στο San Diego κατόρθωσαν να κατασκευάσουν μικρορομπότ από φύκια επικαλυμμένα με αντιβιοτικό, τα οποία έβαλαν με σωλήνα στην τραχεία των ζώων και   κατάφεραν να θεραπεύσουν με αυτά πνευμονία σε ποντίκια. Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Άσκηση και εγκέφαλος

Γεια σας φίλες και φίλοι


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τη μεγάλη σημασία της άσκησης στη διαχείριση του στρες. Ίσως γίνομαι κουραστική, αλλά οι σχετικές με αυτήν έρευνες δεν σταματούν. Μέσα από αυτές, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο η σχέση της άσκησης με την υγεία.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο JAMA Network Open (October 13) διαπιστώθηκε πως μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η άσκηση βοηθάει στην βελτίωση της γνωστικής ικανότητας (προσοχή, μνήμη και εκτέλεση πράξεων). Η θετική επίδραση της άσκησης δηλαδή

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Το ξέρετε ότι...(162)

 
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας όπως και μετά το τέλος της βοηθάει τους καρκινοπαθείς ασθενείς να επανέρχονται στην κανονική τους φυσική κατάσταση μέσα σε ένα χρόνο, βοηθώντας τόσο την καλύτερη οξυγόνωση των μυών όσο και την απαραίτητη παραγωγή ενέργειας σ΄ αυτούς;



Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/983379?src=WNL_dne8_ous_221102_MSCPEDIT&uac=101389ST&impID=4820955&faf=1

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Στρες και "long covid"

Γεια σας φίλες και φίλοι


Μία πολύ πρόσφατη έρευνα με έκανε να νιώσω καλά, παρ΄ ότι αφορά πρόβλημα ασθένειας. Ένιωσα καλά γιατί επιτέλους αρχίζουν να φαίνονται στις έρευνες τα αποτελέσματα του συναισθηματικού στρες (αρνητικά συναισθήματα)  για την υγεία, πράγμα που μέχρι τώρα η κλασική ιατρική έχει τελείως παραβλέψει. Χρόνια τώρα γράφω και λέω με επιμονή πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι το χειρότερο στρες για τον οργανισμό και πως η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης πρέπει να μπει από νωρίς στα σχολεία μαζί με την ολοκληρωμένη σωστή διαχείριση του στρες.

Στην πρόσφατη έρευνα που προανέφερα, επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Άσκηση και ύπνος

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Είναι πολλές και γνωστές οι συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο, όπως ένα ζεστό μπάνιο, κάποια χαλαρωτική μουσική, αποφυγή της χρήσης κινητού τις τελευταίες ώρες πριν τον ύπνο κ.λπ

Ωστόσο εκείνο που ίσως δεν είναι αρκετά γνωστό είναι πως η συστηματική άσκηση βοηθάει στον καλύτερο ύπνο. Μία μετα-ανάλυση του 2015 (έρευνα δηλαδή πολλών σχετικών με τον ύπνο και την άσκηση εργασιών) έδειξε πως τόσο η μικρής διάρκειας όσο και η συστηματική άσκηση (κάποιες ώρες την εβδομάδα) βοηθάει τον καλό ύπνο.

Η αεροβική άσκηση (ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα)  έχει αποδειχθεί πως βοηθάει

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Η δημιουργία ζωής στο νερό

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Σήμερα θα σας ανακοινώσω ένα εκπληκτικό νέο: Χημικοί σε πανεπιστήμιο της Αμερικής ανακάλυψαν πως στο νερό, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες που απλά αμινοξέα μπορούν να συνθέσουν πεπτίδια και τελικά πρωτεΐνες, που είναι η βάση της ζωής.

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έλεγαν πως η ζωή έχει προκύψει από τους ωκεανούς, αλλά δεν γνώριζαν το πώς. Με τα πειράματά τους τώρα οι Αμερικανοί χημικοί διαπίστωσαν πως στο νερό υπάρχουν οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή πρωτεϊνών από απλά αμινοξέα. Όχι όμως στο ελεύθερο υγρό, αλλά στις σταγόνες του. Οι ερευνητές αυτοί ξόδεψαν 10 χρόνια μελετώντας τις συνθήκες που

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

                                                             Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το μέλλον του κόσμου μας βρίσκεται στα χέρια των παιδιών και επειδή η δική τους εκπαίδευση βρίσκεται στα χέρια της εξουσίας, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως η εκπαίδευση αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ελεύθερων και υγειών ανθρώπων…Υπάρχουν όμως οι εκπαιδευτικοί. Αυτοί, ανεξάρτητα με το όποιο πρόγραμμα καλούνται να πραγματοποιήσουν, έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά και μπορούν να κάνουν θαύματα αν το θελήσουν. Σκέφτηκα γι αυτό, να δημιουργήσω μία ομάδα στο viber στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν και μέσα από αυτήν, σε 15ήμερες διαδικτυακές συναντήσεις μιας ή δύο ωρών, να συζητήσω μαζί τους τη σημασία του στρες και της σωστής διαχείρισής του από νωρίς στη ζωή και τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν αυτοί να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση τους μαθητές τους, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα ψυχικά και σωματικά που θα αντιμετωπίσουν εκείνοι στην ενήλικη ζωή τους.  

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμείτε να πάρετε μέρος, παρακαλώ αφήστε μου ένα μήνυμα εδώ ή στο messenger με την ιδιότητά σας και το σχολείο στο οποίο διδάσκετε για να επικοινωνήσω μαζί σας. Ευχαριστώ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Φύση και στρες

Γεια σας φίλες και φίλοι


Η φύση θεραπεύει. Το έχουμε πει πολλές φορές. Ένας περίπατος στη φύση αποτελεί πολύ καλό αντίδοτο στο στρες που οι περισσότεροι το βιώνουμε πολύ έντονο λόγω του τρόπου ζωής και εργασίας  μας.

Σας θυμίζω για πολλοστή φορά, πως η αντίδραση του στρες είναι η φυσιολογική απόκριση του οργανισμού σε κάθε απειλητικό ερέθισμα. Είναι η αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Το αν θα μας οδηγήσει αυτή σε δημιουργία και επιτυχίες ή σε ασθένειες εξαρτάται από τη διάρκειά της σε σχέση με την δική μας αντοχή. Την αντοχή μας, όμως, μην ξεχνάτε πως

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ο ιός της εποχής και τα καρδιαγγειακά επεισόδια

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Ο γνωστός μας ιός 19 κόστισε σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βρετανών συναδέλφων πολλές χιλιάδες καρδιαγγειακά επεισόδια παγκόσμια. Αυτά τα καρδιαγγειακά επεισόδια οι ερευνητές τα αποδίδουν όχι στον ίδιο τον ιό (ούτε βέβαια στα εμβόλια...) αλλά κυρίως στην δυσχέρεια που προέκυψε στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενών λόγω της έξαρσης του γνωστού ιού και την απασχόληση του ιατρικού δυναμικού με αυτόν.

Όπως αναφέρουν, 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν σε λίστες αναμονής να αντιμετωπισθούν για καρδιαγγειακά προβλήματα στα νοσοκομεία του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας… Και αυτή η καθυστέρηση βάζει σε κίνδυνο την υγεία αυτών των ανθρώπων, γιατί σύντομα

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Διαχείριση στρες και μυϊκή ενδυνάμωση

Φίλες και φίλοι μου


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τον σημαντικότατο ρόλο της άσκησης στη διαχείριση του στρες, τόσο στα βιβλία μου, όσο και σε άρθρα πολλά σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο.

Η ελάχιστη άσκηση που είναι απαραίτητη για την υγεία μας είναι μισή ώρα περπάτημα την ημέρα τις 5 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, ενώ άλλοι προτείνουν τα 10.000 βήματα την ημέρα.

Ωστόσο ο τρόπος ζωής του καθενός πολλές φορές κάνει αδύνατη την πραγματοποίηση των δύο πιο πάνω συμβουλών. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ασκηθεί κάποιος ώστε να μεταβολίσει τις ορμόνες του στρες και να αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης  του, που θα του προσφέρουν ευεξία.

Όπως σας έχω πει κι άλλες φορές, ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης που μπορεί να γίνει στο σπίτι από τον καθένα, είναι η άσκηση με βάρη. Δεν εννοώ την άρση βαρών που γίνεται στα γυμναστήρια,

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Διαβήτης και κόκκινο κρέας

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Η σωστή διατροφή είναι ένας από τους τρόπους διαχείρισης του στρες,  όπως πολλές φορές σας έχω πει.

Ο λόγος είναι (σας το ξαναθυμίζω) πως με τη διατροφή παίρνουμε αντιοξειδωτικές ουσίες (ουσίες που περιέχουν ελεύθερα ηλεκτρόνια) με τις οποίες εξουδετερώνονται οι «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου», τα βλαβερά αυτά μόρια που δημιουργούνται στον οργανισμό από τις ορμόνες του στρες. Ταυτόχρονα οι φρέσκιες χωρίς επεξεργασία τροφές, προσφέρουν στον οργανισμό και φως (φωτόνια) το οποίο σύμφωνα με τον Γερμανό φυσικό Pop δίνει στον οργανισμό «εξέργεια», ενέργεια δηλαδή που εμποδίζει την αποδιοργάνωσή του. Στα βιβλία μου σας τα έχω εξηγήσει αναλυτικά όλα αυτά.

Γι αυτό και δεν παύω να μελετώ  έρευνες που έχουν σχέση με την διατροφή. Σε μία πρόσφατη αναφέρεται, πως

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ζάχαρη - λίπη : 1 - 0

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Μία νέα έρευνα σε ποντίκια, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου (παχυσαρκία, διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, υπερπηκτικότητα) που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανάμεσά μας.

Η έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η διατροφή επηρεάζει το μικροβίωμα (ωφέλιμα και βλαβερά μικρόβια) του εντέρου και μέσω αυτής της επίδρασης μειώνονται τα Τh17 (Τ-helper 17) λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, των οποίων

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Συμβουλές διαχείρισης του στρες

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Για άλλη μια φορά αποφάσισα να σας δώσω συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του στρες και την βελτίωση της υγείας και της ζωής σας. Δεν θα μπω σε αναλυτικές επεξηγήσεις, γιατί αυτές υπάρχουν στα βιβλία μου τα οποία σύντομα θα επανεκδοθούν. Όσοι τις ακολουθήσετε, θα δείτε να βελτιώνονται πολλά πράγματα τόσο στην υγεία όσο και στη ζωή σας και θα ήθελα πολύ να με ενημερώσετε σχετικά.

  1. Αποφύγετε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και τραφείτε με όσο το δυνατόν πιο φρέσκα προϊόντα, αποφεύγοντας  κρέας και πουλερικά και ιδιαίτερα τις επεξεργασμένες τους μορφές (ζαμπόν, σαλάμι, λουκάνικα κ.λπ). Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα προτιμήστε τα κατσικίσια.
  2. Γειωθείτε συχνά. Ελάτε δηλαδή

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Απόσπασμα βιβλίου "Πώς να νικήσετε το στρες"

Γεια σας φίλες και φίλοι


Πιο κάτω σας παραθέτω ένα ακόμη μικρό απόσπασμα από το πρώτο μου βιβλίο μου "Πώς να νικήσετε το στρες" του οποίου ετοιμάζεται επανέκδοση εμπλουτισμένη με νέες πληροφορίες και νέα βιβλιογραφία: 

"Το 1998 έγινε μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Αμερική (20) για να διερευνηθεί η επίδραση τεχνικών χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης στη σύνδεση του εγκεφάλου με το σώμα. Οι ερευνητές με σύγχρονη καταγραφή ΕΕΓ και ΗΚΓ παρατήρησαν τις πιθανές επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει η συγκέντρωση της προσοχής στην καρδιά από όσους συμμετείχαν στο πείραμα και παρατήρησαν ότι τόσο πριν όσο και μετά τη συστολή των κοιλιών της καρδιάς  υπήρχε σημαντική επίδραση στο ΕΕΓ. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι οι τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης σαν αυτήν που μελέτησαν ή άλλες παρόμοιες, πιθανότατα  έχουν αντίκτυπο στην αλληλοεπίδραση των ηλεκτρομαγνητικών  πεδίων καρδιάς και εγκεφάλου και τα οδηγούν σε αρμονική συμφωνία. Η καινούργια ειδικότητα της Νευροκαρδιολογίας που αναπτύσσεται, όπως έχουμε ήδη πει, θα ρίξει πολύ φως στις επιδράσεις και διασυνδέσεις αυτών των δύο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Σε ένα άλλο βιβλίο που πραγματεύεται μελέτες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Άσκηση με άρση βάρους και υγεία

Γεια σας φίλες και φίλοι


Για την άσκηση και τα οφέλη της στην υγεία σας έχω μιλήσει τόσο στα βιβλία μου όσο και σε πολλές αναρτήσεις σε ετούτη εδώ την ιστοσελίδα.

Σας έχω μάλιστα πει ότι άσκηση των χεριών με βαράκια, την οποία ακόμη και άτομα καθηλωμένα σε αναπηρική καρέκλα μπορούν να κάνουν, προσθέτει χρόνια στη ζωή, όσο και αν φαίνεται σε κάποιους υπερβολή.

Νέα έρευνα όμως Ιαπώνων επιστημόνων έρχεται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει την άποψη πως η άσκηση με άρση βάρους βοηθάει την υγεία και επιμηκύνει τη ζωή.

Δηλώνουν πως σύμφωνα με

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η επίδραση του γέλιου στην υγεία

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Το πιο κάτω κείμενο είναι μέρος από το κεφάλαιο το σχετικό με την επίδραση του γέλιου στην υγεία, του πρώτου μου βιβλίου με τον τίτλο "Πώς να νικήσετε το στρες" του οποίου η έκδοση έχει εξαντληθεί και ετοιμάζεται τώρα δεύτερη, εμπλουτισμένη με αρκετές νέες πληροφορίες και βιβλιογραφία.

"Λίγα χρόνια πριν, το 2008, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ακόμη και η ιδέα του γέλιου είναι ικανή να επηρεάσει θετικά τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα οι ερευνητές Berk et al. θέλοντας να ερευνήσουν την πιθανότητα η μειωμένη πίεση που εύρισκαν σε άτομα που γελούσαν, να οφείλεται σε επίδραση του γέλιου στις ορμόνες του στρες έκαναν το εξής πείραμα:

Μοίρασαν 16 άτομα σε δύο ομάδες. Έβαλαν τα άτομα αυτά να καθίσουν σε ένα δωμάτιο και πρότειναν  στα μέλη της πρώτης ομάδας να διαλέξουν μία κωμική ταινία την οποία θα ήθελαν, λίγο αργότερα, να παρακολουθήσουν. Στη δεύτερη ομάδα ρώτησαν τα μέλη της ποια περιοδικά τους ενδιέφερε να διαβάσουν

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Τι ξέρετε ότι...(161)

Μειώνοντας τη χρήση αλκοόλ μειώνουμε τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο όχι μόνον του ήπατος, αλλά και του μαστού, του στόματος, του λάρυγγα και του εντέρου;

Έρευνα έχει δείξει πως ο κίνδυνος αυξάνει σε όσους καταναλώνουν 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα ή περισσότερα.

Πηγή: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2795595?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=082422


Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Σχέση εμβρυϊκής ζωής με τα προβλήματα των ενηλίκων

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Η αντίδραση του στρες του οργανισμού, όπως πολλές φορές σας έχω πει, είναι συνδεδεμένη με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Υπάρχει σε όλα τα ζώα, από τα ερπετά μέχρι τον άνθρωπο, μόνον που είναι διαφορετική στο κάθε είδος εξέλιξης (ερπετά, θηλαστικά, άνθρωπος). Ο άνθρωπος έχοντας στον δικό του εγκέφαλο και τους εγκεφάλους των προηγουμένων δύο ομάδων, έχει, όπως είναι επόμενο, όλες τις αντιδράσεις.

Τα ερπετά μπροστά σε κάποιο εχθρό (στρες) μένουν ακίνητα σαν νεκρά, γιατί δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε αυτά τρόπος χαλάρωσης από την αντίδραση του στρες. Ο άνθρωπος παρουσιάζει αυτή την αντίδραση (freezing- κρίσεις πανικού, λιποθυμίες κ.λπ) όταν νιώθει

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Επίδραση του εντέρου στο ανοσοποιητικό μας

Γεια σας φίλες και φίλοι


Μπορείτε να φανταστείτε πόσο στενά συνεργάζονται τα κύτταρα του εντέρου σας με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας; Πολύ στενά σας βεβαιώνω.

Σκεφτείτε τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου σας (επιθηλιακά κύτταρα) σαν μία μακριά σειρά από άτομα που βρίσκονται έξω από ένα νάιτ κλαμπ… Στέκονται εκεί, στρυμώχνονται το ένα κοντά στο άλλο και συνομιλούν. Ταυτόχρονα κύτταρα του ανοσοποιητικού (τα γνωστά T- λεμφοκύτταρα) τριγυρίζουν σαν «σεκιουριτάδες» γύρω από τη γραμμή αυτή ψάχνοντας για σημάδια ή προβλήματα προς αντιμετώπιση...

Το ερώτημα τι κρατάει αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Περί κατάθλιψης

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Λίγες ημέρες πριν, σε άρθρο μου σας είχα πει ότι έρευνες έδειξαν πως η κατάθλιψη, όπως και το στρες, συνοδεύονται από μικρότερα τελομερή στα κύτταρά μας. Και πως τα παιδιά μητέρων που έπασχαν από κατάθλιψη έχουν και αυτά μικρότερα τελομερή, τα οποία οι ερευνητές παρατήρησαν πως συσχετίζονται σ΄ αυτά τα παιδιά με μεγαλύτερη έκκριση κορτιζόλης κατά το στρες. Έχει αρχίσει να διαφαίνεται δηλαδή στις έρευνες η σχέση μεταξύ στρες και κατάθλιψης...

Εδώ και δεκαετίες υπήρχε στην ιατρική κοινότητα η πεποίθηση πως η κατάθλιψη οφείλεται σε διαταραχή ορμονική στον εγκέφαλο, ειδικά της γνωστής ορμόνης σεροτονίνης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Η διαλειμματική νηστεία και ο ιός της εποχής

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι άτομα που έκαναν σε τακτά διαστήματα διαλειμματική νηστεία είχαν πολύ ελαφρύτερη νόσο Covid

Η έρευνα έγινε σε πολίτες της Γιουχάν, σε άτομα που νόσησαν από τον ιό πριν τα εμβόλια. Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως όσοι έκαναν διαλειμματική νηστεία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα,

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Αντιβιοτικά και άσθμα

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Οι περισσότεροι νομίζω γνωρίζουν τώρα πια πως δεν είναι καλό να δίνουν από νωρίς αντιβιοτικά στα μικρά παιδιά. Δεν είμαι βέβαιη όμως πως γνωρίζουν τον λόγο.

Τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν μόνον τα μικρόβια που δημιουργούν νόσο. Επηρεάζουν επίσης τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας (μικροβίωμα του εντέρου). Αυτά τα μικρόβια του εντέρου μας δεν είναι όλα ίδια, όπως και σε προηγούμενες αναρτήσεις σας έχω εξηγήσει. Κάποια είναι ωφέλιμα και κάποια βλαβερά για την υγεία μας. Από την αναλογία αυτών των δύο κατηγοριών μικροβίων του εντέρου μας εξαρτάται η καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όταν υπερτερούν τα ωφέλιμα μικρόβια όλα βαίνουν καλώς στον οργανισμό. Όταν όμως υπερτερούν τα βλαβερά,

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Γηρατειά, DNA και κατάθλιψη...

Γεια σας φίλες και φίλοι


Σε προηγούμενη ανάρτηση σας μίλησα για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της γήρανσης του οργανισμού μας και του DNA μας. Σας εξήγησα τον ρόλο των «τελομερών» στα χρωμοσώματα και πώς το δικό τους μήκος συνδέεται με την βιολογική μας ηλικία.

Είναι φυσικό, όπως καταλαβαίνετε, οι ερευνητές να προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οδηγούν στην μείωση του μήκους των τελομερών όσο γερνάμε. Και βέβαια ένας από τους παράγοντες που περισσότερο μελετάται είναι η αντίδραση του στρες, αφού είναι γνωστό πως αυτή κρύβεται πίσω από τις περισσότερες διαταραχές της λειτουργίας του οργανισμού.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ο ρόλος της αντίδρασης του στρες φαίνεται,

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Γηρατειά και DNA

 Γεια σας φίλες και φίλοι

Όλες οι πληροφορίες για τη ζωή μας είναι γραμμένες στο DNA μας, όπως πολλές φορές σας έχω πει. Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη το DNA μας είναι η έδρα αυτού που λέμε «πνεύμα» ή «ανώτερος εαυτός» γιατί σ΄ αυτό κρύβεται όλη η ευφυία που κάνει αυτό το σώμα λειτουργικό, δηλαδή «ζωντανό». Γι αυτό και θεωρώ πολύ επικίνδυνη την προσπάθεια που γίνεται στην εποχή μας από την επιστήμη να επέμβει με διάφορους τρόπους σε αυτό…

Αυτή η ευφυία βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρό μας και δίνει τις οδηγίες της λειτουργίας του, ανάλογα με τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω από αυτό.

Το DNA μας, αυτή η μακριά αλυσίδα χημικών μορίων που πολλές φορές έχετε δει σε φωτογραφίες,

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Η διπλή όψη των πραγμάτων...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ο σημαντικότερος λόγος που ταλαιπωρούμαστε σ΄ αυτή τη ζωή και αντιμετωπίζουμε αρκετές φορές παρόμοια προβλήματα είναι πως ξεχνάμε την δυαδικότητα της ύλης, για την οποία πολλές φορές σας έχω μιλήσει.

Τίποτα δεν υπάρχει στον υλικό μας κόσμο που να μην διαθέτει δύο όψεις. Θετική και αρνητική. Ακόμη και ο θάνατος που θεωρείται ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της ζωής έχει δύο όψεις. Η μία (η αρνητική) είναι το συναίσθημα που δημιουργεί η απώλεια (έλλειψη του άλλου ατόμου από την υλική μας πραγματικότητα) και η άλλη (η θετική) είναι η ανακούφιση από τις ταλαιπωρίες της υλικής ζωής εκείνου που «φεύγει», όπως και η εκπαίδευση αυτού που πενθεί στην κατανόηση της ματαιότητας της ύλης και του θαύματος της ζωής…

Η διάκριση της δυαδικότητας της ύλης

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Νεότερα για τον διαβήτη


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για τον διαβήτη. Μία ασθένεια που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όχι μόνον μεγάλης ηλικίας.

Δεν θα μπω σε ιατρικές αναλύσεις που θα σας κουράσουν. Θα προσπαθήσω να πω τα πράγματα όσο πιο απλά μπορώ για να τα κατανοήσουν όλοι όσο ενδιαφέρονται.

Δύο είναι λοιπόν οι συνηθέστερες μορφές διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου Ι και ο διαβήτης τύπου ΙΙ (που λέγεται και μεταβολικό σύνδρομο).

Ο διαβήτης τύπου Ι θεωρείται ανοσολογικού τύπου. Δηλαδή κάποιος παράγοντας στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Τα νέα εμβόλια και οι παρενέργειές τους

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Έχω καιρό να σας μιλήσω για τα εμβόλια κατά του ιού της εποχής. Όσα είχα να πω τα είπα στην αρχή όλης αυτής της «τρέλας» που ζούμε δύο χρόνια τώρα. Κάποιοι συμφώνησαν με τις απόψεις μου, κάποιοι διαφώνησαν και μάλιστα πολύ άσχημα και αρνητικά, αλλά ήμουν βέβαιη πως ο χρόνος θα με δικαίωνε, γιατί οι απόψεις μου αυτές ήταν στηριγμένες σε πολύ ψάξιμο και μελέτη του θέματος και όχι σε πολιτικά ή άλλα κριτήρια.  

Δεν ασχολήθηκα ξανά με το θέμα, γιατί η τόση πόλωση που  υπήρχε στο διαδίκτυο μου χαλούσε τη διάθεση. Σήμερα όμως, διαβάζοντας ένα πρόσφατο άρθρο σε επίσημη ιατρική ιστοσελίδα

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Στρες και ανοσοποιητικό

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Τόσο στα βιβλία μου όσο και σε βίντεο στο κανάλι μου σας έχω μιλήσει πολλές φορές για την αντίδραση του στρες του οργανισμού και την αρνητική επίδρασή της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το ανοσοποιητικό μας είναι το πρώτο σύστημα  που βλάπτεται από την χρονιότητα της αντίδρασης του στρες και μας οδηγεί σε αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες, λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο. Πράγμα που, δυστυχώς, πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν…

Όσο γερνάμε το ανοσοποιητικό μας, λόγω της αντίδρασης αυτής του οργανισμού, λειτουργεί

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Χασμουρητό και θερμοκρασίες εγκεφάλου

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Animation of brain temperatures over time. (N Rzechorzek/MRC LMB/Brain)

Ένα πρόβλημα στον καρπό του αριστερού χεριού μου έχει κάνει πολύ δύσκολη τη συγγραφή κειμένου στο κομπιούτερ και αναγκαστικά οι αναρτήσεις μου θα μειωθούν αυτόν τον καιρό σημαντικά.

Ωστόσο σήμερα θα προσπαθήσω να σας γράψω κάτι πολύ ενδιαφέρον που διάβασα σε πρόσφατη έρευνα. Διαπιστώθηκε πως στο κέντρο του εγκεφάλου μας αναπτύσσονται θερμοκρασίες μεγάλες, μέχρι και 40,90 C ενώ σε εγκεφάλους που είχαν υποστεί τραυματική βλάβη βρέθηκαν ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες (42,30 C)… Η θερμοκρασία αυτή

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Άσκηση και καρκίνος

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ένα ενδιαφέρον νέο που αφορά τον σημαντικό ρόλο του ανοσοποιητικού μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου ανακοινώθηκε πρόσφατα από ερευνητές.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο ιατρικό περιοδικό Cancer Cell έδειξε πως τόσο σε ποντίκια, όσο και σε ανθρώπους,  η άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος διεγείροντας την δράση των CD8 T λεμφοκυττάρων.

Γι αυτά τα λεμφοκύτταρα που καταστρέφουν μικρόβια και καρκινικά κύτταρα σας μίλησα και στην προηγούμενη ανάρτησή μου

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Το ανοσοποιητικό μας πρέπει να ξεκουράζεται...

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Το ανοσοποιητικό μας αποτελείται από πολλά είδη κυττάρων, όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει παλαιότερα σε μια σειρά άρθρων, το πρώτο από τα οποία μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Ανάμεσα σε αυτά τα κύτταρα, υπάρχουν κάποια που έχουν σαν ρόλο τους την καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Γιατί καρκινικά κύτταρα παράγονται συνεχώς στο σώμα μας, λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργούν στον οργανισμό οι ορμόνες του στρες και οι διάφοροι βλαπτικοί παράγοντες της διατροφής και του περιβάλλοντός μας. Τα κύτταρα που ζουν σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να γίνουν πιο ανθεκτικά και καταλήγουν κάποια από αυτά να γίνουν καρκινικά.

Ο οργανισμός έχοντας προβλέψει αυτό το πρόβλημα, έχει φροντίσει να αναθέσει σε κάποια από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Διατροφή και διαβήτης τύπου 2

 

Γεια σας φίλες και φίλοι 

Για τον διαβήτη τύπου 2 αυτόν από τον οποίο πάσχει ο περισσότερος κόσμος, η υγιεινή διατροφή θα έπρεπε να είναι το βασικό συστατικό της ζωής των πασχόντων, λέει σε πρόσφατο άρθρο ο πρόεδρος της Αμερικανικής εταιρείας κλινικής ενδοκρινολογίας Felice A. Caldarella, MD, MBA. Ωστόσο, συνεχίζει, αυτό συνήθως παραβλέπεται εξ αιτίας έλλειψης σχετικής εκπαίδευσης των γιατρών και γνώσης των ασθενών.

Μία ομάδα από 15 ειδικούς επτά διαφορετικών ιατρικών εταιρειών στην Αμερική, κατέληξαν πρόσφατα στο συμπέρασμα, πως πρέπει να ενημερωθούν οι γιατροί που θεραπεύουν ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, να συστήνουν στους ασθενείς τους την σωστή διατροφή σαν πρώτη βοήθεια για την βελτίωση της νόσου τους.

Και λέγοντας «σωστή διατροφή»

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Το ξέρετε ότι...(160)


Η λήψη του συμπληρώματος διατροφής "κουρκουμίνη" (curcumin- turmeric) σε δόση 500 mgr δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας και να βοηθήσει και στην επιδιόρθωση του χόνδρου ; 
(δίχως τις παρενέργειες των γνωστών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτή την περίπτωση)

Πηγή: https://wakeup-world.com/2022/05/11/turmeric-for-chronic-pain/?utm_campaign=Wake%20Up%20World%20e-Newsletter%20%28Free%29&utm_content=Latest%20Headlines%20inc.%20Addressing%20What%20Scares%20You&utm_medium=email&utm_source=getresponse



Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Περί ασθένειας και θανάτου

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Τα θέματα που κυριαρχούν στη ζωή μας τα δύο τελευταία χρόνια είναι ο θάνατος και η ασθένεια. Έχουν φροντίσει καλά γι αυτό  παγκόσμια οι πολιτικές εξουσίες βομβαρδίζοντάς μας συνεχώς με σχετικές πληροφορίες. Και οι δύο αυτές έννοιες προκαλούν στους περισσότερους ανθρώπους έντονο φόβο και ο φόβος, δυστυχώς, οδηγεί σε ασθένεια, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο συναισθηματικής ταλαιπωρίας.

Γι αυτό αποφάσισα να πω μερικές μου σκέψεις, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν κάποιους να κατανοήσουν τη δύναμη που έχει ο νους μας και το γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να τον επηρεάζει αρνητικά γι εμάς.

Ο θάνατος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η ώρα του δεν εξαρτάται από τη δική μας λογική. Δεν γνωρίζουμε

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Γηρατειά και μικρόβια του εντέρου

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Για το «μικροβίωμα», το όργανο αυτό του σώματός μας που αποτελείται από μικρόβια που κατασκηνώνουν τόσο στο έντερο όσο και σε άλλα μέρη του, σας έχω μιλήσει πολλές φορές (κλικ εδώ). Εκατομμύρια μικρόβια ζουν και μάχονται για την επικράτησή τους στον οργανισμό μας. Και από την αναλογία ωφέλιμων/βλαβερών  μικροβίων εξαρτάται η υγεία μας…

Έχει βρεθεί πως όταν η αναλογία αυτή αλλάζει στο έντερο προς όφελος των βλαβερών μικροβίων, βλάπτεται το τοίχωμα του εντέρου και από τις ρωγμές που δημιουργούνται σ΄ αυτό, ουσίες τοξικές (που θα έπρεπε να αποβάλλονται με τα κόπρανα)

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Βλαβερός συνδυασμός φαρμάκων!

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!


Φίλες και φίλοι, όσοι παίρνετε κάποιο φάρμακο για να ρυθμίσετε την πίεσή σας (διουρητικό ή αναστολέα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης) δεν πρέπει να παίρνετε ταυτόχρονα για διάφορους πόνους  και το αντιφλεγμονώδες φάρμακο «ιβουπροφαίνη» που κυκλοφορεί με τα ονόματα «brufen», «nurofen» «motrin»,  «advil»,  « nuprin».

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Waterloo στην Αμερική παρατήρησαν πρόσφατα,  πως η ταυτόχρονη λήψη αυτών των φαρμάκων οδηγεί κάποια άτομα σε οξεία νεφρική βλάβη, η οποία μπορεί να γίνει μόνιμη.

Δεν συμβαίνει αυτό σε όλους όσους παίρνουν τον πιο πάνω αναφερόμενο συνδυασμό φαρμάκων, αλλά όσοι τον παίρνουν πρέπει να το γνωρίζουν και να είναι προσεκτικοί, λένε οι ερευνητές.

Οι ίδιοι ερευνητές προτείνουν για τον πόνο, τη χρήση σκευασμάτων ακεταμινοφαίνης (παρακεταμόλη - panadol) σε όσους παίρνουν τα πιο πάνω αντιυπερτασικά φάρμακα.

Θεώρησα καλό να σας ενημερώσω.

Με αγάπη