Σελίδες

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Γηρατειά και μικρόβια του εντέρου

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Για το «μικροβίωμα», το όργανο αυτό του σώματός μας που αποτελείται από μικρόβια που κατασκηνώνουν τόσο στο έντερο όσο και σε άλλα μέρη του, σας έχω μιλήσει πολλές φορές (κλικ εδώ). Εκατομμύρια μικρόβια ζουν και μάχονται για την επικράτησή τους στον οργανισμό μας. Και από την αναλογία ωφέλιμων/βλαβερών  μικροβίων εξαρτάται η υγεία μας…

Έχει βρεθεί πως όταν η αναλογία αυτή αλλάζει στο έντερο προς όφελος των βλαβερών μικροβίων, βλάπτεται το τοίχωμα του εντέρου και από τις ρωγμές που δημιουργούνται σ΄ αυτό, ουσίες τοξικές (που θα έπρεπε να αποβάλλονται με τα κόπρανα)

περνούν από το έντερο στα αγγεία του τοιχώματός του και από εκεί στο αίμα μας, δημιουργώντας φλεγμονή στον οργανισμό (λόγω της αντίδρασης του στρες που δημιουργεί η είσοδος των τοξικών ουσιών στο αίμα).

Η διαταραχή της αναλογίας των μικροβίων του εντέρου αποτελεί δηλαδή μία συνεχή αντίδραση στρες για τον οργανισμό και διαταράσσοντας τη λειτουργία του οδηγεί σε ασθένειες. Γι αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία τόσο η σωστή διατροφή, όσο και το συχνό σταμάτημα της αντίδρασης του στρες με πρακτικούς τρόπους, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει.

Ερευνητές έκαναν πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια, μεταμοσχεύοντας κόπρανα νεαρών ζώων στο έντερο γερασμένων ζώων και το αντίθετο. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

Τα νεαρά ζώα που έλαβαν το μικροβίωμα των ηλικιωμένων ζώων παρουσίασαν ρωγμές στο τοίχωμα του εντέρου τους και αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση στον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή, καθώς επίσης απώλεια μίας βασικής λειτουργικής πρωτεΐνης στον μάτι.

Ενώ στα ηλικιωμένα ζώα η μεταμόσχευση κοπράνων από τα νεαρά ζώα οδήγησε σε βελτίωση όλων αυτών των παραγόντων που συναντώνται στην μεγάλη ηλικία.

Είναι φανερό, λένε οι ερευνητές πως η κατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στις βλάβες του οργανισμού που παρουσιάζονται στην μεγάλη ηλικία και πως η μεταμόσχευση στο έντερο κοπράνων από νεότερα ζώα μπορεί να βοηθήσει σ΄ αυτό. Ωστόσο νέες έρευνες θα πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε να διαπιστωθεί πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διατηρηθεί αυτή η αλλαγή, αλλά και τι θα είναι αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρησή της για περισσότερο χρόνο.

Μέχρι τότε, φίλες και φίλοι, φροντίστε τη διατροφή σας και προσπαθήστε να μάθετε να διαχειρίζεστε όσο καλύτερα γίνεται το στρες στη ζωή σας, αν θέλετε να έχετε γηρατειά με λιγότερα προβλήματα υγείας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου