Σελίδες

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Επίδραση του εντέρου στο ανοσοποιητικό μας

Γεια σας φίλες και φίλοι


Μπορείτε να φανταστείτε πόσο στενά συνεργάζονται τα κύτταρα του εντέρου σας με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας; Πολύ στενά σας βεβαιώνω.

Σκεφτείτε τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου σας (επιθηλιακά κύτταρα) σαν μία μακριά σειρά από άτομα που βρίσκονται έξω από ένα νάιτ κλαμπ… Στέκονται εκεί, στρυμώχνονται το ένα κοντά στο άλλο και συνομιλούν. Ταυτόχρονα κύτταρα του ανοσοποιητικού (τα γνωστά T- λεμφοκύτταρα) τριγυρίζουν σαν «σεκιουριτάδες» γύρω από τη γραμμή αυτή ψάχνοντας για σημάδια ή προβλήματα προς αντιμετώπιση...

Το ερώτημα τι κρατάει αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού

να μένουν σταθερά σε αυτή τη θέση, προσπαθούν να το λύσουν ερευνητές, για να κατανοήσουν το τι συμβαίνει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn κ.λπ), στις οποίες έχει βρεθεί να βρίσκεται εκεί μεγάλος πληθυσμός τέτοιων κυττάρων του ανοσοποιητικού (Τ-λεμφοκύτταρα). Η παρουσία τους εκεί ευθύνεται για τα συμπτώματα των ασθενειών αυτών ή αθροίζονται εκεί για να βοηθήσουν;

Προσπαθώντας να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι σημαντικά σήματα στέλνονται από το έντερο μέσω της βασικής μεμβράνης. Αυτή είναι ένα λεπτό στρώμα αποτελούμενο από πρωτεΐνες πάνω στο οποίο βρίσκονται τα επιθηλιακά κύτταρα. Στο παράδειγμα του νάιτ κλαμπ που αναφέρθηκε πιο πάνω, φανταστείτε αυτή τη βασική μεμβράνη σαν τον δρόμο γύρω από το νάιτ κλαμπ πάνω στον οποίο βρίσκονται όλοι αυτοί που στέκονται εκεί έξω… Τη μεμβράνη αυτή τη φτιάχνουν τα ίδια τα επιθηλιακά κύτταρα, ανάλογα με τα σήματα που παίρνουν από το εσωτερικό του εντέρου μέσω κάποιων πρωτεϊνών που έχουν στην επιφάνειά τους και λειτουργούν αυτές σαν αντένες (υποδοχείς). Οι πρωτεΐνες - αντένες έχουν το όνομα  HVEM. 

Ανακάλυψαν λοιπόν οι ερευνητές ότι τα επιθηλιακά κύτταρα λαμβάνουν τα σήματα του εσωτερικού του εντέρου από τις αντένες τους (πρωτεΐνες HVEM) και στέλνουν ανάλογα σήματα στην βασική μεμβράνη για την παραγωγή των δικών της πρωτεϊνών που την κάνουν να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να είναι ανθεκτική (μη ξεχνάτε πως όλα τα συστατικά του οργανισμού μας είναι πρωτεΐνες). Δίχως αυτές τις αντένες (πρωτεΐνες ΗVEM) τα επιθηλιακά κύτταρα δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τη βασική μεμβράνη.

Με τις πρωτεΐνες τώρα της βασικής μεμβράνης έρχονται σε επαφή μέσω δικών τους εξωτερικών πρωτεϊνών που λειτουργούν σαν κόλα (ιντεγκρίνες) τα Τ-λεμφοκύτταρα που κάνουν βόλτες στην περιοχή. Η σύνδεση των ιντεγκρινών των Τ-λεμφοκυττάρων με τις πρωτεΐνες της βασικής μεμβράνης δημιουργεί σήματα που κάνουν τα Τ-λεμφοκύτταρα να επιβιώνουν και να μένουν στην περιοχή. Στο παράδειγμά του νάιτ κλαμπ που αναφέρθηκε πιο πάνω μοιάζει σαν ο κόσμος που συνωστίζεται έξω από το κλαμπ να γράφει με αυτόν τον τρόπο σήματα πάνω στον δρόμο για τα Τ-λεμφοκύτταρα (σεκιουριτάδες), όπως «μείνετε εδώ» «ελέγξτε εδώ» «κάντε τη δουλειά σας»…

Με τη βοήθεια ποντικιών οι ερευνητές απέδειξαν πως όλη αυτή η δουλειά, που οδηγεί σε καλή λειτουργία του τοιχώματος του εντέρου και του ανοσοποιητικού, εξαρτάται από τις πρωτεΐνες - αντένες (υποδοχείς) με το όνομα HVEM που υπάρχουν στην επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου. Δίχως αυτές και τα δικά τους σήματα προς την βασική μεμβράνη, τα Τ-λεμφοκύτταρα μοιάζουν με τεμπέληδες σεκιουρητάδες… Έτσι, αν ένα μικρόβιο όπως η σαλμονέλλα του τύφου  βρεθεί μέσα στο έντερο, το ανοσοποιητικό (Τ- λεμφοκύτταρα) δεν αντιμετωπίζει τον εχθρό όπως πρέπει με αποτέλεσμα να προκαλείται νόσος.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών που ασχολούνται με το θέμα αυτό είναι, όπως λένε οι ίδιοι, να δουν κατά πόσο οι αντένες HVEM των επιθηλιακών κυττάρων σχετίζονται με τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου. Τις επηρεάζει αυτός ή εκείνες τον επηρεάζουν; Γιατί υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως η απουσία τους επηρεάζει αρνητικά την αναλογία των μικροβίων του εντέρου ακόμη και δίχως την ύπαρξη παθογόνων βακτηρίων.

Όπως πολλές φορές συνηθίζω να λέω στις αναρτήσεις μου, ο θαυμαστός κόσμος του υλικού μας σώματος, είναι τόσο πολύπλοκος, όσο και το σύμπαν που μας περιβάλλει. Η άποψη που έχουν πολλοί, πως γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα του,  είναι τελείως λανθασμένη. Η ιατρική επιστήμη στηρίζεται σε ελλιπείς πληροφορίες, οι οποίες με τις έρευνες συνεχώς ανανεώνονται. Γι αυτό ακόμη και αν έλειπαν τα οικονομικά συμφέροντα που την επηρεάζουν, τα όσα διδάσκει στους μέλλοντες γιατρούς βρίσκονται ή τουλάχιστον πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή αναθεώρηση. Πράγμα που δεν γίνεται δυστυχώς με τον ρυθμό που θα έπρεπε…

Ελπίζω η εικόνα που έφτιαξα να βοηθάει στη κατανόηση της λειτουργίας του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου