Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Περί αρνητικών συναισθημάτων...


Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από το νέο υπό έκδοση βιβλίο μου με τίτλο "Η επιστήμη οδηγεί στην αγάπη"

........................
Όπως είχε πει και ο Εμπεδοκλής από την αρχαιότητα, τα πάντα κινούνται από δύο
Το GPS της καρδιάς μας
υπέρτατες δυνάμεις. Η μία, το "νείκος" κατά τον Εμπεδοκλή (=έχθρα, αντιπαλότητα, διαχωρισμός), μας απομακρύνει από την ολότητα και η άλλη, η "φιλότητα" κατά τον Εμπεδοκλή (=έρωτας, αγάπη, ενότητα), μας ενοποιεί με την ολότητα και άρα μας "συντονίζει" με την βαθύτερη ουσία μας.

Η απομάκρυνση, όμως, από το Όλο είναι ψευδαίσθηση και δημιουργείται από τις ατελείς αισθήσεις κάθε ζωντανού οργανισμού, ακόμη και του ανθρώπου. Γιατί τώρα γνωρίζουμε πως υπάρχουν ακτινοβολίες που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να «δει» (υπέρυθρες, υπεριώδεις) όπως και ήχοι που το ανθρώπινο αυτί δεν

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Χρησιμοποιείτε τον κουρκουμά (κιτρινόριζα) στην μαγειρική σας;


Ο κουρκουμάς, η σκόνη αυτή με το υπέροχο κίτρινο ζεστό χρώμα, που προέρχεται από το τρίψιμο μιας ρίζας,  αποτελεί το βασικό συστατικό στο κάρρυ, το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα.
Η μυρωδιά και η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερες, τα δε οφέλη του για την υγεία μας πολλά.

Στην αγιουβερδική ιατρική (Ινδική) αποτελεί βασικό φάρμακο, εδώ και 5000 χρόνια και η δράση του στον οργανισμό έχει μελετηθεί πολύ. Οι πιο γνωστές δράσεις του είναι οι πιο κάτω:
  • Βοηθάει τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου και προστατεύει από προβλήματα του στομάχου.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ποιον δρόμο του εγκεφάλου σας βελτιώνετε;


Έχω πει κατά καιρούς (στα βιβλία, τις αναρτήσεις και τα βίντεό μου) πως όλα τα ερεθίσματα που μπαίνουν με τις αισθήσεις μας στον εγκέφαλό μας, περνώντας μέσα από έναν αδένα του εγκεφάλου που λέγεται «αμυγδαλή» (υπάρχει μία αμυγδαλή σε κάθε εγκεφαλικό ημισφαίριο) κατευθύνονται είτε στο κέντρο του στρες (νιώθουμε φόβο και αρνητικά συναισθήματα) είτε στο κέντρο της ανταμοιβής (νιώθουμε χαρά και θετικά συναισθήματα).  

Ανάλογα με το ποιο κέντρο του εγκεφάλου ερεθίζεται, έχουμε και τα συμπτώματα

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Σκεφθείτε το λίγο...




Τι θα αλλάζατε στη ζωή σας αν σας έλεγαν πως σας μένει μόνον ένας μήνας ζωής;

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Περίπατος στο βουνό


Στην βόλτα μου σήμερα το απόγευμα στο δρόμο που κατηφορίζει από το σπίτι μου (στο χωριό Γαστούρι της Κέρκυρας) προς την θάλασσα, μια γλυκιά μυρωδιά συνόδευε τα βήματά μου και με έκανε να κοιτάζω τριγύρω, για να δω τι ανθισμένο υπήρχε για να την δημιουργεί.

Αγράμπελη
Όλη η πλαγιά του βουνού είναι γεμάτη δέντρα (ελιές τα περισσότερα και κυπαρίσσια) και θάμνους μικρούς και μεγάλους. 
Λουλούδια συνήθως δεν υπάρχουν εκεί. 
Σήμερα όμως, καθώς κοιτούσα τριγύρω, είδα σε πολλά από τα δέντρα και τους θάμνους να απλώνονται επάνω τους λευκωπά πέπλα, μικρότερα και μεγαλύτερα… Ήταν η αγράμπελη, το Ελληνικό είδος κληματίδας

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Εμβόλιο κατά του στρες!


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Mycobacterium vaccae
Μελετάω τόσα χρόνια το στρες και τη σωστή του διαχείριση. Νόμιζα πως δεν υπάρχουν πολλά ακόμη να μάθω σχετικά με αυτό. Γελάστηκα όμως! 
Το σχετικό με το στρες ερευνητικό νέο που διάβασα πρόσφατα, με άφησε έκπληκτη να σκέφτομαι πως η φαντασία δεν μπορεί ούτε να πλησιάσει καν τα σενάρια της ζωής…

Ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα μη παθογόνο βακτήριο που ζει στο έδαφος και ονομάζεται Mycobacterium vaccae έχει την δυνατότητα να σταματάει την

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Απαραίτητη η ποικιλία στη διατροφή μας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Απαραίτητη η ποικιλία στη διατροφή
Θα μιλήσουμε άλλη μια φορά για την υγιεινή διατροφή, μια που οι έρευνες γύρω από αυτήν πληθαίνουν όλο και  περισσότερο.

Σας θυμίζω πως στην σωστή διαχείριση του στρες, όπως στα βιβλία μου αλλά και σε βίντεο και αναρτήσεις μου  επισημαίνω διαρκώς, είναι απαραίτητη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που περιέχονται στους αναποφλοίωτους σπόρους, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα μικρά ψάρια.

Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου (ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι  κ.λπ) είναι καταστροφική για την υγεία. Πρόσφατη έρευνα στην Αμερική που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Ο ρόλος της αναπνοής (4ο τελευταίο)


Γεια σας
Ο ρόλος της αναπνοής (4ο τλευταίο)
Το θέμα του ρόλου της αναπνοής στην υγεία μας, είναι τόσο μεγάλο, που όπως βλέπετε χρειάζεται περισσότερες από τρεις αναρτήσεις για να αναλυθεί, ακόμη και αν παραβλέψει κάποιος τις πολλές λεπτομέρειες. Συνεχίζουμε λοιπόν με λίγες ακόμη πληροφορίες γι αυτή την «μαγική» λειτουργία του οργανισμού μας…

Η αραίωση των αναπνοών μας κάτω από 6/λεπτό, οδηγεί όπως είπαμε τον εγκέφαλο να λειτουργεί στα α-κύματα,

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία (3ο)



Γεια σας
Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία (3ο)
Συνεχίζοντας το θέμα του ρόλου της αναπνοής στην υγεία μας, θα ήθελα σήμερα να σας μιλήσω για μία πρόσφατη σχετικά έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκε πως άτομα με κατάθλιψη που έπαιρναν δίχως σοβαρό αποτέλεσμα συνδυασμό διαφόρων φαρμάκων, βελτιώθηκαν πολύ, με ηλεκτρικό ερεθισμό του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Το νεύρο αυτό που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και φτάνει με διακλαδώσεις του σε όλα τα σπλάχνα περνώντας από τον λαιμό και το στήθος μας, είναι, όπως σας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία (2ο)


Γεια σας
Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία
Συνεχίζουμε σήμερα με λίγες ακόμη πληροφορίες σχετικές με την αναπνοή και τη σχέση της με τη λειτουργία του εγκεφάλου και ολόκληρου του οργανισμού.

Όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, η μείωση του αριθμού των αναπνοών μας ανά λεπτό, (από 14 περίπου με τις οποίες ανασαίνουμε συνήθως (12-16) , στις 6) είναι ικανή να κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί σε έναν αρμονικό ρυθμό α- κυμάτων, κατάσταση κατά την οποία η αντίδραση του στρες δεν λειτουργεί.

Αν η αραίωση αυτή των αναπνοών γίνει με παράταση κυρίως της εκπνοής και όχι

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία (1ο)


Γεια σας
Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία
Είναι κάποια χρόνια τώρα, που έχοντας μελετήσει αναλυτικά τη λειτουργία της αναπνοής και την «χαλάρωση» σαν τρόπο αντιμετώπισης του στρες έχω πει σε βίντεο και γράψει και στα βιβλία μου πως η αργή αναπνοή με παράταση της εκπνοής οδηγεί σε σταμάτημα της αντίδρασης του στρες στο εγκέφαλο και βοηθάει πολύ την υγεία.
Στο πρώτο σχετικό με το στρες βιβλίο μου γραμμένο το 2010 (Πώς να νικήσετε το στρες εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) που κυκλοφορεί ακόμη από τον εκδοτικό οίκο, είχα πει σχετικά, πως στο βιβλίο του γιατρού Νταβίντ Σεβάν Σρεμπέρ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ασκηθείτε αν κάνετε καθιστική ζωή



Επειδή η καθιστική ζωή κάνει ανελαστικούς τους μυς της μέσης και των γλουτών και τα ισχία λιγότερο ευκίνητα, σε αυτό το μικρό βίντεο θα βρείτε ήπιες ασκήσεις που αν τις κάνετε καθημερινά για λίγα λεπτά (άντρες και γυναίκες), θα βοηθήσετε πολύ τα ισχία σας να τα νιώθετε λιγότερο αγκυλωμένα. 

Με αγάπη


Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Το ανοσοποιητικό στο έντερό μας


Γεια σας φίλες και φίλοι 

Μία νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα σε ποντίκια έφερε στο φως ενδιαφέροντα νέα από την λειτουργία του ανοσοποιητικού στο έντερό μας. Επειδή ο πεπτικός σωλήνας φέρνει σε επαφή τον οργανισμό μας με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω της τροφής που μπαίνει σε αυτόν, μεγάλος αριθμός κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατασκηνώνει εκεί.

Γύρω από το έντερό μας υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες, είναι τα «μπαράκια» του ανοσοποιητικού