Σελίδες

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Γλουτένη: ένοχη ή αθώα;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Γλουτένη: ένοχη ή αθώα;
Το θέμα της γλουτένης, της πρωτεΐνης αυτής του σιταριού έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό την ιατρική κοινότητα. Έχει ενοχοποιηθεί αυτή για το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), όπως και για την παχυσαρκία και διάφορες αλλεργίες.

Ο λόγος ήταν, πως ερευνητές, όπως γίνεται συνήθως, είχαν συσχετίσει ευρήματα που παρατήρησαν στο έντερο (βλάβες στο τοίχωμα του εντέρου και διαφυγή ουσιών προς την κυκλοφορία) με την κατανάλωση γλουτένης.
Οι έρευνες, δυστυχώς, δεν μπορούν να  συμπεριλάβουν πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα, και γι αυτό τα συμπεράσματά τους είναι πολλές φορές λανθασμένα και εξαρτώνται από την κρίση του ερευνητή.

Το θέμα της γλουτένης όπως και άλλων τροφικών αλλεργιών με έβρισκε πάντα
αντίθετη. Πίστευα πάντα και ισχυριζόμουν πως η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε αλλεργίες είναι θέμα στρες, γιατί είναι γνωστή η επίδραση των ορμονών του στρες στο ανοσοποιητικό. Όσο για το έντερο, οι ορμόνες και άλλες φλεγμονώδεις ουσίες της αντίδρασης του στρες επηρεάζουν τον μικροβιακό του πληθυσμό, με αποτέλεσμα να βλάπτεται το τοίχωμα του εντέρου και να βγαίνουν από εκεί ουσίες των τροφών και να περνούν προς το αίμα, μέσω των αγγείων του τοιχώματος του εντέρου. Ουσίες που διαφορετικά θα παρέμεναν μέσα στο έντερο και θα έφευγαν με τα κόπρανα, χωρίς να ενοχλήσουν τον οργανισμό.

Η αντίδραση του στρες δηλαδή, βλάπτει αφ΄ενός το τοίχωμα του εντέρου και το κάνει διαβατό σε ουσίες που δεν θα έπρεπε να βγαίνουν από εκεί, αφ’ετέρου διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε όλες τις γνωστές τροφικές αλλεργίες.

Αυτές είναι λογικές σκέψεις, όμως, που στηρίζονται στις γνώσεις μου σχετικά με το στρες και τα αποτελέσματα που είχε η σωστή διαχείριση του στρες σε αρκετούς ασθενείς. Αν δεν αποδειχθούν με ερευνητικές εργασίες, δεν θα γίνουν αποδεκτές από όλη την ιατρική κοινότητα, πράγμα που θεωρώ λογικό.

Ευτυχώς, πρόσφατη έρευνα αποενοχοποίησε την γλουτένη,. Επειδή θεωρούνται «της μόδας» οι δίαιτες δίχως γλουτένη, ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν το θέμα και κατέληξαν πως εάν δεν υπάρχει ιστορικό κοιλιοκάκης η γλουτένη δεν βλάπτει το έντερο. Αν δεν υπάρχει βλάβη, δηλαδή, στο έντερο, η γλουτένη δεν μπορεί να το βλάψει.

Το πρώτο σκέλος  της δικής μου τοποθέτησης, αποδείχθηκε ευτυχώς. Απομένει το δεύτερο σκέλος. Αυτό της επίδρασης του στρες στο μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου και την εξ αιτίας του βλάβη του βλεννογόνου του εντέρου. Υπάρχουν αρκετές έρευνες και σε αυτόν τον τομέα. Το τοπίο ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά. Χρειάζεται υπομονή…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου