Σελίδες

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Συναισθηματική νοημοσύνη (2)

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Η αναγνώριση των συναισθημάτων μας, είναι σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης και βοηθάει πολύ την υγεία και τη ζωή μας, γιατί μειώνει την αντίδραση του στρες που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Πριν κάποια χρόνια ερευνητές έκαναν ένα πείραμα με μία μεγάλη αράχνη μετρώντας τους δείχτες του στρες μιας ομάδας 88 ατόμων που ένιωθαν φόβο για τις αράχνες, καθώς τους οδήγησαν να την δουν από κοντά. Την επόμενη ημέρα οδηγώντας και πάλι την ομάδα κοντά στην αράχνη, μοίρασαν τα άτομα

σε 4 υποομάδες, μετρώντας και πάλι τους δείχτες του στρες.

-Στα άτομα της πρώτης ομάδας συνέστησαν να  παρατηρούν και να ονομάζουν τα συναισθήματά και την αντίδρασή τους όπως τα νιώθουν, καθώς πλησιάζουν προς την αράχνη.

-Στα άτομα της δεύτερης ομάδας συνέστησαν να σκέφτονται λίγο πιο θετικά για την αράχνη όσο πλησιάζουν (πως δεν είναι απειλή) και να ονομάσουν πιο ουδέτερα τα συναισθήματά τους.

-Στην τρίτη ομάδα συνέστησαν να απομακρυνθούν από τα συναισθήματά τους για την αράχνη καθώς πλησιάζουν, σκεπτόμενοι κάτι άσχετο.

-Και στην τέταρτη ομάδα δεν έδωσαν καμία οδηγία.

Ποια ομάδα από τις 4 νομίζετε πως είχε τελικά το λιγότερο στρες μπροστά στην αράχνη;

Η πρώτη, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές!

Η αναγνώριση των αρνητικών μας συναισθημάτων και η διαπίστωση της αντίδρασης που προκαλούν αυτά στο σώμα μας, μειώνουν την αντίδραση του στρες του οργανισμού μας. Ίσως γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνεται κάποιος παρατηρητής του ίδιου του εαυτού του, πράγμα που τον αποστασιοποιεί από την υλική του υπόσταση… Ίσως...

 Όπως και να’ χει, ας μείνουμε σε κάτι θετικό για  σήμερα:

Αποφασίστε από εδώ και στο εξής να ονοματίζετε το συναίσθημα που νιώθετε και πώς το νιώθετε στο σώμα σας, κάθε φορά που μία κατάσταση σας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αρχίστε να παραδέχεστε μέσα σας με ειλικρίνεια τι ακριβώς νιώθετε στις άσχημες για εσάς καταστάσεις και θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την βελτίωση της υγείας και τη ζωής σας.

 Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου