Σελίδες

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Φόβος και συνείδηση

Γεια σας φίλες και φίλοι

Πόσο μέρος του εγκεφάλου μας νομίζετε πως ασχολείται με την συνείδηση; Νομίζετε πως είναι αυτό αρκετά μεγάλο;

Γελιέστε… Ο πρόσθιος μετωπιαίος λοβός (το σκούρο μπλε χρώμα που βλέπετε στην εικόνα), που είναι το τμήμα αυτό του εγκεφάλου όπου γίνεται συνειδητή επεξεργασία των σημάτων που φτάνουν σε αυτόν από το περιβάλλον αποτελεί μόνον το 17% του όγκου του. Ο υπόλοιπος εγκέφαλος

ασχολείται με τις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας, γιατί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή μας και ο φόβος είναι ένα από τα πιο σημαντικά βασικά μας συναισθήματα.

Το κακό είναι όμως, πως όσο πιο πολύ ασχολούμαστε με αυτόν, όσο τα συναισθήματά μας είναι κυρίως αρνητικά (που έχουν όλα σαν βάση τους τον φόβο), όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανάμεσά μας, τόσο εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος να ασχολείται λιγότερο με τη συνειδητή επεξεργασία των σημάτων και αφήνεται να λειτουργεί με ενστικτώδεις αποφάσεις και αντιδράσεις, πράγμα που εμποδίζει την εξέλιξή μας στη ζωή και την πραγματοποίηση των στόχων μας.

Από τα δισεκατομμύρια σήματα που βομβαρδίζουν κάθε δευτερόλεπτο τις αισθήσεις μας, αυτές μόνον 11.000.000/sec επιτρέπουν  να περάσουν στον εγκέφαλό μας και εκεί το σύστημά που λέγεται RAS για το οποίο σας έχω μιλήσει αναλυτικά σε παλαιότερες αναρτήσεις και στα βιβλία μου, διαλέγει και επιτρέπει την είσοδο μόνον 2.000/sec από αυτά. Από αυτά τα 2000 σήματα που τελικά φτάνουν για επεξεργασία στον εγκέφαλό μας, συνειδητά αυτός μπορεί να επεξεργαστεί μόνον 50/sec, όπως έχει μετρηθεί…

Όσο για το ποια θα είναι αυτά τα σήματα που θα τα επεξεργαστεί συνειδητά τελικά, η απόφαση παίρνεται με βάση τα συναισθήματά μας. Για να γίνει μία συνειδητή επιλογή και συνειδητή επεξεργασία, πρέπει να έχουμε θετικό συναίσθημα, άλλως, αναλαμβάνει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης με την αντίδραση του στρες να οδηγήσει τα βήματά μας…

Για πολλοστή φορά λοιπόν σας λέω, πως η εκπαίδευση στη διαχείριση των συναισθημάτων (συναισθηματική νοημοσύνη) είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες υγείας και καλής ζωής και ο φόβος, δεν είναι όπως νομίζουν οι περισσότεροι ο καλύτερος σύμμαχός μας, δυστυχώς. Στη σημερινή εποχή που δεν κινδυνεύουμε από άγρια θηρία, έχει γίνει αυτός ο χειρότερος εχθρός μας.

Με αγάπη


3 σχόλια:

  1. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ;

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΛΕΝΑ Κ.
    ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι βέβαια. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Ετοιμάζω ένα βίντεο με σχετικές επεξηγήσεις και θα το ανεβάσω σύντομα στο κανάλι μου στο youtube.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KAI ΕΓΩ ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή