Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Παιδική κακοποίηση και ψυχικά νοσήματα


Γεια σας φίλες και φίλοι
Σε πρόσφατη έρευνα της Αμερικής αναφέρεται πως ένα στα τέσσερα παιδιά εκεί έχουν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση ή έχουν παραμεληθεί και πως αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, γιατί δεν αναφέρονται όλες οι ανάλογες περιπτώσεις.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως η φυσική, συναισθηματική και η σεξουαλική κακοποίηση καθώς και η παραμέληση των παιδιών αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης ψυχιατρικών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Έχει αποδειχθεί, όπως λένε, ότι η κακοποίηση στην παιδική ηλικία συνοδεύεται από μειωμένη διάρκεια ζωής εξ αιτίας καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, παχυσαρκίας, διαβήτη και κάποιων μορφών καρκίνου.
Όσο αφορά τα ψυχιατρικά νοσήματα, η κακοποίηση των παιδιών αυξάνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης,

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ευγνωμοσύνη προς έναν ιό...


Γεια σας φίλες και φίλοι
Ένας ιός με κράτησε σε πλήρη απομόνωση και σιωπή για επτά ολόκληρες ημέρες. Η ευγνωμοσύνη που ένιωσα γι αυτόν (!) δεν περιγράφεται…
Μέρες πριν ένιωθα την ανάγκη να απομακρυνθώ για λίγο από όλα όσα έκανα, για να ξεκουραστώ, αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου το επέτρεπαν και το ανέβαλα συνεχώς…

Ήρθε λοιπόν ο ιός και μου πρόσφερε την πολυτέλεια που δεν αποφάσιζα να ζήσω. Μαζί του έφερε ατελείωτες ώρες ύπνου. Ύπνου ήρεμου και συνεχόμενου, τέτοιου που είχα να βιώσω από παιδί. Συμπλήρωνα καθημερινά

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Σιωπή...

Γεια σας φίλες και φίλοι

Όποτε ταξιδεύω με το αεροπλάνο στην Αθήνα, συνηθίζω να ψάχνω στο βιβλιοπωλείο του αεροδρομίου της Αθήνας για κάποιο μικρό και "έξυπνο" βιβλιαράκι. Αγαπώ αυτά τα μικρά βιβλία, στα οποία ο συγγραφέας δεν πλατειάζει, δεν ασχολείται με την επίδειξη των λογοτεχνικών του ικανοτήτων, δεν επιζητεί την αναγνώριση των γνώσεών του, απλά καταθέτει σκέψεις και εμπειρίες του με απλό και κατανοητό τρόπο.

Το απόκτημά μου στο τελευταίο ταξίδι έχει τον τίτλο "Σιωπή". Γραμμένο από τον Νορβηγό Αρλιν Καγγε ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται στο εξώφυλλο του μικρού βιβλίου ως "εκδότης" και "τυχοδιώκτης"...
Είμαι λάτρης της σιωπής. Την θεωρώ πηγή υγείας, ευημερίας και δημιουργίας. Το μικρό βιβλίο με τον παράξενο τίτλο και τον παράξενο συγγραφέα του, τράβηξε, όπως ήταν επόμενο, αμέσως την προσοχή μου.
Σε αυτό διάβασα με έκπληξη πως έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα πουλιά, λόγω της αύξησης των θορύβων στις κατοικημένες περιοχές, αλλάζουν σιγά-σιγά το τραγούδι τους. Οι χαμηλοί τόνοι εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Η σκέψη της ημέρας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ύστερα από την έντονη κόπωση των τελευταίων ημερών, μία ίωση ήρθε να με αναγκάσει να μείνω στο κρεβάτι για να κάνει το κορμί μου αυτό που καιρό μου ζητούσε και το ανέβαλα, συνεχώς. Να βρει την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από όλα και όλους και να μείνει σε σιωπή. Δωδεκάωρα ύπνου ακολούθησαν το ένα το άλλο επί μέρες, προς μεγάλη μου έκπληξη. Και χθες το πρωί, ανοίγοντας τα μάτια μου μία σκέψη σαν αστραπή γεννήθηκε στο νου μου. Τη θεώρησα πολύ σημαντική και σας την καταθέτω, ξέροντας πως πολλοί ίσως γελάσουν μαζί μου.

Η σκέψη της ημέρας

Μήπως η επιστήμη της φυσικής πρέπει να μετονομαστεί σε «νοητική επιστήμη»  ή κάπως έτσι, αφού οι μετρήσεις που γίνονται ανά τους αιώνες από μαθηματικούς και φυσικούς για τη λειτουργία αυτού που ονομάζουμε «φύση» και «σύμπαν» δεν είναι παρά μετρήσεις που αφορούν το πώς ο νους μας με εκπληκτικό μαθηματικό τρόπο δημιουργεί την εικονική πραγματικότητα στη οποία ζούμε και ονομάζουμε «σύμπαν» από το «σημείο μηδέν» (το πεδίο, δηλαδή, των πληροφοριών) ;

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Είναι υγιεινό το λάδι καρύδας;


Γεια σας φίλες και φίλοι 
Μία καινούργια μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Circulation για το λάδι καρύδας.

Ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα 16 επιστημονικών ανακοινώσεων σχετικών με τα οφέλη του λαδιού καρύδας (coconut oil).
Δεν είναι τα πράγματα όπως τα νομίζαμε, καταλήγουν οι πιο πάνω ερευνητές. Το λάδι καρύδας δεν είναι τόσο υγιεινό όσο πιστεύαμε. Αντίθετα, η κατανάλωσή του ανεβάζει την «κακή χοληστερίνη» (LDL). Αρκούν 3 με 4 κουτάλια της σούπας την ημέρα από αυτό το λάδι για να ανεβάσουν κατά 10 mg/dL την LDL (περίπου 9% αύξηση)…

Δεν ωφελεί τελικά, όπως νομίζαμε το λάδι καρύδας την υγεία. Ο λόγος είναι πως αποτελείται αυτό κατά 90% από κορεσμένα λίπη, ποσότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που περιέχεται στο βούτυρο και το λαρδί, όπως λέει ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης van Dam!

Δεν είναι επομένως τα πράγματα όπως τα νομίζαμε. Το λάδι καρύδας δεν είναι υγιεινό.Το εκπληκτικό ελαιόλαδο, παραμένει το καλύτερο λάδι για κάθε είδους μαγείρεμα.

Με αγάπη

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Το ξέρετε ότι; (141)

Το κουκούτσι του αβοκάντο τρώγεται σε σαλάτες, σούπες κλπ αν το σπάσει κάποιος και το κάνει σκόνη στο μπλέντερ;

Έχει αποδειχθεί πως έχει αναλγητική, αντιελκωτική και 
αντιφλεγμονώδη δράση και χαλαρώνει τα αγγεία.


Πηγή: https://dailyhealthpost.com/avocado-recipes/2/

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Και όμως θεραπεύονται...


Γεια σας φίλες και φίλοι
Ο εγκέφαλός μας έχει πλαστικότητα, όπως έχει πια αποδειχθεί από τις επιστημονικές έρευνες. Δεν σταματάει, δηλαδή, να αναπτύσσει συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του όσο είμαστε ζωντανοί και τον ασκούμε.
Οι έρευνες για τους διάφορους νευρικούς δρόμους που δημιουργούνται από αυτές τις συνδέσεις, δεν θα τελειώσουν, νομίζω, ποτέ, αφού ο εγκέφαλος του καθενός μας φτιάχνει και χαλάει συνεχώς διάφορες συνδέσεις ανάλογα με την χρήση του.

Δεν ξέρω πόση σημασία έχει η καταγραφή και διερεύνηση αυτών των δρόμων, αυτό που ξέρω όμως με βεβαιότητα

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Τοποθέτηση πληροφορίας στον εγκέφαλο...


Γεια σας
Είναι άραγε οι ταινίες φαντασίας πράγματι φαντασίες ή γνωρίζουν εκείνοι που τις φτιάχνουν κάποιες πληροφορίες από έρευνες που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό;
Είναι ένα ερώτημα που πάντα υπήρχε στο νου μου, αν και θεωρώ πολύ πιθανό να είναι αυτές αποκυήματα της φαντασίας του δημιουργού τους εαν εκείνος έχει την ικανότητα να ξεφεύγει από την ύλη με τον νου του και να τον χρησιμοποιεί δημιουργικά…
Ένα ενδιαφέρον άρθρο, που διάβασα πρόσφατα στο περιοδικό The telegraph και αφορά τη λειτουργία του οργανισμού μας, είναι η αιτία για τον πιο πάνω πρόλογο.
Στο άρθρο αναφέρεται πως επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν έναν προσομοιωτή με τον οποίο μπορούν

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Γιατί υποφέρουμε στη ζωή;


Έχουμε στο υποσυνείδητό μας ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο ζούμε και συμπεριφερόμαστε. Το πρόγραμμα αυτό έχει φτιαχτεί από τα όσα οι γύρω μας δίδαξαν με τα λόγια και τις συμπεριφορές τους, από τη στιγμή που ήρθαμε στο κόσμο, με βάση τη δική μας αντίληψη και αντίδραση σε όλα αυτά.

Σημαντικός ο ρόλος στη δημιουργία αυτού του προγράμματος τόσο των γύρω μας, όσο και της δικής μας αντίληψης, με την οποία ήρθαμε στον κόσμο αυτό.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται περίπου στα 8-10 χρόνια*, όταν πια ο εγκέφαλος του παιδιού

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Διατροφή και ψυχική υγεία


Γεια σας φίλες και φίλοι
Μία καινούργια ειδικότητα έχει δημιουργηθεί σχετικά πρόσφατα στην ιατρική. Η «διατροφική ψυχιατρική». Μάλιστα. Έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχική υγεία, όπως επίσης και ανάμεσα στη λειτουργία του εντέρου και αυτή του εγκεφάλου και η ειδικότητα δημιουργήθηκε προκειμένου το θέμα να ερευνηθεί περισσότερο και πιο σωστά. Γιατί το θέμα της διατροφής δεν είναι τόσο απλό να ερευνηθεί όπως η λήψη ενός φαρμάκου. Χρειάζεται πολύ περισσότερο

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Σεμινάρια του ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ Κέρκυρας

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ανακοινώνεται στις φίλες και τους φίλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Αντιμετώπισης του Στρες πως οι ημερομηνίες των δύο επόμενων σεμιναρίων του ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ   (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) στη Κέρκυρα άλλαξαν. 
Οι νέες ημερομηνίες είναι τον Ιανουάριο Κυριακή 26, (ώρα 17.00 - 21.00) και τον Φεβρουάριο Κυριακή 23 (ώρα 17.00 - 21.00)

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Άσκηση και καρκίνος


Γεια σας φίλες και φίλοι
Για τα οφέλη της άσκησης σας έχω ενημερώσει πολλές φορές. Είναι αρκετές οι αναρτήσεις μου με αυτό το θέμα, γιατί η άσκηση είναι απαραίτητη στη σωστή αντιμετώπιση του στρες στη ζωή.
Είναι πια πολύ γνωστά τα οφέλη της, νομίζω στους περισσότερους, για νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε πως μειώνει αυτή και τα κρούσματα του καρκίνου.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology, επιστήμονες μελετώντας παλαιότερες έρευνες (σύνολο 755,459 άτομα) διαπίστωσαν πως εκείνοι που έκαναν μέτρια έως εντατική άσκηση (2,5 – 5 ώρες την εβδομάδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων,

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Θάνατος κυτταρικός και ανθρώπινος...


Γεια σας
Κάθε φορά που κάποια φίλη ή φίλος φεύγει από τη ζωή, στο νου μου έρχονται οι παρακάτω σκέψεις, χωρίς βέβαια να μπορώ να δώσω μία σίγουρη απάντηση. Σήμερα αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σας:
Στο σώμα μας, τα κύτταρα πεθαίνουν και ανανεώνονται συνεχώς. Ο θάνατός τους, είτε οφείλεται σε "νέκρωση" από κάποιον βλαπτικό παράγοντα, είτε σε προγραμματισμένη αυτοκτονία. Τα γερασμένα, κατεστραμμένα ή μολυσμένα κύτταρα «αυτοκτονούν» για να δώσουν την σκυτάλη σε νέα υγιή κύτταρα να συνεχίσουν τις απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, ο αριθμός των κυττάρων του οργανισμού παραμένει σταθερός και ο οργανισμός παραμένει υγιής και λειτουργικός.

Η αυτοκτονία αυτή (προγραμματισμένος θάνατος, δηλαδή) των κυττάρων που δεν μπορούν να είναι πια χρήσιμα στον οργανισμό,

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ρολό από φακές

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το δεύτερο πιάτο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μου ήταν ένα ρολό από φακές με σάλτσα κάρι συνοδευμένο με ρύζι μπασμάτι, καρώτα και μπρόκολα.
Ξέρω πως σε πολλούς θα φανεί, περίεργο, αλλά το ρολό αυτό θυμίζει πολύ στη γεύση ρολό από κιμά και είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο για όσους όπως εγώ δεν αγαπούν κρέας. 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Ρολό από φακές  (6-8 μερίδες)
Ρολό από φακές



Υλικά:
1,5 φλ. Φακές μεγάλες
1/5 φλ. Ρύζι καστανό
Τα βράζουμε μαζί (με νερό διπλάσιο) μουσκεμένα από το βράδυ
Τα λιώνουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.

Κόβουμε ελαφρά στο  μούλτι:
1 φλ. Μανιτάρια 

και μετά πολτοποιούμε στο μούλτι
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκ. Σκόρδο
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
1 μέτριο καρώτο

Τσιγαρίζουμε όλα τα πιο πάνω σε 4 κ.σ. λάδι και προσθέτουμε στη συνέχεια στο μίγμα εκτός φωτιάς,¾ φλ. Βρώμη σπασμένη, ¼ φλ. Λιναρόσπορο σπασμένο και 1 φλ. Κάσιους ωμά (ψιλοκομμένα στο μούλτι)

Ανακατεύουμε το μίγμα με:

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Χταποδοσαλάτα

Γεια σας και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Μία πολύ διαφορετική χταποδοσαλάτα ήταν το πρώτο πιάτο στο τραπέζι μου της παραμονής της πρωτοχρονιάς. Δοκιμάστε την αν δεν την γνωρίζατε μέχρι τώρα. Είναι νοστιμότατη. Πολύ περισσότερο, βέβαια, αν το χταπόδι είναι φρέσκο, όπως είχα την τύχη να είναι το δικό μου, χάρη στο μεράκι του γιου μου για το ψάρεμα...
Χταποδοσαλάτα


ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Χταποδοσαλάτα


½  κιλό   χταπόδι

1   μάτσο μαϊντανό
2   σκ. σκόρδο κομμένο
2   κ.σ. κάπαρη
1/2 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2   λεμόνια ( ζωμό)
2   κ.σ. λάδι

Αλάτι, πιπέρι

Καλή σας όρεξη.

ΥΓ. Συνοδεύεται πολύ όμορφα με μία νόστιμη μελιτζανοσαλάτα (μελιτζάνες ψητές στον φούρνο και αλεσμένες στο μούλτι με σκόρδο, λάδι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και λίγα καρύδια).