Σελίδες

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Μπορούμε να προλάβουμε την άνοια;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι αρκετά τα χρόνια τώρα πια που μιλάω συνεχώς για τη σωστή διαχείριση του στρες με τη συγγραφή βιβλίων, αναρτήσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο στο κανάλι μου στο youtube. Σας έχω πολλές φορές πει πως μια σωστή και ολοκληρωμένη διαχείρισή του απομακρύνει ασθένειες, αλλά και προβλήματα πάσης φύσεως, βελτιώνοντας τη ζωή μας.

Δεν είναι πολλοί αυτοί που με έχουν πιστέψει ακόμη δυστυχώς. Και από αυτούς που με έχουν πιστέψει είναι ακόμη λιγότεροι αυτοί που τα έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν αυτά που διδάσκω.

Δεν είναι εύκολη η αλλαγή του τρόπου σκέψης και ζωής μας, το γνωρίζω. Πεποιθήσεις που έχουν παγιωθεί στο υποσυνείδητο από την παιδική μας ηλικία δεν αλλάζουν εύκολα. Χρειάζεται μεγάλη απόφαση, επιμονή και υπομονή. Προσόντα που δεν έχουν, δυστυχώς, οι περισσότεροι ανάμεσά μας.
Κάποιοι που τα κατάφεραν, έχουν δει την υγεία τους να βελτιώνεται πολύ, όπως και τη ζωή τους, πράγμα που με οδήγησε στη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου που σύντομα θα εκδοθεί.  Άλλοι, παραμένουν στα προβλήματά τους και στα φάρμακά τους, αδύναμοι να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους και είναι κρίμα…

Ευτυχώς, οι έρευνες, με τα αποτελέσματά τους, οδηγούν όλοι και περισσότερο προς αυτά που διδάσκω τόσα χρόνια. Έτσι σιγά-σιγά ο κόσμος θα ενημερώνεται καλύτερα και κάποια στιγμή, είμαι βέβαιη, η διδασκαλία της σωστής διαχείρισης του στρες θα προηγείται της φαρμακευτικής θεραπείας κάθε ασθένειας, όπως οφείλει να γίνεται.
Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως με υγιεινή ζωή μπορεί να αποφύγουν να πάθουν άνοια τα άτομα που έχουν διαπιστωμένη γενετική προδιάθεση σε αυτήν. Οι ερευνητές κατέταξαν στην ομάδα της υγιεινής ζωής όσους είχαν μια σωστή διατροφή (πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, αναποφλοίωτους σπόρους, ψάρια και θαλασσινά και μη επεξεργασμένες τροφές), ασκούντο ικανοποιητικά (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια άσκηση την εβδομάδα, ή 75 λεπτά την εβδομάδα εντατική άσκηση) , δεν κάπνιζαν και δεν έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Με αυτά τα κριτήρια «υγιεινής ζωής» διαπίστωσαν πως τα άτομα που τα πληρούσαν, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια, ακόμη και αν είχαν γενετική προδιάθεση γι αυτήν. Φανταστείτε πόσο πιο σημαντικά θα ήταν τα αποτελέσματα αυτά αν στην «υγιεινή ζωή» είχαν προστεθεί τα κριτήρια της χαλάρωσης, διαχείρισης των συναισθημάτων, επαφής με τη φύση και φίλους και το γέλιο… Όλα όσα, δηλαδή, βοηθούν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες.
Η νέα επιστήμη της επιγενετικής δεν αφήνει αμφιβολίες γι αυτό. Τα γονίδια ακόμη και αν τα έχουμε πάρει επηρεασμένα από τους γονείς μας μπορούμε να τα αλλάξουμε και να αποφύγουμε ασθένειες αν διαχειριστούμε σωστά το στρες στη ζωή μας. Το σημαντικότερο είναι πως θα τα μεταφέρουμε στη συνέχεια υγιή στα παιδιά μας αν την διαδικασία την έχουμε κάνει πριν τα γεννήσουμε…

Αν, δηλαδή, διδάξουμε έγκαιρα τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους πώς να αλλάξουν τρόπο ζωής και σκέψης. Υπάρχει, νομίζετε, καμιά πιθανότητα τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα να το επιτρέψουν κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου