Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Πόσο χρήσιμα είναι τα συμπληρώματα ω3 λιπαρών;


Είναι πολλές οι φίλες και οι φίλοι που παίρνουν βιταμίνες για τόνωση και βελτίωση της υγείας τους. Πολλές φορές, μάλιστα, με τη συμβουλή του γιατρού τους.
Ωστόσο πρόσφατη μεγάλη μελέτη απέδειξε πως τα συμπληρώματα αυτά, ακόμη και το μουρουνέλαιο, σε σιρόπι ή κάψουλες, η βιταμίνη C και το ασβέστιο, πολύ λίγη βοήθεια προσφέρουν στην υγεία μας.

Και εγώ έχω προτείνει παλιότερα την λήψη ω3 (όπως το μουρουνέλαιο),  συνένζυμο Q10 και σπιρουλίνα στις ηλικίες άνω των 50, επειδή η απορρόφηση
συστατικών  που περιέχουν αυτά τα συμπληρώματα από τις τροφές στο έντερο μειώνεται με την ηλικία.

Η νεότερη όμως αυτή, αρκετά μεγάλη μελέτη, διαψεύδει την χρησιμότητά τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα 76 μελετών στις οποίες είχαν πάρει μέρος  112.00 άτομα και παρατήρησαν πως τελικά η λήψη των ω3 δεν είχε κανένα όφελος για την καρδιά, όπως πολλοί πιστεύουν. Δεν βρήκαν καμία μείωση καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων στα άτομα που έπαιρναν τα πιο πάνω συμπληρώματα.

Όπως λέει μία από τους ερευνητές, είναι καλύτερο να περιλαμβάνει κάποιος στη διατροφή του κάποια λιπαρά ψάρια (αντί να παίρνει συμπληρώματα), γιατί το όφελος μιας τέτοιας διατροφής δεν προέρχεται μόνον από τα ω3 λιπαρά αλλά και από πολλά άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό συστατικά που τα ψάρια αυτά προσφέρουν.

Λίγες σαρδελίτσες, λοιπόν,  λίγο γαύρο, μπακαλιάρο, ρέγκα  ή και άγριο σολομό αν βάζει κάποιος στη διατροφή του χωρίς υπερβολές, συμπληρώνοντάς την, συχνότερα, με λιναρόσπορο και αβοκάντο (φυτικές τροφές, σημαντικές πηγές καλών λιπαρών) νομίζω πως θα έχει μεγάλο όφελος στην υγεία του, δίχως την ανάγκη για λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Τελικά, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η αλήθεια, όταν οικονομικά συμφέροντα μπλέκονται σε αυτήν, όπως αυτά των φαρμακευτικών εταιρειών... Χρέος, όμως, όσων ασχολούνται με την υγεία να ενημερώνονται συνεχώς.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου