Σελίδες

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Επίδραση των παιδικών κακουχιών στον εγκέφαλο

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα πρώτα χρόνια της ζωής, και οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, ιδιαίτερα με την μητέρα, έχουν αρκετά μελετηθεί ως προς την επίδραση που έχουν στην εφηβική και ενήλικη ζωή των ατόμων.

Είναι γνωστό από έρευνες, πως τα παιδιά που, ως βρέφη, οι μητέρες τους δεν τα έχουν χαϊδέψει και κανακίσει αρκετά, παρουσιάζουν υπερδιέγερση στην αμυγδαλή, τον αδένα αυτόν του εγκεφάλου που ευθύνεται για την αντίδραση του οργανισμού στα στρες της ζωής, με
αποτέλεσμα να είναι νευρικά και να αντιμετωπίζουν με δυσκολία τις αντιξοότητες της ζωής.

Πριν δύο χρόνια, ερευνητές  στο  Kings College του Λονδίνου έκαναν μία έρευνα, τα αποτελέσματα της  οποίας δημοσιεύθηκαν σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό (JAMA Pediatr. Published online August 17, 2015), σχετικά με τη κατάσταση του εγκεφάλου που εμφανίζουν άτομα 18-21 ετών όταν αυτά έχουν αντιμετωπίσει κακουχίες κατά την πρώτη παιδική ηλικία (τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής τους), όπως π.χ. αν έχασαν ένα γονέα, αν υπήρχε αστάθεια οικογενειακή ή κακοποίηση του παιδιού ή της μητέρας.
Οι μητέρες  των παιδιών αυτών έδωσαν επίσης πληροφορίες για το κατά πόσο τα παιδιά είχαν εκδηλώσει συμπτώματα εσωτερίκευσης των κακουχιών τους, όπως άγχος, ή κατάθλιψη κατά την παιδική ή εφηβική τους ζωή (7, 10 , 13 χρόνια). Από  18 – 21 ετών, στα παιδιά αυτά ελέγχθηκε ο εγκέφαλός  με μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως  τα άτομα που είχαν υποστεί κακουχίες στην πρώτη παιδική τους ηλικία παρουσίαζαν μειωμένο όγκο στη φαιά ουσία του εγκεφάλου τους σε περιοχές που έχουν σχέση με τα συναισθήματα, τη λήψη αποφάσεων και την ενσυναίσθηση, ενώ επιπλέον ευρήματα παρουσίαζαν τα άτομα που είχαν εμφανίσει συμπτώματα εσωτερίκευσης των κακουχιών τους, όπως άγχος ή κατάθλιψη . 
Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης, πως τα παιδιά με άγχος ή κατάθλιψη ήταν σαφώς περισσότερα ανάμεσα στις οικογένειες που είχαν προβλήματα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν, όπως λένε οι ερευνητές, πως οι κακουχίες νωρίς στη ζωή, επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο των παιδιών και άμεσα και έμμεσα, με την δημιουργία σε αυτά άγχους ή κατάθλιψης.

Τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης έχουν αναφερθεί και από άλλους ερευνητές, η διαφορά της έρευνας αυτής είναι πως έγινε έλεγχος εγκεφάλου και διαπιστώθηκε μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνει όποιος φέρνει στον κόσμο ένα παιδί. Ποιος θα το διδάξει αυτό στα σχολεία μας;;;

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου