Σελίδες

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Τι ευθύνεται για τις αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα (31)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην αντιμετώπιση παθογόνων ή μη αντιγόνων, που μπαίνουν με κάποιο τρόπο στο σώμα, γίνεται σε μεγάλο βαθμό στο έντερο, όπου συμβιώνει μεγάλος αριθμός μικροβίων, το γνωστό «μικροβίωμα».

Τα μικρόβια αυτά, όπως και παλαιότερα έχουμε πει, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Του στρατού, δηλαδή, των λευκών αιμοσφαιρίων, που έχουν σαν δουλειά τους την προστασία του οργανισμού από εχθρικούς εισβολείς (αντιγόνα).
Το πεπτικό σύστημα, μέσω της τροφής και γενικά της κατάποσης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον εξωτερικό κόσμο, και μέσα σε αυτόν τον τεράστιο σωλήνα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού εκπαιδεύονται στην αναγνώριση εχθρικών και φιλικών εισβολέων.

Όταν αυτός ο προστατευτικός στρατός του σώματος (το ανοσοποιητικό μας σύστημα) λειτουργεί κανονικά, τότε ο οργανισμός είναι ικανός να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει με επιτυχία, κάθε παθογόνο εισβολέα, ενώ συγχρόνως είναι ικανός να ρυθμίσει έτσι την λειτουργία του, ώστε να ανέχεται χωρίς πρόβλημα, τους μη παθογόνους εισβολείς.

Δυστυχώς, όμως, οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ζωής μας γενικότερα (όπως η κατάχρηση των αντιβιοτικών), έχουν οδηγήσει σε διαταραχή της λειτουργίας αυτού του στρατού των λευκών μας αιμοσφαιρίων. Έχει μειωθεί η ικανότητα αυτών των κυττάρων να αναγνωρίζουν και  να διαχωρίζουν τους εχθρικούς από τους φιλικούς εισβολείς, καθώς και η αντοχή τους σε αυτούς. Και είναι πολλοί οι ερευνητές που πιστεύουν πως  αυτή είναι η αιτία της μεγάλης αύξησης των αλλεργιών, των αυτοανόσων και των φλεγμονωδών παθήσεων στις αναπτυγμένες χώρες.

Μία σωστή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, και αναποφλοίωτους σπόρους, καθώς και τροφές που περιέχουν ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου, όπως το φυσικό γιαούρτι, το κεφίρ ή το ψωμί με προζύμι μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσα από την βελτίωση της λειτουργίας των μικροβίων του εντέρου.

Και όπως σε παλαιότερη ανάρτηση έχω αναλύσει, η καλή λειτουργία των μικροβίων του εντέρου δεν ευθύνεται μόνον για την σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική. Αξίζει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.

Με αγάπη

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου