Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χαλάρωση (30)

ΑΣ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλοι μου
Με λίγη χαλαρωτική μουσική και τη γλυκύτατη φωνή της Enya, σας εύχομαι σήμερα καλημέρα.
Νά στε πάντα καλά. 
                   

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/γλυκά (5)

Γεια σας φίλοι και φίλες μου
Μια εκπομπή μαγειρικής που παρακολούθησα πρόσφατα στη τηλεόραση, κατά την οποία η καταξιωμένη μαγείρισσα κόντεψε να καεί φτιάχνοντας έναν απλό σιμιγδαλένιο χαλβά και γέμισε όλο το στούντιο ατμούς, με έκανε να σας δώσω σήμερα τη δική μου εκδοχή για αυτό το πολύ εύκολο και υγιεινό γλυκό. Υπάρχει ένα απλό κόλπο που κάνει την όλη διαδικασία πολύ ευκολότερη και απλή και θα σας το αποκαλύψω αμέσως παρακάτω.
Εκτός όμως από αυτό, εγώ έχω λιγοστέψει τις ποσότητες λαδιού και ζάχαρης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ελαφρύ στη γεύση.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
 Χαλβάς σιμιγδαλένιος 

2/3φλ.λάδι                                                                         
2 φλ. σιμιγδάλι (ψιλό και χοντρό σε ίσες ποσότητες)
2 1/2 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια (προεραιτικά)

Σε κατσαρόλα (μεγάλη τόσο ώστε να χωρέσει το μίγμα του χαλβά μας), βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει, μαζί με ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλλιού (ότι προτιμάτε) και ένα ξυλάκι κανέλας καθώς και 1-2 γαρύφαλλα (αν σας αρέσει η γεύση τους).
Σε άλλο μάτι βάζουμε συγχρόνως σε τηγάνι το λάδι να κάψει και καβουρδίζουμε μέσα το σιμιγδάλι και τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύοντας τα, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Όταν το σιμιγδάλι αλλάξει χρώμα και γίνει καφετί, το ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Αυτό είναι το κόλπο που σας έλεγα πιο πάνω. Αντί να ρίξουμε δηλαδή το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι, κάνουμε το αντίστροφο και γλυτώνουμε από πιτσιλίσματα και καψίματα.
Σβήνουμε τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι στη κατσαρόλα μας και αφήνουμε (χωρίς ανακάτεμα!) τον χαλβά να γίνει. Ανοίγουμε τη κατσαρόλα μετά από μισή περίπου ώρα, βγάζουμε τον χαλβά από τη κατσαρόλα, αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλλας και τη φλούδα λεμονιού, τον φορμάρουμε όπου προτιμάμε και τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλλα.

*Μία ακόμη συμβουλή: μόλις πάρει βράση το σιρόπι, καταβάζουμε  λίγο την ένταση της φωτιάς ή βάζουμε τον διακόπτη στο μάτι της κουζίνας στο 2.


Δεν είναι πολύ απλό; Δοκιμάστε το και θα με ευγνωμονείτε, όπως ακριβώς κάνω εγώ από τότε που άκουσα το κόλπο αυτό από κάποια άλλη μαγείρισσα παλαιότερα, στην τηλεόραση και πάλι. Με τον τρόπο που σας περιέγραψα, η παρασκευή αυτού του γλυκού γίνεται μία απλούστατη υπόθεση.
Καλή επιτυχία



Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (20)

Γεια σας φίλοι μου
Η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα και που όπως όλοι πια ξέρουμε βλάπτει τα αγγεία μας, δεν οφείλεται μόνον στη διατροφή αλλά και στο ποσό μιας ορμόνης που λέγεται «γκρελίνη», σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience πριν λίγους μήνες από το Πανεπιστήμιο του Τσιντσινάτι.
 Η ορμόνη αυτή, παράγεται στο στομάχι και στο πάγκρεας και είναι υπεύθυνη μεταξύ των άλλων και για το αίσθημα της πείνας. Είναι γνωστό πως η ορμόνη αυτή εμποδίζει την λειτουργία κάποιου υποδοχέα στα εγκεφαλικά κύτταρα που είναι υπεύθυνος να τροποποιεί τη πρόσληψη τροφής και την κατανάλωση ενέργειας.
Οι ερευνητές βρήκαν πως μπλοκάροντας αυτόν τον υποδοχέα στα ποντίκια αυξήθηκε η χοληστερίνη στο αίμα τους.
Θεωρούν δε πως η αύξηση της κυκλοφορούμενης χοληστερίνης, όταν η γκρελίνη είναι αυξημένη, οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο συκώτι να κατακρατεί λιγότερη χοληστερίνη, αυξάνοντας έτσι τη ποσότητά της που κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα.
Είναι η πρώτη έρευνα αυτή που αποδεικνύει πως η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας δεν οφείλεται μόνον στη διατροφή αλλά και σε νευρικά σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο στο συκώτι, όπου παράγεται η χοληστερίνη. Αυτό όπως λένε οι ερευνητές ανοίγει νέους ορίζοντες για τη δημιουργία καινούργιων φαρμάκων για τον έλεγχο της χοληστερίνης.
Αυτό όμως δείχνει για άλλη μια φορά επίσης φίλοι μου, πως είμαστε ένα ενιαίο σύνολο, και είναι πολυπαραγοντικά τα προβλήματα της υγείας μας και σαν τέτοια δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με ένα ή περισσότερα χάπια, όπως δυστυχώς πολλοί εξακολουθούν να νομίζουν. Χρειάζεται να δούμε με άλλα μάτια τη ζωή μας και το σώμα μας.
 Με αγάπη

Πηγή: http://www.thehealthage.com/brain-hormone-ghrelin-regulates-blood-cholesterol/0607/

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Το ξέρετε ότι.... (1)

 

Η λήψη βιταμίνης Ε για πολύ καιρό, σε δόσεις 300-800 IU την ημέρα, σας δίνει 10% πιθανότητες να γλυτώσετε ένα  ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά συγχρόνως σας δίνει τις διπλάσιες πιθανότητες (22%) να πάθετε ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο;
Μην παίρνετε λοιπόν, χωρίς λόγο βιταμίνες φίλοι μου, πιστεύοντας πως δεν μπορεί αυτές να σας βλάψουν. Προτιμείστε να φροντίζετε τη διατροφή σας ώστε να παίρνετε από εκεί τα απαραίτητα για την υγεία σας συστατικά.


Πηγή:
http://cl.exct.net/?qs=a9e29f50d05488da4ec31bb97936f55e9598ee784f01702a3e2cc05b52af6d6e    

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (8)

ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ (ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ -TURMERIC)  (1)

Γεια σας φίλοι μου
Θα μιλήσουμε σήμερα λίγο για την θέση που αξίζει να πάρει η κουρκουμίνη στη διατροφή μας.
Η κουρκουμίνη είναι μία φυσική χρωστική που περιέχεται στον κουρκουμά (turmeric για τους αγγλομαθείς), μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από τις ρίζες του φυτού Curcuma Longa που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβερίδων. Μικρό πολυετές φυτό με αρωματικό ρίζωμα που θυμίζει εκείνο του πιπεριού αλλά με πιο έντονη πικρή γεύση. Συναντιέται ως ιθαγενές φυτό στην Ινδία και την Ινδονησία καθώς και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού, στην Κίνα και την τροπική Ασία.
Στις χώρες αυτές συνδυάζεται πάντοτε με ρύζι και μάλιστα φυτεύεται στο κέντρο κάθε ορυζώνα για να φέρει τύχη και καλή σοδειά. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τους Πέρσες και στη συνέχεια από τους Άραβες.
Η κουρκουμίνη με το δυνατό κίτρινο χρώμα της είναι η βάση της σκόνης «κάρι» που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα, αλλά και της Αγγλικής μουστάρδας. Η χρήσης της όμως δεν περιορίζεται στην κουζίνα. Έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, γι αυτό και στην Ινδία χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Οι επιδράσεις αυτές οφείλονται σε μία ομάδα φαινολικών ενώσεων που περιέχονται σε αυτή τη χρωστική, που είναι γνωστές ως κουρκουμινοειδή.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πολλές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες και έτσι ο κουρκουμάς πρέπει να γίνει αποδεκτός και να μπει στη διατροφή του δυτικού κόσμου γιατί έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας. Σας παραθέτω πιο κάτω τις πιο σημαντικές από τις ιδιότητες αυτής της ουσίας:
- Είναι ένα πολύ καλό αντιβιοτικό εξωτερικής χρήσης, προλαμβάνει δηλαδή μικροβιακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης, ότι κάνει και το μέλι δηλαδή, όπως είχαμε πει παλαιότερα.
- Μειώνει τη χοληστερίνη, προστατεύοντας έτσι τα αγγεία μας.
- Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν επίσης δείξει ότι προστατεύει τον οργανισμό βοηθώντας τη λειτουργία του συκωτιού, από μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών, όπως το τετραχλωρίδιο του άνθρακα, η βενζόλη και το διχλωροβενζόλιο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στις χημικές εκείνες ουσίες που μπορούν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα από απόβλητα εργοστασίων χημικών, πλαστικών ή πετρελαίου και να καταλήξουν έτσι στον οργανισμό μας.
- Μελέτες επίσης σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις (βοηθάει τις αρθρίτιδες), αντιοξειδωτικές αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες. Φαίνεται πως η κουρκουμίνη μας προστατεύει από τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που δημιουργούνται στο κρέας κατά το παρατεταμένο ψήσιμό του και θεωρούνται καρκινογόνοι, αλλά και εμποδίζει τη δράση ενζύμων που επιδεινώνουν ορισμένους καρκίνους.
Συνεχίζεται

Πηγές : http://www.yumm.gr/article/19234
             http://www.hungry.gr/bahar/kurkuma.asp  

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σελίδες γέλιου (13)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ

Γεια σας φίλοι μου
Ένα ακόμη βίντεο με τον καταπληκτικό χιουμορίστα μουσικό Victor Borge, αποφάσισα να σας χαρίσω σήμερα. Είναι νομίζω ο πρώτος διδάξας του είδους. Πολύ ταλαντούχος πιανίστας, που διακομόδισε το παίξιμο της κλασσικής μουσικής, βγάζοντας πολύ γέλιο, ταυτόχρονα με την απόλαυση που χάρισαν στο κοινό του οι μοναδικές, σε δεξιοτεχνία, εκτελέσεις του. Δεν είναι πια στη ζωή δυστυχώς. Αρκετοί όμως νέοι μουσικοί προσπαθούν να συνεχίσουν τον δρόμο που εκείνος έδειξε, όπως σε προηγούμενα βίντεο σας έχω δείξει.
Με αγάπη

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Σοφά λόγια (21)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ....     

Μία καινούργια αρχή μας περιμένει πάντα, υπομονετικά, δίπλα σε κάθε τέλος.
Για να τη δούμε, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και καθαρά, όχι θαμπωμένα από δάκρυα.



~Δικό μου!....
Με αγάπη 

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (8)

Γεια σας φίλοι μου
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά!.... Παρ ότι βρισκόμαστε ακόμη στον χειμώνα, η φύση στη νησί μας έβαλε τα ανοιξιάτικά της. Γέμισαν οι δρόμοι από αγριολούλουδα. Μένω βλέπετε σε βουνό και οι δρόμοι μας στις άκρες τους έχουν πάντα λίγο χώμα (το κατεβάζουν οι βροχές), που μαζί με το εκπληκτικό λίπασμα από τα φύλλα της ελιάς με τις οποίες είναι γεμάτη η Κερκυραϊκή ύπαιθρος φτιάχνουν ένα ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξή φυτών. Έτσι αυτές τις μέρες οργιάζουν εκεί οι μικρές κάτασπρες ανοιξιάτικες μαργαρίτες και άλλα ροζ και κίτρινα αγριολούλουδα, που κάνουν την εμφάνιση των δρόμων γιορτινή.
Στον κήπο ανθίζουν όπως βλέπετε όλο και περισσότερο τα "αυτιά του ελέφαντα" καθώς και η αμυγδαλιά μου που βρίσκεται από πάνω τους, αλλά και μικρή μου ροζ καμέλια. Όποιες και αν είναι οι προβλέψεις των φίλων μετεωρολόγων, η φύση αποφάσισε πως ήρθε η άνοιξη και εγώ την πιστεύω.
Ας ανασκουμπωθούμε να φυτέψουμε λοιπόν. Τα κοτσάνια από τα περισσότερα φυτά που κλαδέψαμε αυτή την εποχή, βουτηγμένα σε λίγη ορμόνη ριζοβολίας που θα αγοράσουμε από τα γεωπονικά καταστήματα, μπορούν εύκολα αν φυτευτούν σε μικρά γλαστράκια να μας δώσουν καινούργια φυτά, για να έχουμε να αντικαταστήσουμε όσα μας χαλάσουν στον κήπο, ή για να χαρίζουμε σε φίλους και γνωστούς. Σας το έχω ξαναπεί, πως εγώ έχω πάντα μερικά έτοιμα γλαστράκια για χάρισμα στον κήπο. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να μπορείς πάντα να προσφέρεις κάτι σε όποιον επισκέπτεται τον κήπο σου….
Φυτεύουμε επίσης ριζώματα αυτόν τον καιρό. Ντάλιες, ανεμώνες κ.λ.π.
Και τέλος σπέρνουμε τους σπόρους μας. Λουλούδια και λαχανικά.
Τα λουλούδια μπορούμε να τα σπείρουμε κατευθείαν στο μέρος που πρόκειται να ανθίσουν. Είτε σε γλάστρες είτε στον κήπο, αφού αφρατέψουμε λίγο το χώμα σκαλίζοντάς το και προσθέτοντας κοπριά.
Τα λαχανικά όμως (ντομάτες,πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια),  και κάποια πολύ ευαίσθητα λουλούδια, τα σπέρνουμε πρώτα σε μικρά δοχεία, με λίγο χώμα (2-3 δάχτυλα), για να μπορούμε εύκολα χωρίς να βλάψουμε τις ευαίσθητες ρίζες τους να τα μεταφυτέψουμε αργότερα (μόλις φτάσουν τα 5-10 εκ. ύψος) ένα-ένα ξεχωριστά σε μικρά γλαστράκια μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να ζεστάνει ο καιρός, ώστε να τα φυτέψουμε έξω στον κήπο.
Μουσκεύουμε καλά το χώμα στα δοχεία μας, ρίχνουμε επάνω τους σπόρους μας (φροντίζοντας να είναι αρκετά αραιοί) και στη συνέχεια πασπαλίζουμε από πάνω τους λίγο στεγνό χώμα, ίσα-ίσα να σκεπαστούν, και σκεπάζουμε τα δοχεία μας είτε με το διαφανές καπάκι τους (αν έχουν) είτε με πλαστική μεμβράνη στην οποία ανοίγουμε 2-3 τρύπες με μία οδοντογλυφίδα, για να μη σαπίσουν τα μικρά φυτά από τους υδρατμούς.
Μπορούμε για τη σπορά αυτή να χρησιμοποιήσουμε ειδικά μικρά πλαστικά δοχεία με καπάκι, που τώρα υπάρχουν και στην Ελληνική αγορά (βρήκα κάποια παρόμοια με αυτά που εγώ παλαιότερα είχα αγοράσει από την Αγγλία, στη διεύθυνση http://www.superflowers.gr/ ). Αν όμως δεν θέλετε να ξοδευτείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά ποτήρια γι αυτή τη δουλειά, ή μικρά πλαστικά δοχεία από γιαούρτι, βούτυρο κ.λ.π., αφού πρώτα ανοίξετε στο κάτω μέρος τους μία –δυο τρύπες για αποστράγγιση. Μην τα γεμίσετε όμως με χώμα. Βάλτε όπως σας είπα πιο πάνω μόνον 2-3 δάχτυλα χώμα μουσκεμένο καλά και αφού βάλετε τους σπόρους σας και τους πασπαλίσετε από πάνω με λίγο στεγνό χώμα, σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη στην οποία θα ανοίξετε 2-3 τρύπες με μία οδοντογλυφίδα.
Φυλάμε όλα τα δοχεία σποράς μας σε φωτεινό μέρος, που να μη το χτυπάει ο ήλιος ούτε ο αέρας και περιμένουμε να εμφανιστούν τα μικρά καινούργια φυτά μας.
Τον αρακά όπως και το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα αντίδια και τη ρόκα, τα σπέρνουμε κατευθείαν σε καλά προετοιμασμένο έδαφος (σκαλισμένο και εμπλουτισμένο με κοπριά) στην θέση που θέλουμε να αναπτυχθούν στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες.
Τα κολοκύθια τέλος, μπορούν να μπουν κατευθείαν στο έδαφος, ένας -ένας οι σπόροι σε απόσταση 30 -40 εκ. μεταξύ τους, αφού ζεστάνει πρώτα ο καιρός, ή να φυτέψουμε έναν-έναν τους σπόρους σε μικρά γλαστράκια από τώρα, και να μεταφυτευθούν αργότερα στις μόνιμες θέσεις τους.
Καλή επιτυχία και καλές συγκομιδές να έχουμε (!)….

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (19)

Γεια σας φίλοι μου
Σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική λειτουργία με μαγνητική τομογραφία (MRI) 70 υγειών ατόμων ηλικίας μεταξύ 60-80 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μία ομάδα αεροβικής άσκησης και μία ομάδα που γυμναζόταν με ασκήσεις μυϊκής αυξομείωσης (streching) και ενδυνάμωσης (βάρη).
Η άσκηση όλων των συμμετεχόντων διαρκούσε 40 λεπτά και γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα επί ένα χρόνο. Καινούργιος έλεγχος της εγκεφαλικής λειτουργίας με μαγνητική τομογραφία έγινε στους έξι μήνες άσκησης και σε ένα χρόνο.
Στους έξι μήνες δεν είχε παρατηρηθεί κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα στην ομάδα των ασκουμένων με αεροβική γυμναστική. Στον ένα χρόνο όμως, διάφορες βελτιώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία διαπιστώθηκαν στη ομάδα αυτή της αεροβικής άσκησης. Βελτιώθηκε κύκλωμα του εγκεφάλου η υπολειτουργία του οποίου σε παλαιότερες μελέτες είχε συνδεθεί με την γήρανση και τη νόσο Alzheimer (DMN), καθώς και ένα άλλο κύκλωμα που συνδέεται με τις πολύπλοκες σκέψεις. Στο τέλος της μελέτης η ομάδα της αεροβικής άσκησης είχε βελτίωση και στην μνήμη και την προσοχή.
Όπως καταλαβαίνετε φίλοι και φίλες μου η αεροβική άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου μας. Αποτελεί αυτή είναι σημαντικό όπλο αντιγήρανσης. Φροντίστε να την βάλετε στην καθημερινότητά σας λοιπόν. Ακόμη και αν έχετε περάσει στη μέση ή και στη τρίτη ηλικία. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε, όπως βλέπετε από την πρόσφατη μελέτη που σας προανέφερα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να περπατάτε γρήγορα όσο περισσότερο μπορείτε και να αποφεύγετε τα ασανσέρ χρησιμοποιώντας τις σκάλες.  Δεν θα πρέπει να αντικαθιστάτε την αεροβική σας γυμναστική με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή streching. Αυτού του είδους οι ασκήσεις θα πρέπει να προσθέτονται στην αεροβική σας άσκηση για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα και όχι να την αντικαθιστούν.                                                         
Η αεροβική άσκηση εκτός από το γρήγορο περπάτημα περιλαμβάνει και το τρέξιμο, τη κωπηλασία , το ποδήλατο, το κολύμπι, τη κηπουρική, το χορό και άλλα αθλήματα που γενικά αυξάνουν την αντοχή μας.
Το χαρακτηριστικό αυτής της άσκησης είναι πως υποχρεώνει μεγάλες ομάδες μυών να δουλεύουν ρυθμικά για μεγάλο διάστημα, 15-20 λεπτών ή και περισσότερο χωρίς όμως μεγάλη ένταση. Στη περίπτωση αυτή οι μυς εργάζονται χρησιμοποιώντας για ενέργεια αέρα, δηλαδή οξυγόνο και αυτό αναγκάζει τη καρδιά και τους πνεύμονες να δουλεύουν περισσότερο για να τροφοδοτήσουν τους μυς με αυτό το απαραίτητο οξυγόνο.
Στο άλλο είδος άσκησης, την αναεροβική, η μυϊκή προσπάθεια είναι μεγαλύτερης έντασης και μικρότερης διάρκειας και οι μυς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για την κίνησή τους από άλλες μεταβολικές οδούς που δεν χρειάζονται οξυγόνο. Τέτοιες ασκήσεις είναι το πολύ γρήγορο τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, η άρση βαρών, το σκι κ.λ.π.
Με αγάπη

Πηγές:  http://naturalstandard.com/databases/Sports Medicine   

            http://www.medlook.net/article.asp?item_id=2655

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Χαλάρωση (30)

  ΑΣ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλοι μου
Με λίγη τζαζ και ένα πολύ όμορφο τραγούδι από μια πολύ όμορφη κοπέλα θα σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε. Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε....
Με αγάπη

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (5)

Γεια σας φίλοι μου
Μία καινούργια ιατρική μελέτη που ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο για τα εγκεφαλικά επεισόδια, έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά διαιτητικές σόδες (light αναψυκτικά) έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ένα αγγειακό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν τέτοια αναψυκτικά.
Στα αγγειακά επεισόδια περιλαμβάνονται τόσο τα εγκεφαλικά επεισόδια, όσο και τα καρδιακά.
Το εύρημα αυτού του κινδύνου παρέμεινε και όταν αποκλείστηκαν άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε παρόμοια προβλήματα, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, η περιφερική αγγειοπάθεια και προηγούμενα καρδιακά επεισόδια.
Στην έρευνα αυτή, παρακολουθήθηκαν πάνω από 2.500 άτομα επί 9,3 έτη. Όσον αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια, στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν 559, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν τόσο ισχαιμικά όσο και αιμορραγικά.
Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτή είναι προς το παρόν απλώς μία συσχέτιση και χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί με απόλυτη βεβαιότητα αυτή η σχέση.
Ωστόσο ο Dr Greenberg, αντιπρόεδρος του συνεδρίου, δήλωσε: είναι αυτό μεν ένα κουδούνι κινδύνου που θα πρέπει να μας κάνει να κοιτάξουμε το πρόβλημα καλύτερα, αλλά δεν θα πρέπει να πούμε ακόμη στον κόσμο να αποφεύγει να πίνει αυτά τα αναψυκτικά. Προς το παρόν καλό θα είναι να προσέξουν τη διατροφή και την άσκησή τους, ώστε να καταπολεμηθεί ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, υπέρταση, αγγειοπάθεια, υπερχοληστεριναιμία) που αποτελούν την μεγαλύτερη αιτία των αγγειακών επεισοδίων.
Μπορεί αυτό να είναι σωστό, αγαπητοί μου φίλοι, εάν δει κανείς το πρόβλημα γενικά. Σε προσωπικό επίπεδο όμως, εάν κάποιος δεν πάσχει από τα δύο πιο πάνω νοσήματα που του καταστρέφουν τα αγγεία, γιατί θα πρέπει να αφήσει να το πάθει αυτό από την κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών; Ενημερώστε τα παιδιά σας. Σας έχω ξαναμιλήσει για τα αναψυκτικά και το πόσο βλαβερά είναι για την υγεία μας. Όχι μόνον τα διαίτης αλλά και τα κανονικά (Υγιεινή διατροφή 5). Μην το ξεχνάτε.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Άσκηση (23)


Γεια σας φίλες και  φίλοι μου
Σήμερα σας δίνω ασκήσεις εύκολες για όσους ή όσες θέλουν να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος και να αποκτήσουν γερούς κοιλιακούς. Ξέρετε δα όλοι σχεδόν πια, πως το χειρότερο, από πλευράς υγείας, είναι το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τη κοιλιά μας,
Το σημερινό λοιπόν βίντεό μας εκτός από την αντι- στρες λειτουργία του (που είναι το αποτέλεσμα κάθε άσκησης) αν το βάλετε στις καθημερινές σας συνήθειες, θα σας βοηθήσει να κάψετε και το λίπος σας, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή του σώματός σας.
Μέ αγάπη
                        

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αμαγεννητική ιατρική (3)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ  (3) (Regenerative meidicine)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας σήμερα την κουβέντα μας για την Αναγεννητική Ιατρική, θέλω να σας θυμίσω πως τώρα πια οι επιστήμονες ξέρουν ότι και τα ενήλικα βλαστοκύτταρα και όχι μόνον τα εμβρυικά, είναι ικανά να φτιάξουν καινούργιους ιστούς. Τέτοια ενήλικα βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλους του ιστούς, οι πηγές όμως απ΄ όπου είναι ευκολότερο για τους ερευνητές να παρθούν αυτά και να απομονωθούν, είναι ο μυελός των οστών και ο ομφάλιος λώρος.
Τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών είναι γνωστό πως μπορούν να βοηθήσουν παθήσεις του αίματος χάρις στην ικανότητά τους να παράγουν

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Το ξέρετε ότι.... (1)


Τα φύλλα του κόλιαντρου, (φυτό που μοιάζει με τον μαϊντανό, αλλά έχει μία πιο δυνατή και ιδιαίτερη γεύση) είτε σε χυμούς, είτε σε «πέστο», είτε σκέτα ψιλοκομμένα, σε φαγητά ή σαλάτες, βοηθούν τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από τον βλαβερό υδράργυρο που λίγο ή πολύ όλοι σχεδόν έχουμε μέσα μας λόγω των σφραγισμένων μας δοντιών;

Πηγή: Health Ranger: Cilantro helps detox heavy metals
                                                                  http://www.naturalnews.com/027434_c

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/τάρτες (1)

Γεια σας φίλοι μου
Μιας πολύ εύκολης τάρτας τη συνταγή θα σας δώσω σήμερα. Η λύση της τάρτας, είναι ξέρετε μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση, τόσο για ένα πρόχειρο δείπνο με φίλους (αντί της πίτσας που σας γεμίζει θερμίδες και λιπαρά), όσο και για ένα πιο επίσημο τραπέζι, σαν πρώτο πιάτο.
Μπορείτε να την συνοδέψετε είτε με μία ωμή σαλάτα, είτε με θρεπτικούς σπόρους (κινόα, κεχρί, κ.λ.π.) βρασμένους με ένα κύβο ζωμό λαχανικών και ανακατεμένους με ψιλοκομένη ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κρεμμύδι, τριμμένο καρώτο, λιαστή ντομάτα, ή ότι άλλο σας αρέσει. Εγώ αυτή τη φορά έβρασα κεχρί και το ανακάτεψα με τριμμένο καρώτο και κρεμμυδάκι φρέσκο.
Το κεχρί, σπόρος που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, Κίνα, Ινδία, περιέχει πρωτεϊνες (15%), ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα απαραίτητα αμινοξέα μεθειονίνη και λεκιθίνη, βιταμίνη Ε και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φωσφόρος και το κάλλιο.
Οι σπόροι αυτοί είναι επίσης πλούσιοι σε φυτοχημικά όπως το φυτικό οξύ, το οποίο πιστεύεται πως χαμηλώνει τόσο την χοληστερίνη όσο και τον κίνδυνο του καρκίνου.
Παρ ότι τόσο αρχαίος σπόρος, οι έρευνες για τις ιδιότητές του βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Τάρτα με σπανάκι
Τη βάση της τάρτας σας την έχω δώσει παλιότερα (υγιεινές συνταγές, 7)
Όσο η τάρτα μας σκληραίνει λίγο στο ψυγείο, φτιάχνουμε την γέμιση με:

1 κιλό σπανάκι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα (1 αν είναι μεγάλο)
1 κρεμμύδι ξερό
6 κ.σ. λάδι
Λίγο τυρί φέτα (κατά τη κρίση σας)
Μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα (από μία χούφτα)
Λίγα φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
2 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβιο κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά

Τρόπος παρασκευής: Ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το μαραίνουμε και αυτό και μετά το τραβάμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα τα μυρωδικά και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο διάστημα αυτό ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να κιτρινίσει και να κάνει κρούστα, ώστε να μην μαλακώσει από την γέμιση που θα προσθέσουμε. Προσέξτε να μην την ψήσετε σε αυτό το στάδιο πολύ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γέμιση και μετά χτυπάμε δύο αβγά με το υπόλοιπο γιαούρτι που περίσσεψε από το κεσεδάκι που χρησιμοποιήσαμε για τη βάση της τάρτας και καλύπτουμε από πάνω τα υλικά μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλή σας όρεξη

* αν έχετε χρόνο είναι καλύτερα να αφήσετε το ξερό κρεμμύδι να καραμελώσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. Γίνεται έτσι πολύ γλυκό και νοστιμίζει περισσότερο τη τάρτα σας .

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Σοφά λόγια (20)

  ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ.....     

Τι είναι η ήττα; Τίποτ’ άλλο από εκπαίδευση. Είναι απλά το πρώτο σκαλί για κάτι καλύτερο….



~Wendell Phillips~

Από το βιβλίο «Simple Truths of Life» της Linda Elli

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (7)

Γεια σας φίλοι μου
Πριν αρχίσουμε τη σπορά, θα πρέπει να κλαδέψουμε τους θάμνους και τα αναρριχόμενα φυτά μας. Άργησα λίγο να σας μιλήσω γι αυτό, αλλά φταίει ο Κερκυραϊκός καιρός. Τα άρθρα που σας γράφω για τον κήπο, είναι πάντα ανάλογα, βλέπετε, με τις δουλειές που εγώ κάνω στον κήπο και με τη συνεχή βροχή που είχαμε, ήταν αδύνατον να βγω να κλαδέψω, νωρίτερα. Κανονικά αυτή την δουλειά την κάνουμε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα. Δεν πειράζει όμως. Η ερασιτεχνική κηπουρική είναι ευχαρίστηση και χαλάρωση. Δεν πρέπει να μας προκαλεί στρες, γιατί χάνει όλη την αξία της.
Κλάδεψα λοιπόν αυτές τις ημέρες τη γλυτσίνια μου. Την θυμάστε ανθισμένη στη πίσω αυλή του σπιτιού μου; Αν θέλετε λοιπόν αυτό το αναρριχόμενο, που εδώ στη Κέρκυρα το λένε πασχαλιά, όπως σας έχω ξαναπεί, να το κρατάτε σε κάποιο περιορισμένο μέγεθος, θα πρέπει να το κλαδεύετε όπως σας περιέγραψα και παλαιότερα ως εξής: Κρατάτε όσα μεγάλα κλαδιά θέλετε να μείνουν για να αναρριχηθεί το φυτό εκεί που το θέλετε. Τα υπόλοιπα μεγάλα κλαδιά τα κόβετε από τη βάση τους. Τα πλάγια τώρα μικρότερα κλαδιά που βρίσκονται επάνω στα μακριά κλαδιά που κρατήσατε, τα κόβετε μετά το δεύτερο ή τρίτο μάτι. Τα πολύ αδύνατα τα κόβετε τελείως. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε το φυτό σας εκεί που εσείς το θέλετε και γεμάτο άνθη, όπως στη φωτογραφία αυτή που σας τράβηξε πέρυσι την άνοιξη.
Με τον ίδιο τρόπο κλαδεύουμε και τις αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
Τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές τώρα, αφού τις καθαρίσουμε από όλα τα ξερά και χαλασμένα κλαδιά, τις κλαδεύουμε έτσι ώστε να μείνουν επάνω σε κάθε φυτό 3-4 ή το πολύ 5 γερά φρέσκα κλαδιά με μήκος 3-4 κόμπους.
Μόλις κλαδέψουμε τα φυτά μας, τα λιπαίνουμε γύρω από τη βάση τους, ώστε να έχουν δύναμη για να πετάξουν καινούργιους βλαστούς.
Η τελευταία φωτογραφία που σας έβγαλα είναι αυτή με το αγαλματάκι του έρωτα κάτω από το Κερκυραϊκό γιασεμί που άνοιξε όπως βλέπετε τα ρόζ μπουμπούκια του κιόλας, πολύ πιο νωρίς από άλλες χρονιές. Και αυτό θα το διαπιστώσετε από το ότι στην αντίστοιχη περσινή φωτογραφία, η ορτανσία που βρίσκεται στην αριστερή γωνία της εικόνας, έχει πράσινα φύλλα, ενώ στη σημερινή φωτογραφία είναι γυμνή και κουρεμένη. Την κλάδεψα μόλις χθές, βλέπετε. Τώρα κλαδεύουμε και τις ορτανσίες, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή αυτό το φυτό στο κλάδεμά του. Δεν πρέπει να κόβουμε τα κλαδιά περισσότερο από το 1/3 του συνολικού τους μήκους, γιατί εμποδίζεται έτσι η ανθοφορία του.
Τα κλωνάρια που κόβουμε από τις ορτανσίες όπως και από τις τριανταφυλλιές, τα μπήγουμε απλά στο χώμα και σε λίγο καιρό τα περισσότερα από αυτά θα μας δώσουν καινούργια φυτά.
Και μη ξεχνάτε πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να κλαδέψουμε και τα οπωροφόρα δέντρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχω δόσει σε άλλη σελίδα, που μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ έδώ.
Με αγάπη

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (4)

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ  (4, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε και πάλι την κουβέντα μας για την Αγιουρβεδική διατροφή με πληροφορίες από τα άρθρα που σας είχα αναφέρει στην αρχή. Πληροφορίες που σε πολλούς ίσως φανούν υπερβολικές ή και ανόητες. Προέρχονται όμως, μην το ξεχνάτε, από σοφία αιώνων και αυτό και μόνον, είναι νομίζω αρκετό για να μας κάνει να τις δούμε με λιγότερη έπαρση. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι στις απόψεις μας, πάντα ας κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας και την πιθανότητα να μην έχουμε πάντα δίκιο. Ίσως να μην είναι όλα γύρω μας όπως μας έμαθαν να τα βλέπουμε…..
Εγώ κρατάω πάντα ένα παραθυράκι περιέργειας ανοικτό στο μυαλό μου, απ’ όπου νέες γνώσεις και απόψεις μπορούν να μπουν, προκειμένου να τις επεξεργαστώ. Δεν αφήνω ποτέ τον νου μου στατικό στις ίδιες πάντα απόψεις και σκέψεις. Με ενθουσιάζει ο προβληματισμός για καινούργιες ιδέες. Η ζωή έτσι αποκτά ενδιαφέρον, είναι σαν να τη βλέπω με τα μάτια ενός μικρού παιδιού, που όλα του φαίνονται μαγικά και θέλει να τα εξερευνήσει. Δοκιμάστε φίλοι μου να με μιμηθείτε. Θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ζωή σας.
Το είπε άλλωστε και ο φίλος μας ο Σωκράτης! Μην το ξεχνάτε. Δεν γνωρίζουμε στη πραγματικότητα τίποτα…. Απλά όσο ζούμε, μαθαίνουμε…. και ανακαλύπτουμε, θα πρόσθετα εγώ.
Μία λοιπόν καινούργια πληροφορία από τους φίλους μας που έγραψαν τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής είναι πως μπορούμε με την τροφή να διορθώσουμε και δυσαρμονίες στις ενέργειες του οργανισμού μας. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν είτε σαν αύξηση της θερμοκρασίας (πυρετός) είτε σαν υπερβολικά έντονα συναισθήματα. Προτείνουν λοιπόν, αν το πρόβλημα είναι σοβαρό να συμβουλευτεί κανείς γιατρό, αν όμως η κατάσταση είναι σχετικά ελαφριά, να φροντίσει μέσω της διατροφής του να τη διορθώσει.
Εάν νοιώθετε π.χ. υπερβολικά ζεστοί ή θυμώνετε συχνά, χρειάζεστε τροφές που θα σας δροσίζουν, όπως το λάχανο, τα καρώτα και τα μήλα, κατά προτίμηση σε ωμή μορφή. Ενώ αντίθετα εάν είσαστε ένα κρύο γενικά άτομο που έχει πρόβλημα να ζεσταθεί, εάν έχετε συχνά κρύα χέρια ή πόδια ή εάν είσαστε συχνά νευρικοί, χρειάζεστε τροφές που θα σα ζεστάνουν, όπως ζεστές σούπες και τσάγια, καθώς και μπαχαρικά στη τροφή σας. Η πιπερόριζα (τζίτζερ) είναι ένα πολύ καλό θερμαντικό. Μπορείτε να φτιάξετε ροφήματα με αυτή, ή να την προσθέτετε στα φαγητά που μαγειρεύετε.
Αγαπώ πολύ, εγώ προσωπικά, το τσάι που φτιάχνω με την πιπερόριζα, προσθέτοντας βραστό νερό επάνω σε λεπτοκομμένα κομμάτια της ρίζας και προσθέτοντας στη συνέχεια λίγο κρύο νερό για να κατεβεί η θερμοκρασία του αφεψήματος, για να προσθέσω μετά και λίγο μέλι. Είναι ένα καταπληκτικό ρόφημα για τον χειμώνα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Θα τα πούμε αυτά αναλυτικότερα σε αυτές εδώ τις σελίδες, όταν τελειώσουμε με τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής.
Ένα άλλο σημείο στη διατροφή μας που επισημαίνουν οι αρθρογράφοι της Αγιουρβεδικής διατροφής, είναι ο τρόπος μαγειρέματος της τροφής μας σε σχέση με τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Αναφέρονται σε αυτόν σαν «Δονητικό Μαγείρεμα» (Vibrational Cooking). Με τον όρο αυτό, εννοούν πως το ύψος της θερμοκρασίας στο οποίο μαγειρεύεται μία τροφή καθώς και ο χρόνος μαγειρέματος αλλά και το είδος του δοχείου που χρησιμοποιείται, παίζουν μεγάλο ρόλο στη ποιότητα της τροφής που τρώμε.
Π.x Λένε πως το μέταλλο έχει ενέργεια υψηλών δονήσεων και πως δεν πρέπει να μαγειρεύουμε με μεταλλικές κατσαρόλες και εργαλεία, ιδιαίτερα οι πιο νευρικοί από εμάς, γιατί η ενέργεια του μετάλλου μπορεί να κατακρατηθεί από την τροφή. Γι αυτό προτείνουν τη χρήση πήλινων και γυάλινων δοχείων για την παρασκευή φαγητού.
Όσον αφορά τώρα τη θερμοκρασία, προτείνουν μαγείρεμα για περισσότερη ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί η υψηλή θερμοκρασία προσδίδει στη τροφή μία ένταση που δεν πρέπει να τη προτιμάμε. Και βέβαια προτείνουν να μην χρησιμοποιούμε φούρνους μικροκυμάτων.
Για τα άτομα που έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα προτείνουν το «Congee». Αυτό είναι ρύζι μαγειρεμένο σε πήλινο δοχείο στο φούρνο, με 3-6 φορές τον όγκο του σε νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία για 6 ώρες, για να γίνει αυτό εύπεπτο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να αφήσει κανείς το ρύζι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Γίνεται έτσι αυτό ακόμη πιο εύπεπτο.
Γενικά η Αγιουρβέδα συστήνει μία καλή σχέση με το φαγητό. Πολλές φορές το σώμα μας δεν καταλαβαίνει τι να κάνει με μία καινούργια τροφή, εάν δεν είναι συνηθισμένο σε αυτήν. Γι αυτό πρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες τροφές σιγά-σιγά και σταδιακά για να δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο να τις συνηθίσει. Προτείνουν να αφήνουμε τον εαυτό μας να παρατηρήσει μία τροφή, να την κρατήσει στα χέρια του, να νοιώσει, ίσως, την ενέργειά της (!).
Προτείνουν μάλιστα να ανταλλάξουμε ενέργεια με την τροφή μας με την μορφή κάποιας ευχής πριν ή μετά το φαγητό μας. Εάν μάλιστα, λένε οι αρθρογράφοι, δεν έχουμε την τύχη να μεγαλώνουμε μόνοι μας τη τροφή μας, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργειακά στη παραγωγή της, ή έστω στο μαγείρεμά της, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έρθουμε σε σωστή επαφή μαζί της. Και αυτό που λένε «ευχή» για άλλους μπορεί να είναι κάποιες λέξεις σε μορφή προσευχής, ή απλά η αίσθηση της ευγνωμοσύνης και της ανταλλαγής ενέργειας. Μπορείτε ακόμη, λένε οι αρθρογράφοι μας, να νοιώσετε την ενέργεια που ανταλλάσσετε με τη τροφή σας σαν φως που περνάει από το κορμί σας στη τροφή και από εκείνη προς εσάς, ή μπορεί να διαλέξετε να κάνετε κάτι τόσο απλό, όσο το να χαμογελάσετε με ευχαρίστηση στην τροφή σας και να την απολαμβάνετε καθώς την τρώτε.
Εδώ τελείωσαν τα όσα είχα διαβάσει σε αυτά τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής φίλοι μου. Όσοι από εσάς θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με το θέμα, βρήκα πρόσφατα μία ιστοσελίδα πολύ ενδιαφέρουσα. Η διεύθυνσή της είναι: http://ayurveda.iloveindia.com/personal-hygiene/ayurvedic-diet.html  Συνταγές Αγιουρβεδικές θα βρείτε και στη διεύθυνση : http://www.joyfulbelly.com/

Με αγάπη

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (4)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα άρθρο που διάβασα σχετικά πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Λέει πως όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων έχει αρχίσει να πείθεται πως οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα ζώα που έχουν πνευματικές και μυστικιστικές εμπειρίες (!!!).
Μελέτες συνεχίζουν να συσχετίζουν τέτοιες εμπειρίες με πολύ παλιές δομές του ανθρώπινου εγκέφαλου σε περιοχές του, που ίδιες υπάρχουν και σε πολλά άλλα ζώα. Οι εξωσωματικές εμπειρίες π.χ., συσχετίζονται με δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το επίπεδο της συνείδησης στα θηλαστικά.
Ο νευρολόγος Kevin Nelson από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συγγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual doorway in the Brain» λέει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως ακόμη και μία εξωσωματική εμπειρία δεν μπορεί να βιωθεί από ένα σκύλο ή μια γάτα, από τη στιγμή που τα ζώα έχουν τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου που ξέρουμε τώρα πως είναι υπεύθυνες για τέτοιες εμπειρίες στους ανθρώπους.
Οι μυστικιστικές εμπειρίες έχουν συνδεθεί με τον ρινεγκέφαλο στους ανθρώπους, μία περιοχή που υπάρχει και στα ζώα και που αν εξαιρεθεί από αυτά πειραματικά, κάνει τα ζώα να μην αντιδρούν στα ψυχεδελικά φάρμακα.
Άλλοι επιστήμονες (Mark Bekoff και Jane Goodall) παρατήρησαν χιμπατζήδες να χορεύουν χαλαρά, με εγκατάλειψη, κοντά σε καταρράκτες και να μένουν μετά να παρακολουθούν τα νερά σε μία κατάσταση έκστασης που πολύ θυμίζει την κατάσταση ύπνωσης ή «τρανς» στην οποία έρχονται οι άνθρωποι όταν διαλογίζονται !!!... Και όπως έγραψε ο Bekoff σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Psychology, πιθανόν και άλλα ζώα να ασχολούνται με τέτοια τελετουργικά, αλλά να μην έτυχε να πέσουν στην δική μας αντίληψη.
Ο νευρολόγος που σας ανέφερα στην αρχή του άρθρου αυτού, λέει πως αφού μόνον ο άνθρωπος έχει την ικανότητα με τον λόγο να μπορεί να περιγράψει πνευματικές εμπειρίες, δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να μάθουμε με ακρίβεια αν τα ζώα μπορούν να βιώνουν κάτι παρόμοιο. Αφού όμως τα πιο αρχαία τμήματα του εγκεφάλου μας τυχαίνει να είναι αυτά που σχετίζονται με την πνευματικότητα και τα ζώα έχουν και αυτά τα ίδια στον δικό τους εγκέφαλο, είναι λογικό να πιστεύουμε πως τα ζώα είναι και αυτά ικανά για πνευματικές εμπειρίες!....
Ας δούμε τα ζώα με ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό λοιπόν…. Δεν είμαστε, το χουμε πολλές φορές ξαναπεί, οι κύριοι αυτής της γης, ή και του σύμπαντος, όπως κάποιοι ίσως νομίζουν…. Είμαστε απλώς κύτταρα του ανθρώπινου ιστού επάνω στη γη, όπως έχουμε ξαναπεί, και αν τα κύτταρα των διαφόρων ιστών ενός οργανισμού δεν λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό  προς τους υπόλοιπους ιστούς (ζώα, φυτά, κ,λ.π.) ο οργανισμός δεν είναι βιώσιμος. Αυτό τουλάχιστον έχουμε μάθει από την βιολογία. Ας το έχουμε υπ' όψιν μας λοιπόν και ας πάρουμε τα μέτρα μας πριν καταστρέψουμε τον πλανήτη μας. 

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Σελίδες γέλιου (12)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ
Γεια σας φίλοι μου
Ένα e-mail που με έκανε πολύ να γελάσω πήρα σήμερα από μία φίλη και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να γελάσετε και εσείς.

"Ένα κοτόπουλο διασχίζει τον δρόμο !

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : Γιατί διέσχισε το δρόμο ???

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Πλάτων: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.
Αριστοτέλης: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.
Γαλιλαίος: Κι όμως... τον διέσχισε
Μακιαβέλι: Ο σκοπός, να περάσει το κοτόπουλο το δρόμο, αγιάζει τα μέσα -όποια κι αν είναι αυτά.
Μαρξ: Ηταν ιστορικά αναπόφευκτο.
Δαρβίνος: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σήμερα γενετικώς ικανά να διασχίζουν δρόμους.
Φρόιντ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο αποδεικνύει ότι διακατέχεστε από σύνδρομα ανασφάλειας και ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη..
Martin Luther King: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα είναι ελεύθερο να διασχίζει το δρόμο χωρίς να δίνει λογαριασμό για την πράξη του.
Yuri Gagarin: Για να πάει εκεί όπου κανένα άλλο κοτόπουλο δεν έχει πάει πριν.
Bill Gates: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2.005 που δεν διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.
Ένας Ινδός: Εμείς έχουμε αγελάδες που κάνουν το ίδιο.
Κώστας Πρέκας: Αξιοσέβαστο κοτόπουλο, χαίρομαι που η ελληνική σου παιδεία, σου επιτρέπει να περνάς το δρόμο με το ήθος και το κάλλος των αρχαίων μας προγόνων...Να προσθέσω επίσης, ότι είναι ντροπή και διασυρμός να χαρακτηρίζεται η Επανάσταση, Χούντα και το κοτόπουλο το γνωρίζει καλώς.
Κώστας Ζουράρης: Ω υπερφίαλη όρνις, ω πουλοκλαίουσα, περιπεσούσα στις υποανθρωπιστικοαναλυτικές σου διακυμάνσεις, πώς θα διασχίσεις τον σπαρμένο με οιοφαινάκες υποσχέσεις δρόμο, ω κνώδαλο;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Μόνο εγώ, εδώ στο Τηλεάστυ, τόλμησα να πω και να αποκαλύψω ότι το κοτόπουλο προήλθε από ισραηλίτικο αβγό...
Κώστας Καραμανλής: Εμείς με σεμνότητα και ταπεινότητα εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις σε όλα τα κοτόπουλα της Ελλάδος να διασχίζουν ανεμπόδιστα τους δρόμους, χωρίς παρέμβαση νταβατζήδων.
Γιώργος Παπανδρέου: Με τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. το κοτόπουλο θα βρει το δρόμο του!

Με αγάπη

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Χαλάρωση (29)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλοι μου
Με μία αγαπημένη γνωστή  μελωδία σε πολύ όμορφη εκτέλεση σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Με αγάπη

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (5)

ΟΙ   ΣΥΝΤΑΓΕΣ   ΜΟΥ
 Σαλάτες
Γεια σας φίλοι μου
Χθες φτιάχνοντας την καθημερινή μου σαλάτα για να συνοδέψω ένα πιάτο από την νοστιμότατη ρεβιθάδα που είχα για μεσημεριανό φαγητό, σκέφτηκα να δοκιμάσω αντί για το γνωστό λαδολέμονο ή λαδόξιδο (ανάλογα με τα γούστα) κάτι άλλο επάνω στη σαλάτα μου. Έβαλα λίγο κεφίρ (ξινόγαλα) που είχα στο ψυγείο (θυμάστε την κουβέντα μας για τα προβιοτικά, στη σελίδα της υγιεινής διατροφής [32];). Το αποτέλεσμα ήταν παρά πολύ ενδιαφέρον και σας το προτείνω. Η υπόξινη γεύση του κεφίρ, ταιριάζει πολύ ωραία με τις πράσινες σαλάτες, όπως διαπίστωσα και έχετε συγχρόνως και το όφελος των προβιοτικών στη διατροφή σας. Αν θέλετε ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά χτυπάτε για λίγο στο μούλτι το κεφίρ με κρεμμύδι, όπως σας είχα συστήσει να κάνετε και με το λαδολέμονο ή το λαδόξιδό σας σε παλαιότερη κουβέντα μας. Με τον τρόπο αυτό αποκτάτε νοστιμότατες και υγιεινότατες σάλτσες, μέσα σε ένα λεπτό, αντί να αγοράζετε τα έτοιμα μπουκάλια που είναι γεμάτα ανθυγιεινά υλικά.
Μία ακόμη προσθήκη στις πιο πάνω σάλτσες που αλλάζει τελείως τη γεύση τους όπως σας έχω ξαναπεί παλαιότερα, είναι λίγη κέτσαπ ή πιπεριά Φλωρίνης ψητή (βάζου ή δική σας) ή και (ανάλογα με τα γούστα σας) λίγο σκόρδο ή μουστάρδα.
Το κρεμμύδι που λιώνει είναι αυτό που δίνει στη σάλτσα την υφή μαγιονέζας, ενώ η γεύση του δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο αισθητή.
Για τη δική μου σαλάτα, έκοψα από τον κήπο μερικά φύλλα από μαρούλι, ρόκα, σινάπι καθώς και από έναν πολύ τρυφερό ζωχιό που βρήκα φυτρωμένο σε μια γωνιά, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και όπως πάντα έβαλα από πάνω και μερικά από τα ρόδια που φυλάω όλο τον χρόνο στην κατάψυξη, όπως σας έχω ξαναπεί. 
Με αγάπη



ΥΓ: 1. Κεφίρ θα βρείτε σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, κοντά στα γάλατα.
       2. Οι πιο πάνω σάλτσες ταιριάζουν πολύ όμορφα και με σαλάτες ψαρικών (γαρίδας, τόνου κ.λ.π) και μπορούν να αντικαταστήσουν πολύ ωραία και πολύ πιο υγιεινά την μαγιονέζα.
       3. Τα πράσινα σαλατικά μας τα κόβουμε πάντα με τα χέρια (δεν θυμάμαι εάν το έχουμε ξαναπεί αυτό), γιατί η επαφή τους με τη λεπίδα του μαχαιριού τα οξειδώνει και καταστρέφει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.   

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σοφά λόγια (19)

ΚΑΠΟΙΟΣ      ΕΙΠΕ.......

"Ο καθένας πρέπει να βρει την ειρήνη μέσα του. Και αυτή η ειρήνη, στη πραγματικότητα, πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες." 



~Mahatma Gandhi~

Από το βιβλίο «Living a five star life» της Betty Mahalik